26/9/10

Ο Ελληνας πρωθυπουργός και το Ιράν

Η Τεχεράνη γεωπολιτικά ήταν και παραμένει ο φυσικός εξισορροπιστής της Τουρκίας
Του Μάριου Ευρυβιάδη
Μια σοβαρή και εκλεπτυσμένη προ- σέγγιση της Τεχεράνης από την Αθήνα μπορεί να αποφέρει σημαντικά στρατηγικά οφέλη για την Ελλάδα

Από την ελληνική κρατική τηλεόραση, την ΕΡΤ, πληροφορηθήκαμε ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Γ. Παπανδρέου, συναντήθηκε στο περιθώριο της ετήσιας φθινοπωρινής Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη με τον πρόεδρο του Ιράν Μ. Αχμαντινετζάντ. Τη συνάντηση, μας πληροφόρησε η ΕΡΤ, ζήτησε ο Ιρανός πρόεδρος. Η κρατική τηλεόραση προχώρησε να μας διαβεβαιώσει ότι οι ΗΠΑ δεν εξέφρασαν αντίθεση σε αυτό το γεγονός.

Προφανώς θεωρήθηκε απαραίτητη μια τέτοια διευκρίνιση μη τυχόν και δημιουργηθούν άλλοι αρνητικοί συνειρμοί. Όπως είναι γνωστό, το Ιράν θεωρείται «μαύρο πρόβατο» από τις πλείστες δυτικές χώρες και από όλες που συνεχίζουν να περιστρέφονται γύρω από την Ουάσιγκτον και που δεν κάνουν βήμα χωρίς τη βούληση των ΗΠΑ, είτε αυτή είναι διακηρυγμένη είτε εικαζόμενη. Η Ελλάδα του Παπανδρέου είναι μια από αυτές τις χώρες που συνεχίζουν να περιστρέφονται γύρω από τις ΗΠΑ. Αυτό ακριβώς υπογράμμιζε η ΕΡΤ όταν μας διαβεβαίωνε κατά παραγγελία ότι οι ΗΠΑ δεν αντιτίθενται σε μια τέτοια συνάντηση. Εξάλλου, ο Αχμαντινετζάντ τη ζήτησε και όχι ο Παπανδρέου.

Είναι γεγονός ότι ο ιδιόμορφος πόλεμος μεταξύ Ουάσιγκτον (και Ιερουσαλήμ) και Τεχεράνης οξύνεται. Δεν εκτιμώ ότι θα καταλήξει σε θερμό. Αλλά σίγουρα εξελίσσεται σε ένα αδυσώπητο οικονομικό πόλεμο σε όλα τα επίπεδα και κυρίως στο χρηματοπιστωτικό. Στον τομέα αυτό τα εργαλεία των Αμερικανών είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά αν και σχεδόν άγνωστα στους περισσότερους από εμάς.

Το Ιράν, ωστόσο, θα επιβιώσει για μια σειρά από λόγους αλλά για ένα κυρίως, τον γεωστρατηγικό. Το Ιράν στη σημερινή διεθνή συγκυρία, ένα μείγμα δυτικής ενεργειακής εξάρτησης από τη Μέση Ανατολή και με το Παλαιστινιακό ως θρυαλλίδα πολέμου ίσως να γίνει η πιο σημαντικά στρατηγική χώρα στον πλανήτη. Οι πρώτοι που το αναγνωρίζουν αυτό είναι οι Αμερικανοί και οι Ισραηλινοί. Για αυτό, όποιος παρακολουθεί αυτό το τρίγωνο αντιλαμβάνεται ότι όση επιθετικότητα και αν εκφράζουν οι Αμερικανοί και οι Ισραηλινοί δημόσια, άλλες τόσες προσπάθειες κάνουν στο παρασκήνιο για την εκτόνωση των σχέσεών τους με την Τεχεράνη. Εξάλλου δεν είναι τυχαίο ότι το διμερές εμπόριο μεταξύ Ισραήλ και Ιράν ανέρχεται σε πολλά δις δολάρια, με το Ισραήλ να μην έχει σχεδόν ποτέ σταματήσει να εισαγάγει πετρέλαιο από το Ιράν, μέσω τρίτων, συνήθως των Ελβετών.

Πέραν των παραπάνω, Κίνα, Ρωσία, Ινδία, έχουν αναπτύξει τέτοιες πολυεπίπεδες σχέσεις με την Τεχεράνη, που επιτρέπουν στην τελευταία να επιβιώνει. Και όπως όλοι γνωρίζουμε, η Τουρκία του Ερντογάν έχει πέσει με τα «μούτρα» στο Ιράν, βγάζοντας μάλιστα επιδεικτικά τη γλώσσα της κατά των ΗΠΑ. Εκτιμώ, και το επαναλαμβάνω εδώ και δύο σχεδόν δεκαετίες, ότι μια σοβαρή και εκλεπτυσμένη προσέγγιση της Τεχεράνης από την Αθήνα, μπορεί να αποφέρει σημαντικά στρατηγικά οφέλη για την Ελλάδα.

Γεωπολιτικά, το Ιράν ήταν και παραμένει ο φυσικός εξισσορροπιστής της Τουρκίας στον ευρύτερο χώρο της Μέσης Ανατολής. Εξ όρισμού, και χωρίς κανένα άλλο λόγο παρά μόνο τον γεωπολιτικό, η Ελλάδα πρέπει να έχει ουσιαστικές σχέσεις με την Τεχεράνη. Το Ιράν ως «διεθνής παρίας» και με την κοινωνία του δαιμονοποιημένη από τα δυτικά κέντρα εξουσίας, σημαίνει τέτοια «στρατηγική υπεραξία» για την Τουρκία που επιτρέπει στην τελευταία να συμπεριφέρεται με τον γνωστό της αλαζονικό και εκβιαστικό τρόπο. Το πρόβλημα είναι ότι η Ελλάδα, και του Παπανδρέου αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων, δεν έχει την πολιτική βούληση αλλά ούτε και τη διπλωματική ικανότητα να ελιχθεί και να λειτουργήσει σ’ ένα τέτοιο σύνθετο διπλωματικό και πολιτικο-στρατηγικό περιβάλλον.

Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών συνεχίζει, δυστυχώς, να παραμένει το «τετρομαγμένο υπουργείο» όπως ορθά το χαρακτήρισε ο αείμνηστος Γιώργος Σεφέρης, που το έζησε από μέσα ως υψηλόβαθμος διπλωμάτης την δεκαετία του 1950. Γράφει ο Σεφέρης για το Υπουργείο Εξωτερικών: «Μικρά μυαλά, μικρές λεπτομέρειες και φόβος, φόβος, Θέε μου όλους τους συνέχει ο φόβος» (Γ. Σεφέρης, Πολιτικό Ημερολόγιο σελ. 21). Σήμερα η Ελλάδα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ παραμένει μια περιθωριοποιημένη χώρα, όπως ακριβώς ήταν την δεκαετία του 1950 προσκολλημένη στην Ουάσιγκτον με το ειδικό της βάρος να αιωρείται γύρω στο μηδέν και πολλές φορές, όπως σήμερα που έχει φτωχεύσει, ακόμα και κάτω από το μηδέν.

Μετά τη συνάντηση Παπανδρέου - Αχμαντινετζάντ, ακούστηκαν από την κρατική ΕΡΤ οι συνηθισμένες φαμφάρες. Στο παρασκήνιο ο Παπανδρέου σίγουρα θα έδωσε αναφορά στην Ουάσιγκτον επιβεβαιώνοντας ακόμα μια φορά το ρόλο της Ελλάδας ως μιας χώρας δορυφόρου. Και όλα καλά. Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, του κ. Δρούτσα τούτη τη φορά, θα συνεχίζει στη μακαριότητά του.

*Ο Μάριος Ευρυβιάδης διδάσκει διεθνείς σχέσεις στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

12 σχόλια:

  1. "με το Ισραήλ να μην έχει σχεδόν ποτέ σταματήσει να εισαγάγει πετρέλαιο από το Ιράν, μέσω τρίτων, συνήθως των Ελβετών"

    Το παραπάνω αποτελεί δημοσίευμα της Guardian του 2008 (!)- του γνωστου για την αντι-ισραηλινή και φιλο-ιρανική ρητορική του, Richard Silverstein :
    http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2008/apr/04/israelstehranconnection

    Ανάλογης "αντικειμενικότητας" δημοσιογράφοι στην ίδια εφημερίδα είναι οι Antony Lerman, Seth Freedman, Tony Greenstein, Neve Gordon, Naomi Klein.
    Oι αριστεριστές Εβραίοι αντι-Ισραηλινών πεποιθήσεων της Guardian
    συναγωνίζονται στο αντι-ισραηλινό μένος, μόνο με τα μέλη της
    J Street, που χρηματοδοτείται από τον πορωμένο αντι-Ισραήλ George Soros, κάτι που είναι και επίκαιρο, γιατί τώρα αποτελεί θέμα συζήτησης στις ΗΠΑ.

    Επιστρέφοντας στην ανάρτηση, το Ισραήλ είναι γνωστό από ποιες χώρες εισάγει πετρέλαιο. Δεν έχει και πολλές επιλογές εξάλλου.
    Για όσους έχουν ειλικρινείς απορίες:

    http://www.jewishvirtuallibrary.org/jsource/Environment/energy.html

    http://www.slate.com/id/2145704/

    Galia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΣΩΣΤΟΣ ΣΩΣΤΟΤΑΤΟΣ Ο ΜΑΡΙΟΣ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο Πρωθυπουργός τής 'Ελλάδος' καί όχι ο 'Έλληνας' Πρωθυπουργός.Αμάν πιά...άς είμαστε ακριβείς...όσο γιά τό θέμα,ελπίζω όσα είπε στόν μεγάλο ηγέτη Αχμαντινετζάντ νά μή μάς μπλέξουν άμεσα στόν 3ο Παγκόσμιο πού ετοιμάζεται από τίς γνωστές φιλανθρωπικές οργανώσεις...ο Θεός νά βάλει τό χέρι Του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. //το διμερές εμπόριο μεταξύ Ισραήλ και Ιράν ανέρχεται σε πολλά δις δολάρια, με το Ισραήλ να μην έχει σχεδόν ποτέ σταματήσει να εισαγάγει πετρέλαιο από το Ιράν//
    ----------------------
    Δεν μπορώ να καταλάβω τι άλλο θέλουν οι σιωνιστές και φωνάζουν...
    Μήπως να τους δίνουν το πετρέλαιο τσάμπα;
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μα τι στο καλό!!!
    Άλλη δουλειά δεν έχει η Galia? στο 15λεπτο απάντηση σε ότι αφορά το Ισραήλ με τεκμηρίωση και στοιχεία φακέλου της Guardian και των δημοσιογράφων της?
    Ή αυτή είναι η δουλειά της??
    Παρεπιπτόντως πηγή της Εβραϊκής ββλιοθήκης αναφέρει ¨"major sources traditionally have included Egypt, the North Sea, West Africa, and Mexico)".
    "Have included" λέει, δεν σαποκλείει άλλες πηγές.
    Στο slate αναφέρει:
    "... it relies on the global market for more than 99 percent of its consumption. It's difficult to name all of the country's suppliers—in 2004, Israel's minister of national infrastructures admitted that "Israel's situation is complicated. We don't have diplomatic relations with most of the countries from which we import oil. " But over the past 25 years, significant fuel imports have come from Angola, Colombia, Mexico, Egypt, and Norway. In more recent times, the Israelis have turned to Russia, Kazakhstan, and some of the other -stans for the bulk of their oil."

    "We don't have diplomatic relations with most of the countries from which we import oil." και το Ιραν είναι μια από αυτές. Και όταν δεν έχεις διπλωματικές σχέσεις ένας Ελβετός μεσάζων (ή μια πιο πολύπλοκη τριγωνική/πολυγωνική λύση) τους βολεύει όλους και το Ιραν και το Ισραήλ.

    Πέρα από την επιχειρηματολογία του κακού εβραίου και αριστεριστή δημοσιογράφου δεν βλέπω επιχειρήματα. Τουναντίον στηρίζουν την θέση της Guardian.
    Βασίλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. 'Μα τι στο καλό!!!
    Άλλη δουλειά δεν έχει η Galia? στο 15λεπτο απάντηση σε ότι αφορά το Ισραήλ με τεκμηρίωση και στοιχεία φακέλου της Guardian και των δημοσιογράφων της? '

    Βιάστικε και εκτέθηκε !
    Προβλέπω να τρώει κατσάδα απ τον προιστάμενό της... άν την πάρει χαμπάρι, οπότε... σσσσσσσσς !

    είναι κρίμα η κοπέλα να τιμωρηθεί για ένα τόοοοοσο δα μικρό λαθάκι !

    κοινός νους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ο Μουτσόπουλος είναι ο νούμερο 1 ρευματολόγος στην Ελλαδα αλλά και στους 3 καλύτερους στον κόσμο.

    Απλά δεν τα έχει 400...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μα τι στο καλό!!!
    Άλλη δουλειά δεν έχει η Galia? στο 15λεπτο απάντηση σε ότι αφορά το Ισραήλ με τεκμηρίωση και στοιχεία φακέλου της Guardian και των δημοσιογράφων της?
    Ή αυτή είναι η δουλειά της??


    Βασίλη, δεν έχεις δει τίποτα ακόμη! Πίστεψε με.

    Όσο για το άρθρο, είναι εξαιρετικό μόνο που απέχει πολύ από τις δυνατότητες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @ ΑΠΕΛΛΗ

    >Ή αυτή είναι η δουλειά της?? <

    Λογαριασμό θα σου δώσει; Απάντηση έχεις για το σχόλιό της; Τα υπόλοιπα είναι δική της δουλειά και όχι δική σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. 27 Σεπτεμβρίου 2010 11:06 π.μ.

    "Λογαριασμό θα σου δώσει; Απάντηση έχεις για το σχόλιό της; Τα υπόλοιπα είναι δική της δουλειά και όχι δική σου."

    Λογαριασμό σε εμένα; Δεν έχω τέτοια απαίτηση. Στα αφεντικά της πάντως σίγουρα δίνει. Δεν ξέρω μόνο αν πληρώνεται με το κομμάτι (σχόλιο)ή με την ημέρα.
    Αγαπητέ δικηγόρε την άποψη μου για το θέμα της ανάρτησης την κατέθεσα. Απάντηση όμως επί του σχολίου της δεν κάνω αφού το έκρινα ανάξιο σχολιασμού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ουφ ανακούφιση!ευτυχώς που υπάρχει και ο σούπερ-Τζέφρυ και ησυχάζουμε παγκοσμίως...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. >Ο Μουτσόπουλος είναι ο νούμερο 1 ρευματολόγος στην Ελλαδα αλλά και στους 3 καλύτερους στον κόσμο.
    Απλά δεν τα έχει 400...<

    Εκτός των άλλων που υποφέρεις, βλέπω υποφέρεις και από 'λουμπάγκο' αγαπητή Galia.
    Καλά έχουν πεί κι άλλοι στο παρελθόν ότι έχεις παρασταφυδιάσει.
    Κουνήσου από τον υπολογιστή σου να ξεντώσεις και λίγο γιατί η ρευματοειδής αρθρίτις είναι ύπουλη και αγιάτρευτη αρρώστια.



    Ελάϊας Μάταλων

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.