4/9/10

Οι ελιγμοί της ΕΕ γύρω από το Κόσοβο


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστήριξε επίσημα την αίτηση του Κοσσυφοπεδίου για την ένταξη του στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.

Όπως δήλωσε στις Βρυξέλλες ο ευρωεπίτροπος οικονομίας Όλι Ρεν, η ένταξη της Πρίστινας σ΄ αυτή την τράπεζα «θα αποτελέσει πολύ σημαντικό βήμα προόδου μετά την περσινή ένταξη του Κοσόβου στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα». Το θέμα συνεχίζει ο σχολιαστής Πιότρ Ισκεντέροφ.

Η δήλωση του κυρίου Ρεν έγινε μετά τις συνομιλίες του στις Βρυξέλλες με τον υπουργό οικονομίας της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου Ahmet Shala. Ο τελευταίος δήλωσε: «Είμαστε πολύ αισιόδοξοι για το ότι το Κοσσυφοπέδιο θα εξασφαλίσει τις απαραίτητες ψήφους, για να γίνει μέρος αυτού του πολύ σημαντικού θεσμού».

Η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης για το Κόσοβο έχει μεγάλη σημασία. Συγκεκριμένα αποτελεί βήμα στην υπόθεση της υλοποίησης από τις αρχές της Πρίστινας της στρατηγικής, η οποία αποσκοπεί στο να γίνει το ταχύτερο δυνατό το Κοσσυφοπέδιο κανονικό μέλος της διεθνούς κοινότητας. Αντιλαμβανόμενη ότι ως αποτέλεσμα της σκληρής θέσης της Ρωσίας δεν μπορεί να υπολογίζει σε ένταξη στον ΟΗΕ, η κυβέρνηση του Κοσόβου αναζητεί άλλους τρόπους. Δεν είναι τυχαίο το ότι με τόσο έντονους ρυθμούς εφαρμόζονται προγράμματα κατασκευής σύγχρονων συγκοινωνιακών διαδρόμων, που περνούν μέσα από το έδαφος του Κοσόβου - κυρίως, του αυτοκινητόδρομου που οδηγεί στο λιμάνι Durres στις αλβανικές ακτές της Αδριατικής. Τέτοιου είδους προγράμματα εντάσσονται στη γενική στρατηγική της ΕΕ και βοηθούν την Πρίστινα και τα Τίρανα, που την υποστηρίζουν σε όλα, να αναδειχτεί ως ενεργός εταίρος των Βρυξελλών, - επεσήμανε σε συνέντευξη με τη "Φωνή της Ρωσίας" ο εμπειρογνώμονας του Ινστιτούτου Σλαβολογίας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών Αλεξάντρ Καράσεφ, ο οποίος υπενθυμίζοντας αναφέρθηκε στις δηλώσεις, που διατυπώνονται όχι μόνο από το Κοσσυφοπέδιο, αλλά και από την Αλβανία:

«Είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε τους αδελφούς κοσοβάρους, έχει ήδη υποσχεθεί η Αλβανία. - Θα προετοιμάσουμε το δρόμο από το Κόσοβο στο Durres της Βόρειας Αλβανίας. Είναι μεγάλο λιμάνι, μέσω του οποίου στο Κοσσυφοπέδιο θα μπορούσαν να μεταβούν παράγοντες της ΕΕ, εμπορεύματα, προϊόντα και ούτω καθεξής. Παρόμοια κατάσταση διαμορφώνεται και γύρω από την αίτηση της Πρίστινας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης. Στα προγραμματικά της έγγραφα αυτή η τράπεζα παρουσιάζεται ως «διεθνής χρηματιστικός οργανισμός» και «ο μεγαλύτερος επενδυτής στην περιοχή». Ακριβώς γι΄αυτό το λόγο την ένταξη του Κοσόβου μπορεί να την ερμηνεύει όχι σε πολιτικές-νομικές, αλλά σε οικονομικές κατηγορίες προς το όφελος της ανάπτυξης όλης της περιοχής των Βαλκανίων.

Στις συνθήκες, στις οποίες προς το παρόν πέντε χώρες-μέλη της ΕΕ από τις 27 (Ελλάδα, Ισπανία, Κύπρος, Ρουμανία και Σλοβακία) δεν αναγνωρίζουν την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, το ποντάρισμα προσανατολίζεται στην ολοκλήρωση της Πρίστινας σε διάφορα χρηματοοικονομικά, υποδομικά και άλλα προγράμματα. Όλα αυτά δημιουργούν ορισμένη ελευθερία ελιγμών για τη Σερβία, η οποία επίσης αντικειμενικά είναι ενδιαφερόμενη για συνεργασία με την ΕΕ και για την οικονομική ανάπτυξη των Βαλκανίων. Ωστόσο αυτό στάτους-κβο θα διατηρείται ωσότου οι Βρυξέλλες αποφασίσουν ότι ήρθε ο καιρός να τεθεί επίσημα ενώπιον του Βελιγραδίου το θέμα της αναγνώρισης της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου με αντάλλαγμα την ένταξή του στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
http://greek.ruvr.ru

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.