1/9/10

Αλβανία: να προλάβουμε τα χειρότερα…

Την περασμένη εβδομάδα βρέθηκε στην Αθήνα ο πρέσβης μας στην Αλβανία Ν. Πάζιος και μετείχε σε μια σύσκεψη με ανώτατους πολιτικούς και διπλωματικούς παράγοντες σχετικά με το μέλλον των Έλληνο- Αλβανικών σχέσεων, υπό το πρίσμα των τελευταίων ανθελληνικών εξελίξεων που σημειώθηκαν στη γειτονική χώρα. Οι πρόσφατες δίκες και καταδίκες Έλληνων μειονοτικών, η δολοφονία του Αρ. Γκούμα, οι διώξεις Μπολάνου, οι καθημερινές επιθέσεις του Αλβανικού τύπου που κυριαρχούνται από το μίσος για την Ελλάδα (με πρωτοπόρα την ιταλικών συμφερόντων εφημερίδα, Γκαζέτα Σκιπτάρε) αλλά και οι κυβερνητικές σιωπηρές παροτρύνσεις προς τους αλβανούς να «αρπάξουν» Ελληνικές περιουσίες με πλαστά έγγραφα και πιστοποιητικά που εκδίδουν μαζικά πλέον οι τοπικές αλβανικές αρχές και γίνονται δεκτές από τα δικαστήρια της χώρας σε μια συμπαιγνία χωρίς αιδώ, δείχνουν πως οι σχέσεις μας με την Αλβανία μεταβάλλονται ραγδαία. Από το σημείο αυτό της διαπίστωσης αρχίζει και η ανάγκη για μεταβολή της ως σήμερα ακολουθούμενης πολιτικής.

Η Αθήνα θεωρούσε ως τώρα, τουλάχιστον, τα Τίρανα σαν ένα ενεργό εταίρο και φίλο στην περιοχή. Αυτό φάνηκε πως δημιούργησε μια σειρά «πολιτικών παρεξηγήσεων» καθώς η κυβέρνησης Σ. Μπερίσα και οι συνοδοιπόροι της Τσάμηδες, το θεώρησαν σαν «υποχώρηση» και «αδυναμία» δική μας. Ιδιαίτερα μάλιστα μετά την «ανεξαρτησία» του Κοσόβου. Ο ρόλος του Κοσόβου, στην κεντρική Αλβανική πολιτική σκηνή παίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο. Είναι χαρακτηριστικό ότι προ καιρού κυκλοφόρησε έγγραφο της Ένωσης Αλβανικών Ομογενειακών Επιχειρήσεων, με έδρα το Κόσοβο που καλούσε σε συνεργασία τις Αλβανικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό και απευθυνόταν σε μια σειρά χωρών όπου υπάρχει Αλβανική παροικία. Λίγες μόλις εβδομάδες αργότερα, κυκλοφόρησε νέα ανακοίνωση που ανάμεσα στις χώρες ανέφερε και την…. Τσαμουριά!

Οι προκλήσεις που σημειώνονται τελευταία είναι υπερβολικές για να αποδοθούν απλά σε φαινόμενα «ολίγων εξτρεμιστών» ιδιαίτερα όταν συμμετέχουν σ αυτές ενεργά κυβερνητικά ή κρατικά στελέχη. Για παράδειγμα πως μπορεί να περάσει απαρατήρητη η υπόδειξη ανώτατου κρατικού παράγοντα προς τους Τσάμηδες πως «τώρα με την κατάργηση της βίζας, μπορείτε να πάτε στην Ελλάδα και να διεκδικήσετε περιουσίες και αποζημιώσεις». Πρόκειται για ένα από τα αγκάθια της Αθήνας που δεν επιθυμεί να προβάλλει «βέτο» στην ΕΕ σχετικά με την κατάργηση της βίζας των Αλβανών αλλά ενδεχομένως τελικά να προσχωρήσει στο Βρετανό-Γερμανικό στρατόπεδο που φοβούνται πως θα επαναληφθεί πολύ εντονότερα το φαινόμενο με τους Σκοπιανούς.

Οι προκλήσεις αυτές, επιβαρύνουν μια ήδη κακή σχέση, που δημιουργήθηκε από την παραχώρηση ναυτικής βάσης στην Τουρκία, την μη έγκριση της Συμφωνίας για τα θαλάσσια σύνορα, τα παιχνίδια σε βάρος Ελληνικών εταιριών.

Ο ανυπεξ Δ. Δρούτσας έδειξε πως δεν θέλει να δυναμιτίσει το ήδη κακό κλίμα και με μια ανακοίνωσή του αποδέχθηκε τη μορφή συγγνώμης που εξέφρασε ο Σ. Μπερίσα στην υπόθεση δολοφονίας του Έλληνα ομογενή στη Χειμάρρα. Αυτό θα μπορούσε να είναι θετικό στοιχείο, αν πιστεύει πως τα Τίρανα καταλαβαίνουν από παρόμοιες πολιτικές. Γιατί όλοι εκεί πιστεύουν πως έχουν «το πάνω χέρι» στην Ελλάδα, κι ας εξακολουθούμε να αποδεχόμαστε εδώ περισσότερο από μισό εκατομμύριο συμπολίτες τους, που βοηθούν έστω κι εν μέσω κρίσης, τη μεταφορά σοβαρών οικονομικών ποσών στην Αλβανία. Γιατί κάποιος δεν τους ψιθυρίζει σιγά και απαλά στο αυτί πως, όλες οι φιλοδοξίες τους για το μέλλον τους περνούν κι από την Ελλάδα; Ή μήπως πιστεύουν κι αυτοί, όπως και οι Τούρκοι, πως η κυβέρνηση αυτή θα είναι αιώνια;

Ο ΔΡΑΓΟΥΜΑΝΟΣ(e-dragoumanos.gr)
http://www.nenanews.eu

10 σχόλια:

  1. το θέμα είναι τι ειπώθηκε και τι αντιρρήσεις προβάλαμε για την κατάσταση στην μειονότητα.να προλάβουμε τα χειρότερα δηλαδή;stef

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οταν ο πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού Γιώργος Καρατζαφέρης, φώναζε κατά της πλήρης υποστήριξης της Αλβανίας για την ΕΕ από την μεριά της Ελλάδας δίχως να εξασφαλίσουμε εγγυήσεις για τους Ελληνες της Β. Ηπείρου, κάτι ήξερε αλλά τον λέγανε φασίστα και ακραίο. Ας φάει στην μάπα τώρα ο μέσος Ελληνας ηλίθιος ψηφοφόρος των 2 χρεοκοπημένων κομμάτων εξουσίας αλλά και της εθνομηδενικης ψευτοπροοδευτικης αριστεράς, τον φθόνο και το μίσος των καθόλου ολίγων φανατικών Αλβανών εθνικιστών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Προσβολή της μνήμης του Αριστοτέλη Γκούμα

    Tι να συζητήσει κανείς μαζί τους; Όσο συζητάμε, τόσο αποθρασύνονται. Αν δεν έχουμε τα κότσια να αντιδράσουμε δυναμικά (υπάρχουν διάφοροι τρόποι), τότε δεν κάνουμε τίποτε. Απλώς ρεζιλευόμαστε.

    Αλλά τι περιμένεις από ένα αδιάφορο κράτος; Ο 10:08 π.μ. έχει δίκιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν είναι μόνο οι Αλβανοί που με οτι καλό να κάνει η Ελλάδα αυτοί πάντα το διάολο τον έχουν μέσα τους , είναι και η κρυφή υποκινήτρια η Ιταλία που δεν χάνει ευκαιρία να καλλιεργήσει έδαφος...
    Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΧΥΠΟΠΤΗ ΣΕ ΔΟΛΙΟΥΣ ΓΕΙΤΟΝΕΣ.
    "Ο ΚΑΛΟΣ ΚΑΛΟ ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΙ"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτά τα έλεγε ο Καρατζαφέρης προ των εκλογών για να κλέψει την ψήφο των πατριωτών!Τώρα συγκυβερνάει με τον ΓΑΠ(Μνημόνιο) και έγινε φίλος του Ψινάκη!Στις επόμενες εκλογές θα πουλάει βιβλία με τον Άδωνι....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ 2:38 μ.μ.

    Και τώρα τα ίδια λέει ο ΛαΟΣ. Τα λέει μέσα και έξω από την βουλή και είναι το μόνο κόμμα που κάνει ερωτήσεις για εθνικά θέματα. Τα πρακτικά της Βουλής υπάρχουν και μπορεί ο καθένας να το διαπιστώσει. Η λάσπη λερώνει για κάποιο χρόνο, μετά ξεραίνεται και πέφτει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μερικές γρήγορες παρατηρήσεις από 5.000 μίλια μακρυά:

    1. Όταν η παλαιά Αλβανική κυβ. Μπερίσα στα μέσα της δεκαετίας του '90 δημιούργησε αδικαιολόγητους θορύβους σχετικά με την παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αναστάσιου της Ορθόδοξης Αλβανικής Εκκλησίας, η τότε Ελληνική κυβ. νόμιμα συνέλλεξε μερικές χιλιάδες παράνομους Αλβανούς μετανάστες μέσα στην Ελληνική επικράτεια και τους έστειλε πίσω στην πατρίδα τους. Από τότε, οι Ελληνικές κυβ. έχουν δείξει μία συμπεριφορά αποφυγής δυναμικών επιδείξεων στην γείτονο Αλβανία.

    2. Η οργανωμένη, δικτυωμένη, και λίαν επαρκώς χρηματοδοτημένη Αλβανική προπαγάνδα στις Η.Π.Α. (lobbying), έχει ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ δυνατότητες να δημιουργήσει ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ εντυπώσεις γιά το μη υπάρχον και υποτιθέμενο θέμα της Τσαμουριάς (δεν μπορώ να χρησιμοποιήσω εισαγωγικά γράφοντας το παρόν μήνυμα) καθώς και για τα ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΑ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ των εν Ελληνική επικράτεια Αλβανών. ΑΝΤΙΘΕΤΑ, η εν Η.Π.Α. Ελληνοαμερικανική ομογένεια που ενασχολείται μόνο με θέματα του τύπου ώπα και μουσάκα, ΔΕΝ είναι προετοιμασμένη ν' απαντήσει γρήγορα, κατάλληλα, και μαζικώς σε τέτοιες επικοινωνιακές προκλήσεις. Όπως έχω ξαναγράψει, όταν και εάν η περιβόητη CHRISTIANNA AMANPOUR (βομβαρδίστε την Σερβία - Κόσοβο 1999) του Αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CNN βγεί στις οθόνες των μέσων Αμερικανών τηλεθεατών και πεί ότι οι Αλβανοί έχουν δικαιώματα τύπου Τσαμουριάς στην Ήπειρο, τότε θα είναι πολύ αργά (ο σύζυγος της Κας. Αμανπούρ, Κος. RUBIN, ήταν ΥΦΥΠΕΞ Η.Π.Α. Δημοσίων Σχέσεων στην Κρίση Κοσόβου 1998-1999, και λίαν στενός με τον Κο. Χακίμ Θάτσι, τούδε πρωθυπ. του υποτίθεται ανεξάρτητου Κοσόβου).

    3. Οι βάσεις μίας καλής Ελληνικής ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ αντίδρασης θα ήταν οι καταθέσεις μηνύσεων Ηπειρωτών εναντίον Τσάμηδων ΚΑΙ του ιδίου του Αλβανικού κράτους για τα εγκλήματα των Τσάμηδων δοσίλογων και συνεργατών του Άξονα στην διάρκεια της Κατοχής. Αλλά όταν οι δωροδοκημένοι κυβ. λειτουργοί αναγκάζουν ακόμα και τα θύματα της Ναζιστικής θηριωδίας στο Δίστομο να καταφύγουν στην... Ιταλική δικαιοσύνη, γιά ποιά οργάνωση μιλάμε στην Ελλαδίτσα του ωχαδερφισμού.

    4. Δύο F-16 της Ελληνικής ΠΑ ΚΑΤΑ ΛΑΘΟΣ μπορεί να κάνουν μία με δύο χαμηλές διελεύσεις πάνω από Αυλώνα, Κορυτσά, Πρεμετή στις 28-10-2010. Κάποιος, ΚΑΤΑ ΛΑΘΟΣ συμβολισμός εκείνη την ημέρα, και κάποιο ΚΑΤΑ ΛΑΘΟΣ μήνυμα στην γείτονο να μαζέψει το ζωνάρι της.

    Λάμπρος Ε.Π. - εν Η.Π.Α. μετανάστης
    1-9-2010, τοπική ώρα 13:00 - ώρα Ελλάδος 20:00

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αγαπητε συμπατριωτη Λαμπρο Ε.Π.,

    πολυ ευστοχα ειναι τα οσα προτεινετε αλλα για να υλοποιηθουν χρειαζοντε κυβερνητες που να θελουν κατ' ελαχιστο το καλο της χωρας και του λαου της.
    Αυτο το αυτονοητο αγαθο πλεον δεν υπαρχει στην Ελλαδα μας.Η παρουσα πολιτικη ταξη παρεικμασε και ακολουθωντας εντολες τριτων προετοιμαζει την ολικη καταστροφη του παραγωγικου ιστου της χωρας προκειμενου να παραδωσει καμμενο χωραφι την Ελλαδα στα ξενα χερια.

    Εσεις εξω δεν μπορειτε να φανταστειτε το μεγεθος της ζημιας και της απαξιωσης που εχει υποστει η προσφιλεστατη Πατριδα στην οικονομια, τα ηθη και τα εθιμα και τον πολιτισμο της.

    Καταντησαμε banana republic τυπου Νοτιας Αμερικης. Παραδειγμα ειναι και η πρακτικη των Τραπεζων εδω οπου εκβιαζουν και παιρνουν επανειλημενα τεραστια ποσα απο χρηματα του Κρατους 'για να στηριχθουν', ενω την ιδια ωρα στραγγαλιζουν περεταιρω και οδηγουν στην εξαθλιωση ολο τον Ελληνικο λαο χωρις να βρισκεται ουτε ενας εισαγγελεας να ορθωσει το αναστημα του και να υπερασπισει την κοινωνια απο την καταφανη ληστεια που γινεται σε βαρος της.

    Κρατειστε την αγαπη σας για την Ελλαδα γιατι θα χρειαστει κι' απο σας μεγαλη βοηθεια για να ξαναβρει την αξιοπρεπεια και τον εαυτο της μετα τη ζοφερη περιοδο που της προετοιμασαν οι αναξιοι κυβερνητες της και το ψευτικο 'αμερικανικο ονειρο' των πολιτων της.

    Ενας Χανιωτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Όταν είχαμε αρχηγούς με @@ δεν είχαμε όπλα να τους δώσουμε την ευκαιρία να μπι……. Αλβανούς τούρκους κτλ τώρα έχουμε όπλα δεν έχουμε αρχηγούς με @@ γιατί μας κυβερνούν @@ πολιτικοί ( πχ ΓΑΠ) πόσο άδικος είναι ο κόσμος τελικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ε, σε μια αδύναμη χώρα... μάθανε πως... αγαπιώμαστε, πλακώσανε κι οι γύφτοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.