27/9/10

«Χρηματοοικονομικό σουβλάκι» η Ελλάδα

-Στο 90% η πιθανότητα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους την επόμενη δεκαετία, σύμφωνα με τους FT
-Οι ανεπτυγμένες χώρες προχώρησαν σε αναδιάρθρωση χρεών τα 60 τελευταία χρόνια, χωρίς όμως αυτό να φαίνεται, καθώς έγινε μέσω του πληθωρισμού και των υποτιμήσεων


Αθήνα
Οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων δείχνουν 90% πιθανότητα αναδιάρθρωσης του χρέους μέσα στην επόμενη δεκαετία, σύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα Financial Times.
Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι για την Ελλάδα, που αντιμετωπίζει την προοπτική διάθεσης τουλάχιστον του 7% των φορολογικών της εσόδων για την εξυπηρέτηση του χρέους της, «σχεδόν για πάντα», η πτώχευση θα μπορούσε να είναι κάποια στιγμή στο μέλλον ελκυστική επιλογή.
Οι περικοπές αποτελούν μια βιώσιμη επιλογή, μόνο εφόσον κοστίζουν λιγότερο για τους ψηφοφόρους απ' όσο μια πτώχευση, τονίζεται και προστίθεται ότι τα τελευταία χρόνια το κόστος μιας πτώχευσης έχει αποδειχθεί αμελητέο, καθώς οι κυβερνήσεις που υποχρεώθηκαν σε μια τέτοια κίνηση συχνά δανείζονταν ξανά από τις αγορές εντός μερικών μηνών.
Στο άρθρο με τον τίτλο «Δεν υπάρχει κρατικό χρέος χωρίς [επενδυτικό] κίνδυνο», αναφέρεται μεταξύ άλλων:
«Όπως ένα χρηματοοικονομικό σουβλάκι [σ.σ. financial souvlaki], έτσι και η Ελλάδα στριμώχνεται στις αγορές ομολόγων. Αποδόσεις που υπερβαίνουν το 10% είναι αδύνατον να πληρωθούν από μία χώρα η οποία από τον Μάιο συντηρείται με τα δάνεια των 110 δισ. ευρώ της Ευρώπης και του ΔΝΤ».
» Σχεδόν όλοι πιστεύουν ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να επιβιώσει χωρίς να προχωρήσει κάποια στιγμή σε αναδιάρθρωση των χρεών της, το ύψος των αποδόσεων δείχνει πιθανότητα χρεοκοπίας της τάξεως του 90% μέσα στην επόμενη δεκαετία, σύμφωνα με το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων των ΗΠΑ».
» Είναι εύκολο να δεχτεί κανείς το επιχείρημα πως η κρατική χρεοκοπία είναι απίθανη: κανένα ανεπτυγμένο κράτος δεν έχει υπαναχωρήσει των υποχρεώσεών του μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τον 19ο αιώνα όμως οι χρεοκοπίες ήταν πιο συχνές και τα κράτη πολλές φορές θεωρούνταν πιο επικίνδυνη τοποθέτηση χρημάτων απ' ό,τι ο ιδιωτικός τομέας. Η Ισπανία, επί παραδείγματι, οδηγήθηκε σε χρεοκοπία 87 φορές τον 19ο αιώνα, ενώ η Ελλάδα τουλάχιστον 4 φορές».
» Τι δείχνει λοιπόν η μεταπολεμική εμπειρία, πλήρη μεταστροφή από την τάση του παρελθόντος ή μήπως προσωρινή ανάπαυλα σε μία ευρύτερη τάση; Κάποιος θα μπορούσε να υποστηρίξει ότι δεν πρόκειται για τίποτε από τα δύο. Οι ανεπτυγμένες χώρες με χαρά προχώρησαν σε χρεοκοπίες τα τελευταία 60 χρόνια, όμως χωρίς να φαίνεται, μέσω του πληθωρισμού και υποτιμήσεων».
» Γι' αυτόν τον λόγο η προσοχή στρέφεται στην ευρωζώνη, όπου τα κράτη-μέλη δεν μπορούν να καταφύγουν ούτε στην υποτίμηση ούτε στο να τυπώσουν χρήμα για να λύσουν τα προβλήματά τους».
» Ακόμη και στην ευρωζώνη, όπου οι επενδυτές αντιλαμβάνονται τους κινδύνους που θέτει η κρίση στο ιρλανδικό τραπεζικό σύστημα, ή το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας λόγω του ελλείμματός της, τα ομόλογα αποτιμώνται βάσει της εκτίμησης ότι η Γερμανία δεν έχει κανέναν επενδυτικό κίνδυνο».
» Όλα αυτά έχουν σημασία γιατί επιτρέπουν σε χώρες να θεωρούνται αρκετά ασφαλείς -όπως θεωρούνταν και η Ελλάδα μέχρι πέρυσι- ώστε να δανείζονται πολύ φθηνά. Δεν θα έπρεπε να προκύψει οικονομική κρίση για να θυμηθούμε ότι τα φθηνά δάνεια οδηγούν σε μη διατηρήσιμες δαπάνες».
» Τα ανεπτυγμένα κράτη έχουν ήδη αρχίσει να υπαναχωρούν των υποσχέσεών τους καθώς προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο τις δαπάνες τους. Προς το παρόν πάντως, έχουν επιλέξει να αναδιαρθρώσουν τις υποσχέσεις τους για δημόσιες δαπάνες -ειδικότερα για τις συντάξεις- αντί να πλήξουν τους πιστωτές τους. Όπως επισημαίνει και ο κ. Willem Buiter της Citigroup, η επιλογή αυτή είναι βιώσιμη μόνο εάν το πολιτικό κόστος είναι λιγότερο από αυτό που θα ακολουθούσε μία πτώχευση».
» Για την Ελλάδα, όμως, η οποία αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει τουλάχιστον το 7% των φορολογικών της εσόδων για να εξυπηρετεί τα δάνειά της, σχεδόν για πάντα, η πιθανότητα χρεοκοπίας αναπόφευκτα θα γίνει πιο ελκυστική κάποια στιγμή».
» Ευτυχώς, η στιγμή αυτή δεν θα προκύψει νωρίτερα από το 2013, μέχρις ότου λήξει δηλαδή η χρηματοδότηση από την ΕΕ και το ΔΝΤ. Μέχρι τότε, ας ελπίσουμε ότι η χρεοκοπία δεν θα έχει τις αλυσιδωτές επιπτώσεις που αναφέρει ο κ. Παπακωνσταντίνου».
» Όταν η Αθήνα τελικά κηρύξει πτώχευση, τότε οι αγορές ομολόγων ίσως αρχίσουν να συμπεριφέρονται στα κράτη με τον τρόπο που είχε συστήσει και ο Ζορμπάς: "Ο άνδρας είναι ένα κτήνος", είχε πει. "Εάν είσαι σκληρός μαζί του, σε σέβεται και σε φοβάται. Εάν είσαι καλός μαζί του, σου ξεριζώνει τα μάτια"».
Newsroom ΔΟΛ

10 σχόλια:

  1. αλλο χρεοκοπια και αλλο αναδιαρθρωση χρεους.το 1ο σημαινει
    ριζοσπαστικη σταση εναντι ολων και συνολικη αλλαγη εθνικης πορειας στηριζομενος πλεον στις δικες σου δυναμεις οποιες και αν ειναι αυτες.
    το 2ο επειδη χρεοκοπα το υπαρχων εθνικο
    τραπεζικο συστημα λογω υποτιμησης
    των ομολογων του κρατους που κατεχει αυτο εμφανιζεται οταν το διεθνες κεφαλαιο θα αποφασισει ποτε
    θελει να εισβαλει πληρως και να εξαγορασει το εθνικο τραπεζικο συστημα τεμαχιζοντας,επανασυγκροτωντας και εξαγοραζοντας το τραπεζικο συστημα της χωρας και προκειται πλεον για στρατηγικη κινηση ματ του διεθνους παραγοντα εναντι του εθνικου παραγοντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Iran crosses into Iraq bombing suspects at least 30 killed

    TEHRAN, Iran — Iranian forces crossed into neighboring Iraq and killed 30 fighters from a group it says was involved in last week's bombing of a military parade, state TV reported Sunday.

    Gen. Abdolrasoul Mahmoudabadi of the elite Revolutionary Guards said the "terrorists" were killed on Saturday in a clash "beyond the border" and that his forces were still in pursuit of two men who escaped the ambush.

    While Iran has said in the past it would target armed groups on Iraqi soil this is a rare case of it actually admitting to an attack.

    Iraqi officials have complained in the past about Iranian artillery targeting armed Kurdish opposition groups on its soil.

    parte mia periergh eidhsh
    http://beforeitsnews.com/story/191/036/Iran_crosses_into_Iraq_bombing_suspects_at_least_30_killed.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. αγαπητέ φίλε, επειδή τυχαίνει να έχω κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στα χρηματοοικονομικά, θα ήθελα να σε διαβεβαιώσω ότι στην επιστήμη και στην πρακτική των χρηματοοικονομικών ορίζεται ως χρεοκοπία (αγγλιστί default) κάθε καθυστέρηση συμφωνημένων πληρωμών (π.χ. τόκων ομολόγων) έστω και για 1 ημέρα αλλά και κάθε μείωση των πληρωμών αυτών έστω και για 0,01%. Αναδιάρθρωση του χρέους είναι χρεοκοπία, μάλιστα μια συνηθισμένη μορφή της.
    Επιπλέον, ο ιδιωτικός τομέας της Ελλάδας δεν είναι και τόσο χρεωμένος οπότε ότι και να γίνει μάλλον τράπεζες και εισηγμένες στο χρηματιστήριο θα επιβιώσουν της κρίσης. Τα ελληνικά ομόλογα τα παρακρατούν κατά συντριπτική πλειοψηφία τράπεζες σε Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία και δευτερευόντως σε ΗΠΑ, Ιαπωνία, Μ. Βρεττανία και Νορβηγία οι οποίοι θα έχουν και το πρόβλημα αν χρεοκοπήσουμε.
    Τώρα, για το αν θα εισβάλλει το ξένο κεφάλαιο να μας αγοράσει τις τράπεζες, το έχει κάνει ήδη δυστυχώς. Η κεντρική Τράπεζα της Ελλάδος κατέχεται κατά 8% μόνο από το ελληνικό Δημόσιο, αντίστοιχα ποσοστά και για την Εθνική Τράπεζα ενώ και οι δύο είναι εισηγμένες και διαπραγματεύονται καθημερινά στο χρηματηστήριο. Και μην ρωτάς ποιός κατέχει το υπόλοιπο 92%...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Iran crosses into Iraq bombing suspects at least 30 killed

    αρχισαν τα...οργανα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. 27 Σεπτεμβρίου 2010 5:26 μ.μ.

    ευχαριστω και σου συστηνω οπου βλεπεις οτι χρειαζεσαι να επεμβαινεις χωρις δυσταγμο.εδω μπαινουμε για να ανταλλασουμε γνωμες και να μαθαινουμε.φιλικα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Είναι τουλάχιστον αφελές να πιστεύει κανείς ότι μια οικονομία η οποία συνεχώς βουλιάζει θα καταφέρει μεγαλύτερες επιδόσεις.

    Προσωπική μου άποψη είναι πως ήταν προσχδιασμένη η είσοδος στο ΔΝΤ,όπως επείσης προσχεδιασμένη είναι και η χρεοκοπία μας,και ποιό συγκεκριμένα θα μας το φέρουν σε μαξιλαράκι ως ελεγχόμενη χρεοκοπία.

    Μόλις ξεμπερδέψουν με αυτά που τα διεθνή μεγάλα κεφάλαια απαιτούσαν χρόνια,τότε θα έρθει και η χρεοκοπία,γιατί αν χρεοκοπούσαμε εξ'αρχής δεν θα μπορούσαν μετά να δικαιολογηθούν όλες αυτές οι λεγόμενες μεταρυθμίσεις.

    Και όπως όλοι αντιλαμβανόμαστε μια πτωχευμένη χώρα έχει πάρει στην πραγματικότητα σειρά για μια σειρά απο συμβιβασμούς στα Εθνικά της θέματα,δίχως να πέσει ούτε μια τουφεκιά.

    Το μόνο που με προβληματίζει είναι πως σκοπεύουν να διαχειριστούν μια ενδεχόμενη λαική εξέγερση.

    kalo koyragio ellines!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλημέρα .Συμφωνω με τον Χρίστο είναι όλα μεθοδευμένα και είμαι περίεργος άλλα και ανήσυχος τι κατάληξη θα έχουμε.Επαγρυπνήστε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Απόλυτο δίκιο ο ανώνυμος 27/9 5:26 σε ό,τι αναφέρει με την έννοια χρεωκοπία και αναδιάρθρωση χρέους.

    Το ΔΝΤ έπρεπε να μπει διότι ήταν το μόνο το οποίο να παρέμβει στα εργασιακά και να ζητήσει να γίνουν αυτά τα οποία ζούμε και θα ζήσουμε .Η ΕΕ δεν μπορούσε .

    Εγώ απλά να ρωτήσω αν μας πάνε σε ελεγχόμενη χρεωκοπία ή αλλιώς αναδιάρθρωση του χρέους πως θα κρατήσουν την κατάσταση ντόμινο με τις άλλες χώρες της Ευρώπης που κατέχουν (η Γερμανία στο πλείστον) τα Ελληνικά Ομόλογα ...

    Και ένα σενάριο που κάποιοι θα έλεγαν ότι ανήκει στην σφαίρα επιστημονικής φαντασίας , γιατί να μας πάνε σε αναδιάρθρωση και όχι ''ενοικίαση'' εδαφών της Ελλάδος ή πώληση...
    Ας μη ξεχνάμε την φράση

    προτιμώ να δώσω μερικά στρέμματα γης και να κοιμόμαστε ήσυχοι τα βράδια ...

    Σαν έννοια δεν είναι απαραίτητο να αφορά πολεμική σύρραξη αλλά και οικονομική .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Χριστίνα, τώρα διερευνώνται οι αντιδράσεις μας, ώστε να κανονιστεί το "μαξιλαράκι" (πάχος-υλικό κλπ) στο οποίο θα μας τα σερβίρουν, όπως λέει ο Χρήστος.
    Πάντως όπως και να το φέρουν, το ξεπούλημα το σκοπεύουν. Προς το παρόν, όλοι οι ενδιαφερόμενοι "προσημειώνου" κινητά και ακίνητα. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κάνοντας μια μικρή αναδρομή σε αναρτήσεις αυτής της ιστοσελίδας Ελίνα μου διαπίστωσα με έκπληξη πως τίποτα δεν κάνουν τώρα θεωρητικά όλα κανονισμένα είναι και ως προς τον τρόπο,τρόπο,χρόνο,ποσό..
    Απλά εμείς ως λαός που αντιδρούμε στο και πέντε , ούτε καν στο παραπέντε πιστεύουμε το αντίθετο.

    Κινητά και ακίνητα σίγουρα έχουν προσημειωθεί άλλωστε όλες αυτές οι φιλικές επισκέψεις απο αέρος το έδειξαν πολλάκις.
    Απο την άλλη εδαφικά τα οικόπεδα με θέα θάλασσα βουνό θα προσπαθήσουν να τα ανεξαρτητοποιήσουν το δε πετρέλαιο κάνει κακό στην θάλασσα και στα ψάρια γι αυτό και τσακώνονται οι μεγαλο εταιρίες ποια θα το πάρει μια και όλες έχουν οικολογική συνείδηση,και πολλα πολλα άλλα ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.