6/9/10

Γερμανία: επεκτείνει τον χρόνο λειτουργίας των πυρηνικών σταθμών

Η γερμανική κυβέρνηση συμφώνησε στην πρόταση για την επέκταση του χρόνου λειτουργίας των πυρηνικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας κατά έναν μέσο όρο 12 ετών πέραν της τρέχουσας διορίας για την παύση της λειτουργίας τους, σε συνδυασμό με νέες οικονομικές δεσμεύσεις από την πλευρά των εταιρειών διαχείρισής τους.

Οι υπουργοί Περιβάλλοντος Νόρμπερτ Ρέτγκεν και Οικονομίας Ράινερ Μπρούντερλε επιβεβαίωσαν την είδηση για την επίτευξη αυτής της σημαντικής συμφωνίας σε σύνοδο μεταξύ της καγκελαρίου Άγκελας Μέρκελ και των εταίρων της στον κεντροδεξιό συνασπισμό της, στην οποία μετείχαν και αρχηγοί κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Η συμφωνία, η οποία θα πρέπει να εγκριθεί από το κοινοβούλιο, επετεύχθη έπειτα από μήνες έντονων συνομιλιών μεταξύ των πολιτικών και των επικεφαλής της βιομηχανίας αυτής και ανατρέπει τη νομοθεσία προηγούμενης κυβέρνησης που προέβλεπε το σταδιακό κλείσιμο των πυρηνικών σταθμών σε διάστημα 20 ετών.

Οι προτάσεις αφορούν σε μια διαφορετική μεταχείριση των 17 ενεργών πυρηνικών σταθμών της Γερμανίας, λαμβάνοντας υπόψη την παλαιότητά τους και τις προβλέψεις για την ασφάλεια. Οι παλαιότεροι πυρηνικοί σταθμοί θα βγουν εκτός δικτύου νωρίτερα.

Η κυβέρνηση συνασπισμού της Μέρκελ συμφώνησε εξάλλου στην επιβολή ενός ετήσιου φόρου 2,3 δισεκατομμυρίων ευρώ στις ράβδους καυσίμου, αλλά αποφάσισε να περιοριστεί το μέτρο αυτό στα έξι χρόνια, μετά την έντονη αντίδραση των επικεφαλής της βιομηχανίας στις προτάσεις.

Η πυρηνική βιομηχανία αναμένεται επίσης να συμβάλει στο κόστος για την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με ετήσιες συνδρομές που θα ξεκινήσουν από τα 300 εκατομμύρια ευρώ.

Την απόφαση επέκρινε η Αυστρία δια μέσου του υπουργού Περιβάλλοντος. Η απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης είναι "παραπλανητική" και αποτελεί "ένα χτύπημα στην πολιτική ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας", τόνισε σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Νίκι Μπερλάκοβιτς.

Με τον τρόπο αυτό "η Γερμανία διευκολύνει την δουλειά σε ό,τι αφορά τις υποχρεώσεις της σε σχέση με τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα", επισήμανε ο ίδιος.

"Σε καμία περίπτωση, η ατομική ενέργεια δεν μπορεί να αποτελεί απάντηση στα προβλήματα των κλιματικών αλλαγών και μόνιμη λύση για τη μείωση των εκπομπών διοξείδιο του άνθρακα", κατέληξε.
SKAI.GR

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.