25/9/10

Η αθλιότητα της μισής αλήθειας

Του Σταυρου Λυγερου
«Η απάντηση σε όλους αυτούς που μας ρωτάνε “πού τα φάγατε τα λεφτά” είναι μία: Σας διορίζαμε για χρόνια, τα φάγαμε μαζί, ακολουθώντας μια πρακτική αθλιότητας, εξαγοράς και διασπάθισης του δημοσίου χρήματος». Δεν πρόκειται για αυτοκριτική. Ο Θόδωρος Πάγκαλος χρησιμοποιεί το πρώτο πληθυντικό και το «μαζί» σαν όχημα για να ενοχοποιήσει την κοινωνία. Πιστός στη γραμμή της κυβέρνησης, αλλά πιο έξυπνος από τα κάθε λογής «παπαγαλάκια» της.

Η κοινωνία δεν είναι αθώα, αλλά «το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι». Το πολιτικό σύστημα καλλιέργησε μία σχέση άρρητης συναλλαγής με τους πολίτες και σταδιακά διαμόρφωσε κλίμα εκατέρωθεν ένοχης ανοχής. Εξαγόραζε την ανοχή της κοινωνίας στα προνόμια και στην ατιμωρησία του, ανεχόμενο από την πλευρά του μορφές «λαϊκής παρανομίας», όπως η εκτεταμένη διαφθορά δημοσίων υπαλλήλων, η φοροδιαφυγή, τα αυθαίρετα κ.λπ.

Αναμφίβολα, ένα σημαντικό μέρος από το γιγαντιαίο ποσό που εμφανίζεται ως δημόσιο χρέος διαχύθηκε στα μικρομεσαία στρώματα με διορισμούς - ρουσφέτια και με ποικίλες αντιπαραγωγικές παροχές. Ετσι εξασφαλίσθηκε η μακρόχρονη ιδεολογική συναίνεση της κοινωνίας σε μία πορεία, η οποία με μαθηματική ακρίβεια οδηγούσε στον γκρεμό. Αυτή, όμως, είναι η μία όψη. Η άλλη όψη είναι ότι με τις ευλογίες του πολιτικού συστήματος τη μερίδα του λέοντος την έχουν ιδιοποιηθεί τα μεγάλα «ψάρια» της διαπλοκής, για τα οποία ο Πάγκαλος, βεβαίως, δεν λέει λέξη.

Τώρα που ήλθε η ώρα του λογαριασμού, τα μικρομεσαία στρώματα θα πληρώσουν πανάκριβα την όποια μικρή συμμετοχή στο «πάρτι» ή τουλάχιστον την ανοχή τους προς το κλεπτοκρατικό μοντέλο ανάπτυξης, που σήμερα καταρρέει. Σε αντίθεση με τα μεγάλα «ψάρια», τα μικρά δεν έχουν διεξόδους. Κατά μία έννοια, η πολιτική μάς εκδικείται, επειδή πάψαμε να είμαστε επί της ουσίας πολίτες. Αρνηθήκαμε την ευθύνη μας για τα κοινά. Εκφυλισθήκαμε σε ψηφοφόρους - πελάτες των κομμάτων, είτε κλειστήκαμε αυτάρεσκα στον κάθε μικρόκοσμό μας. Κατ’ αυτόν τον τρόπο αφήσαμε να καθορίζουν τις τύχες μας συνήθως θλιβεροί και ενίοτε άθλιοι επαγγελματίες πολιτικάντηδες, ορισμένοι εκ των οποίων σήμερα ανερυθρίαστα κουνάνε το δάκτυλο στην κοινωνία. Η μισή αλήθεια του Πάγκαλου είναι χειρότερη από ψέμα.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

6 σχόλια:

  1. Ξεχνάτε οτι ο Θόδωρας υπήρξε μαθητής του Σίμου του Υπαρξιστή,τότε στην δεκαετία του '50 και μάλλον εκεί πρέπει να αναζητήσετε τις εξηγήσεις των παράδοξων συμπεριφορών του. Αυτός μας έλειπε. Αλλά να το ξαναπώ :εσείς τους ψηφίσατε,εσείς να τους λουστείτε.Και να τους ξαναψηφίσετε ..ΖΩΑ Ε!!ΖΩΩΩΑΑΑΑΑ(Βασίλης Λεβέντης).Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ (με μετακίνηση σε νησι του ΒΑ Αγαίου).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    Υπάρχουν κι άλλες μερίδες αλήθειας. Πχ μια αλήθεια είναι ότι όταν ένα κόμμα (το οποιοδήποτε) μένει 20 χρόνια στην εξουσία μετατρέπεται σε καθεστώς. Είδαμε τις συνεπειες με τη Δεξιά (από το 52 ως το 74), τις είδαμε και με το ΠΑΣΟΚ. Μια άλλη αληθεια, συνέπεια της προηγούμενης, έιναι ότι ο κ. Πάγκαλος όταν έλεγε¨"μαζί τα φάγαμε" απευθυνόταν ιδίως στους δικούς τους, του ΠΑΣΟΚ, που επωφελήθηκαν, διορίστηκαν, ρουσφετολόγησαν, που δεν προσπαθεί να τους κάνει συνενόχους, επειδή είναι συνένοχοι και τους το θυμίζει για να μη φανουν τώρα αχάριστοι και το εγκαταλείψουν-το φοβούνται πολύ. Μια άλλη αληθεία είναι ότι προς το τελος (Β τετραετία Σημίτη)το καθεστως- ΠΑΣΟΚ άνοιξε διαπλατα την πόρτα της διαφθοράς (ρουσφέτια κλπ) σε όλους για να προστατευτεί μετά την, ορατή πλέον, πτώση του. Και το πετυχε. Η ΝΔ δεν δίωξε κανένα, μεταξύ άλλων διότι εμποδίστηκε από όσους της ΝΔ έιχαν ήδη επωφεληθεί από την "απλοχεριά" του ΠΑΣΟΚ. Η ΝΔ φοβόταν (θυμάστε;)ότι θα αποκαλειφθουν και δικοί της ανακατεμένοι σε σκάνδαλα. Τέλος αληθεια είναι (και το επαναλαμβανω συνεχώς)ότι το Κράτος ολοκλήρωσε από το 1980 ως το 90 την πορεία του ως "αποθήκη ανέργων". Αναπλήρωσε, με τεράστιο κόστος, την μόνιμη, εγγενή, αδυναμία του ιδιωτικού τομέα να δημιουργήσει θέσεις εργασίας-το γιατί είναι 'αλλη ιστορία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν είναι μόνιμη και εγγενής η αδυναμία τού ιδιωτικού τομέα να δημιουργήσει θέσεις εργασίας. Μόνιμη και εγγενής είναι η επίθεση που δέχεται από τους συνδικαλισταράδες και πορτοκαλοπρασινοφρουρούς που τον διέλυσαν.
    Ο Κοσκωτάς είχε πει μια μεγάλη αλήθεια. "Τι θέλατε να κάνω", είπε, "σε μια χώρα που η οικονομία ελέγχεται κατά 70% από το κράτος;" (και ευγενικά το είπε)"Σ' αυτές τις περιπτώσεις ο επιχειρηματίας αν θέλει να επιβιώσει πρέπει να πλησιάσει κρατικούς παράγοντες".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ,ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ Ε.Ε.
    ΣΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ ΑΠΛΩΣ ΕΧΟΥΝ ΑΛΛΗ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ.
    ΑΛΛΗΛΟΑΝΤΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΕΣ ΕΛΙΤ,ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΝ ΤΙΣ ΗΓΕΤΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ.Ο ΟΡΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΟΔΟ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ.
    ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΘΑ ΕΚΛΕΓΟΥΝ,ΟΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΦΕΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΝΤΟΛΟΔΟΤΕΣ ΤΟΥΣ Α Ν Ε Ν Ο Χ Λ Η Τ Ο Ι ΝΑ
    Κ Υ Β Ε Ρ Ν Η Σ Ο Υ Ν.ΤΑ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΔΕΝ ΠΕΡΙΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΕΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΘΕΣΗΣ,ΚΑΙ ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΣΩΜΑ ΕΧΕΙ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΔΙΝΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΜΙΑ Η ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΗΓΕΤΙΚΗ Ο Μ Α Δ Α .
    "ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ>ΑΡΧΗΓΟΣ,ΚΑΜΑΡΙΛΛΑ,ΚΟΜΜΑΤΑ,
    ΚΑΙ ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΙΡΙΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΙΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ,ΝΟΜΟΡΧΙΑΚΗΣ,ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ,ΔΙΠΛΩΜΑΤΩΝ,ΚΤΛ...ΑΤΕΛΕΙΩΤΕΣ ΟΥΡΕΣ
    ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ,ΩΣ ΔΙΚΤΑΤΟΡΕΣ ,ΜΕ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΜΑΝΔΥΑ,ΤΑ ΡΙΧΝΟΥ ΟΛΑ ΣΤΟΥΣ ΔΥΣΜΥΡΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ.
    -ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ,ΕΣΥ ΦΤΑΙΣ ΠΟΥ ΜΟΥ ΖΗΤΗΣΕΣ ΝΑ ΣΟΥ ΒΡΩ ΔΟΥΛΕΙΑ...
    -ΠΟΛΙΤΗΣ,ΨΑΧΝΩ ΕΝΑ-ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ...
    ΕΧΟΥΝ ΚΛΕΙΣΕΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ,
    ΟΥΤΕ ΒΙΔΕΣ ΔΕΝ ΒΓΑΖΟΥΜΕ...
    -ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ,ΝΑΙ ΑΛΛΑ ΕΣΥ ΠΟΛΙΤΗ ΕΙΣΑΙ ΛΑΜΟΓΙΟ ,ΓΙΑΤΙ ΗΘΕΛΕΣ ΝΑ ΦΑΣ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΜΑΣ ....
    -ΠΟΛΙΤΗΣ,ΜΑ ΕΓΩ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΩ ΖΗΤΗΣΑ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ...ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ...
    -ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ,ΝΑ ΠΑΣ ΣΤΑ ΧΩΡΑΦΙΑ ΝΑ...
    ΠΟΛΙΤΗΣ,ΜΑ ΕΣΕΙΣ ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΤΗΣ ΕΟΚ,
    ΞΕΡΙΖΩΣΑΤΕ ΤΑ ΔΕΝΔΡΑ ΜΑΣ,ΚΑΙ ΡΙΧΝΑΜΕ ΤΟ ΦΡΟΥΤΑ ΜΑΣ ΣΤΙΣ ΧΩΜΑΤΕΡΕΣ...
    ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ,ΑΣΤΑ ΑΥΤΑ ΠΕΡΑΣΜΕΝΑ ΞΕΧΑΣΜΕΝΑ...
    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ,ΝΑ ΑΚΟΥΣ ΤΙ ΣΟΥ ΛΕΜΕ...
    ΦΥΜΟΥΤΡΟ ΟΠΩΣ ΒΑΖΟΥΝ ΣΤΑ ΣΚΥΛΙΑ
    ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΦΟΡΕΣΕΙ ΚΑΝΟΝΙΚΑ....
    ΠΟΛΙΤΗΣ,ΤΕΛΙΚΑ ΕΓΩ ΦΤΑΙΩ ..ΓΙΑ ΟΛΑ?..ΓΑΜΩΤΟ ΜΟΥ...
    "ΕΣΤΙΝ ΔΙΚΗΣ ΟΦΘΑΛΜΟΣ ΠΟΥ ΤΑ ΠΑΝΘ'ΟΡΑ?"
    ΣΑΡΚΑΣΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Θυμηθείτε τις στρατειές που μαζευαν απο τις καφετεριες και τις έβαζαν στο Δημόσιο στη δεκαετία του 80 για να εχουν σίγουρη εκλογική πελατεία... Δεν βλεπετε οτι ολοι οι συνδικαλιστάδες στο δημόσιο τομέα προέρχονται απο το ΠΑΣΟΚ; Στην ΕΡΤ όταν έγιναν συνδικαλιστικές εκλογές η παραταξη του ΠΑΣΟΚ πήρε χομεϊνικό και σταλινικό ποσοστό; Πέστε μου που δεν ειναι πλειοψηφία!!! Και ξεχνάατε στην οικουμενική του Ζολώτα που δεν είχαν να πληρωσουν τους δημοσιους υπαλλήλους, μονιμοποίησαν τότε 45.000 που εβαλε το ΠΑΣΟΚ υπεράριθμους μάλιστα στο Δημόσιο; Εχει δικαιο ο Παγκαλος. Εστω και καθυστερημενα το παραδέχτηκε.
    Ενας Ελληνας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ και ο σχολιαστής 11.08μμ κάλυψαν όλο το φάσμα του προβλήματος.
    Οσο για την "ομολογία" Παγκάλου για το φαγοπότι, αργά θυμήθηκε να το πεί (στους υμετέρους του). Ας το θυμόταν καλύτερα πέρυσι τέτοια εποχή πριν τις εκλογές. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.