20/9/10

Η εμπειρία μιας Κύπριας ξεναγού από την Αμμόχωστο

της Ελίνας Γαληνού
"Ζούσα στην Αμμόχωστο με την οικογένειά μου. Η πρώτη τουρκική επίθεση έγινε στις 20 Ιουλίου 1974. Τότε ήταν που τα τουρκικά στρατεύματα ξεχύθηκαν προς την περιοχή Καραβά και Μόρφου και ανατολικά προς την Αμμόχωστο. Η Αμμόχωστος, (ή Φαμαγκούστα από την εποχή της Φραγκοκρατίας) γνωρίζουμε ότι δεν συμπεριλαμβάνονταν στο πρωταρχικό σχέδιο της Τουρκίας για να καταληφθεί. Επειδή όμως βρέθηκε έρημη και εγκαταλελειμμένη, καταλήφθηκε μέχρι την Δερύνια. Πώς έγινε αυτό;
Με την πρώτη εισβολή (Αττίλας Ι) έγινε επίδειξη τρομακτικής θηριωδίας εκ μέρους των Τούρκων. Είχαν επιστρατεύσει βαρυποινίτες από τις φυλακές, από τα βάθη της Ανατολίας, οι οποίοι εξαπολύθηκαν για να ενσπείρουν τον πανικό, πράγμα που πέτυχαν. Ο πληθυσμός τρομοκρατημένος, άφηνε τα πάντα και έτρεχε να σωθεί προς νοτιότερες περιοχές. Εγιναν λεηλασίες, βιασμοί απερίγραπτοι. Τούρκοι στρατιώτες λεηλάτησαν εκκλησίες και μουσεία,΄πολλά αντικείμενα αξίας όπως βυζαντινές εικόνες, καντήλες, αρχαιότητες κλπ, αρπάχτηκαν. Βιάστηκαν κορίτσια και ηλικιωμένες γυναίκες και η Κυπριακή κυβέρνηση, μερίμνησε για ομαδικές αμβλώσεις. Ετσι οι Τούρκοι, καταδιώκοντας τον πληθυσμό, προχώρησαν ανενόχλητοι και σταθεροποίησαν τις θέσεις τους μέχρι την διαχωριστική γραμμή Αττίλας ΙΙ.
Οταν έγινε ο πρώτος βομβαρδισμός, τρέξαμε έντρομοι προς τα προάστια να γλυτώσουμε, αφήνοντας πίσω τα πάντα. Τις επόμενες μέρες, ακολούθησε ησυχία, δεν ακουγόνταν τίποτα στην περιοχή. Μετά μάθαμε ότι έγινε εκεχειρία κατόπιν διαπραγματεύσεων στην Γενεύη και όλοι γυρίσαμε στα σπίτια μας στην Αμμόχωστο. Με την δεύτερη επίθεση στις 14 Αυγούστου όταν απέτυχαν οι συνομιίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ξανάρχισαν οι βομβαρδισμοί και φύγαμε πάλι. Ομως τούτη τη φορά, κανένας μας δεν ξαναγύρισε...Εμείς είχαμε συγγενείς στη Λεμεσό και μας φιλοξένησαν. Πολλοί άλλοι κατέληξαν πρόσφυγες σε καταυλισμούς, έστω και αν η τουρκική κυβέρνηση, είχε δηλώσει ότι η εγκατάσταση σε καταυλισμούς, θα ειναι προσωρινή...Η διχοτόμηση έγινε τελικά De Facto από τους Τούρκους. Κάποιοι τελευταίοι εγκλωβισμένοι στην περιοχή της Καρπασίας, προσπάθησαν να υπομείνουν τα πάντα προκειμένου να μην φύγουν από την πατρώα γή. Ομως στο τέλος δεν άντεξαν ούτε και αυτοί.Οι πιέσεις των Τούρκων, τους είχαν κάνει το βίο αβίωτο, προκειμένου να τους αναγκάσουν να φύγουν, υπογράφοντας πρώτα δήλωση ότι φεύγουν "οικεία βουλήσει (δήθεν). "
Η μάρτυρας των γεγονότων αυτών, ήταν κάτοικος Αμμοχώστου ως το 1974. Μετά την εισβολή, πέρασε στην ελεύθερη Κύπρο με την οικογένειά της και εργάστηκε μέχρι πριν μερικά χρόνια ως ξεναγός.

13 σχόλια:

  1. Γιατί δεν πολεμήσατε?γιατί δεν οργανώσατε ένοπλή αντίσταση?Μήπως γιατί βολευτήκατε με τα λεφτά της ξένης βοήθειας?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΥΤΟ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΚΙ ΕΔΩ ΤΩΡΑ.ΠΕΦΤΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΝΕΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ,ΜΕΧΡΙ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ,ΠΟΡΝΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.ΟΣΟΙ ΑΜΥΝΘΗΚΑΜΕ ΑΠΟ ΤΟ 1995 ΚΥΡΙΩΣ,ΒΓΗΚΑΜΕ ΤΡΕΛΛΟΙ,ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ.ΜΑΣ ΕΣΕΡΝΑΝ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ,ΜΕ ΜΗΝΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΕΣ Κ.Λ.Π ΚΑΙ ΥΠΗΡΧΑΝ ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ,ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΓΝΩΡΙΖΑΝ ΚΑΙ Η ΜΑΣ ΑΠΕΙΛΟΥΣΑΝ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΜΕ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΜΑΣ,Η ΜΑΣ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΑΝ.ΤΩΡΑ ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΝΕΜΕΣΙΣ.ΩΣ ΣΥΝΗΘΩΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΥΒΡΙ.ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΔΙΚΑΙΟΙ ΚΑΙ ΑΔΙΚΟΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να υπενθυμίσω τον πρώτο ανώνυμο ότι η Χούντα έκανε το Πραξικόπημα λίγο πριν έρθουν οι Τούρκοι με αποτέλεσμα η Εθνική Φρουρά να αποδιοργανωθεί πλήρως. Από κει και πέρα αυτό που κράτησε όρθιους τους Έλληνες της Κύπρου δεν ήταν η ξένη βοήθεια αλλά η σκληρή δουλειά για να ξαναφτιάξουν τον τόπο τους. Και μια και μιλάμε για ξένη βοήθεια, την Ελλάδα σήμερα μόνο η σκληρή δουλειά μπορεί να την σώσει και τίποτα άλλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εθνικοάφρονες σαν τον πρώτο ανώνυμο είναι υπεύθυνοι για όλες τις προδοσίες που περιόρισαν την Ελλάδα και τους Έλληνες στα σημερινά μας σύνορα.

    Οι Μικρασιάτες φταίγανε κατά τη γνώμη του εκ Δανού πατρός και Γερμανίδας μητρός βασιλέως Κωνσταντίνου γιατί ήταν Βενιζελικοί, γι' αυτό απέσυρε το στρατηγείο από τη Σμύρνη και άφησε τον στρατό να υποχωρεί ατάκτως και τον πληθυσμό να σφαγιάζεται.

    Ο Μεταξάς πέθανε μυστηριωδώς και παραδοθήκαμε στους Γερμανούς. Αυτοί που αντιστάθηγκαν στους Γερμανούς σφαγιάστηκαν στη συνέχεια από τους Αγγλοαμερικάνους με τη συνεργασία των προδοτών που στην κατοχή είχαν συνεργαστεί με τους Γερμανούς.

    Ο συνταγματάρχης Παπαδόπουλος (δεν υπήρχαν άραγε τότε ανώτεροι αξιωματικοί στον στρατό) απέσυρε τη μεραρχία από την Κύπρο και ο Ιωαννίδης έχοντας συμφωνήσει με τους Τούρκους και τους Αγγλοαμερικάνους διέλυσε την Εθνική Φρουρά. Οι Κύπριοι ΠΟΛΕΜΗΣΑΝ και πολέμησαν σκληρά αλλά η απόβαση έγινε με την κάλυψη της Αγγλικής και Αμερικανικής αεροπορίας ενώ η "ανακωχή" του Καραμανλή επέτρεψε στους Τούρκους να αποβιβάσουν ολόκληρη στρατιά.

    Οι Έλληνες αξιωματικοί (χωρίς διαταγές ή απλά αφήνοντας τα "κομμούνια" να τα φάνε οι Τούρκοι) έφευγαν εγκαταλείποντας τις μονάδες τους αν και αρκετοί έμειναν (και από αυτούς όσοι δεν σκοτώθηκαν βρέθηκαν αργότερα "μπλεγμένοι σε σκάνδαλα") να οργανώσουν τους Κύπριους που πολεμούσαν χωρίς καμία υποστήριξη, οργάνωση ή στρατιωτική ηγεσία.

    Μήπως ξέρετε και ότι οι Λοκατζήδες που πήγαν από την Ελλάδα συνέχισαν χωρίς τον επικεφαλής αξιωματικό που το αεροπλάνο του επέστρεψε στην Ελλάδα για να καταρριφθούν τελικά από τους Κυπρίους που πολεμούσαν λυσαλέα γιατί ο Έλληνας σύνδεσμος αξιωματικός δεν ειδοποίησε ότι έρχονται;

    Έτσι, ανώνυμοι ή επώνυμοι σαν τον πρώτο θα πουν αργότερα "καλά να πάθουν" και για τους Θράκες, μετά για τους Μακεδόνες, γιατί όχι και για τους Ηπειρώτες, για να μείνει στο τέλος η "μικρά αλλ' εύμορφος Ελλάς" ο Μωρίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φίλε μου,
    Οι Έλληνες Κύπριοι πολέμησαν, όπως μπορούσαν και όταν μπορούσαν.

    Ο Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Χαραλαμπόπουλος είχε εκπονήσει ένα εξαιρετικό σχέδιο άμυνας για την περίπτωση τουρκικής απόβασης («Περιμένοντας τον Αττίλα», Εκδόσεις Βιβλιοπωλείου της Εστίας, 1992), το οποίο δυστυχώς δεν εφηρμόσθη, λόγω του εμφυλίου σπαραγμού κατά το κίνημα ενεντίον του Μακαρίου.

    Εάν μελετήσεις το τρίτομο έργο του Δημοσιογράφου Σπύρου Παπαγεωργίου «Από την Ζυρίχην εις τον Αττίλαν», Εκδόσεις Λαδιά, και το πρόσφατα εκδοθέν βιβλίο του Άντη Ροδίτη «Δέκα Χιλιάδες Μέλισσες», Εκδόσεις Αρμός), θα γίνεις έξαλλος από τις παλινωδίες των εμπλεκομένων – μηδέ του Μιχαήλ Χριστοδούλου Μούσκου -, του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Β΄ εξαιρουμένου.

    Θα δείς πόσο αδύνατη ήταν τότε η Ελλάς και τι συνέβαινε πραγματικά ή έστω στο περίπου.

    (Συνεχίζεται)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. (Συνέχεια)
    Όσο για του Έλληνες Κυπρίους και τους ηρωϊκότατους Ελλαδίτες της ΕΛ.ΔΥ.Κ., έχει αφιερώσει το Ιστολόγιο του κ. SKAL απειράριθμα άρθρα και έχει δώσει πολλή σχετική βιβλιογραφία για την Μάχη της Κύπρου μας (βλέπε και το σύγγραμμα του Ταξιάρχου κ. Γ. Σέργη και το βιβλίο του Αντιστρατήγου κ. Ε. Σταμάτη «Κύριοι Πάτε για Ύπνο»).

    Υπήρξε, κατά την προσωπική μαρτυρία του αείμνηστου Πρέσβυ ε.τ. Μιχάλη Δούντα στον υπογράφοντα, εκτεταμένη προδοσία εκ μέρους των «δικών μας», μέγιστο θράσος εκ μέρους του Μακαρίου ο οποίοι μονίμως «κρημνοβατούσε», καθώς και εκτεταμένη ανικανότητα εκ μέρους του Στρατηγείου Εθνικής Φρουράς να εφαρμόσει το όντως έξοχο υπό του Αντιστρατήγου κ. Χ. Χαραλαμπόπουλου εκπονηθέν σχέδιο.

    Φιλικά
    Ευμένης. ο Καρδιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΜΑΛΑΚΙΕΣ !

    Το κείμενο είναι ανιστόρητο ! Δεν έγιναν έτσι τα πράγματα.

    Καταρχήν όποιος έζησε τα γεγονότα του ‘74 δεν σημαίνει ότι κατάλαβε και τι γίνονταν. Ιδικά εάν δεν ασχολήθηκε ποτέ με εθνικά και πολιτικά θέματα.

    Έγινε η πρώτη εισβολή και καταλείφθηκε ένα μέρος της Κύπρου που περιλαμβάνει την βόρεια Λευκωσία, την Κερύνεια και τον διάδρομο που τις ενώνει.

    Γίνονταν «διαπραγματεύσεις» (μας κορόιδευαν οι Τούρκοι μέχρι να οργανωθούν). Προεδρεύον της Κύπρου ήταν ο Γλαυκός Κληρίδης.

    Άρχισε η δεύτερη εισβολή και ο Κληρίδης διέταξε να αποχωρίσει ο στρατός και η αστυνομία από την Αμμόχωστο για να φύγει και ο κόσμος. Όταν είδαν στρατό και αστυνομία να φεύγει οι Αμμοχωστιανοι έφυγαν και αυτοί.
    Το σκεπτικό του Κληρίδη (όπως δήλωσε ο ίδιος) ήταν ότι όπου έβρισκαν αντίσταση οι τούρκοι προχωρούσαν για να την καταστείλουν άρα καλυτέρα να τραβούσε πίσω τον στρατό για να σταματήσουν την προέλαση. Ο Κληρίδης υπολόγισε ότι οι Τούρκοι δεν θα καταλάμβαναν όλη την Κύπρο αλλά θα έθεταν σε εφαρμογή προηγούμενα σχέδια (σχέδια λύσης του κυπριακού) για διχοτόμηση. Το πρόβλημα είναι ότι οι Τούρκοι δεν είχαν στα σχέδια την Αμμόχωστο και ο ρίψασπις Κληρίδης τους παρέδωσε ολόκληρη πόλη αμαχητί.

    Το απογοητευτικό είναι ότι μεγάλη μερίδα Αμμοχωστιανών και μετά την εισβολή υπήρξαν οι θερμότεροι υποστηρικτές του προδότη Κληρίδη και της παράταξης του ακριβώς γιατί η παράταξη αυτή υποστήριξε ιστορικά μια θέση του τύπου «να πάρουμε ότι μας δώσουν και να κλείσει το Κυπριακό (και να πουλήσουμε τον άλλο προσφυγικό κόσμο φτάνει να πάρουμε πίσω τα δικά μας)».

    Στο ότι μας δώσουν έννουν συνήθως την Αμμόχωστο και μερικές άλλες περιοχές κοντινές στην πράσινη γραμμή. Κατά συνέπια αν οι Τούρκοι δώσουν κάτι στην γη θα πάρουν κάτι κάπου αλλού και η τουρκοποιηση της Κύπρου θα επιτευχτεί (όπως θα γινόταν στο σχέδιο Ανάν). Η μετέπειτα πορεία του Κληρίδη και της παράταξης του στο σχέδιο Ανάν είναι γνωστή.

    Στέλιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΜΑΛΑΚΙΕΣ !

    Το κείμενο είναι ανιστόρητο ! Δεν έγιναν έτσι τα πράγματα. Όποιος έζησε τα γεγονότα του ‘74 δεν σημαίνει ότι κατάλαβε και τι γίνονταν. Ιδικά εάν δεν ασχολήθηκε ποτέ με εθνικά και πολιτικά θέματα.

    Έγινε η πρώτη εισβολή και καταλείφθηκε ένα μέρος της Κύπρου που περιλαμβάνει την βόρεια Λευκωσία, την Κερύνεια και τον διάδρομο που τις ενώνει.
    Γίνονταν «διαπραγματεύσεις» (μας κορόιδευαν οι Τούρκοι μέχρι να οργανωθούν). Προεδρεύον της Κύπρου ήταν ο Γλαυκός Κληρίδης.

    Άρχισε η δεύτερη εισβολή και ο Κληρίδης διέταξε να αποχωρίσει ο στρατός και η αστυνομία από την Αμμόχωστο για να φύγει και ο κόσμος. Όταν είδαν στρατό και αστυνομία να φεύγει οι Αμμοχωστιανοι έφυγαν και αυτοί.
    Το σκεπτικό του Κληρίδη (όπως δήλωσε ο ίδιος) ήταν ότι όπου έβρισκαν αντίσταση οι τούρκοι προχωρούσαν για να την καταστείλουν άρα καλυτέρα να τραβούσε πίσω τον στρατό για να σταματήσουν την προέλαση. Ο Κληρίδης υπολόγισε ότι οι Τούρκοι δεν θα καταλάμβαναν όλη την Κύπρο αλλά θα έθεταν σε εφαρμογή προηγούμενα σχέδια (σχέδια λύσης του κυπριακού) για διχοτόμηση. Το πρόβλημα είναι ότι οι Τούρκοι δεν είχαν στα σχέδια την Αμμόχωστο και ο ρίψασπις Κληρίδης τους παρέδωσε ολόκληρη πόλη αμαχητί.

    Στέλιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Το απογοητευτικό είναι ότι μεγάλη μερίδα Αμμοχωστιανών μετά την εισβολή υπήρξαν οι θερμότεροι υποστηρικτές του προδότη Κληρίδη και της παράταξης του ακριβώς γιατί η παράταξη αυτή υποστήριξε ιστορικά μια θέση του τύπου «να πάρουμε ότι μας δώσουν και να κλείσει το Κυπριακό (και να πουλήσουμε τον άλλο προσφυγικό κόσμο φτάνει να πάρουμε πίσω τα δικά μας)».

    Στο ότι μας δώσουν έννουν συνήθως την Αμμόχωστο και μερικές άλλες περιοχές κοντινές στην πράσινη γραμμή. Κατά συνέπια αν οι Τούρκοι δώσουν κάτι στην γη θα πάρουν κάτι κάπου αλλού και η τουρκοποιηση της Κύπρου θα επιτευχτεί (όπως θα γινόταν στο σχέδιο Ανάν). Η μετέπειτα πορεία του Κληρίδη και της παράταξης του στο σχέδιο Ανάν είναι γνωστή.

    Στέλιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δεν έχω καμία ένσταση στα όσα αναφέρονται για τις βιαιότητες των τούρκων αλλά είναι αποπροσανατολιστικό να νομίζουμε οτι για αυτό το λόγο χάθηκε η Αμμόχωστος.

    Επίσης να συμπληρώσω οτι αυτά περί τούρκων βαρυποινιτών εγκληματιών είναι η μισή αλήθεια. Εγκληματίες υπήρξαν αλλά εγκλήματα έκαναν όλοι οι τούρκοι και «τουρκοκύπριοι» που βρίσκονταν στην Κύπρο. Είναι εύκολο να τα φορτώσουμε σε κάποιους εγκληματίες, σε σχέδια των αμερικανών κ.α. για να μπορούμε μετά να πούμε την μαλακία μας ότι ο τουρκικος λαος ειναι αδελφός, οι «τουρκοκυπριοι» είναι φίλοι μας, ζούσαμε ειρηνικά μαζί τους και κάτι τέτοια.

    Στέλιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δεν έχω καμία ένσταση στα όσα αναφέρονται για τις βιαιότητες των τούρκων αλλά είναι αποπροσανατολιστικό να νομίζουμε οτι για αυτό το λόγο χάθηκε η Αμμόχωστος.

    Επίσης να συμπληρώσω οτι αυτά περί τούρκων βαρυποινιτών εγκληματιών είναι η μισή αλήθεια. Εγκληματίες υπήρξαν αλλά εγκλήματα έκαναν όλοι οι τούρκοι και «τουρκοκύπριοι» που βρίσκονταν στην Κύπρο. Είναι εύκολο να τα φορτώσουμε σε κάποιους εγκληματίες, σε σχέδια των αμερικανών κ.α. για να μπορούμε μετά να πούμε την μαλακία μας ότι οι «τουρκοκυπριοι» είναι αδελφοί μας, ζούσαμε ειρηνικά και κάτι τέτοια.

    Στέλιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ο σχολιαστής που αναφέρετε σε βοήθεια από το εξωτερικό μπορεί να μιλήσει με νούμερα να ξέρω και εγώ τι πήραμε σε σχέση με αυτά που χάσαμε? Οι περισσότεροι πρόσφυγες (που ήταν αγρότες η' απο αγροτικές οικογένειες) έχασαν σπίτια και πολύ γη (άλλοι στο βουνό, άλλοι δίπλα στην θάλασσα) και πήραν ένα μικρό διαμέρισμα που 36 χρόνια μετά δεν είναι κατοικήσιμα και οι περισσότεροι το άφησαν και έκτισαν (με τα λεφτά τους και μια κυβερνητική βοήθεια του 15%).

    Στέλιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @ Στέλιος:

    Μάλλον είσαι αρκετά μπερδεμένος διότι ο Κληρίδης δεν κατηγορήθηκε ποτέ και από κανέναν για όσα του καταλογίζεις. Αντίθετα ακόμα και οι μετέπειτα πολιτικοί του αντίπαλοι όπως ο Τάσσος Παπαδόπουλος αναγνώρισαν δημόσια ότι το 1974 ο Κληρίδης "παρέλαβε χάος και παρέδωσε κράτος".

    Η Αμμόχωστος χάθηκε διότι μετά την κατάρρευση της αμυντικής γραμμής στην Μιά Μηλιά το πρωϊ της 14ης Αυγούστου και την άτακτη υποχώρηση που ακολούθησε δεν υπήρχε ούτε ο στρατός αλλά ούτε και τα μέσα για κρατηθεί η πόλη. Ίσως αν υπήρχε καλύτερη οργάνωση να ήταν διαφορετικά τα πράγματα σήμερα, δυστυχώς όμως κάτι τέτοιο δεν έγινε. Αν βέβαια εσύ επιμένεις να καταλογίζεις στον Κληρίδη ευθύνες για την τότε στρατιωτική μας ανεπάρκεια εγώ πάω πάσο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.