10/9/10

Η εκκολαπτόμενη «κόντρα» Κίνας και Ινδίας

Το εμπόριο μεταξύ τους ανθεί, και οι οικονομικές τους σχέσεις είναι σε πολύ καλό επίπεδο, αλλά στη διπλωματική «αρένα», τα πράγματα δείχνουν να ψυχραίνονται: ο λόγος για την Κίνα και την Ινδία.Καθώς η Κίνα προσπαθεί να αυξήσει την επιρροή της στη νότια Ασία, έρχεται «αντιμέτωπη» με μία άλλη ανερχόμενη δύναμη της ηπείρου, την Ινδία- και ως εκ τούτου, κάνει κινήσεις έτσι ώστε να εκμεταλλευτεί το «μαλακό υπογάστριο» της αντιζήλου της, το Κασμίρ- όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Μανμοχάν Σινγκ σε εφημερίδα, σε μία σπάνια εκδήλωση οξείας δημόσιας κριτικής.

Προκλήσεις
Τον προηγούμενο μήνα η Κίνα αρνήθηκε να χορηγήσει βίζα σε Ινδό στρατηγό ο οποίος έδρευε στην αμφισβητούμενη περιοχή του Κασμίρ, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση της Ινδίας: η ινδική κυβέρνηση έσπευσε να περιορίσει τους δεσμούς αμυντικής συνεργασίας, οι οποίοι ήταν ούτως ή άλλως περιορισμένοι (κυρίως επισκέψεις αξιωματούχων και κάποιες μικρές ασκήσεις- καμία σχέση με τις μεγάλες ασκήσεις στις οποίες προβαίνει η Ινδία με τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ), λόγω της σύντομης συνοριακής πολεμικής αναμέτρησης ανάμεσα στις δύο χώρες το 1962. Επί δύο δεκαετίες, η Κίνα είχε τηρήσει χαμηλό προφίλ όσον αφορά το Κασμίρ, όπου ο ινδικός στρατός μάχεται για την καταστολή των αυτονομιστών - ωστόσο, αυτό άλλαξε το προηγούμενο έτος, όταν άρχισε την έκδοση διαφορετικών βιζών για τους κατοίκους της περιοχής. Η Ινδία, η οποία θεωρεί το Κασμίρ αναπόσπαστο τμήμα της επικράτειάς της, είναι εξαιρετικά ευαίσθητη σε οποιαδήποτε ενέργεια ξένου κράτους σχετίζεται με την περιοχή (την οποία διεκδικεί και το Πακιστάν) - ειδικά όταν υπάρχουν υπόνοιες αμφισβήτησης της κυριαρχίας της.

Οι προβληματισμοί της Κίνας
Το μεγαλύτερο «πρόβλημα» της Κίνας όσον αφορά την Ινδία είναι η παροχή ασύλου στο Θιβετιανό ηγέτη, Δαλάι Λάμα, ο οποίος κατέφυγε στη χώρα το 1950, μετά από μία αποτυχημένη εξέγερση (μία κίνηση που ξεκίνησε το «ντόμινο» το οποίο οδήγησε στην προαναφερθείσα πολεμική αναμέτρηση). Το Πεκίνο θεωρεί τον Δαλάι Λάμα αυτονομιστή και πιστεύει ότι ο Θιβετιανός ηγέτης χρησιμοποιεί τη βάση του στη βόρεια πόλη της Νταραμσάλα για να κρατά ζωντανό το αυτονομιστικό κίνημα του Θιβέτ. Επίσης, πέρυσι η Κίνα αντέδρασε έντονα στην απόφαση της Ινδίας να επιτρέψει στο Δαλάι Λάμα να επισκεφτεί την επαρχία Αρουναχάλ Πραντές, την οποία και διεκδικεί από την Ινδία, ως τμήμα του Θιβέτ.

Γεωπολιτικές αντιπαλότητες

Δεν πρέπει να παραβλεφθεί επίσης το γεγονός ότι η Κίνα ανησυχεί σχετικά με τη σύσφιγξη των στρατηγικών δεσμών μεταξύ της Ινδίας και των ΗΠΑ. Αρκετοί αναλυτές έχουν σηματοδοτήσει την υπογραφή «πυρηνικής» συμφωνίας το 2008 σαν έμμεσο πλήγμα- προειδοποίηση προς την Κίνα. Με μία κίνηση, οι ΗΠΑ τερμάτισαν την πυρηνική απομόνωση της Ινδίας, παρέχοντάς της πρόσβαση σε πυρηνικά καύσιμα και τεχνολογία, ενώ παράλληλα συνεχιζόταν το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων- κάτι που ερμηνεύτηκε από την Κίνα ως μία καταφανής απόπειρα της αμερικανικής κυβέρνησης να καταστήσει την Ινδία στρατηγικό «αντίβαρο» στη νότια Ασία. Τα αντίποινα της Κίνας: η πρόταση κατασκευής νέων πυρηνικών αντιδραστήρων για το Πακιστάν. Επίσης, υφίσταται πάντα η «κόντρα» για τους φυσικούς πόρους της περιοχής, που και οι δύο χώρες χρειάζονται ως «καύσιμα» για τις ταχύτατα αναπτυσσόμενες οικονομίες τους.

Τοπικές διαμάχες
Επίσης, το Νέο Δελχί ανησυχεί όχι μόνο για τις σχέσεις Κίνας και Πακιστάν, αλλά και Κίνας- Σρι Λάνκα, Μπαγκλαντές και Μυανμάρ, χώρες που πάντα η Ινδία θεωρούσε ότι βρίσκονταν εντός της σφαίρας επιρροής της. Το Πεκίνο βοηθά στην κατασκευή λιμανιών στη Γκουαντάρ (Πακιστάν) και Χουμπαντότα (Σρι Λάνκα), καθώς και στο Μπαγκλαντές και τη Μυανμάρ, στο πλαίσιο μίας στρατηγικής που ερμηνεύεται ως απόπειρα δημιουργίας ενός «κολιέ μαργαριταριών» γύρω από τον Ινδικό- άμεση «πρόκληση» προς τα δύο ισχυρότερα ναυτικά που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, το αμερικανικό και το ινδικό, και αιτία ανησυχιών στα ανώτερα κλιμάκια της ινδικής ηγεσίας περί κινεζικής απόπειρας «περικύκλωσης».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Reuters

1 σχόλιο:

  1. 3,5 δις υποψήφιοι κανίβαλοι θα αλληλοεξοντωθούν στην Ασία ΣΥΝΤΟΜΑ, λόγω ΤΕΛΟΥΣ πετρελαίου και ΘΟΛΩΜΑΤΟΣ από την πολυδιαφημισμένη σποροφαγία, που ΔΙΑΛΥΕΙ τον εγκέφαλο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.