29/9/10

Το Ιράν κατασκεύασε ιπτάμενα εξοπλισμένα ταχύπλοα σκάφη

34 σχόλια:

  1. Αεροπλαναρα!!!!


    Με την καραμπινα τα ριχνεις...


    Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. http://www.spike.com/video/irans-flying-boats/2719513

    Αυτή είναι η απάντηση για το φίλο από την Αμερική που στο άρθρο για τις δηλώσεις Μπεγλίτση, πίστευε ότι με τα USA σούπερ όπλα και μόνο μπορούμε να "επιβληθούμε" στις τουρκικές ΜΕΚΟ.

    Παραπέμπω επίσης και στην τεχνολογία του Κανάρη. Μια ΜΕΚΟ είναι χρήσιμη όσο δουλεύει η προπέλα της... (και δεν αφήσει τον ανθυποβρυχιακό της θόλο σε καμμιά ξέρα!!)

    Παρεπιπτόντος τα συγκεκριμένα Περσικά ιπτάμενα "ποδήλατα" έχουν πολύ μικρό ίχνος στο ραντάς αν κρίνω από τις επιφάνειές τους (πέρα από την δυνατότητα να πετάνε χαμηλά στην θάλασσα).
    Βασίλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πλάκα έχουν οι Ιρανοί.....

    Και με τι τα εξοπλίζουν ? Με καλάμια ψαρέματος ή ψαροντούφεκα ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Παραλλαγή, σε σημαντικά μικρότερη κλίμακα, ρωσσικού αντίστοιχου πριν από δεκαετίες - για το οποίο υπάρχει σχέδιο να παραχθεί ξανά σε εξελιγμένη μορφή.

    Είναι από τα σχέδια που δεν θα μπορούσαν ποτέ να εφαρμοστούν στην Ελλάδα γιατί είμαστε σε ωκεανό και δεν έχουμε πολλά νησιά, πίσω από τα οποία να μπορούν να παραμονεύουν τέτοιας μορφής υδρόπλανα. Κρίμα.

    OPEN, Χολαργός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΤΙ ΤΕΝΕΚΕΔΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ????ΓΕΛΑΩ ΑΚΟΜΗ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αν τα πυρηνικά εργοστάσια που ετοιμάζουν είναι τέτοιας hi tec κατασκευής ζήτω που καήκαμε.
    Η Τουρκία μετά από αυτό το video ζήτησε άμεσα συνεργασία με το Ιράν για κοινό πρόγραμμα κατασκευής μη επανδρωμένων αεροσκαφών : )(πλάκα κάνω)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μόνο οι Ιρσαήλινοι φτιάνουν όλπα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Aυτο ειναι... μπρελοκ,για να βαζω τα κλειδια μου..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δεν είναι αεροπλάνα. Λέγονται "εκροπλάνα"

    Είναι κάτι μεταξύ αμφίβιου αεροσκάφους και πλοίου. Εκμεταλεύεται το φαινόμενο του παγιδευμένου αέρα μεταξύ πτέρυγας και εδάφους ( ή θάλασσας) και αναπτύσει υψηλές ταχύτητες πολύ χαμηλά με κλάσμα της απαιτούμενης ισχύος, σε σχέση με αεροσκάφη ή πλοία, αντίστοιχου μεγέθους.

    Οι Ρώσσοι είναι πρωτοπόροι στην τεχνολογία αυτή, έχοντας φτιάξει τεράστια "Εκροπλάνα". Το πιό μεγάλο είχε το παρατσούκλι απ το ΝΑΤΟ "το τέρας της Κασπίας" για προφανείς λόγους.

    Googlάρετε "caspian monster" και θα βρείτε πολλά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αυτα δεν εχουν κανενα οπλικο συστημα ,ηλεκτρονικα radar.
    Αν ειχε απο 2 εξοσετ, και ενα πυροβολο σαν αυτο του apachi κατι θα εκανε αλλα τωρα οπως τα βλεπω πιο πολυ για παιχνιδι ειναι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πλακα πλακα καλα το ειπες.Αμα τα εργοστασια πυρηνικης ενεργειας που φτιαχνουν ειναι αγιοβασιλειατικα θα τους θερισει ολους εκει κατω η ραδιενεργεια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τουλάχιστον οι Ιρανοί προσπαθούν να αναπτύξουν πολεμική βιομηχανία και ισως κάποια μέρα το καταφέρουν.

    Σε μια έκθεση στον Πειραιά για βιομηχανικό εξοπλισμό πριν από 2-3 χρόνια είχαν παρουσιάσει και δικές τους εργαλειομηχανές (τόρνους, κ.λπ.)

    Εμείς οι Έλληνες δυστυχώς όλα τα εισάγουμε και τα χρυσοπληρώνουμε...

    Ακόμα και τις ξύστρες και τα μολυβια...

    Μακάρι να ξεκινάγαμε και εμείς μια προσπάθεια για σοβαρή ανάπτυξη της βιομηχανίας μας...

    Αλλά δυστυχώς τα λαμόγια του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ φροντίζουν να δίνουν τις δουλειές και να αναθέτουν σχεδόν όλες τις προμήθειες του αμυντικού εξοπλισμού (και όχι μόνο) στους ξένους.
    Θα μπορούσαν π.χ. να προσπαθούν για συμπαραγωγές με ξένες βιομηχανίες (όπως για το Eurofighter)

    Αλλά δυστυχώς το μυαλό τους είναι στις κομπίνες και τις μίζες...

    Αν δεν ξεκουμπιστούν όλοι αυτοί που κυβερνάνε τη χώρα μετά το 1974 δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει τίποτα στην Ελλάδα. Θα πηγαίνουμε από το κακό στο χειρότερο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Δεν ξέρω πόσο στρακαστρούκες είναι πάντως με ελάχιστη δράση στον κόλπο το πετρέλαιο θα το ανεβάσουν. (Όχι αυτοί... οι εβραίοι!!! :-P )
    Για το τι θα μπορούσαν να κάνουν σας παραπέμπω σε κάτι ποιό πρόχειρο όπως η επίθεση στο USS Cole και USS Stark. http://en.wikipedia.org/wiki/USS_Cole_bombing.
    http://sfcmac.files.wordpress.com/2008/01/disaster2000_cole_9.gif

    http://sfcmac.files.wordpress.com/2008/01/uss-stark1.jpg

    Πάντως τα τσικρίκια αυτά φέρονται να μην αναχαιτίζονται από το Aegis και να μπορούν να εκτοξεύουν κατευθυνόμενους πυραύλους μάλλον από τον δεύτερο χειριστή.

    Για καραμπίνες δεν ξέρω!
    και κάτι σε ποιό ρώσικο: http://www.youtube.com/watch?v=bbecl88NsEQ

    Επίσης δεν ξέρω αν μπορούν να μεταφέρουν και να ρίξουν από απόσταση βολής την τορπίλη Hoot (αντίγραφο της ρώσικης Skval) http://en.wikipedia.org/wiki/Hoot_(missile)

    Επίσης το τακτικό τους πλεονέκτημα είναι σε επίθεση σμήνους (swarm attack).

    Κανένας δεν φοβάται μια σφήκα, αλλά ένα σμήνος?

    Και όπως προανέφερα, ένα πλοίο σήμερα είναι χρήσιμο όσο λειτουργεί η προπέλα του και το ραντάρ του.

    Βασίλης
    ΕΠίσης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Κάποτε φτιάχναμε και τόρνους... τα κλεισε όλα ο Σημίτης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ΕΜΑΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΜΕ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΟΠΛΑ ΑΛΛΑ ΧΩΡΙΣ ΠΥΡΟΜΑΧΙΚΑ ΚΑΙ ΟΤΑ ΝΙΚΑΜΕ ΜΑΣ ΛΕΝ ΝΑ ΥΠΟΧΩΡΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΟΛΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ΕΧΕΙ ΠΛΑΚΑ ΟΤΑΝ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΑΣΧΕΤΟΙ ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΣΧΟΛΙΑΚΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΨΥΧΙΑΤΡΟ.... ΤΗΣ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΗΚΟΤΗΤΑΣ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΠΛΑΚΑ ΠΟΥ ΓΙΝΑΜΕ ΚΑΙ ΕΙΔΗΜΩΝΕΣ ΕΠΙ ΠΑΝΤΩΣ, ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. //Είναι από τα σχέδια που δεν θα μπορούσαν ποτέ να εφαρμοστούν στην Ελλάδα γιατί είμαστε σε ωκεανό και δεν έχουμε πολλά νησιά, πίσω από τα οποία να μπορούν να παραμονεύουν τέτοιας μορφής υδρόπλανα. Κρίμα.
    OPEN, Χολαργός
    29 Σεπτεμβρίου 2010 5:28 μ.μ.//
    ----------------
    Μας το κάνεις λίγο λιανά αυτό;
    Μάλλον ζεις σε άλλη χώρα και μας την περιγράφεις....
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Και τα μπουρλοτιέρικα κάπως έτσι ήσαν, αλλά την δουλειά τους την έκαναν !!!
    Δεν ξέρω τι θα γίνει εάν ένα τέτοιο σκάσει στα πλευρά ενός πολεμικού σκάφους.
    Αλλά μάλλλον, δεν θα ξύσει απλά το χρώμα του...
    Το USS Cole ακόμα το κλαίνε !!!

    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. ΡΕ ΜΕΓΑΛΕ 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2010 12:40Π.Μ. ΣΟΥ ΕΧΕΙ ΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΟΤΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΑΙΤ ΓΡΑΦΟΥΝΕ ΜΟΝΟ ΛΕΚΤΟΡΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΤΟΤΕ ΜΑΛΟΝ ΕΣΕΙ ΘΕΣ ΨΥΧΙΑΤΡΟ ΚΑΛΗ ΜΕΡΑ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΚΑΙ ΕΥΧΟΜΑΙ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΝΑ ΤΑ ΛΥΣΕΙΣ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Τζίμη,

    Ο OPEN το λέει ειρωνικά. Εννοεί το ακριβώς αντίθετο. Διάβασε το σχόλιο του και αντέστρεψε τις λέξεις, θα δεις ότι λέτε το ίδιο πράγμα. Αν κάνω λάθος ας με διαψεύσει.
    Τα θεωρεί χρήσιμα, όπως και εγώ και όπως εσύ ως μπουρλοτιέρικα και ας φαίνονται εκ πρώτης όψεως "ελαφρά παιχνίδια". Δεν τα πιάνει το μάτι, αλλά αν την πέσουν ομαδικά, οποιοδήποτε πλοίο θα βρεθεί σε κίνδυνο. Επιπλέον είναι φτηνά και καταναλώσιμα, ώστε ακόμη και αν σε μια επίθεση καταστραφούν 20-25 η ζημιά που θα προκαλέσουν σε ένα πλοίο αξίας δισεκατομμυρίων γέρνει το ισοζύγιο απωλειών προς το μέρος τους.
    Στο Αιγαίο τέτοια παιχνίδια θα ήταν πολύ χρήσιμα, "αλλά το Αιγαίο δεν έχει νησιά ώστε να κρύβονται", ιδού η ειρωνεία του OPEN.
    Τέλος, σε όσους γελάνε απαξιωτικά, θα υπενθύμιζα ότι στην Ελλάδα δεν παράγουμε ούτε μοτοσακό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Νά ρωτήσω καί ἐγώ κάτι καθώς βλέπω ὅτι ἐδῶ μέσα κάποιοι γνωρίζουν πολλά.

    Ἐφόσον λοιπόν αὐτές οἱ κατασκευές εἶναι στρακαστρούκες, χαρταετοί, ὑπτάμενα ἀνέκδοτα, κλπ, φαντάζομαι ὅτι μποροῦν νά κατασκευαστοῦν άπό δύο τρεῖς , ἄντε πέντε-δέκα μηχανικούς πού ξέρουν νά συγκολοῦν λαμαρίνες μέ τήν ἠλεκτροκόληση. Ἔτσι δέν εἶναι;

    Πεῖτε μου λοιπόν ἐσεῖς οἱ εἰδικοί, καί οἱ ἄλλοι οἱ στρατιωτικοί ἔν ἀποστρατεία, μιά τέτοια στρακαστρούκα ἄν πεταγόταν ξαφνικά πίσω ἀπό ἕνα ξερονήσι, ἕνα ἐγκαταλελειμένο πλοῖο μιά μεγάλη ὁμπρέλα παραλίας ἤ μιά πετσέτα, καί ἔπεφτε πάνω, λέω τώρα ἐγώ, πάνω στ᾽ ἕνα τούρκικο σκατόπλοιο, ἀπό αύτά πού ἀλωνίζουν στό Αἰγαῖο καί ἔχουν φτάσει Ραφήνα, Πόρτο Ράφτη, Λαύριο, καί πού αὔριο θά ἐλιμενιστοῦν στήν πισίνα σας, θά ἔκανε κάποια ζημιά ἤ ὅχι. Καί ἄν δέν ἔκανε ζημιά θά ἔπερναν κάποιοι κάποιο μύνημα ἤ ὅχι;

    Τώρα βέβαια τά λέω αὐτά γιατί ὁ Αὐνάν τόν ἔπαιξε καί ἔχυνε τό σπέρμα του στό χῶμα καί νομίζω ὅτι αὐτό κάνουμε καί ἐμεῖς γράφοντας σχόλια ἐδῶ μέσα.

    Καλημέρα σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Καλημέρα σε όλους,

    "Εκρανοπλάνα" είναι ο όρος που έχει επικρατήσει σύμφωνα και με την "Βικιπαίδεια" (αν τη θεωρήσουμε αξιόπιστη). Για την οικονομία της συζήτησης, σας παραθέτω αυτούσια αποσπάσματα απο το σχετικό "ηλεκτρονικό λήμμα".

    "..... Η βασική σχεδιαστική αρχή των εκρανοπλάνων είναι ότι η άνωση της πτέρυγας μειώνεται καθώς το επιχειρησιακό υψόμετρο του εκρανοπλάνου αυξάνεται (φαινόμενο επίδρασης του εδάφους), γεγονός που του παρέχει δυναμική ευστάθεια στην κάθετη διάσταση (κάθετο άξονα). Μόλις αναπτύξει ταχύτητα, το εκρανοπλάνο δεν παραμένει σε επαφή με το νερό και δύναται να κινηθεί πάνω από πάγο, χιόνι ή επίπεδο έδαφος με την ίδια ευκολία, αν και η πτήση πάνω από ξηρά εμπεριέχει κινδύνους εκτός εάν η επιφάνεια είναι αρκετά επίπεδη."

    " Τα δύο κύρια προβλήματα που αντιμετώπισαν τα εκρανοπλάνα της Σοβιετικής περιόδου ήταν η μικρή ευστάθεια στον οριζόντιο άξονα και η ανάγκη για αξιόπιστα και πιο εξελιγμένα συστήματα ναυτιλίας και αυτόματου ελέγχου από εκείνα που ήταν διαθέσιμα εκείνη την εποχή."

    Και κάτι ακόμη:

    "... Τα σκάφη αυτά αρχικά εξελίχθηκαν από τη Σοβιετική Ένωση ως στρατιωτικά μεταγωγικά υψηλών ταχυτήτων και οι βάσεις τους ήταν κυρίως στις ακτές της Κασπίας και της Μαύρης Θάλασσας"

    "Κατασκευάστηκαν μόνο τρία επιχειρησιακά εκρανοπλάνα A-90 Orlyonok και ένα κλάσης Lun, τα οποία παρέμειναν σε μία ναυτική βάση κοντά στο Κασπίγισκ (Kaspiysk)."


    Όπως βλέπετε, ποτέ δεν έγινε κάποια σοβαρή προσπάθεια από τους Σοβιετικούς να ενσωματώσουν κάποιο ολοκληρωμένο οπλικό σύστημα στα "εκρανοπλάνα", όπως κάποιοι μπορεί να ονειρεύονται ή να πιστεύουν. Αν θέλουμε να "ερμηνεύσουμε" (ο καθένας βέβαια με τη δική του λογική προσέγγιση) την "είδηση" οτι το Ιράν κατασκευάζει "εκρανοπλάνα", θα πρέπει κατά τη γνώμη μου να έχουμε κατά νου οτι αυτό εξυπηρετεί ανάγκες "εσωτερικής κατανάλωσης" για το ίδιο το Ιράν. Θυμηθείτε οτι τα τελευταία δύο χρόνια, δεν περνάει σχεδόν μήνας που να μην ακούσουμε για ακόμα ένα "νέο οπλικό σύστημα που κατασκεύασε το Ιράν". Οι άνθρωποι πραγματικά πασχίζουν να αποδείξουν οτι τα καταφέρνουν στον αμυντικό τομέα καλύτερα από πολλούς στην ευρύτερη περιοχή της Ασίας και αυτό ίσως έχει τη δική του σημασία.

    Βέβαια, (το γράφω για ακόμα μία φορά) το ζητούμενο δεν είναι μόνο αν ως χώρα φτιάχνεις άριστα οπλικά συστήματα ή αν προοδεύεις στην τεχνολογία ή οπουδήποτε αλλού. Προσωπικά πιστεύω και θα εξακολουθώ να το πιστεύω, το ζητούμενο είναι πώς όλα αυτά τα οποία ως κράτος πετυχαίνεις, ΑΝΤΑΠΟΔΙΔΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΟΥ. Γιατί ως κοινωνία, λυπάμαι αν δυσαρεστήσω μερικούς, το Ιράν έχει σοβαρά προβλήματα αν αναλογιστούμε όχι μόνο τις συνθήκες στις οποίες ζει ο ιρανικός λαός αλλά και το καθεστώς. Να ξεκαθαρίσω κάτι: Δεν έχω κάποιο πρόβλημα με τους Ιρανούς ή με τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις αλλά δεν μου αρέσει κιόλας ο όποιος Αχμαντινετζάντ (και όποιοι των καθοδηγούν) να θέλει-με πρόσχημα την "παγκόσμια απεξάρτηση" από τις ΗΠΑ-να κάνει τα δικά του "παιχνίδια" στου "κασσίδη το κεφάλι" όπως λέει και ο λαός. Δηλαδή, πως να συμφωνήσω στο επιχείρημα οτι "οι ΗΠΑ είναι ο Σατανάς και το Ιράν θα σας σώσει";;; Ούτε ΗΠΑ, ούτε Ιράν, ούτε κανείς. Και εν πάσει περιπτώσει, πρέπει να σκεφτούμε ποιοι θα είναι εκείνοι που θα κληθούν (αν κληθούν) να υπερασπισουν το Αιγαίο ή την Ελλάδα γενικότερα. Ας αναλογιστούμε τα "ποιοτικά χαρακτηριστικά" που παρουσιάζουμε σε πολυεπίπεδη βάση (στρατιωτική εκπαίδευση, οργάνωση, κοινωνική συνοχή κ.λπ., κ.λπ). Εν κατακλείδι, τι να τα κάνεις τα "εκρανοπλάνα" όταν αποφεύγεις (ή σε κάνουν να θες να αποφύγεις) να εκπληρώσεις π.χ. τις στρατιωτικές σου υποχρεώσεις ή κάτι πιο απλό (και εξίσου σημαντικό), να καταβάλεις τους φόρους σου, να πληρώσεις το ασφαλιστικό σου ταμείο κ.λπ. Μπορεί αυτά να σας ακούγονται "ασύνδετα" αλλά δεν είναι. Ο νοών νοείτω.

    Με εκτίμηση,

    Κωνσταντίνος Ν. (Πάτρα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Καλημέρα σε όλους,

    "Εκρανοπλάνα" είναι ο όρος που έχει επικρατήσει σύμφωνα και με την "Βικιπαίδεια" (αν τη θεωρήσουμε αξιόπιστη). Για την οικονομία της συζήτησης, σας παραθέτω αυτούσια αποσπάσματα απο το σχετικό "ηλεκτρονικό λήμμα".

    "..... Η βασική σχεδιαστική αρχή των εκρανοπλάνων είναι ότι η άνωση της πτέρυγας μειώνεται καθώς το επιχειρησιακό υψόμετρο του εκρανοπλάνου αυξάνεται (φαινόμενο επίδρασης του εδάφους), γεγονός που του παρέχει δυναμική ευστάθεια στην κάθετη διάσταση (κάθετο άξονα). Μόλις αναπτύξει ταχύτητα, το εκρανοπλάνο δεν παραμένει σε επαφή με το νερό και δύναται να κινηθεί πάνω από πάγο, χιόνι ή επίπεδο έδαφος με την ίδια ευκολία, αν και η πτήση πάνω από ξηρά εμπεριέχει κινδύνους εκτός εάν η επιφάνεια είναι αρκετά επίπεδη."

    " Τα δύο κύρια προβλήματα που αντιμετώπισαν τα εκρανοπλάνα της Σοβιετικής περιόδου ήταν η μικρή ευστάθεια στον οριζόντιο άξονα και η ανάγκη για αξιόπιστα και πιο εξελιγμένα συστήματα ναυτιλίας και αυτόματου ελέγχου από εκείνα που ήταν διαθέσιμα εκείνη την εποχή."

    Και κάτι ακόμη:

    "... Τα σκάφη αυτά αρχικά εξελίχθηκαν από τη Σοβιετική Ένωση ως στρατιωτικά μεταγωγικά υψηλών ταχυτήτων και οι βάσεις τους ήταν κυρίως στις ακτές της Κασπίας και της Μαύρης Θάλασσας"

    "Κατασκευάστηκαν μόνο τρία επιχειρησιακά εκρανοπλάνα A-90 Orlyonok και ένα κλάσης Lun, τα οποία παρέμειναν σε μία ναυτική βάση κοντά στο Κασπίγισκ (Kaspiysk)."


    Όπως βλέπετε, ποτέ δεν έγινε κάποια σοβαρή προσπάθεια από τους Σοβιετικούς να ενσωματώσουν κάποιο ολοκληρωμένο οπλικό σύστημα στα "εκρανοπλάνα", όπως κάποιοι μπορεί να ονειρεύονται ή να πιστεύουν. Αν θέλουμε να "ερμηνεύσουμε" (ο καθένας βέβαια με τη δική του λογική προσέγγιση) την "είδηση" οτι το Ιράν κατασκευάζει "εκρανοπλάνα", θα πρέπει κατά τη γνώμη μου να έχουμε κατά νου οτι αυτό εξυπηρετεί ανάγκες "εσωτερικής κατανάλωσης" για το ίδιο το Ιράν. Θυμηθείτε οτι τα τελευταία δύο χρόνια, δεν περνάει σχεδόν μήνας που να μην ακούσουμε για ακόμα ένα "νέο οπλικό σύστημα που κατασκεύασε το Ιράν". Οι άνθρωποι πραγματικά πασχίζουν να αποδείξουν οτι τα καταφέρνουν στον αμυντικό τομέα καλύτερα από πολλούς στην ευρύτερη περιοχή της Ασίας και αυτό ίσως έχει τη δική του σημασία.

    Βέβαια, (το γράφω για ακόμα μία φορά) το ζητούμενο δεν είναι μόνο αν ως χώρα φτιάχνεις άριστα οπλικά συστήματα ή αν προοδεύεις στην τεχνολογία ή οπουδήποτε αλλού. Προσωπικά πιστεύω και θα εξακολουθώ να το πιστεύω, το ζητούμενο είναι πώς όλα αυτά τα οποία ως κράτος πετυχαίνεις, ΑΝΤΑΠΟΔΙΔΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΟΥ. Γιατί ως κοινωνία, λυπάμαι αν δυσαρεστήσω μερικούς, το Ιράν έχει σοβαρά προβλήματα αν αναλογιστούμε όχι μόνο τις συνθήκες στις οποίες ζει ο ιρανικός λαός αλλά και το καθεστώς. Να ξεκαθαρίσω κάτι: Δεν έχω κάποιο πρόβλημα με τους Ιρανούς ή με τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις αλλά δεν μου αρέσει κιόλας ο όποιος Αχμαντινετζάντ (και όποιοι των καθοδηγούν) να θέλει-με πρόσχημα την "παγκόσμια απεξάρτηση" από τις ΗΠΑ-να κάνει τα δικά του "παιχνίδια" στου "κασσίδη το κεφάλι" όπως λέει και ο λαός. Δηλαδή, πως να συμφωνήσω στο επιχείρημα οτι "οι ΗΠΑ είναι ο Σατανάς και το Ιράν θα σας σώσει";;; Ούτε ΗΠΑ, ούτε Ιράν, ούτε κανείς. Και εν πάσει περιπτώσει, πρέπει να σκεφτούμε ποιοι θα είναι εκείνοι που θα κληθούν (αν κληθούν) να υπερασπισουν το Αιγαίο ή την Ελλάδα γενικότερα. Ας αναλογιστούμε τα "ποιοτικά χαρακτηριστικά" που παρουσιάζουμε σε πολυεπίπεδη βάση (στρατιωτική εκπαίδευση, οργάνωση, κοινωνική συνοχή κ.λπ., κ.λπ). Εν κατακλείδι, τι να τα κάνεις τα "εκρανοπλάνα" όταν αποφεύγεις (ή σε κάνουν να θες να αποφύγεις) να εκπληρώσεις π.χ. τις στρατιωτικές σου υποχρεώσεις ή κάτι πιο απλό (και εξίσου σημαντικό), να καταβάλεις τους φόρους σου, να πληρώσεις το ασφαλιστικό σου ταμείο κ.λπ. Μπορεί αυτά να σας ακούγονται "ασύνδετα" αλλά δεν είναι. Ο νοών νοείτω.

    Με εκτίμηση,

    Κωνσταντίνος Ν. (Πάτρα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Οταν δεν υπάρχει παραγωγή και βιομηχανική ανάπτυξη, η κοινωνική συνοχή χάνεται και οι κοινωνίες παρακμάζουν.

    Οι χώρες που προοδεύουν σήμερα είναι αυτές που έχουν βιομηχανική παραγωγή και παράγουν προϊόντα ηψηλής τεχνολογίας (π.χ. Ιαπωνία, Γερμανία, ΗΠΑ, Σουηδία, Φινλανδία, Ιταλία, Μεγ. Βρεττανία, Κορέα, κ.λπ.). Και η οικονομική και τεχνολογική πρόοδος οδηγεί στην κοινωνική συνοχή.

    Αν οι Ελλήνες, δεν το καταλάβουν αυτό, και δεν αλλάξει ο τρόπος της διακυβέρνησης και το μοντέλο ανάπτυξης της Ελλάδας, θα καταντήσουμε ζητιάνοι της Ευρώπης και θα τα χάσουμε όλα.

    Η μόνη λύση είναι να ξυπνήσουν οι Έλληνες και να απομονώσουν από την εξουσία το ΠΑΣΟΚ και την ΝΔ, που απο το 1974 και μετά καταχρέωσαν την χώρα και την οδήγησαν στην καταστροφή, καταστρέφοντας και εξαφανίζοντας εξ' ολοκλήρου τη βιομηχανία της Ελλάδας. Είναι αυτοί που διόρισαν πάνω από 1.000.000 δημοσίους υπαλλήλους και υπαλλήλους ΔΕΚΟ, έφτιαξαν τις ζημιογόνους ΔΕΚΟ (π.χ. ΟΣΕ) και κατέστρεψαν τα ασφαλιστικά ταμεία.

    ΕΛΛΗΝΕΣ ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΙΤΕ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ!!!

    ΑΛΛΙΩΣ ΘΑ ΧΑΘΟΥΝ ΟΛΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. ΑΠΕΛΛΗΣ, οκ με τον ΟΠΕΝ...
    Ήμουνα με την τσίμπλα στο μάτι και δεν έπιασα υπό ποίο πνεύμα έγραψε το πάλαι ποτέ γειτονάκι μου !!!
    -----------------

    Μιάς και μιλάμε τώρα για αεροπορικά μέσα.
    Αυτά τα ισραηλινά UAV Heron που έχει και η Τουρκία, διαβάζω στον ειδικό τύπο ότι βγήκαν μάπα το καρπούζι...

    Υπάρχουν ελληνικά (φτιάχνονται στην Κρήτη) από την δεκαετία ΄80 που έχουν αποδειχθεί πολύ ανώτερα.
    Μερικά μοντέλα βρίσκονται τώρα σε εξέλιξη και θα φέρουν τα πάνω κάτω στο Αιγαίο, στην Κύπρο και στην Θράκη όταν ενταχθούν στον Ε.Σ. !!!

    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Αδέλφια χαιρετώ, για δείτε www.redstar κάτι αντίστοιχο για να ξέρουμε δηλαδή......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. @ Τζίμης, ΑΠΕΛΛΗΣ

    Είδατε με λίγο καλή διάθεση πώς σκεφτόμαστε πιο δημιουργικά και δεν την πέφτουμε άνευ λόγου και αιτίας σε όποιον στεναχωριέται που βλέπει μέχρι και οι Ιρανοί παράγουν εγχώρια αυτά που θα έπρεπε να έχουμε παράξει εμείς εδώ και δεκαετίες: ας μη ξεχνάμε ότι ο Καμπέρος πέταξε με τον Δαίδαλο (Farman μετασκευασμένο σε υδροπλάνο) to 1912!

    Τζίμη, νομίζω ότι τα Κρητικά δεν φέρουν οπλισμό - οξύμωρο, ε;!

    OPEN, Χολαργός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. @OPEN
    Τα κρητικά είναι ιπτάμενοι στόχοι, δεν είναι UAV.
    To ΠΗΓΑΣΟΣ που έχει κατασκαυαστεί είναι ανέκδοτο, να 'χαμε να λέγαμε.
    Παράγω UAV σημαίνει έχω οργανωμένη βιομηχανία και σχέδιο.
    Εμείς δεν ξέρω τι σχέδια έχουμε, για την Τουρκία ξέρουμε.

    http://www.tai.com.tr/
    http://www.youtube.com/watch?v=-ozO3Jppq6E
    http://www.baykarmakina.com/MiniUAV(μικρή βιοτεχνία / βιομηχανία)
    http://www.aselsan.com.tr/

    Παρεπιπτόντως επειδή τα "έσπασε" με το Ισραήλ και ίσως έχει πρόβλημα με την χρήση των Ofek, επιταχύνει την εκτόξευση του νέου δορυφόρου κατά 1.5 χρόνο! (τέλος 2010). Του οποίου μεγάλο μέρος κατασκευάζει η ίδια (ιδίως τα οπτικά, ανάλυση <1μ και το σύνολο του σταθμού βάσης).
    Από εδώ μπορούμε να μάθουμε, καθώς 5 χρόνια πρίν την εκτόξευση έχει δημιουργήσει την υποδομή για την αξιοποίηση του δορυφόρου σε όλα τα κυβερνητικά , στρατιωτικά επίπεδα.
    Αναρωτιέμαι οι δικοί μας τι έχουν πάρει χαμπάρει από αυτά που συμβαίνουν γύρω τους (πέραν των αξιολογήσεων).
    Πως αντιμετωπίζουν τα αναγνωριστικά UAV's που πετάνε πάνω από την Χίο και τι θα κάνουν απέναντι σε ένα κύμα φτηνών UAV's εξοπλισμένων με Hellfire, με τακτική εμπειρία στο Κουρδιστάν?
    Παρεπιπτόντως η Τουρκία συμετέχει ήδη σε προγράμματα της ESA σε βαθμό σημαντικό (της Ελλάδας η συμμετοχή είναι μηδενική).
    Και η ανικανότητα δεν οφείλεται μόνο στους πολιτικούς αλλά στον συνολικό χαβαλέ της Ελληνικής κοινωνίας που διέπει κάθε της δραστηριότητα. Οι Ελληνικές εταιρείες μπορεί να έχουν διάσπαρτη τεχνογνωσία αλλά πάσχουν από εσωτερική οργάνωση που είναι προαπαιτούμενο για τέτοια projects αλλά και από την ανυπαρξία οργανωμένης εγχώριας βιομηχανίας με εξαίρεση την Ιντρακομ κα κάποιες (λίγες) άλλες.
    Σε οργανωμένα μεγάλα λόγια όμως πάμε καλά.
    Βασίλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. @OPEN
    Τα κρητικά είναι ιπτάμενοι στόχοι, δεν είναι UAV.
    To ΠΗΓΑΣΟΣ που έχει κατασκαυαστεί είναι ανέκδοτο, να 'χαμε να λέγαμε.
    Παράγω UAV σημαίνει έχω οργανωμένη βιομηχανία και σχέδιο.
    Εμείς δεν ξέρω τι σχέδια έχουμε, για την Τουρκία ξέρουμε.

    http://www.tai.com.tr/
    http://www.youtube.com/watch?v=-ozO3Jppq6E
    http://www.baykarmakina.com/MiniUAV(μικρή βιοτεχνία / βιομηχανία)
    http://www.aselsan.com.tr/

    Συνέχεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Παρεπιπτόντως επειδή τα "έσπασε" με το Ισραήλ και ίσως έχει πρόβλημα με την χρήση των Ofek, επιταχύνει την εκτόξευση του νέου δορυφόρου κατά 1.5 χρόνο! (τέλος 2010). Του οποίου μεγάλο μέρος κατασκευάζει η ίδια (ιδίως τα οπτικά, ανάλυση <1μ και το σύνολο του σταθμού βάσης).
    Από εδώ μπορούμε να μάθουμε, καθώς 5 χρόνια πρίν την εκτόξευση έχει δημιουργήσει την υποδομή για την αξιοποίηση του δορυφόρου σε όλα τα κυβερνητικά , στρατιωτικά επίπεδα.
    Αναρωτιέμαι οι δικοί μας τι έχουν πάρει χαμπάρει από αυτά που συμβαίνουν γύρω τους (πέραν των αξιολογήσεων).
    Πως αντιμετωπίζουν τα αναγνωριστικά UAV's που πετάνε πάνω από την Χίο και τι θα κάνουν απέναντι σε ένα κύμα φτηνών UAV's εξοπλισμένων με Hellfire, με τακτική εμπειρία στο Κουρδιστάν?
    Παρεπιπτόντως η Τουρκία συμετέχει ήδη σε προγράμματα της ESA σε βαθμό σημαντικό (της Ελλάδας η συμμετοχή είναι μηδενική).
    Και η ανικανότητα δεν οφείλεται μόνο στους πολιτικούς αλλά στον συνολικό χαβαλέ της Ελληνικής κοινωνίας που διέπει κάθε της δραστηριότητα. Οι Ελληνικές εταιρείες μπορεί να έχουν διάσπαρτη τεχνογνωσία αλλά πάσχουν από εσωτερική οργάνωση που είναι προαπαιτούμενο για τέτοια projects αλλά και από την ανυπαρξία οργανωμένης εγχώριας βιομηχανίας με εξαίρεση την Ιντρακομ κα κάποιες (λίγες) άλλες.
    Σε οργανωμένα μεγάλα λόγια όμως πάμε καλά.
    Βασίλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Παρεπιπτόντως για την επίθεση σε σμήνος που αναφέρθηκα πρίν δείτε και αυτό σε έκδοση ταχύπλοων:
    http://newwars.wordpress.com/2010/04/27/astonishing-iranian-speedboat-maneuvers/


    Βασίλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Επίσης (ένα, ένα τα θυμαμαι :-) )Δεν ξέρω αν τα Heron είναι "μάπα το καρπούζι" οι Καναδοί έχουν αποσύρει τα Sperwer της SAGEM από την πρώτη γραμμή για να τα ανικαταστίσουν με Heron. Tο ίδιο προτίθενται να κάνουν και οι Ολλανδοί.
    Εμείς βέβαια τα περιμένουμε ως μάνα εξ' ουρανού και θα αισθανθούμε εθνικά υπερήφανοι μόλις τα πάρουμε έχοντας πληρώσει ένα σκασμό λεφτά στους Γάλλους να τα αγοράσουμε (βέβαια τόσα λεφτά μας δανείσανε να μην μας τον πιάσουν και λίγο την ώρα που μας...)
    Βέβαια για να μην τα λέω όλα μαύρα, επειδή έτσι είναι το DNA μας, είμαστε χαλαροί επειδή δεν πιάσαμε τα κόκκινα ακόμα. Αν μας την βαρέσει μπορούμε να κάνουμε την Ελλάδα αδιαπέραστη εντός 3μήνου. (Χωρίς πολιτικούς)
    Αν μας την βαρέσει βέβαια, για αυτό και η κύρια προσπάθεια είναι η πνευματική υποδούλωση και η μείωση της συνείδησης και βούλησης.
    Βασίλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Βασίλη, ευχαριστώ για την ενημέρωση, είχα διαβάσει σε αρκετά μέρη ότι τα κρητικά είναι πραγματικά UAV αλλά, επειδή δεν έχω εξειδικευμένη πληροφόρηση επί τούτου, δεν θα διαφωνήσω μαζί σου.

    Σε παρακαλώ όμως να μη μιλάς για οργανωμένη βιομηχανία και σχέδιο γιατί ξεφεύγεις από την πεπατημένη, ενοχλείς μερικούς-μερικούς (αφενός η οργανωμένη βιομηχανία δεν αφήνει περιθώρια για συνεχείς προμήθειες, άρα και μίζες, και αφετέρου το σχέδιο θέλει γνώση και σκέψη, άρα και πραγματικούς τεχνοκράτες και όχι Γκόρτσους) και ίσως σου την πουν και εσένα.

    OPEN, Χολαργός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. @OPEN
    Πετάνε όντως τα UAV της 3Σιγμα και έχουν κάνει καλή δουλειά ως προς την εξωμοίωση συμπεριφοράς συγκεκριμένων στόχων. Αλλά δεν είναι επιχειρησιακά UAV. Θα μπορούσαν να μετατραπούν αλλά το "αφεντικό" εδώ και καιρό είναι η EADS.
    Όσο για το εάν ενοχλούνται κάποιοι... ξέρεις τώρα... να μην εκφραστώ!
    Βασίλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.