1/9/10

Η Δύση δεν προέβη σε επιδείνωση των σχέσεων με τη Ρωσία μετά τον «πενταήμερο πόλεμο»

Πριν δύο χρόνια στις 26 Αυγούστου του 2008 η Μόσχα αναγνώρισε την ανεξαρτησία της Ν. Οσετίας και της Αμπχαζίας.

Ο Πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβιέντιεφ κοινοποίησε την απόφαση αυτή ακριβώς δυο βδομάδες μετά την ολοκλήρωση των μαχών στη Ν. Οσετία. Η επιδρομή, που εξαπόλυσε ο Σαακασβίλι εναντίον της πρώην Αυτονομίας, τελείωσε με συντριβή και φυγή των γεωργιανών στρατευμάτων. Ο επιδρομέας τιμωρήθηκε, η ειρήνη αποκαταστάθηκε, δήλωσε ο Ντμίτρι Μεντβιέντιεφ στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί. Τότε οι δύο Πρόεδροι είχαν υπογράψει έγγραφο για την κατάπαυση του πυρός και την ειρηνική διευθέτηση, γνωστό ως «Σχέδιο Μεντβιέντιεφ-Σαρκοζί». Αργότερα αυτό το έγγραφο υπογράφτηκε και από τη Γεωργία.

Τη νύχτα προς τα ξημερώματα της 8ης Αυγούστου (όταν άρχισε η τραγωδία) ο Σαακασβίλι διέταξε να βομβαρδιστεί η πρωτεύουσα της Ν. Οσετίας Τσχινβάλ, να πυροβολούνται ο άμαχος πληθυσμός και οι Ρώσοι ειρηνευτές, που υπηρετούσαν με εντολή του ΟΗΕ. Ωστόσο οι Ρώσοι εξεπλάγηκαν, συγκλονίστηκαν και αγανάκτησαν όχι μόνο από την υπουλότητα του Προέδρου της Γεωργίας, αλλά και από την παρουσίαση αυτών των γεγονότων στα δυτικά ΜΜΕ, τα οποία παραγνώρισαν το γεγονός ότι τον πόλεμο τον είχε αρχίσει ο Σαακασβίλι και ότι ο ρωσικός στρατός επέμβηκε μόνο μετά την εξάντληση των άλλων επιχειρημάτων. Η Ρωσία πραγματοποίησε, ουσιαστικά, ειρηνευτική, ανθρωπιστική επιχείρηση - έσωσε το λαό της Ν. Οσετίας από τη γενοκτονία. Όμως η Δύση, ως σύμμαχος του Σαακασβίλι, προτίμησε να παραβλέψει αυτό το γεγονός.

Σήμερα, δυο χρόνια μετά τον πόλεμο οι ευρωπαίοι τουλάχιστον ξέρουν, ποιός τον άρχισε. Για την εξακρίβωση αυτού του γεγονότος εργάστηκε ομάδα εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπό την καθοδήγηση της Ελβετίδας διπλωμάτη Χάιντι Ταλιαβίνι. Στη διάρκεια σχεδόν ενός έτους η ομάδα μάζευε γεγονότα και, τελικά, δημοσίευσε το συμπέρασμά της, σύμφωνα με το οποίο τον πόλεμο τον είχε αρχίσει ο Σαακασβίλι.

Το θέμα σχολιάζει ο εμπειρογνώμονας του Ινστιτούτου Ευρώπης της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών Ντμίτρι Ντανίλοφ:

«Πρώτ΄ απ΄όλα, μετά τη δημοσίευση της έκθεσης της Ταλιαβίνι οι ευρωπαίοι αντιλήφθηκαν ποιός άρχισε τον πόλεμο. Και αυτό το συμπέρασμα ήταν σαφέστατο - τον πόλεμο τον άρχισε το καθεστώς Σαακασβίλι και οι ρωσικές ενέργειες αποτελούσαν απλώς απάντηση. Αυτό αναγνωρίστηκε από τη Δύση. Γι΄αυτό η τόσο σκληρή και άδικη κριτική, που ακολούθησε χωρίς καθυστέρηση τα γεγονότα του Αυγούστου πριν δύο χρόνια, σήμερα δεν ασκείται. Οι εκτιμήσεις είναι πιό λογικές και πραγματιστικές. Η ΕΕ και οι Αμερικανοί λένε ότι δεν είναι πρόθυμοι να θέσουν την ανάπτυξη των σχέσεων με τη Ρωσία σε εξάρτηση από το από τις διαφωνίες στην προβληματολογία του Καυκάσου. Αυτό αποτελεί διακριτικό γνώρισμα της δυτικής θέσης».

Βέβαια, οι διαφωνίες παραμένουν. Η Δύση χαρακτηρίζει την επέμβαση της Ρωσίας τον Αύγουστο του 2008 ως «δυσανάλογη» και δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία των δύο Δημοκρατιών. Η Μόσχα γι΄αυτά τα ζητήματα έχει τη δική της γνώμη και δεν είναι διατεθειμένη να υποχωρήσει. Ωστόσο πρέπει να παίρνεται ως βάση το στάτους Κόσοβο και οι σχέσεις να οικοδομούνται σ΄ αυτή τη βάση. Αυτό το αντιλαμβάνονται τόσο η Ρωσία, όσο και η Δύση.
http://greek.ruvr.ru

1 σχόλιο:

  1. Εἶναι πασιφανὲς ὅτι ἰσχύει τὸ δίκαιο τοῦ ἰσχυροτέρου. Αὐτὴ ἡ περίπτωσις μᾶς λέει πολλὰ γιὰ τὸ τί πρόκειται νὰ γίνη καὶ σ]την δική μας περίπτωσι μὲ τὴν Τουρκία.
    Εὐτυχῶς ἡ Τουρκία δὲν εἶναι τόσο δυνατή, ὅσο ἡ Ρωσσία, συνεπῶς ἔχουμε ἐλπίδες νὰ μὴν πάθουμε τὰ ἴδια. Ἔξαιρεῖται ὅμως ἡ περίπτωσις κατευνασμοῦ τοῦ θηρίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.