3/9/10

«Στροφή» των Βούλγαρων γεωργών σε εναλλακτικές, κερδοφόρες καλλιέργειες


"Κυνήγι τρούφας με σκύλο(!) στην Κροατία!"

Η «γνωριμία» με το μανιτάρι τρούφα.

Εναλλακτικές καλλιέργειες, προσοδοφόρες, που «αποτινάσσουν» από την γεωργική τους καθημερινότητα, την έννοια της «παραδοσιακής γεωργίας», επιλέγουν όλο και περισσότεροι Βούλγαροι πολίτες. Μία απ' αυτές είναι η καλλιέργεια του μανιταριού τρούφα, από την οποία ένας γεωργός μπορεί να αυξήσει το ετήσιο εισόδημά του και να το δει να διαμορφώνεται περίπου στα 100.000 ευρώ, ανά έτος.

Ο Γιόβο Γιόντσεφ από τη Σόφια εργάζεται σε εταιρία, η οποία εξειδικεύεται στην καλλιέργεια του μανιταριού. Όπως δήλωσε, από το πρώτο κιόλας έτος, το εισόδημα των γεωργών είναι σημαντικά αυξημένο σε σχέση με άλλες «παραδοσιακές» καλλιέργειες.

Ο κ. Γιόντσεφ τόνισε εξάλλου, ότι εδώ και χρόνια, ξένοι καλλιεργητές επέλεξαν εκτάσεις στη Βουλγαρία, όπου καλλιεργούν τρούφα με επιτυχία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η καλλιέργεια της τρούφας μπορεί να αποτελέσει την καλύτερη λύση για χιλιάδες καπνοκαλλιεργητές, κυρίως στη βουλγαρική Ροδόπη, οι οποίοι, από το 2011 και έπειτα, δεν θα λαμβάνουν επιδοτήσεις για την καλλιέργεια καπνού.

Σύμφωνα με τον κ. Γιόντσεφ, οι αγρότες θα πρέπει, πριν λάβουν την απόφαση να καλλιεργήσουν τρούφα, να ενημερωθούν από τους αρμόδιους φορείς και να προχωρήσουν σε εδαφολογικές και άλλες εξετάσεις, ούτως ώστε να διαπιστώσουν εάν στις εκτάσεις που διαθέτουν μπορεί να καλλιεργηθεί τρούφα.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η ζήτηση για τρούφα είναι δεκαπλάσια σε σχέση με την προμήθεια του μανιταριού. Η λευκή τρούφα (Tuber magnatum), που είναι η πιο ακριβή κοστίζει περίπου 4.000 δολάρια ανά κιλό και ακολουθεί η μαύρη χειμερινή τρούφα (Tuber melanosporum) με 1.000 δολάρια ανά κιλό.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ


9 σχόλια:

  1. εκτος απο τρουφες θα μπορουσαν να στραφουν

    στην καλιεργεια αλιγατορων και κροταλιων για πωληση του δερματος (δεν εχω προχειρα α σας δωσω τιμες αλλα΄ειναι πολυ υψηλες)

    καλιεργεια μαργαριταριων

    εκτροφη αηδονιων για πωληση των αυγων τους στην κινα που τα θεωρουν αφροδισιακα

    μυαλο να εχουν και λυσεις υπαρχουν αλλά ειναι ζωα και αμορφωτοι και δεν ανοιγουν καμια εγκυκλοπαιδεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σιγά μην τρέχουμε.... για τρούφες!!
    Φωτοβολταικά θα βάλουμε όλοι και θα καθόμαστε στο καφενείο να βρίζουμε τον ΓΑΠ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι Ελληνες "αγροτες" δεν εχουν χρονο να ασχοληθουν με αυτες τις καλλιεργειες, γιατι "καλλιεργουν" το ταλεντο τους στην πρεφα και στην κολιτσινα.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χωρίς να θέλω να διαψεύσω το άρθρο θα ήθελα να πώ ότι η εικόνα που έχω εγώ απο τη νότια Βουλγαρία είναι τεράστιες καλιεργήσιμες εκτάσεις δίπλα σε ποτάμια ΑΚΑΛΙΕΡΓΗΤΑ.


    Ίσως αν υπάρχει και κάποιος άλλος φίλος απο εδω μέσα που να έχει βρεθεί στη νότια Βουλγαρία να μπορεί να επιβεβαιώσει αυτό που λέω,και αυτό γιατί και εμένα μου έκανε τεράστια εντύπωση.


    Δεν γνωρίζω τι κατάσταση επικρατεί στο υπόλοιπο κομάτι της χώρας αυτής,προφανώς υπάρχουν και αγροτικές περιοχές και μπράβο σε αυτούς τους ανθρώπους που δεν επιμένουν σε παραδοσιακές και εύκολες παραγωγές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. αυτο που ξέρω οτι κοιτούσα, την καλλιέργεια τρούφας με ελιές

    φυτευης ελια αλλα με μυκητα τρουφας και μετα εκμεταλλεύεσαι και ελιά και τρούφα........

    αλλα χωρις κεντρικη υποστηριξει, δεν μπορεις να βρεις φυτώρια απο ΙΤΑΛΙΑ στη κρητη, δεν βρηκα τιποτα......

    ουτε βρήκα κάποιο πρόγραμμα προωθήσεις τίποτα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Υπάρχει καλλιέργεια τρούφας και στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, στη Κατερίνη, στο χωριό Ρητίνη όπου το έδαφος είναι κατάλληλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Υπάρχουν ευκαιρίες στη γεωργία. Η γή δεν είναι μόνο για να οικοπεδοποιείται και να χτίζεται. Εμείς να τα δούμε αυτά. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. περι φωτοβολταικων
    ------------------
    Μια νεα απατη απο επιτηδιους νεοελληνες
    εχουν μετα το "χρηματηστηριο"ξαναστοχοποιησει τους αγροτες.Τους πεισανε να παρατησουν την καλλιεργεια και να ανοιξουν το πουγκι τους πληρωνοντας για σχεδια εγκαταστασης
    φωτοβολταικων ωστε με 25000 ευρω
    και για 20 χρονια με σημερινες τιμες να αποκτησουν μηνιαιο εισοδημα 1000 ευρω για καθε 25000 ευρω επενδυση και να...καθονται εισπρατοντες απο την ΔΕΗ (δηλαδη τον υπολοιπο χαζολαο).Δεν πηρανε χαμπαρι οτι η αγορα σε αξιοπιστες
    ηλιακες περιοχες ειναι κορεσμενη και οι 30000 υποψηφιοι "επιχειρηματιες" αγροτες
    που θελουν να την αραξουν μετα την επενδυση οδηγουνται σε νεα καταστροφη.Για ακομη μια φορα εμφανιζεται η αγελαια συμπεριφορα του πληθους,οπως και στο "χρηματηστηριο",οπου ο τραγος που οδηγει το κοπαδι ειναι "μιλημενος" και αφου οδηγησει το κοπαδι των προβατων στο γκρεμο αυτος θα στριψει και θα παει να παρει την αμοιβη του.Η μεγαλυτερη καταρα των λαων ειναι η αγελαια τους συμπεριφορα οταν μοιριστουν πτωμα η εστω σανο αναλογα σε τι ειδος ζωου ανοικουν.
    Εξ αλλου η ΔΕΗ δεν εχει υποχρεωση
    να αγοραζει ακριβο ηλεκτρισμο απο "αυτους που θα...καθονται" ενω εχει τον φτηνο λιγνιτη. Και αυτο θα το βρουνε εμπρος τους οι νεοι "επιχειρηματιες"και...πρωην αγροτες στο επομενο διαστημα διοτι στην ελλαδα οτι υποσχονται γινεται για να καταργηθει την επομενη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αν υποθέσουμε ότι γίνεται μια πρόταση για εγκατάσταση φωτοβολταικών σε κάποιο αγρόκτημα. Τι ερωτήματα πρέπει να θέσει ο ιδιοκτήτης του αγροκτήματος, σ΄αυτόν που του κάνει την πρόταση, για να ξέρει πού βαδίζει και τι μπορεί να υπολογίζει στο μέλλον;
    Για ποιά πράγματα θα πρέπει να είναι υποψιασμένος; Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.