1/9/10

Παραίτηση Βαρβιτσιώτη με αιχμές

Αλλαγή «φρουράς» ύστερα από 12 χρόνια στην προεδρία του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κ. Καραμανλής». Ο Ι. Βαρβιτσιώτης, ο οποίος ανέλαβε το 1998 τη θέση αυτή, υπέβαλε χθες την παραίτησή του, αποστέλλοντας μια μάλλον αιχμηρή επιστολή στον Αντ. Σαμαρά. Διάδοχός του θα είναι, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες αλλά και βάσει των διαρροών που υπήρξαν το Σαββατοκύριακο, ο Β. Μεϊμαράκης, ο οποίος επιστρέφει στο πολιτικό προσκήνιο μετά από μια μακρά περίοδο απουσίας.

Η αλλαγή αυτή πάντως -παρά τις προσπάθειες που κατέβαλαν το τελευταίο διάστημα στελέχη της Ρηγίλλης- δεν έγινε... αθόρυβα. Ο κ. Βαρβιτσιώτης, στην επιστολή που απέστειλε χθες το μεσημέρι στον πρόεδρο της ΝΔ, εκφράζει την έντονη ενόχλησή του για σειρά δημοσιευμάτων που υπήρξαν όλους τους τελευταίους μήνες περί αντικατάστασής του. Δηλώνει ότι δεν μπορούσε να ανεχθεί άλλο αυτή την κατάσταση και γι’ αυτό παραιτείται. Στενοί του συνεργάτες, δε, αποσύνδεαν πλήρως την απόφασή του από την επιλογή που είχε κάνει την προηγούμενη εβδομάδα η Ρηγίλλης και προσωπικά ο πρόεδρος της ΝΔ να δώσει το χρίσμα του υποψηφίου δημάρχου Γλυφάδας στον Μ. Βαρβιτσιώτη.

Χαρακτηριστικές του κλίματος που επικρατεί στις σχέσεις του Σαμαρά και του ιστορικού στελέχους της ΝΔ είναι οι απόλυτα τυπικές ανακοινώσεις που εκδόθηκαν νωρίς χθες το απόγευμα. «Υπέβαλα σήμερα (σ.σ. χθες) στον πρόεδρο της ΝΔ την παραίτησή μου από τη θέση του προέδρου του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής. Οι λόγοι περιγράφονται στην προς τον κ. Αντώνη Σαμαρά επιστολή μου», ανέφερε ο κ. Βαρβιτσιώτης στην ανακοίνωσή του.

Λίγα λεπτά αργότερα, από το γραφείο Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εκδιδόταν η εξής τυπική ανακοίνωση: «Την παραίτησή του από τη θέση του προέδρου του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής» υπέβαλε στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης. Ο πρόεδρος της ΝΔ ευχαρίστησε τον κ. Βαρβιτσιώτη για την επί σειρά ετών προσφορά του, τόσο στο Ινστιτούτο Δημοκρατίας, όσο και στην παράταξη ευρύτερα».


Το παρασκήνιο
Διάδοχος του Ι. Βαρβιτσιώτη θα οριστεί -πιθανότατα εντός της ημέρας- ο Β. Μεϊμαράκης ο οποίος το τελευταίο διάστημα είχε λάβει -συνειδητά- αποστάσεις από τα τεκταινόμενα στο εσωτερικό της ΝΔ και μάλιστα είχαν προκαλέσει πολλά και ποικίλα σχόλια οι απουσίες του από το σύνολο σχεδόν των προσυνεδριακών εκδηλώσεων.

Ο πρώην υπουργός Εθνικής Αμυνας είχε συζητήσει με τον ίδιο τον κ. Σαμαρά για πρώτη φορά το ενδεχόμενο να αναλαβει πρόεδρος του Ινστιτούτου, στις αρχές του χρόνου, αλλά και οι δύο άνδρες συμφώνησαν να μιλήσουν ξανά γι’ αυτό μετά το τέλος του συνεδρίου, το οποίο αποτελούσε βασική προτεραιότητα τότε για τον πρόεδρο της ΝΔ.

Μέσα στο καλοκαίρι, στελέχη της Ρηγίλλης επανήλθαν και ο κ. Μεϊμαράκης εμφανίστηκε θετικός, καθώς θεωρεί ότι αυτή η θέση τού επιτρέπει να διατηρεί την αυτονομία του. Ωστόσο, αυτό μένει να αποδειχθεί και στην πράξη, καθώς δεν είναι εύκολο ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κ. Καραμανλής», που αποτελεί το «think tank» της ΝΔ να διαφοροποιείται από στρατηγικές επιλογές του κόμματος...


ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ
ΕΘΝΟΣ

9 σχόλια:

  1. "REGINA ROSAS AMAT.
    DUM SPIRO SPERO."
    [Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΑ ΡΟΔΑ ΑΓΑΠΑ.
    ΕΦ ΟΣΟΝ ΑΝΑΠΝΕΩ ΕΛΠΙΖΩ]
    ΑΛΛΟΙΜΟΝΟ,ΤΑ ΙΔΙΑ...ΒΡΕ ΣΑΣ
    ΠΙΣΤΕΨΑΜΕ ΚΑΙ ΣΕΙΣ ΠΑΛΙ ΤΑ ΙΔΙΑ..
    ΦΥΓΑΜΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΟΥΜΠΑΡΟΥΣ,
    ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΖΑΛΙΣΕΤΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΔΕΛΦΟΥΣ...
    ΑΝΤΩΝΗ..
    ΚΑΙ ΜΠΑΜ ΚΑΙ ΜΠΟΥΜ ΟΙ ΤΟΥΦΕΚΙΕΣ..
    ΦΕΡΕ ΤΑ ΠΑΝΩ ΚΑΤΩ...
    ΑΛΛΩΣ ΠΕΤΑΞΕ ΤΟΥΣ ΤΑ ΣΤΑ ΜΟΥΤΡΑ...
    ΕΧΕΤΕ ΔΕΞΙΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΕΦΑΛΙ...
    ΓΕΜΑΤΟ ΦΥΛΑΡΓΥΡΟΥΣ..
    ΠΟΥ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ ΤΑΧΑ ΚΟΚΚΙΝΑ..
    ΜΑΣ ΦΤΩΧΕΨΑΤΕ ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ
    ΧΩΡΙΣ ΜΙΑ ΤΟΥΦΕΚΙΑ ΤΙΜΗΣ...
    ΑΡΚΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. που αποτελεί το «think tank» της ΝΔ


    Έχει κανείς την εντύπωση ότι αυτό το «think tank» έπεξε καθοριστικό ρόλο σε καμία σοβαρή βαθυστόχαστη πολιτική της ΝΔ;

    Άν δεν κάνω λάθος ο Βαρβιτσιώτης επεσήμανε στον Καραμανλή πολά κακώς κείμενα αλλά ο πρώην Πρωθυπουργός επέλεξε να έχει ως μικρό πρωθυπουργό το Ρουσόπουλο με αποτέλεσμα οποιαδήποτε άλλη πολιτική να είναι καταδικασμένη να πέσει στο κενό,εκτός και αν συμφωνούσε ο σκιώδης κατά τη γνώμη μου Πρωθυπουργός Ρουσόπουλος.


    Υπάρχει κάτι το οποίο στάθηκε ικανό να θέσει τον κο Βαρβιτσιώτη στο περιθώριο,αυτό πιστεύω πως είναι και ο λόγος της απομάκρυνσης του απο τη θέση αυτή απο τον κύριο Σαμαρά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το μεγαλύτερο λάθος του Σαμαρά είναι η επιλογή Μειμαράκη !!
    Ο χειρότερος και πιο καταστροφικός Υπουργος Άμυνας που περασε ποτε από την Ελλαδα !!!

    Να τον χαίρεσαι κυριε Σαμαρα…. Να τον βάλεις να κανει δήλωση και κατά του μνημονίου!!

    Tassos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    Ο κ. Σαμαράς δεν έχει ανταποκριθεί στο αίτημα αλλαγής που είχε ο κόσμος που τον ψήφισε για αρχηγό. Και δεν κατάφερε να βάλει τη σφραγίδα του ως αρχηγός "έκτακτων περιστάσεων" όπως η σημερινή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Έφυγε ο Βαρβιτσιώτης και χέστηκε η φοράδα στο αλώνι.
    Ένας δεινόσαυρος λιγότερος. Θα ακολουθήσουν και τα Μαμούθ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αν ο ανύπαρκτος ως υπουργός άμυνας τα καταφέρει όπως στο υπουργείο του, τότε με μαθηματική ακρίβεια θα τα κάνει ρόϊδο. Ο άνθρωπος δεν κάνει για τέτοια πράγματα, κάνει μόνο για δολοπλοκίες και βαθύ σάπιο κομματισμό.
    Α... και για όσους πιστεύουν ότι ο Σαμαράς αποτελεί λύση, ας μου επιτραπεί να έχω αμφιβολίες. Γνωρίζω τον άνδρα από την εποχή της ΠΟΛ.ΑΝ. και τους πληροφορώ ότι είναι "λίγος" και αρέσκεται στην καμαρίλα.
    Η προδοτική προς τους ψηφοφόρους της νδ έχει πολύ μέλλον ακόμα στην αντιπολίτευση. Ο κόσμος στο μέλλον δεν θα απέχει των εκλογών αλλά θα ψηφίσει άλλους. Τα κόμματα αυτής της βουλής θα μείνουν στα αζήτητα.

    Γιώργος Αιγάλεω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αν η κίνηση αυτή είχε γίνει από το Γιωργάκη τώρα όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης θα πανηγύριζαν για την αποφασιστικότητα του..ανδρός!
    Ο Σαμαράς με έξυπνο τρόπο και ήπια, χωρίς να διαλύσει το κόμμα, έχει θέσει τις βάσεις για μια ανανεωμένη ΝΔ με νέα, άφθαρτα πρόσωπα, μακριά από την οικογενειοκρατία και τα πολιτικά τζάκια.
    Ο κ. Βαρβιτσιώτης δεν θα έπρεπε να διαμαρτύρεται αφού δεν είναι και από τους πλέον αδικημένους. Από το 1821 έως σήμερα δεν έχει υπάρξει Βουλή χωρίς Βαρβιτσιώτη.
    Ας μην ξεχνά πως και ο υιός του βρίσκεται εντός κόμματος. Συνεπώς θα πρέπει να είναι ικανοποιημένος.
    Ο δε Μειμαράκης όντως δεν ήταν και ο πλέον επιτυχημένος Υπουργός Εθνικής Άμυνας όχι όμως διότι ενεπλάκη σε σκάνδαλα αλλά επειδή δεν έπραξε και πολλά. Τα εξοπλιστικά για παράδειγμα έμειναν πίσω ενώ φτάσαμε στο σημείο διάφορα κρίσιμα οπλικά συστήματα να υποφέρουν από έλλειψη ανταλλακτικών.
    Τέλος όσοι θεωρούν το Σαμαρά "λίγο" ας αρκεστούν με τον πολύ Γιωργάκη ή με την έντιμη, αυτοδημιούργητη, άφθαρτη κτλ Ντόρα Μπακογιάννη ή Μητσοτάκη ή όπως ονομάζεται.
    Η ικανότητα της ως Υπουργός Εξωτερικών φαίνεται και από την πρόσφατη αρνητική έκθεση του Statfor για την Ελλάδα.
    Έχει για πρωινό δύο Μέττερνιχ και το βράδυ τρώει μόνο έναν Κίσσινγκερ διοτί κάνει δίαιτα...
    Διονύσης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @ 4:08 μ.μ.

    >Ο Σαμαράς με έξυπνο τρόπο και ήπια, χωρίς να διαλύσει το κόμμα, έχει θέσει τις βάσεις για μια ανανεωμένη ΝΔ με νέα, άφθαρτα πρόσωπα, μακριά από την οικογενειοκρατία και τα πολιτικά τζάκια.<

    Νέος και άφθαρτος ... ο Μεϊμαράκης; Διάδοχος του θείου του είναι, παλιού βουλευτή της ΕΡΕ. Αλλά και ο ίδιος τι ..."νέος" είναι; Έκαμε ποτέ στην ζωή του δουλειά; Από την πολιτική δεν ζει, όπως και ο ίδιος ο Σαμαράς, άλλωστε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @5:14 Ο Μειμαράκης σε ένα ίδρυμα τέθηκε επικεφαλής και όχι στο κόμμα.
    Δεν είναι δυνατόν μέσα σε λίγους μήνες να αλλάξουν πλήρως συνήθειες και ήθη 150 ετών!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.