2/9/10

ΗΠΑ προς Τουρκία και Ισραήλ: «Βρείτε τα»

Η Ουάσιγκτον τρομάζει στην ιδέα ότι η διαμάχη θα έχει αρνητικές συνέπειες στην πολιτική της
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΓ. ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Oι Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσισαν «να τραβήξουν το αφτί» σε Τουρκία (κυρίως) και Ισραήλ με σκοπό να αποτρέψουν περαιτέρω επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ των δύο συμμάχων τους.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Βήματος» από το τρίγωνο Ουάσιγκτον, Αγκυρα, Ιερουσαλήμ, η αμερικανική κυβέρνηση έχει ήδη παρέμβει ώστε να αποφευχθούν αρνητικές συνέπειες για την πολιτική των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, εν όψει και της επανέναρξης των ειρηνευτικών συνομιλιών Ισραηλινών και Παλαιστινίων σήμερα στην Ουάσιγκτον.

Παράλληλα οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να θεωρούν ότι η Τουρκία είναι κρίσιμος εταίρος σε σειρά θεμάτων (Ιράκ, Αφγανιστάν), επομένως θα ζητήσουν συγκεκριμένα βήματα και από τους Ισραηλινούς. Αυτό ίσως γίνει κατά την επίσκεψη του Βενιαμίν Νετανιάχου στην Ουάσιγκτον με αφορμή τις ισραηλινοπαλαιστινιακές συνομιλίες. Ενδεικτική της ισχυρής παρέμβασης των Αμερικανών προς την Αγκυρα ήταν η είδηση που μετέδωσε χθες και η «Χουριέτ». Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, η οποία επικαλείται ανώνυμες διπλωματικές πηγές, η Ουάσιγκτον διεμήνυσε στην Αγκυρα ότι αν δεν προσκληθεί το Ισραήλ στις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις που διεξάγονται κάθε χρόνο με την ονομασία «Αετός της Ανατολίας» τότε δεν θα συμμετάσχουν ούτε και οι Αμερικανοί.

Πέρυσι η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε αποκλείσει για πρώτη φορά το Ισραήλ από τη συγκεκριμένη άσκηση, που διοργανώνεται ετησίως από το 2001, λόγω της έντασης στις σχέσεις τους μετά την επίθεση των Ισραηλινών στη Λωρίδα της Γάζας.

Η αμερικανική παρέμβαση προς την Αγκυρα δεν περιορίζεται σε αυτό. Δέκτης των ανησυχιών της Ουάσιγκτον για την τουρκική στάση τόσο έναντι της Ιερουσαλήμ όσο και σε σχέση με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν έγινε ο γενικός γραμματέας του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Φεριντούν Σινιρλίογλου , ο οποίος την περασμένη εβδομάδα επισκέφθηκε τις Ηνωμένες Πολιτείες ως επικεφαλής διπλωματικής αποστολής.

Σε σχέση με το Ισραήλ ο κ. Σινιρλίογλου άκουσε από τους αμερικανούς συνομιλητές του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι η Αγκυρα πρέπει να δει με πιο θετικό πνεύμα τις συμφιλιωτικές κινήσεις που κάνει η Ιερουσαλήμ μετά την «Κρίση του Στολίσκου» στα ανοιχτά της Γάζας.
BHMA

4 σχόλια:

  1. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    Όσο τα σενάρια επίθεσης κατά του Ιράν παραμένουν λειτουργικά, η ΤΟυρκια δεν θα τα βρει με το Ισραήλ, έστω κι αν υποχρεωθεί σε υποχωρήσεις τακτικής. Πόλεμος κατά του Ιράν απειλεί την ακεραιότητα της Τουρκίας. Θα είναι ανυποχώρητη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΗΠΑ προς Τουρκία και Ισραήλ: «Βρείτε τα»
    ΗΠΑ προς Τουρκία και Κύπρο: «Βρείτε τα»
    ΗΠΑ προς Τουρκία και Ελλάδα: «Βρείτε τα»
    ΗΠΑ προς Σκόπια και Ελλάδα: «Βρείτε τα»
    ΗΠΑ προς Σερβία και Κόσοβο: «Βρείτε τα»
    Ρωσία προς Τουρκία και Ελλάδα: «Βρείτε τα»
    κτλ.

    Αν έχεις τέτοιους φίλους τι τους θες τους εχθρούς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @ 2 Σεπτεμβρίου 2010 12:09 μ.μ.

    "Φίλους"; Τι ... "φίλους"; Υπάρχουν "φίλοι" στην πολιτική; Αυτοί γιατί να σκοτιστούν με προβλήματα που δεν τους ενδιαφέρουν; Θα σκοτιστούν όταν το πρόβλημα θα αγγίξει τα δικά τους συμφέροντα. Νεο-Έλλνηες νομίζεις ότι είναι, που τρέχουν και κάνουν διαμαρτυρίες και συλλαλητήρια για τα προβλήματα όλου του κόσμου, εκτός από τα ελληνικά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μονον οι λαπάδες, οι μπούληδες, οι βλάκες, και οι πουλημένοι ψάχνουν για "φιλους" (με ή χωρις εισαγωγικά).


    Ολοι οι υπόλοιποι, στέκουν στα πόδια τους και μιλάνε ευθέως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.