28/9/10

Ικανοποιημένοι Τσάβες και αντιπολίτευση για τα αποτελέσματα των εκλογών

Ειρωνικός ο πρόεδρος της Βενεζουέλας
[hugo+chávez.jpg]
Τη νίκη του ανακοίνωσε ο Ούγκο Τσάβες
Καράκας, Βενεζουέλα
Την ικανοποίησή τους εξέφρασαν τόσο ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, όσο και η αντιπολίτευση για τα εκλογικά αποτελέσματα. Η αντιπολίτευση δήλωσε ευχαριστημένη από το γεγονός ότι ξεπέρασε το ένα τρίτο των εδρών της Βουλής, ενώ ο Τσάβες την προκαλεί να ζητήσει δημοψήφισμα για την αποπομπή του.
Ο Ούγκο Τσάβες δήλωσε ότι το κόμμα του έλαβε 98 έδρες στο Κοινοβούλιο, ενώ η αντιπολίτευση έλαβε 65 έδρες στη Βουλή των 165 εδρών.
Το Ενιαίο Σοσιαλιστικό Κόμμα της Βενεζουέλας (PSUV) του Τσάβες αποσκοπούσε στο να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία των 2/3 των εδρών, ώστε να εφαρμόσει ανεμπόδιστα το μεταρρυθμιστικό του πρόγραμμα.
Ανακοινώνοντας τη νίκη του κόμματός του, ο Ούγκο Τσάβες ειρωνεύτηκε την αντιπολίτευση, που εξασφαλίζει τουλάχιστον το ένα τρίτο των εδρών στο Κοινοβούλιο, λέγοντας ότι μπορεί «να συνεχίσει να κερδίζει έτσι».
Σύμφωνα με τον Τσάβες, το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSUV) συγκέντρωσε περισσότερες ψήφους από τον αντιπολιτευόμενο Συνασπισμό της Δημοκρατικής Ενότητας, στον οποίο μετέχουν από αριστερά μέχρι κεντροδεξιά κόμματα. Όπως είπε, το κόμμα του πήρε 5.422.040 ψήφους και ποσοστό 48% έναντι 5.320.175 ψήφων ή 47% της αντιπολίτευσης.
Το αριστερό κόμμα Πατρίδα για όλους (PPT) έλαβε 520.000 ψήφους και ποσοστό 5%.
«Να συνεχίσουν να κερδίζουν έτσι», ειρωνεύτηκε ο Τσάβες τη Δημοκρατική Ένωση που, σύμφωνα με τον ίδιο, αποτελείται από «κομματίδια, μικρά κόμματα και τεμάχια κομμάτων».
Πρόσθεσε ότι η αντιπολίτευση μπορεί να ζητήσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την αποπομπή του από την προεδρία, αφού υποστηρίζει ότι συγκέντρωσε ποσοστό περίπου 52%.
Από την πλευρά του, ο Συνασπισμός της Δημοκρατικής Ενότητας εξέφρασε την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα, μιας και ο Τσάβες φαίνεται ότι θα δυσκολευτεί να περάσει σημαντικά νομοσχέδια χωρίς στήριξη.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.