1/9/10

Συμφωνία για Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, υποβρύχια


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Λουκάς Δημάκας Γιώργος Πουλερές
Στο «παρά ένα» της συμφωνίας για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και τα υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού έφθασαν αργά χθες τη νύχτα οι τρεις εμπλεκόμενες πλευρές ύστερα από πολύωρες διαπραγματεύσεις.

O υπουργός Αμυνας κ. Ευάγγ. Βενιζέλος και οι επικεφαλείς της πωλήτριας γερμανικής ΤhyssenΚrupp και της αγοράστριας εταιρείας από το Αμπου Ντάμπι έδωσαν στους δικηγόρους τους από κοινού οδηγίες που αντιμετωπίζουν τις υπάρχουσες εδώ και μερικές εβδομάδες εκκρεμότητες για τη σύνταξη του τελικού κειμένου της συμφωνίας. Εφόσον αυτό καταστεί δυνατό- «ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες», κράτησε επιφυλάξεις πηγή του υπουργείου Αμυνας- το νομικό κείμενο θα είναι έτοιμο σε δύο ημέρες. Θα απαιτηθεί, στο πλαίσιο αυτό, ενδοκυβερνητική έγκριση και στη συνέχεια έγκρισή της από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Οπως τόνισε χθες εκ νέου ο κ. Βενιζέλος, «στόχος μας είναι η υπογραφή μιας συμφωνίας που μετά τον έλεγχό της από το Ελεγκτικό Συνέδριο θα κυρωθεί με ευρεία συναίνεση από τη Βουλή, προκειμένου να τεθεί σε ισχύ».

Πηγές του υπουργείου Αμυνας χαρακτήριζαν χθες ως αναληθείς φήμες ότι η χθεσινή σύσκεψη έγινε έπειτα από πίεση του Μεγάρου Μαξίμου «να τελειώσει το θέμα».

Από την τελική έκβαση των διαπραγματεύσεων των νομικών θα κριθεί αν ο Σκαραμαγκάς θα περάσει στον έλεγχο της εταιρείας από το Αμπου Ντάμπι ή θα κηρύξει πτώχευση, όπως απειλεί (σύμφωνα με γερμανική εφημερίδα) η ΤhyssenΚrupp.

Η χθεσινή συνάντηση του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου με τον εκπρόσωπο της ΤhyssenΚrupp Μarine Systems κ. Ηans Κristof Αtzpodien και τον εκπρόσωπο της Αbu Dhabi Μar κ. Ιskandar Safa, παρουσία και νομικών, αφορούσε την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για τη μεταβίβαση της πλειοψηφίας των μετοχών των Ελληνικών Ναυπηγείων Α.Ε. (Σκαραμαγκά) και την ανανέωση και συμπλήρωση των συμβάσεων των υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα «Βoersen-Ζeitung», οι ΤhyssenΚrupp Μarine Systems και Αbu Dhabi Μar απέστειλαν την περασμένη εβδομάδα επιστολή στον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, με αφορμή την άρνηση του υπουργού Αμυνας Ευάγγελου Βενιζέλου να περάσει την έγκριση της συμφωνίας-πλαίσιο του περασμένου Μαρτίου από την Επιτροπή Εξοπλισμών της Βουλής. Στην επιστολή περιέχονταν αιχμές για την πραγματική βούληση του υπουργού Αμυνας να ολοκληρώσει τη συμφωνία και εζητείτο η άμεση παρέμβαση του Πρωθυπουργού. Το αποτέλεσμα ήταν να διαβιβαστεί η επιστολή από το γραφείο του Πρωθυπουργού στο γραφείο του υπουργού Εθνικής Αμυνας και μέσα σε αυτό το κλίμα να πραγματοποιηθεί η χθεσινή συνάντηση ανάμεσα στις ενδιαφερόμενες πλευρές.

Ο κ. Βενιζέλος έχει δηλώσει επανειλημμένα και σε όλους τους τόνους ότι για να προχωρήσει η συμφωνία πρέπει να υπάρχει ευρεία συναίνεση στη Βουλή- δηλαδή να συμφωνήσει και η αξιωματική αντιπολίτευση.

Τα Ναυπηγεία Ελευσίνας
Την ίδια στιγμή, ο όμιλος των Ναυπηγείων Νεωρίου- Ελευσίνας προειδοποιεί ότι «εφόσον συνεχιστεί η μη έγκαιρη πληρωμή από το Ελληνικό Δημόσιο (των υποχρεώσεών του προς τα Ναυπηγεία), ο όμιλος δεν θα είναι σε θέση να τηρήσει τις υποχρεώσεις του».
NEA

2 σχόλια:

  1. Αντί να καθόμαστε και να παίζουμε με τους γερμανούς και το αμπου-ντάμπι, μπορούμε να ακυρώσουμε τις συμφωνίες, να δώσουμε τα ναυπηγία στα πολυτεχνία της αθήνας και πάτρας(που νομίζω ότι έχει τμήμα ναυπηγών) και στο στρατό.
    Να βάλουμε τους χαραμοφάηδες τους καθηγητές, που σκίζονται για τις δημοσιεύσεις στο εξωτερικό, να κάνουν καμιά σοβαρή δουλειά, να φτιάξουν τα συστήματα που χρειαζόμαστε, να κερδίσουμε και τεχνογνωσία, που θα πουλάμε στο εξωτερικό.
    Έτσι και αλλιώς μας φάγαν τα λεφτά, θα δώσουμε στους ξένους και άλλα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Άντε τα βάλαμε μπρος τα ναυπηγεία και θα βγάλουν και υποβρύχια και όλα τα καλά... και τι θα τα κάνουμε; Θα... υπερασπιστούμε κάτι; Αφού μας δώθηκαν ένα κάρο ευκαιρίες να αλλάξουμε τον χάρτη της περιοχής από το 1974 με, όπως λένε πολλοί, εξασφαλισμένη υπεροπλία και σίγουρο αποτέλεσμα, και δεν το κάναμε. Τι θα αλλάξει όταν θα πάρουμε τα υποβρύχια; Εκτός αν τα δώσουμε στον Γερουλάνο για υποθαλάσιο τουρισμό. Κάτι άλλο δεν βλέπω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.