13/9/10

Γιατί η Βρετανία υποστηρίζει σθεναρά την Τουρκία

ΤΟΥ ΙΣΑΑΚ Α. ΚΑΡΙΠΙΔΗ isaac@karipidis.com
13 Σεπτεμβρίου, 2010-http://m-epikaira.gr
Παραδοσιακά, η πολιτική της Βρετανίας απέναντι στην Τουρκία ήταν πάντοτε ιδιαίτερα φιλική. Τα τελευταία χρόνια οι σχέσεις των δύο χωρών έγιναν πιο στενές, δυνάμωσαν ακόμη παραπάνω επί Τόνι Μπλερ και τώρα πια το Λονδίνο αποτελεί ίσως τον καλύτερο σύμμαχο της Άγκυρας διεθνώς.
Η πρόσφατη επίσκεψη Κάμερον, τρεις μόλις μήνες αφότου ανέλαβε την εξουσία στη Βρετανία, όχι απλά επιβεβαίωσε τη σχέση αυτή σε όλους τους τόνους, αλλά την προχώρησε ένα βήμα παραπάνω αναγκάζοντας τον Ταγίπ Ερντογάν να κάνει λόγο για «χρυσή εποχή» στις σχέσεις των δύο χωρών. Τα εγκωμιαστικά σχόλια, σε βαθμό λατρείας, για τον «εντυπωσιακό ρυθμό ανάπτυξης της Τουρκίας» του Βρετανού πρωθυπουργού, αλλά και η πρωτοφανής ρητορική του στήριξη για την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας στην ΕΕ, αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.

Στο ίδιο μοτίβο κινήθηκαν και τα σχόλια του βρετανικού Τύπου. Η εφημερίδα Financial Times έγραψε για τον Κάμερον πως «ορθώς διατυπώνει τη στήριξή του στην τουρκική υποψηφιότητα τόσο σθεναρά. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αναδυόμενη οικονομία της Ευρώπης. Η ένταξή της στην ΕΕ θα συμβάλει στη διεθνή ασφάλεια και θα δώσει ώθηση στο ευρωπαϊκό εμπόριο…». Συνεχίζοντας μάλιστα, αναφέρει για την Τουρκία: «Η εξέλιξή της σε ισχυρή δύναμη στην περιοχή θα πρέπει να αναγνωριστεί και να είναι ευπρόσδεκτη από τη Δύση». Τέλος, επισημαίνει πως «η Τουρκία έχει σήμερα μια μεγάλη ευκαιρία να κερδίσει παγκόσμια επιρροή και δεν πρέπει να τη χαραμίσει».

Στον ίδιο τόνο και η εφημερίδα Guardian, η οποία έκανε λόγο για «δραματική ενίσχυση της επιρροής της Τουρκίας», επισημαίνοντας πως «δεν πρόκειται μόνο για μια οικονομία που διαθέτει νεαρό εργατικό δυναμικό, αλλά και για μια χώρα που προσφέρει επιπλέον πολύτιμη βοήθεια, δεδομένου ότι πολλές από τις πολιτικές-κλειδιά τόσο των ΗΠΑ όσο και της ΕΕ στην περιοχή βρίσκονται σε τέλμα ή έχουν αποτύχει».
Στρατηγική

Η Βρετανία έχει μια σειρά από λόγους οικονομικούς αλλά και στρατηγικούς για τη στάση της αυτή. Πρώτα από όλα αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο επενδυτή στην Τουρκία. Το εμπόριο Βρετανίας – Τουρκίας ανέρχεται σε 9 δις δολάρια και μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια αναμένεται να διπλασιαστεί. Περισσότερες από 2.000 βρετανικές εταιρείες δραστηριοποιούνται στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων εταιρειών όπως οι Vodafone, Tesco, Marks & Spencer, Rolls Royce κ.ά. Αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες αγορές παγκοσμίως, με πληθυσμό 73 εκατομμυρίων, από τα οποία το 60% είναι κάτω των 35 ετών. Μία στις τέσσερις μεγαλύτερες εταιρείες στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική είναι τουρκικές, ενώ το 65% των βιομηχανικών εξαγωγών από τις περιοχές αυτές περνάει από την Τουρκία.

Επιπλέον, σε παγκόσμια κλίμακα σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η Τουρκία έως το 2017 θα είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία στον κόσμο, μετά την Κίνα και την Ινδία, και έως το 2050 θα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης μετά τη Βρετανία. Ο κατασκευαστικός τομέας της χώρας είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος στον κόσμο, ενώ παράλληλα είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής τηλεοράσεων και συσκευών dvd στην Ευρώπη. Αποτελεί τον 6ο μεγαλύτερο παραγωγό ειδών ένδυσης στον κόσμο και το 2ομεγαλύτερο προμηθευτή της Ευρώπης. Τέλος, είναι ο 7ος πιο δημοφιλής τουριστικός προορισμός στον κόσμο, καθιστώντας τον τουριστικό τομέα της Τουρκίας έναν από τους μεγαλύτερους διεθνώς.

Όλα τα παραπάνω στοιχεία βρίσκονται σε ανακοίνωση του Φόρεϊν Όφις με τίτλο «Why Turkey?», η οποία δικαιολογεί τις επιλογές της Γηραιάς Αλβιόνας. Αυτό όμως που δεν δικαιολογείται από κανέναν, και μάλιστα επικρίνεται ιδιαίτερα ακόμη και από το βρετανικό Τύπο, είναι η αλλαγή της ρητορικής. Τώρα πια η Βρετανία δεν ζητάει, τουλάχιστον δημόσια, από την Τουρκία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στη διεθνή κοινότητα τόσο για το Κυπριακό όσο και για μια σειρά από άλλα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο και η στάση αυτή έχει εξοργίσει πολλούς Ελληνοκύπριους του Λονδίνου, οι οποίοι μάλιστα στις πρόσφατες εκλογές είχαν στηρίξει το συντηρητικό κόμμα. Τελικά όμως, από ό,τι φαίνεται, τέτοια θέματα θεωρούνται δευτερεύουσας σημασίας για τη Βρετανία, μπροστά στην αγωνία της να βρει νέους πόρους για να στηρίξει την οικονομία της…

13 σχόλια:

  1. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    Η απάντηση είναι απλή. Δεν θελει να ενωθεί η Ευρώπη ποτέ και μάλιστα υπό την Γερμανία ή/και Γαλλία. Και επειδή θέλει (όπως και οι ΗΠΑ) την Τουρκία φραχτη στη Ρωσία. ΟΙ Σκανδιναυοί ακολουθούν για τους ίδιους λόγους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Επιπλέον, σε παγκόσμια κλίμακα σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η Τουρκία έως το 2017 θα είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία στον κόσμο, μετά την Κίνα και την Ινδία, και έως το 2050 θα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης μετά τη Βρετανία. Ο κατασκευαστικός τομέας της χώρας είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος στον κόσμο, ενώ παράλληλα είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής τηλεοράσεων και συσκευών dvd στην Ευρώπη. Αποτελεί τον 6ο μεγαλύτερο παραγωγό ειδών ένδυσης στον κόσμο και το 2ομεγαλύτερο προμηθευτή της Ευρώπης. Τέλος, είναι ο 7ος πιο δημοφιλής τουριστικός προορισμός στον κόσμο, καθιστώντας τον τουριστικό τομέα της Τουρκίας έναν από τους μεγαλύτερους διεθνώς."

    Για μένα, η πιο ενδιαφέρουσα παράγραφος είναι αυτή. Μου προξενεί θλίψη, διότι βλέπω τα χάλια της δικιάς μου πατρίδας, την κατάντια της και την προοπτική ίσως μετά από 10 χρόνια να μην υπάρχει, ή να υπάρχει ελαττωμένη.
    Η Ελλάδα είναι από το 1980 πλήρες μέλος της ΕΕ, πήρε μεγάλα ποσά και όμως οπισθοδρόμησε. Η Τουρκία, αντιθέτως, μετά από μία αρκετά δύσκολη οικονομική κρίση στα τέλη της δεκαετίας του ’70, κατάφερε να μπει στη τροχιά που περιγράφεται παραπάνω.

    Σ’ εμάς δεν απέμεινε παρά να τους αποκαλούμε «Μογγόλους», «βαρβάρους» κ.λπ., φαφλατάδες, ως συνήθως, μη καταδεχόμενοι να δούμε τα χάλια μας. Κρίμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όπως έφυγαν από Ελλάδα οι επιχειρήσεις και πήγαν στην Τουρκία λόγω χαμηλότερου κόστους εργατικών κλπ,
    έτσι ακριβώς για τους ίδιους λόγους θα φύγουν και από εκεί για άλλες χώρες κοντινές, Αζερμπαϊτζάν, Ουζμπεκιστάν, Κιργιζία κλπ.
    Και τότε θα κλαίνε κι αυτοί και θα τους φταίνε οι Κούρδοι, οι ...κομμουνιστές, η Αλ-Κάιντα κλπ...
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ ΚΡΙΣ ΓΟΥΤΧΑΟΥΖ,
    ΤΟΥΣ ΕΚΡΑΞΕ ΤΟΥΣ ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΤΟΥ
    ΔΙΟΤΙ Η ΤΙΜΕS,ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ,
    ΟΤΑΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΙΣΟΠΕΔΩΝΑΝ ΤΗΝ
    ΚΥΠΡΟ,ΕΓΡΑΨΑΝ ...ΨΕΜΑΤΑΚΙΑ...
    ΟΤΙ ΝΑ ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΜΑΣ ΤΟΥΡΚΟΙ ΠΟΥ
    ΜΑΣ ΒΟΗΘΗΣΑΝ ΣΤΟΝ Β ΠΑΓΚ ΠΟΛΕΜΟ..
    ΚΥΝΗΓΑΝΕ ΤΑΧΑ ΤΟΥΣ ΚΑΚΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ...
    ΓΚΑΙΜΠΕΛΙΚΑ ΝΑΖΙΣΤΙΚΑ ΨΕΜΑΤΑ...
    η ΠΕΣ ΠΕΣ ΨΕΜΑΤΑ ,ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΚΑΤΙ
    ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ...ΣΗΚΩ ΚΡΙΣ,ΝΑ ΚΤΥΠΗΣΟΥΜΕ
    ΤΑ ΔΙΚΑ ΣΟΥ ,ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ
    ΠΑΡΑΣΙΤΑ[ΛΑΜΟΓΙΑ]...ΔΙΑΙΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το διαίρει και βασίλευε των Αγγλοσαξόνων καλά κρατεί.
    Χαϊδεύουν την γειτόνισσα , ενώ ο μεγαλύτερος εχθρός τους πολιτικά ,είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός τους αντίπαλος. Τέτοια ανερχόμενη εμπορική δύναμη δεν ήταν δυνατόν να την υπολογίσουν και τώρα αποφάσισαν να την τεμαχίσουν
    Μυρίστηκαν ότι σύντομα πρέπει να αρπάξουν κάποιο κομμάτι από την γειτόνισσα και μάλιστα « τα στενά » που χρόνια τα καλοβλέπουν και βλέπω συντομότατα εξελίξεις.

    Θα είναι όμορφα σου λέω όταν χαράζει στο Αιγαίο
    Πέτρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΓΙΑΤΙ ΗΤΑΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΧΘΡΙΚΟΙ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΕΝΑΣ ΛΑΟΣ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΠΡΟΘΥΠΟΥΡΓΟ ΟΝΟΜΑΤΙ ΝΤΙΣΡΑΕΛΙ ΤΙ ΣΤΑΣΗ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΝΑ ΕΧΕΙ ; ΣΙΩΝΙΣΤΕΣ ΠΑΝΤΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τα "στενά" Πέτρο, έχουν κάψει καρδιές και είναι κάτι που είναι δύσκολο να το κρατήσεις ακόμη και αν εύκολα το απέκτησες. Το γνωρίζουμε εξ ιδίας πείρας.
    Για την Τουρκία, χωρίς τα πράγματα να είναι εντελώς απλά,θα επακολουθήσουν μεγάλες προκλήσεις. Παρά τις αισιόδοξες προβλέψεις των Βρετανών δημοσιογράφων η Τουρκία θα παρασυρθεί από τον Ισλαμικό φονταμενταλισμό-ήδη παίρνουμε μια πρόγευση-γιατί για τους Τούρκους δεν εννοείται "αναβίωση" της πάλαι ποτέ Οθωμανικής Αυτοκρατορίας χωρίς ταυτόχρονη ανάταξη του ισλαμιστικού φρονήματος ως θρησκευτικού συνεκτικού ιστού. Όπως και για τους Έλληνες μια (α)πιθανή αναγέννηση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας δεν εννοείται χωρίς την Ορθοδοξία και την Αγία Σοφία.
    Αυτό ακριβώς είναι που θα κοστίσει στην Τουρκία, όχι μόνο την ένταξη της στην ΕΕ (που δε θα γίνει ποτέ), αλλά και θα ανοίξει θέλοντας και μη τον δρόμο για την ίδρυση Κουρδικού κράτους, μιας και πιασμένη στην ίδια της την παγίδα και θέλοντας να αποδείξει στους δυτικούς τον όψιμα αποκτημένο φιλελευθερισμό της, θα αναγκαστεί να το κάνει ή αν όχι να έρθει σε σύγκρουση με όλο τον δυτικό κόσμο.
    Φυσικά Κουρδικό Κράτος σημαίνει διαμελισμό ή έστω συρρίκνωση σε επίπεδο εδαφικό, οικονομικό, ανθρωπολογικό.
    Οι κάτοικοι των μικρασιατικών παραλίων, οι πιο εκπολιτισμένοι από τους Τούρκους, από ότι είδα σε ένα χάρτη ψήφισαν συντριπτικά υπέρ του συντηρητικού Όχι. Γιατί αυτό, ενώ θα έπρεπε να συμβαίνει το αντίθετο; Μήπως ανησυχούν για το ότι αυτές οι μεταρρυθμίσεις θα οδηγήσουν βαθμιαία σε ρήξη όχι μόνο την τουρκική κοινωνική συνοχή (κατίσχυση των ισλαμιστών)αλλά ακόμη και εξαιτίας ενός αισθήματος ανασφάλειας για την μελλοντική τους θέση, αφού οι διαχρονικοί προστάτες τους οι νεοκεμαλικοί πασάδες έχασαν ένα τεράστιο μέρος της παραδοσιακής εξουσίας τους;
    Όλοι βλέπουν τον αναπόφευκτο διαμελισμό λοιπόν. Οι Τούρκοι ψήφισαν υπέρ αλλά κατά βάθος οι περισσότεροι δε γνώριζαν τις συνέπειες αυτού που ψηφίζουν. Καλό για εμάς κακό για αυτούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ο Βρετανος πρωθυπουργος καλα κανει και κοιταει τα συμφεροντα της χωρας του.
    Οσο και να μη μας αρεσει, οι σχεσεις μεταξυ χωρων δεν ειναι σχεσεις φιλιας αλλα συμφεροντος. Ετσι ηταν, ειναι και θα ειναι παντα.....
    Οι δικοι μας πολιτικοι ομως ειναι εξαιρεση, καθως κοιταζουν πως να πληξουν την Ελλαδα οσο το δυνατον ισχυροτερα.
    Επομενως ο μεγαλυτερος εχθρος μας δεν ειναι η Βρετανια, αλλα η ιδια η πολιτικη ηγεσια της Ελλαδας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @ 5:20 μ.μ.

    Μία μικρή διόρθωση:

    >Οι δικοι μας πολιτικοι ομως ειναι εξαιρεση, καθως κοιταζουν πως να πληξουν την Ελλαδα οσο το δυνατον ισχυροτερα.<

    Δεν κοιτάζουν πώς να πλήξουν την Ελλάδα, δεν είναι αυτοσκοπός η ζημιά προς την Ελλάδα. Απλώς κάνουν εκδουλεύσεις σε άλλους που συμβαίνει να αντιστρατεύονται τα ελληνικά συμφέροντα. Πουλημένοι είναι.

    Το μόνο που κοιτάζουν είναι πώς και από πού θα τα πάρουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. 13 Σεπτεμβρίου 2010 10:38 π.μ.,

    ...καλή η προσπάθειά σου, αλλά το σχόλιο σου,δεν μας πτοεί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΜΙΑ ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΑΝΑΠΤΥΣΟΜΕΝΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ , ΑΛΛΑ ΤΟ ΚΥΡΙΟΤΕΡΟ : 73 ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΙ,
    ΕΚ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΤΟ 60% ΚΑΤΩ ΤΩΝ 35 ΕΤΩΝ !!! ΚΑΛΑ, ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΑΚΟΜΑ ΤΟΛΜΑΝΕ ΝΑ ΟΜΙΛΟΥΝ ??? ΕΔΩ ΖΕΙΤΕ ΑΓΑΠΗΤΟΙ η ΣΤΑ ... ΔΕΡΒΕΝΑΚΙΑ ??? ΜΕ ΠΟΙΟΥΣ ΠΑΤΕ ΝΑ ΣΥΓΚΡΙΘΕΙΤΕ ??? ΕΙΣΑΣΤΕ ΚΑΛΑ η ΟΧΙ ???
    ΔΥΟ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΜΟΝΟΝ : ΜΑΛΛΟΝ ΕΙΧΕ ΔΙΚΗΟ Ο ΜΑΚΑΡΙΤΗΣ Ο ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΠΡΙΝ 35 ΧΡΟΝΙΑ - ΟΤΑΝ ΜΙΛΗΣΕ ΠΕΡΙ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΕΙΤΟΝΕΣ, ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΝ - ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ ΠΑΝΤΟΤΕ - ΕΝΑ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΑΓΑΛΜΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ - ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΤΕΡΑΣΤΙΟ - ΑΥΤΟ ΤΟΥ ΜΟΝΑΔΙΚΟΥ ΝΑΥΑΡΧΟΥ ΚΟΔΡΙΓΚΤΟΝ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΟΣ ΑΛΛΟΥ !!!!
    ΠΟΛΛΑ ΛΟΓΙΑ ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΙ Ο ΝΟΩΝ ΝΟΕΙΤΟ.
    ΑΧ ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΥ ΓΛΥΚΕΙΑ ... ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ !!!!!

    Αλ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αγγλία - Τουρκία,
    η συμμαχία του αδελφάτου της Ευρώπης.
    Από ντιγκιντάγκες τι να περιμένει κανείς;
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ώστε ο Κάμερον πήγε σε 3 μήνες στην Τουρκία μετά την εκλογή του; Σιγά τ' αυγά! Ο δικός μας πήγε σε τρεις μέρες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.