1/9/10

Βουλγαρία: Υπεγράφη μνημόνιο αμοιβαίας κατανόησης με την ΠΓΔΜ στο πλαίσιο διασυνοριακής συνεργασίας

-Η Βουλγαρία και η ΠΓΔΜ υπέγραψαν ένα μνημόνιο αμοιβαίας κατανόησης στο πλαίσιο του προγράμματος διασυνοριακής συνεργασίας .
-Τα Σκόπια κατά πάσα πιθανότητα δεν θα υποστηρίξουν το σχέδιο ψηφίσματος του Βελιγραδίου στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, για το Κόσοβο.


Η Βουλγαρία και η ΠΓΔΜ υπέγραψαν ένα μνημόνιο αμοιβαίας κατανόησης στο πλαίσιο του προγράμματος διασυνοριακής συνεργασίας .

Το έγγραφο υπεγράφη από το Βούλγαρο Υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Δημοσίων Έργων Rosen Plevneliev και τον Σκοπιανό ομόλογό του , Μούσα Τζαφέρι , ο οποίος επισκέφτηκε την Βουλγαρία . Το μνημόνιο είναι ύψους 14,2 εκατ. ευρώ συνολικά . Από αυτά τα 12 εκατ. ευρώ προέρχονται από τη βοήθεια που χορηγείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα υπόλοιπα από εθνική χρηματοδότηση από τις δύο χώρες .

Τα κονδύλια , στο πλαίσιο του προγράμματος , προορίζονται για διασυνοριακά έργα στις παραμεθόριες περιοχές της Βουλγαρίας και της ΠΓΔΜ . Οι δικαιούχοι του προγράμματος είναι τόσο οι τοπικές αρχές όσο και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Δεν υποστηρίζει το σερβικό σχέδιο για το Κόσοβο η ΠΓΔΜ
Η ΠΓΔΜ βρίσκεται στην τελική φάση εξέτασης της στάσης που θα τηρήσει αναφορικά με το σχέδιο ψηφίσματος που κατέθεσε η Σερβία στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, έπειτα από την έκδοση της γνωμοδότησης του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (ICJ) για τη νομιμότητα της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, ωστόσο κατά πάσα πιθανότητα δεν θα υποστηρίξει τη σερβική θέση, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι, σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων.

Στο σχέδιο ψηφίσματος που κατέθεσε η Σερβία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και το οποίο έχει συμπεριληφθεί προς συζήτηση στην ημερήσια διάταξη της 9ης Σεπτεμβρίου, προτείνεται η έναρξη διαπραγματεύσεων για όλα τα «ανοιχτά ζητήματα» ανάμεσα στο Βελιγράδι και την Πρίστινα.

Η ΠΓΔΜ αναγνώρισε την ανεξαρτησία του Κοσόβου τον Οκτώβριο του 2008 και ένα χρόνο αργότερα, Σκόπια και Πρίστινα υπέγραψαν συμφωνία για την οριοθέτηση των μεταξύ τους συνόρων και σύναψαν διπλωματικές σχέσεις.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ-Balkans.com

2 σχόλια:

  1. Λαγος την φτερην ετρωγεν κακον της κεφαλης σου
    Χρηστος Βουλγαρης απο Λονδινο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @Χρήστο Βούλγαρη

    Το ξέρω ως "λαγός την πτέρην έσειε"..αντί έτρωγε. Θα μου πείτε βέβαια ότι το "κακό της κεφαλής το¨" δεν αλλάζει έτσι και αλλιώς."
    Αυτή είναι και η ουσία. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.