3/9/10

Ιράκ: Τα στρατεύματα φεύγουν οι πετρελαϊκές έρχονται


Τα ξένα στρατεύματα αποχωρούν από το Ιράκ και φαίνεται ότι είναι η ώρα για να συρρεύσουν οι πετρελαϊκές εταιρίες. Σύμφωνα με την έκθεση Ιουλίου της αρμόδιας υπηρεσίας της αμερικανικής κυβέρνησης για την ανοικοδόμηση του Ιράκ, η παραγωγή πετρελαίου είναι σήμερα 2,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα και ο στόχος είναι να φτάσει στα 12 εκατ. βαρέλια το 2017.
Ήδη πολλά κεφάλαια εισέρχονται στο Ιράκ για αυτόν τον στόχο και η κυβέρνηση της Βαγδάτης έχει υπογράψει από πέρσι 11 συμφωνίες ανάπτυξης πετρελαιοπηγών. Οι εταιρείες που έχουν ευνοηθεί είναι η BP και η China National Petroleum αλλά και η Royal Dutch Shell σε συνεργασία με την ExxonMobil, η Petronas της Μαλαισίας, η γαλλική Total, η Sonangol της Αγκόλας, η ιταλική Eni, η ρωσική Lukoil και η China National Offshore Oil. Τα μπόνους που προσφέρει κάθε κοινοπραξία για την υπογραφή συμβολαίου κινούνται στην κλίμακα των 100 με 500 εκατ. δολαρίων.
Αναμένεται να ακολουθήσουν περαιτέρω επενδύσεις. Το υπουργείο πετρελαίου του Ιράκ σχεδιάζει να κατασκευάσει τέσσερα νέα διυλιστήρια που σχεδόν θα διπλασιάσουν την ικανότητα διύλισης της χώρας. Επίσης επιχειρήσεις όπως οι Weatherford International και Schlumberger επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στη χώρα.
ΕΝΕΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.