3/9/10

Το Ισραήλ αρνείται να «ανοίξει» σε επιθεωρητές το πυρηνικό του πρόγραμμα

Το Ισραήλ απέρριψε κατηγορηματικά την πρόταση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) να επιτρέψει την πρόσβαση διεθνών επιθεωρητών στο πυρηνικό του πρόγραμμα και να ενταχθεί στο παγκόσμιο σύμφωνο κατά της διάδοσης των πυρηνικών όπλων, αναφέρει η έκθεσή της υπηρεσίας που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Παρόλο που η χώρα δεν επιβεβαιώνει ούτε αρνείται την ύπαρξη πυρηνικού οπλοστασίου, υπάρχουν φόβοι ότι διαθέτει την τεχνολογία που απαιτείται για την κατασκευή πυρηνικών όπλων.

Αφότου ο Γιουκίγια Αμάνο, ανέλαβε γενικός διευθυντής της ΙΑΕΑ πέρσι, οι ηγέτες των αραβικών κρατών του ζήτησαν να ασκήσει πιέσεις ώστε να πείσει το Ισραήλ να επιτρέψει στους διεθνείς επιθεωρητές την πρόσβαση στις πυρηνικές της εγκαταστάσεις. Από τον Αμάνο αναμενόταν επίσης ότι θα καταφέρει να κερδίσει την υπογραφή του Ισραήλ στο διεθνές σύμφωνο κατά της διάδοσης των πυρηνικών όπλων. Μέχρι στιγμής τίποτα από τα δύο δεν έχει επιτευχθεί.

Σύμφωνα με την έκθεση, ο Αμάνο ζήτησε από τον πρόεδρο της χώρας, Σιμόν Πέρες και από άλλους ηγέτες να εισαχθούν στο σύμφωνο κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη χώρα τον Αύγουστο.

Ωστόσο η απάντηση του Ισραήλ απηχούσε μια προηγούμενη επιστολή που είχε στείλει τον Ιούλιο ο υπουργός Εξωτερικών Αβίγκντορ Λίμπερμαν.

"Το αίτημα της ΙΑΕΑ είναι μια πολιτικά υποκινούμενη απόφαση που αποπειράται να αποσπάσει την προσοχή από τις πραγματικές προκλήσεις που αφορούν τη διάδοση των πυρηνικών στη Μέση Ανατολή, δηλαδή τη μη συμμόρφωση του Ιράν και της Συρίας προς τις υποχρεώσεις τους βάσει της NPT, ξεχωρίζοντας το Ισραήλ", όπως αναφέρεται στην έκθεση.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

12 σχόλια:

  1. israel has approximately 80 nuclear warheads

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. //israel has approximately 80 nuclear warheads//
    Να τις βάλει εκεί που ξέρει !!!

    Πρώτη φορά είναι που το Ισραήλ δεν πειθαρχεί σε αποφάσεις των διεθνών οργανισμών;
    Οι Παγκόσμιοι...Ρωχάμηδες !!!
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΣΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΜΟΥ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΤΟ 2007 ΚΑΠΟΥ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΑΡΑΝΤ ΚΑΙ ΜΠΕΕΡ ΣΕΒΑ ΒΛΑΙΠΩ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΠΙΝΑΚΙΔΑ ΠΙΝΑΚΙΔΑ ΝΑ ΓΡΑΦΕΙ ΣΤΑ ΕΒΡΑΙΚΑ,ΑΓΓΛΙΚΑ ΚΑΙ ΑΡΑΒΙΚΑ: ΠΡΟΣ ΠΥΥΡΙΝΙΚΗ ΖΩΝΗ.
    ΑΠΟ ΤΟ GOOGLE EARTH ΜΠΟΡΕΊΤΕ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ NEGEV NUCLEAR RESEARCH CENTER. TI ΠΑ....ΡΙΕΣ ΟΤΙ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΛΕΝΕ.
    ΕΧΟΥΝ, ΤΟ ΛΕΝΕ, ΚΑΙ ΚΑΛΆ ΚΑΝΟΥΝ. ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΙ ΑΥΤΟΙ!!!
    ΚΕΦΑΛΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. [...] israel has approximately 80 nuclear warheads
    3 Σεπτεμβρίου 2010 10:06 μ.μ. [...]

    Perfect !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. israel has approximately 80 nuclear warheads
    3 Σεπτεμβρίου 2010 10:06 μ.μ. [...]
    Perfect !


    They can stick 'em up their asses!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    Η ερώτηση έιναιανοητη και το ξέρω: Για΄τι το Ιράν οφείλει να είναι ανοιχτο σε επιθεωρήσεις και το Ισραηλ όχι;
    Υπάρχει και δεύτερη ερώτηση, λιγότερο ανόητη: Ποιος ανοίγει τώρα ζήτημα επιθεώρησης των ισραηλινών πυρηνικών; Αλλη μια κίνηση στο ερώτημα "πόλεμος (πυρηνικός) ή μη πόλεμος" με πρόσχημα σημερα τα πυρηνικά του Ιράν, όπως χθες τα όπλα μαζικής καταστροφής του Σανταμ. Η διαμάχη Τουρκίας-Ισραηλ εντάσσεται σ' αυτό το πλαίσιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. >Πρώτη φορά είναι που το Ισραήλ δεν πειθαρχεί σε αποφάσεις των διεθνών οργανισμών;
    Οι Παγκόσμιοι...Ρωχάμηδες !!!
    τζιμης

    3 Σεπτεμβρίου 2010 11:27 μ.μ. <
    -----------


    Τζιμη για την παρτη σου δουλευει το Ισραηλ αλλοιως θα ζουσες με βελανιδια και βολβους δεντρων,κοιταξε γυρω σου τι παιζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @ 3 Σεπτεμβρίου 2010 11:36 μ.μ.

    Σίγουρα όχι της Κ-Κ-Κ !!

    Αράπης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. αρνείται γιατί έχει το εβραϊκο αμερικάνικο λομβι "πίσω" του όπως είπε και ο Βέλγος επίτροπος, και οι ευθυνόφοβοι της επιτροπής φοβήθηκαν να παραδεχτούν,και έκρυψαν τα κεφάλια τους στην άμμο σαν την στρουθοκάμηλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Είμαι η Galia και ξέχασα να υπογράψω το σχόλιο μου 4 Σεπτεμβρίου 2010 2:21 μ.μ.

    Ευχαριστώ
    Galia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΕ,
    Επειδή η (πρώτη) ερώτησή σου είναι άσχετη έως ανόητη (και το ξέρεις!) μάθε ότι το Ιράν είναι από τις χώρες που έχει υπογράψει το Σύμφωνο μη Διάδοσης Πυρηνικών Όπλων και ως εκ τούτου υποχρεούται να συμμορφώνεται με τις συμφωνίες που έχει υπογράψει http://en.wikipedia.org/wiki/Nuclear_Non-Proliferation_Treaty!
    Το Ισραήλ (και πολύ σωστά) δεν έχει υπογράψει καμία τέτοια συμφωνία αφού γι’ αυτό η επιβίωσή του έναντι των εχθρικών γειτονικών του κρατών που το απειλούν διαρκώς με ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ - και με το ιστορικό προηγούμενο του πολέμου των Έξι ημερών, του Γιομ Κιπούρ κ.λπ. - είναι σημαντικότερη υπόθεση έναντι μιας πασιφιστικής και ουτοπικής αντίληψης που βολεύει ΜΟΝΟ αυτούς που το μισούν θανάσιμα. Το Ισραήλ, από τη γέννηση της κρατικής του υπόστασης, ουδέποτε εκδήλωσε πρωτογενώς επιθετική στάση σε γείτονά του.
    Στο δεύτερο ερώτημά σου, σε καλώ να θυμηθείς το με ποιο γενοκτονικό και ανενδοίαστο τρόπο χρησιμοποίησε τα ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΑ χημικά του όπλα ο Σαντάμ τόσο στους Κούρδους όσο και στον πόλεμο Ιράν-Ιράκ http://en.wikipedia.org/wiki/Halabja_poison_gas_attack, http://en.wikipedia.org/wiki/Iran%E2%80%93Iraq_War ! Πιστεύεις ότι θα δίσταζαν τέτοια ολοκληρωτικά καθεστώτα (εννοώ Σαντάμ και τώρα Αχμαντινετζάντ) να χρησιμοποιήσουν τα πυρηνικά όπλα προκειμένου να πετύχουν τους σκοπούς τους? Όσον αφορά την απόκτηση πυρηνικών όπλων από το Ιράν δε σου λέει κάτι το γεγονός ότι οι γειτονικές αραβικές χώρες (Σ. Αραβία, ΗΑΕ) εκδηλώνουν ανησυχία ενώ δε φαίνεται να ασχολούνται ιδιαίτερα με τα πυρηνικά του Ισραήλ?
    ΜΠΡΟΥΝΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.