29/9/10

Εκατόν πυροβολισμοί από τουρκική ακταιωρό

Της Άντρης Δανιήλ
Οι καθημερινές απειλές για πρόκληση θερμών επεισοδίων μετουσιώνονται πλέον σε πράξη, στα χωρικά ύδατα της Κύπρου που ενώνονται με τα διεθνή χωρικά ύδατα, αλλά παράλληλα γειτνιάζουν με τα κατεχόμενα, μετά και τη ρίψη εκατόν πυροβολισμών προχθές το βράδυ, εναντίον του αλιευτικού σκάφους του Άριστου Αριστείδου, βορειοανατολικά της Καρπασίας.

Έφθασε ο κόμπος στο χτένι
Οι επαγγελματίες και ερασιτέχνες ψαράδες, που γίνονται συχνά-πυκνά έρμαιο των ορέξεων των εγκάθετων της Άγκυρας, ειδικά στην περιοχή της ελεύθερης Αμμοχώστου, δηλώνουν ότι έφθασε ο κόμπος στο χτένι, αφού η καθημερινή τους εργασία και η επιβίωσή τους βρίσκονται στο έλεος των τουρκικών ακταιωρών. Τα σκάφη τούς προσεγγίζουν απειλητικά, με κίνδυνο να τους βουλιάξουν τα ψαροκάικά τους, ή ακόμη και να τους καταστρέψουν τα δίχτυα, απλώς και μόνο για να τους προκαλέσουν. Οι Τούρκοι είχαν πλησιάσει το σκάφος «Σάντα Έλενα» του Άριστου Αριστείδου και δεν δίστασαν να ρίξουν εκατόν πυροβολισμούς, ως προειδοποίηση για να αναγκαστεί ο καπετάνιος να απομακρυνθεί. Ο Α. Αριστείδου ζήτησε τη βοήθεια του κράτους, για να γίνουν διαβήματα προς τις Βρυξέλλες, για τερματισμό του φαινομένου. Σύμφωνα με τον κ. Αριστείδου, το αλιευτικό βρισκόταν στα 13 ναυτικά μίλια, που θεωρούνται διεθνή ύδατα, όταν δέχθηκε τους πυροβολισμούς. «Έστω και μία σφαίρα να πετύχαινε το σκάφος», πρόσθεσε, «αυτό θα βούλιαζε αμέσως». Η πρόκληση όμως δεν έμεινε εκεί, καθώς τα τουρκικά σκάφη επέστρεψαν μετά από μερικές ώρες και ενώ το σκάφος βρισκόταν στα 19 ναυτικά μίλια, άρχισαν να του ρίχνουν με κανόνια νερού, μέχρι που το αλιευτικό απομακρύνθηκε.

Καθηλωμένοι στο λιμάνι Λεμεσού

Σε διάβημα διαμαρτυρίας προς τα Ηνωμένα Έθνη προέβη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, ενώ για το περιστατικό έτυχε ενημέρωσης και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη. Ο Άριστος Αριστείδου, που είναι και Πρόεδρος του Παγκυπρίου Συνδέσμου Κυπριακών Αλιευτικών, υπογράμμισε ότι μ' αυτή την πειρατική συμπεριφορά, οι Τούρκοι κατάφεραν να εκδιώξουν τους Κύπριους ψαράδες από την περιοχή, στην οποία αλιεύουν περισσότερα από είκοσι χρόνια. «Τα περισσότερα αλιευτικά σκάφη», είπε, «που ψαρεύουν σε διεθνή ύδατα στη συγκεκριμένη περιοχή, βρίσκονται καθηλωμένα στο λιμάνι Λεμεσού, από το φόβο να μη δεχθούν και πάλι τουρκικά πυρά».

Μετά το περιστατικό, οι ψαράδες βρίσκονται σε διαρκή επαφή τόσο με το Τμήμα Αλιείας όσο και με το αρμόδιο Υπουργείο Γεωργίας, και αναμένουν τη διευθέτηση του θέματος διά της διπλωματικής οδού. «Μέχρι τότε», κατέληξε, «είμαστε αναγκασμένοι να μένουμε στα λιμάνια».
http://www.sigmalive.com

7 σχόλια:

  1. Για τις βάρκες δεν υπάρχει αβλαβής διέλευση ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΣΕ ΛΙΓΟ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΘΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΘΑ ΣΥΝΑΧΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΠΑΓΩΝΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ενα μπουρλοτο να βαλει καποιος την ωρα που θα ειναι αραγμενα στο λιμανι τους να δουμε!οπως παλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ναι ναι κάντε διαβήματα στην Ε.Ε!!!
    Με τα διαβήματα θα μείνετε...Πότε θα το καταλλάβετε οτι η Τουρκία δεν καταλαβαίνει από αυτά και η Ε.Ε στα %^&%*** της!!
    Κράτος μειωμένης κυριαρχίας η Κύπρος.Νησιωτικό κράτος και δεν έχει καν 1, ούτε 1 πλοίο να μπορεί να προστατεύσει τα θαλλάσια σύνορά της.
    3-4 ΤΠΚ ή Κορβέτες θα κάνανε τη δουλειά!
    ΞΥΠΝΑΤΕΕ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ναι ναι κάντε διαβήματα στην Ε.Ε!!!
    Με τα διαβήματα θα μείνετε...Πότε θα το καταλλάβετε οτι η Τουρκία δεν καταλαβαίνει από αυτά και η Ε.Ε στα %^&%*** της!!
    Κράτος μειωμένης κυριαρχίας η Κύπρος.Νησιωτικό κράτος και δεν έχει καν 1, ούτε 1 πλοίο να μπορεί να προστατεύσει τα θαλλάσια σύνορά της.
    3-4 ΤΠΚ ή Κορβέτες θα κάνανε τη δουλειά!
    ΞΥΠΝΑΤΕΕ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εκατό πυροβολισμοί; Ε, εντάξει, αναβαθμιστήκαμε. Κάποτε έφτανε ένας για να χεστούμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.