29/9/10

Μαυροβούνιο: ο Μ. Τζουκάνοβιτς καλεί τους Τούρκους επιχειρηματίες να επενδύσουν στη χώρα



Τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τουρκικές εταιρείες που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της χώρας, έλαβε ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Επιμελητηρίων και Χρηματιστηρίων της Τουρκίας (TOBB), Ριφάτ Χισαρτσικλίογλου, από τον πρωθυπουργού του Μαυροβουνίου, Μίλο Τζουκάνοβιτς.

Ο αντιπρόεδρος της ΤΟΒΒ και αναπληρωτής πρόεδρος και της Ένωσης Ευρωπαϊκών Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων (EUROCHAMBERS) επισκέφθηκε το Μαυροβούνιο, όπου συμμετείχε σε συνέδριο και παράλληλα συναντήθηκε με τον κ. Τζουκάνοβιτς.

Στη συνάντηση αυτή, ο κ. Τζουκάνοβιτς, όπως είπε ο κ. Χισαρτσικλίογλου, πρότεινε τη συνεργασία Τουρκίας- Μαυροβουνίου, σε τομείς- κυρίως- όπως η αυτοκινητοβιομηχανία, η παραγωγή λευκών ειδών, η γεωργία και τα ηλεκτρονικά προϊόντα.

"Υπάρχουν μερικές τουρκικές εταιρείες, που έχουν επενδύσει στο Μαυροβούνιο. Αλλά είναι μόνο η αρχή. Παρά το γεγονός ότι, είμαστε μια μικρή χώρα, είμαστε καθ' οδόν στο να γίνουμε η πιο δυναμική οικονομία στην περιοχή μας. Θα έχουμε γρήγορη ανάπτυξη, ειδικά στους τομείς των κατασκευών, της ενέργειας και του τουρισμού. Περιμένουμε τις τουρκικές εταιρίες, εδώ. Οι πόρτες μας είναι ορθάνοιχτες γι' αυτές", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τζουκάνοβιτς.

Ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΤΟΒΒ, είπε ακόμη πως γνωρίζει πολύ καλά "τη δύναμη και τις προοπτικές" της Τουρκίας.

Από την πλευρά του, ο κ. Χισαρτσικλίογλου επισήμανε ότι, περίπου 20.000 Τούρκοι επιχειρηματίες δραστηριοποιούνται στα Βαλκάνια και πρόσθεσε πως οι τουρκικές επενδύσεις εκτός της χώρας ανέρχονται σε περίπου 20 δισ. δολ.

"Πιστεύουμε στο μέλλον του Μαυροβουνίου. Εάν συμφωνείτε, μπορούμε να μοιραστούμε την εμπειρία μας σε ό,τι αφορά τις οργανωμένες βιομηχανικές ζώνες", είπε στον κ. Τζουκάνοβιτς ο αντιπρόεδρος της ΤΟΒΒ. Ο ίδιος ενημέρωσε τον πρωθυπουργό του Μαυροβουνίου για την πορεία της τουρκικής οικονομίας.

3 σχόλια:

  1. Το 2002 με τις κατηγορίες της συμμετοχής στην ιταλική μαφία και το λαθρεμπόριο τσιγάρων η Γενική Εισαγγελία της πόλης του Μπάρι άσκησε δίωξη εις βάρος του Προέδρου του Μαυροβούνιου Τζουγκάνοβιτς. Οι Ιταλοί εισαγγελείς υποστηρίξαν ότι η εμπλοκή του Τζουγκάνοβιτς στη δραστηριότητα της μαφίας στην Αδριατική πίσω από την οποία κινούνται και κύκλοι της καμόρα με επίκεντρο τη Νάπολη, σχετίζεται με την περίοδο από το 1990 έως και το 2000. Οι κατηγορίες οι οποίες περιέχονταν στη δικαστική έρευνα επαναφέραν στην επιφάνεια παρομοιες καταγγελίες τις οποίες είχε πριν από δύο χρόνια εκτοξεύσει προς τον Πρόεδρο τού Μαυροβουνίου ο τότε Ιταλός υπουργός Δημόσιας Φορολογίας Ντελ Τούρκο.
    Ο Τζουγκάνοβιτς, διαθέτει το 2,8% της First Bank, της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας του Μαυροβουνίου, η οποία διασώθηκε από τη χρεοκοπία το 2008 χάρη σε ένα έκτακτο κυβερνητικό δάνειο ύψους 44 εκατ. ευρώ
    Το Μαυροβουνιο εχει δημοσιο χρεος
    που ανερχεται στο 38,8% του ΑΕΠ και
    ταμειακο ελλειμμα που ανερχεται στο 3,2% του ΑΕΠ.Δηλαδη ειναι πολυ καλυτερα απο την Ελλαδα.Παρ'ολα αυτα το ΑΕΠ εχει υποχωρησει κατα -1,7% και η ανεργια του ειναι στο 11,5%
    Το Μαυροβουνιο ειναι ενας καταπληκτικος τουριστικος προορισμος και σκοπευουν να το κανουν ¨Μονακο" και γιαυτο προσπαθουν να προσελκυσουν επενδυτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Andpik, ή είσαι πολύ συντηρητικός ή δεν πολυμπαίνεις στον υπολογιστή σου...
    Πριν δύο μέρες έστειλα ένα σχόλιο που εξεθείαζα τα πλούσια ελέη των Μαυροβούνων του βίντεο και ακόμα να το δω !!!
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.