26/9/10

Πέντε σενάρια διακρατικών κρίσεων

Σε έναν κόσμο που απειλείται από διαφόρους κινδύνους και ανατροπές στην εξουσία, ποιο παγκόσμιο σύστημα ασφαλείας θα ήταν καταλληλότερο για τη βέλτιστη αντιμετώπιση πολύπλοκων, διακρατικών κρίσεων;
Ενας τρόπος για να δοθεί απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα είναι η διερεύνηση πιθανών καταστροφών και τις συνέπειές τους.
Στη συνέχεια παρουσιάζεται ένα σενάριο του Τσαγκ Μιν Λι, Νοτιοκορεάτη
σπουδαστή και συνεργάτη στο Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών του Λονδίνου, καθώς και αποσπάσματα από το σύγγραμμα «Παγκόσμια σενάρια για το 2025» του αμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου Μυστικών Πληροφοριών.

- Στενά της Μάλακα ή του Ορμούζ: η πολιτική κρίση μετεξελίσσεται σε καταστροφική κρίση έπειτα από επίθεση με πυρηνική βόμβα. Το πέρασμα των τάνκερ πετρελαίου «παγώνει», με άμεσες επιπτώσεις στο παγκόσμιο εμπόριο και τη ναυτιλία.

Οικονομίες υψηλά εξαρτώμενες από εισαγωγές πετρελαίου, όπως Ιαπωνία, Νότια Κορέα και άλλες ασιατικές χώρες θα πρέπει να βασισθούν στα περιορισμένα, στρατηγικά τους αποθέματα. Οι διεθνείς αγορές θα υποστούν «τριγμούς», που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέα χρηματοοικονομική κρίση.

- Αποπαγκοσμιοποίηση: Η παγκόσμια οικονομία βιώνει παρατεταμένη επιβράδυνση με υψηλό πληθωρισμό, σχετικά υψηλά επίπεδα ανεργίας και υποτονικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Υπό το βάρος του στασιμοπληθωρισμού, οι κυβερνήσεις -αν και όχι αδιάφορες- δεν είναι σε θέση να συνεχίσουν τη διαδικασία της παγκοσμιοποίησης.

- Ενταση στην Ευρώπη: Οι «στρατιές» ανέργων σε Ευρώπη και ΗΠΑ ενδεχομένως να οδηγήσουν στην ανάκληση των αδειών εισόδου όχι μόνο σε ανειδίκευτους, αλλά και σε ειδικευμένους εργαζομένους.
Η αντικατάσταση του εξειδικευμένου προσωπικού από το εγχώριο δυναμικό αποτελεί μεγάλη πρόκληση, ειδικά από τη στιγμή που υπάρχουν ήδη ελλείψεις κατάλληλων υποψηφίων.
Κατά συνέπεια, οι πρόσφατοι μουσουλμάνοι μετανάστες στην Ευρώπη θα διαχωρισθούν από τις οικογένειές τους, εγείροντας τον κίνδυνο για αναταραχές σε πόλεις της Γαλλίας. Είναι πιθανό ένα χτύπημα της Αλ Κάιντα στην Ανδαλουσία της Ισπανίας.

- Κυκλώνες: Το 10% της συνολικής έκτασης του Μπαγκλαντές καλύπτεται από νερό, έπειτα από το καταστροφικό πέρασμα κυκλώνα. Εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν από μολυσματικές ασθένειες.
Η αύξηση του αριθμού των περιβαλλοντικών προσφύγων προς την Ινδία δημιουργεί συνοριακές εντάσεις.
Στους κόλπους των Ηνωμένων Εθνών επικρατεί διάσταση απόψεων για το χαρακτηρισμό των μεταναστών ως περιβαλλοντικούς πρόσφυγες -δίνοντάς τους το δικαίωμα οικονομικής στήριξης- ή για το κατά πόσον αποτελούν απλούς πρόσφυγες που θέλουν να φύγουν από το Μπαγκλαντές, εξαιτίας δυσμενών οικονομικών συνθηκών.
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ/span>

1 σχόλιο:

  1. Με αφορμη το τελευταιο σχολιο περι κυκλωνων, ειναι αρκετα σημαντικο να κατανοησουμε τις νεες μορφες συγκρουσης που διαμορφωνονται στη διεθνη σκακιερα βλεποντας τις εναλλακτικες μορφες συγκρουσης να "ανταγωνιζονται" σε μεγαλο βαθμο εκεινες των παραδοσιακων. Ειδικοτερα οι συγκρουσεις που αναμενωνται τα επομενα χρονια απο τις περιβαλλοντικες αλλαγες αποτελουν προκληση για τις κλασσικες γεωστρατηγικες μελετες και τα τραπεζια επιχειρησεων των υπουργειων ανα τον κοσμο. Περιπτωσεις οπως αυτη του Μπαγκλαντες, των λιμνων στη Μεση Ανατολη και το λιωσιμο της Αρκτικης αποτελουν μερος της νεας μορφης διακρατικης συγκρουσης εξαιτιας αυτη της αυξανομενης "σπανιοτητας πηγων" που ευκολα μπορει να οδηγησει σε διακρατικη συγκρουση για μια αποτελεσματικοτερη διαχειρηση αυτων. Επομενως, τετοιες περιπτωσεις ιδιαιτερως επικινδυνες για την ασφαλεια ενος συνχρονου κρατους, θα επρεπε να ληφθουν πιο σοβαρα υποψιν απο τους αρμοδιους "policy makers" σε μια εποχη με παγκοσμιοποιημενες και ταχεις αλληλεπιδρασεις απο "ασυμμετρες" απειλες

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.