14/9/10

Σε δίκη οι ηγέτες που χρεοκόπησαν την Ισλανδία

ΡΕΪΚΙΑΒΙΚ Να παραπεμφθούν σε δίκη οι δεξιοί πολιτικοί ηγέτες της Ισλανδίας που ευθύνονται για την οικονομική κατάρρευση της χώρας το 2008, προτείνει η Κοινοβουλευτική Επιτροπή που ερευνά τυχόν ποινικές ευθύνες στην εθνική χρεοκοπία.

Η επιτροπή ζητεί « να δικαστούν και να τιμωρηθούν καταλλήλως από το Ανώτατο Δικαστήριο » για πράξεις και παραλείψεις τους ο πρώην πρωθυπουργός Γκέιρ Χάαρντε (φωτογραφία) και οιπρώην υπουργοί Οικονομικών Αρνι Ματίσεν , Εξωτερικών Ινγκιμποργκ ΣόλρανΓκισλαντοτίρ και Επιχειρήσεων Μπγιόργκβιν Σιγκούρντσον .

Την τελική απόφαση θα λάβει εντός των ημερών η Βουλή. Πάντως, σύμφωνα με τα ισλανδικά ΜΜΕ είναι πιθανότατο ότι με δεδομένη την πλειοψηφία των Σοσιαλδημοκρατών, οι τέσσερις θα παραπεμφθούν. Σε αυτή την περίπτωση, θα είναι η πρώτη φορά μετά το 1905 που θα συγκροτηθεί σε Σώμα το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, ενώ οι ποινές μπορεί να κυμανθούν από επιβολή προστίμων ως και φυλάκιση μέχρι δύο χρόνια.

« Ενας αθώος δεν φοβάται να εξεταστεί από ένα ανεξάρτητο δικαστήριο.Οι επίσημες πράξεις μου ως πρωθυπουργού δεν προκάλεσαν την τραπεζική κατάρρευση. Δεν ήταν στο χέρι μου ούτε στο χέρι των υπουργών να την αποτρέψουν » αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του ο κ. Χάαρντε.

Η επιτροπή επιβεβαίωσε το πόρισμα της λεγόμενης Εκθεσης «Αλήθεια» που δημοσιοποιήθηκε τον περασμένο Απρίλιο και υπογράμμιζε τη μεγάλη αμέλεια των πολιτικών ηγετών και τραπεζιτών της Ισλανδίας. Οπως σημείωνε η έκθεση, τα μέλη της κυβέρνησης Χάαρντε « δεν θέλησαν να επιβάλουν όρια στο χρηματοπιστωτικό σύστημα ».

Ως αποτέλεσμα το κράτος, με πέμπτο μεγαλύτερο κατά κεφαλήν εισόδημα στον κόσμο, οδηγήθηκε σε μια οικονομική κρίση άνευ προηγουμένου, καθώς στα τέλη του 2008 οι τρεις μεγαλύτερες τράπεζες κατέρρευσαν υπό το βάρος τεράστιων χρεών τα οποία συσσωρεύονταν επί μία δεκαετία. Η Ισλανδία αναγκάστηκε να αποταθεί στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ενώ η ισλανδική κορόνα έχασε ως και το 80% της αξίας της έναντι του ευρώ.

« Πρόκειται για μια σοβαρότατη κατηγορία κατά του πολιτικού μας συστήματος,των πολιτικών,του κοινοβουλίου,του Χρηματιστηρίου και άλλων, πρόκειται για ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε » δήλωσε σχετικά η πρωθυπουργός Γιοχάνα Σιγκουρντατότιρ, του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, η οποία ανέλαβε την εξουσία τον Ιανουάριο του 2010 και έκτοτε πασχίζει να οδηγήσει στην ανάκαμψη την ισλανδική οικονομία.

http://www.tovima.gr

5 σχόλια:

  1. Άντε και στα δικά μας..... :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 9:39 μη φας, θα σφάξουμε... κουκουνάρες...
    Αν δεις έναν σημαντικό πολιτικό σε δίκη γράψε μου. Ισλανδοί πολιτικοί, τροχάδην στην Ελλάδα και άμεσο αίτημα για Ελληνική υπηκοότητα. Εδώ όποιος κλέβει προδίδει καταστρέφει φτάνει μέχρι και τα ανώτατα αξιώματα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπαα αυτά δε γίνονται στην Ελλάδα. Ο κόσμος πάλι τους ίδιους ψηφίζει και ΘΑ ψηφίζει. Ολη η Ελλάδα έχει κάποιον συγγενη κοντινο που είναι στο δημόσιο και ζεί απο αυτό. Ο λαός εξαγοράστηκε με ψυχουλα και δεν το καταλαβαίνει πως καθεται σε έναν θυσαυρό (πετέλαια ουράνια κτλ)

    ΥΓ Κύριε καλεντερίδη για τους αεροψεκασμούς πάνω απο όλη την Ελλάδα ( και Ευρώπη) γιατί δεν κάνετε μια έρευνα; Μήπως μας ψεκάζουν με χημικά και εμείς κοιμομαστε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΑΛΛΗ ΦΟΡΑ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΠΟΥ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΚΟΜΠΙΝΕΣ ΚΥΡΙΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΟΥ ΜΠΑΝΑΝΙΑ ΟΠΩΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Προτεινω το Ελληνικο κοινοβουλιο να ανοιξει ΙΕΚ εκει στο οποιο θα διδασκουν οι αριστεις του ειδους στην κομπινα,'Ελληνες' βουλευτες,υπουργοι,γ.γραμματεις ακομα και συνδικαλιστικα στελεχη.Εχουμε δυνατοτητες να εξαγαγουμε τεχνογνωσια σε πολλες χωρες της γης,αν μαλιστα κατοχυρωσουμε και δικαιωματα,τοτε λυνουμε το οικονομικο προβλημα της χωρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.