4/9/10

Συνεχίζεται, χωρίς τον Αγ. Νικόλαο, η ανοικοδόμηση στο «Σημείο Μηδέν»

Οι αντιδράσεις για την ανέγερση τεμένους και μουσουλμανικού πολιτιστικού κέντρου κοντά στο «Σημείο Μηδέν» του Μανχάταν και η άρνηση της Λιμενικής Αρχής Νέας Υόρκης και Νέας Υερσέης (υπό τη δικαιοδοσία της βρίσκεται η περιοχή) για να κτιστεί η εκκλησία του Αγίου Νικολάου είχαν ως αποτέλεσμα την κινητοποίηση ομογενειακών φορέων, παραγόντων, αλλά και Αμερικανών πολιτικών.
Με συνεντεύξεις, ανακοινώσεις και επαφές απαιτούν όπως ο ελληνορθόδοξος ναός να συμπεριληφθεί, όπως ήταν η αρχική συμφωνία, στο συνολικό έργο ανοικοδόμησης του οικοδομικού τετραγώνου που καταστράφηκε από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Αρκετοί συνδέουν τα δύο θέματα, υποστηρίζοντας ότι «είναι απαράδεκτο να δίνεται άδεια για το τζαμί και όχι για εκκλησία».
Στη θέση όπου βρισκόταν ο ναός του Αγίου Νικολάου (155 Cedar Street) έχουν ήδη ξεκινήσει έργα για τη δημιουργία χώρων στάθμευσης. Ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος επανέλαβε ότι η Αρχιεπισκοπή είναι απόλυτα προσηλωμένη στον στόχο της ανοικοδόμησης της εκκλησίας σε άλλο σημείο (130 Liberty Street), με μεγαλύτερο χώρο, όπως προβλέπει η συμφωνία (Ιούλιος 2008) με τις αρμόδιες αρχές.
Η μικρή εκκλησία του Αγίου Νικολάου είχε δημιουργηθεί από Έλληνες μετανάστες, κυρίως ναυτικούς, το 1916 και ισοπεδώθηκε από την κατάρρευση των δίδυμων πύργων. Ήταν ο μοναδικός τόπος λατρείας που καταστράφηκε εκείνη την ημέρα.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εφημερίδας «New York Τimes», τα δύο τρίτα των Νεοϋορκέζων ζητούν όπως το μουσουλμανικό κέντρο και το τέμενος να κατασκευαστούν σε άλλο σημείο της πόλης και όχι τόσο κοντά στο «Σημείο Μηδέν».
Εννέα χρόνια μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις, πολλοί κάτοικοι της αμερικανικής μεγαλούπολης υποστηρίζουν, σύμφωνα με την έρευνα, ότι δεν έχουν καλή σχέση με το Ισλάμ. Το ένα πέμπτο των πολιτών δήλωσε ότι τρέφει «εχθρικά συναισθήματα» για τους μουσουλμάνους και το 33% ισχυρίστηκε ότι οι μουσουλμάνοι της Αμερικής διάκεινται περισσότερο θετικά, σε σχέση με τους άλλους Αμερικανούς, έναντι των τρομοκρατών.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

13 σχόλια:

  1. ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ΡΙΞΑΝ ΤΟΥΣ ΠΥΡΓΟΥΣ,ΤΟΥΣ ΦΤΙΑΧΝΟΥΝ ΤΩΡΑ ΤΕΜΕΝΟ ΕΚΕΙ,ΚΑΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΠΟΥ ΥΠΗΡΧΕ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΤΗΝ ΧΤΙΣΟΥΝ.Π Α Ρ Α Λ Ο Γ Ο
    ΚΑΙ Α Π Α Ρ Α Δ Ε Κ Τ Ο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αντι να κατασκευασουν χωρους για την ενδυναμωση και διαδοση των πολιτιστικων αξιων φτιαχνουν τεμενοι και εκκλησιες για τους υπανθρωπους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΔΗΛ.ΕΚΕΙ ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΑ;ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΡΓΟΤΕΡΑ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΚΑΤΑΡΓΗΣΑΝ ΣΧΕΔΟΝ 100 ΧΡΟΝΙΑ
    ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ
    ΚΑΙ ΕΜΦΑΝΙΣΑΝ ΙΣΛΑΜ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ
    Η ΕΚΛΗΣΙΑ ΕΙΧΕ ΦΤΙΑΧΤΕΙ ΑΠΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑΥΤΙΚΟΥΣ
    ΑΠΟ ΜΕΡΑΚΙ ΓΙΑ ΠΑΤΡΙΔΑ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΝΙΚΟΛΑΟ
    ΔΕΝ ΦΤΙΑΧΤΗΚΕ ΑΠΟ ΚΟΝΔΥΛΙΑ
    Η ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΚΡΙΜΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΕΓΩ ΑΚΟΥΣΑ ΟΤΙ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΜΑΖΕΥΤΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΤΗς ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ Τ' ΑΡΠΑΞΕ Ο ΠΑΠΑΣ ΚΑΙ ΛΑΚΗΣΕ.
    ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ξέρουμε γιατί ἀρνεῖται ἡ λιμενικὴ ἀρχή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Φτιάχνουν τὸ τζαμὶ ποὺ δὲν ὑπῆρχε, δὲν φτιάχνουν τὴν ἐκκλησία ποὺ ὑπῆρχε.
    Εἶναι τρελοὶ αὐτοὶ οἱ ρωμαῖοι. Συγνώμη, οἱ ἀμερικάνοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Παρα τα παραπανω σαχλοσχολια που προσπαθουν να διασκεδασουν την αλγεινη εντυπωση που δημιουργουν τα γεγονοτα, η διαπιστωση παραμενει μια:
    Το αρρωστο και χρεωκοπημενο αμερικανικο μορφωμα του σημερα ειναι βαθια ανθελληνικο - μεχρι παροξυσμου - και απο εκει μονο συμφορες εχωμε να περιμενωμε πλεον....

    Τα συμβαινοντα γυρω απο το θεμα αυτο ειναι ενδεικτικα και ενταγμενα στη λογικη της γνωστης προσφατης εκθεσης του STRATFOR.

    Η Ελλαδα αν θελει να επιβιωσει πρεπει αμμεσα να απαλαγει απο κυβερνησεις ανδρεικελων που την οδηγουν μεθοδευμενα στην εξουθενωση και να αποκτησει ταχιστα ανεξαρτητη και ισοροπη εξωτερικη πολιτικη αξιοποιωντας ολα τα νεα ερεισματα της εποχης που προσφεροντε.

    Επισης δια των γεγονοτων αυτων δικαιωνοντε δυστυχως οσοι υποστηριζουν τοσα χρονια οτι η 'Αλ-Καιντα' και ο μπαμπουλας Λαντεν ειναι δημιουργηματα και εξαρτηματα της τυχοδιωκτικης Αμερικανικης εξωτερικης πολιτικης.

    ....ποιος ξερει τι νεες προβοκατσιες και εκατομβες θυματων ετοιμαζουν τα αρρωστα μυαλα των σχεδιαστων τετοιων 'πολιτικων' ανεγυρωντας τζαμι και οχι αποκαθιστωντας τον Αγιο Νικολαο στο σημειο μηδεν κατα βαρυτατη προκληση της μνημης των θυματων και της κοινης λογικης και ανθρωπινης αξιοπρεπειας.

    ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. AIΣΧΟΣ ΚΑΙ ΝΡΟΠΗ!
    Χρηστος Βουλγαρης απο Λονδινο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΠΑΡΑΘΕΣΗ ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΙΑ

    Στη Νεα Υορκη αντι για τον Αγιο Νικολαο σηκωνουν τζαμι και......στο ματωμενο Κοσσυφοπεδιο οι ιδιοι 'εγκεφαλοι' παρεδωσαν τη 'φυλαξη' της ιστορικης και Μητροπολιτικης Μονης της Γκρατσανιτσα στους Αλβανους του UCK (!!!!) που εχουν επανηλλειμενα αποπειραθει να την καψουν....

    Δεν πειραζει, βλεπει ο Θεος....ολα εδω πληρωνοντε.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.