3/9/10

Ακριβή μου Δημοκρατία

της Ελίνας Γαληνού
"Εδοξεν τη Βουλή και τω Δήμω...". Η φράση αυτή στην μαρμάρινη πλάκα της Πνύκας, σφράγιζε και θα σφραγίζει πάντα μια ιστορική αλήθεια. Οτι η αρχαία Ελλάδα και μάλιστα η Αθήνα, υπήρξε το λίκνο της Δημοκρατίας που αποσκοπούσε να διαμορφώσει τον άριστο πολίτη μέσα από θεσμούς κοινωνικής δικαιοσύνης και ισονομίας.
Πόσα χρόνια έχουν περάσει από τότε; Πρόσφατα βρέθηκα εκεί στην Πνύκα και κοίταξα μελαγχολικά την αρχαία αυτή πινακίδα. Και αναρωτήθηκα αυτό που αναρωτιούνται αυτόν τον καιρό χιλιάδες συμπολίτες μου. "Τι απόγιναν εκείνες οι αρετές μας που κάποτε ενέπνευσαν τόσους ξένους λαούς; Τι απόμεινε από την έννοια της δημοκρατίας σήμερα, εδώ στην Ελλάδα τη μήτρα αυτού του τόσο προοδευτικού πολιτεύματος;" Ποιός να μας απαντήσει και πώς. Ο τίτλος ενός άρθρου του Σάββα Καλεντερίδη παραπέμπει σε μια πικρή αλλά ρεαλιστική απάντηση. "Πριν την οικονομική χρεωκοπία, προηγήθηκε η ηθική μας χρεωκοπία..." Διότι υπό συνθήκες ηθικής χρεωκοπίας, οι δημοκρατίες δεν επιβιώνουν. Οι δυσάρεστες εμπειρίες που ζούμε τον τελευταίο καιρό, θα πρέπει μάλλον να μας έχουν πείσει γι΄αυτό...
Υποτίθεται βέβαια, ότι και τώρα έχουμε δημοκρατικό καθεστώς, τουλάχιστον τυπικά. Η κυβέρνηση δηλώνει ότι "προωθεί δημοκρατικές διαδικασίες", ακατανόητες όμως για την πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Λαμβάνει αποφάσεις "κεκλεισμένων των θυρών" τις οποίες κοινοποιεί χωρίς να δέχεται δεύτερη συζήτηση. Καταργεί κεκτημένα και δεδουλευμένα δικαιώματα, επικαλούμενη "αναγκαιότητα" κατά τις επιταγές του Μηχανισμού Στήριξης, αδιαφορώντας εμφανώς για την λαική γνώμη. Επιβάλει μέτρα και καταστάσεις στον λαό, χωρίς να ενδιαφέρεται για τις επιπτώσεις τους στην κοινωνία, ή και την ροή της Οικονομίας ακόμα. Φωνή βοώντος εν τη ερήμω, η αγωνία του κόσμου για την επιβίωση και για την τύχη της χώρας του...
Και ενώ όλα κόβονται, η κρατική χορηγία στα κόμματα ανέβηκε από 37 εκ. ευρώ στα 48 εκ. Μπορούμε να καμαρώνουμε για την πιό ακριβή δημοκρατία, εφ΄όσον τέτοια ύψη χορηγιών δεν υπάρχουν σε άλλες χώρες. Για παράδειγμα, στην Γαλλία, η χρηματοδότηση των κομμάτων είναι περίπου 4000 ευρώ/κόμμα. Επειτα, τα αμέτρητα ταξίδια του πρωθυπουργού και του επιτελείου του έχουν ανεβάσει τις κρατικές δαπάνες σε ύψη πρωτοφανή, ενώ κατά τα φαινόμενα, έπεται συνέχεια. Παράλληλα, η διοργάνωση υποδοχών ξένων που γίνεται κάθε τόσο "για διπλωματικούς λόγους" ενώ οι περισσότερες είναι αμφίβολης χρησιμότητας, μπορεί να ενισχύουν κάπως τον τουρισμό, αλλά μόνο από μια τσέπη. Αυτή των φορολογουμένων φυσικά...
Ο λαός υφίσταται τσουνάμι περικοπών στα εισοδήματά του, αλλά δεν είδαμε κανέναν απ΄όσους κατέχουν υψηλά αξιώματα στη δημόσια διοίκηση, να μειώνει τις δικές του αμοιβές, ενώ τα έξοδα διαμόρφωσης κυβερνητικών γραφείων, δηλώνουν τον μεγάλο εκλεκτικισμό του πρωθυπουργού και βεβαίως, την πλήρη αδιαφορία του για τα δεινά οικονομικά της χώρας που κυβερνάει. Οσο για τις στρατιές συμβούλων που προσλαμβάνει από το εξωτερικό, οι οποίοι μας κοστίζουν μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ καθένας, δείχνουν απερίφραστα καταστάσεις που μάλλον δεν χρειάζονται σχόλιο...Αν προστεθούν σε όλα αυτά και τα ακριβά τεθωρακισμένα αυτοκίνητα του κυβερνητικού επιτελείου (που ξέχασε τα "απλά υβριδικά-οικολογικά του πρώτου καιρού) μαζί με τα έξοδα φρουρών και παρατρεχάμενών του, όπως και τους φρουρούς των πρώην υπουργών και άλλα "μικροέξοδα", ευνόητο είναι τι μας κοστίζει στο περίπου η "ακριβή μας δημοκρατία". Δεν ξεχνάμε βέβαια και τους βουλευτές που μας κοστίζουν καμιά δεκαριά χιλιάδες μηνιαίως ο καθένας ενώ θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες τους με τα μισά τουλάχιστον έξοδα, αλλά αυτό θα το αναλύσουμε με άλλη ευκαιρία.
Κατά τα άλλα, ο ελληνικός λαός αυτήν την εποχή, αισθάνεται σαν να τον έχουν πατήσει στο λαιμό, ενώ ακόμα και οι μαθητές του Δημοτικού ρωτούν τους δασκάλους τους "Δημοκρατία σημαίνει να σου στερούν με το έτσι θέλω τα δικαιώματά σου, ή να ψηφίζεις αυτούς που σου λένε ψέμματα ;" Αλήθεια, πώς να κρυφτείς από τα παιδιά; Αλλά και πώς να τους πείς ότι "η ακριβή" Δημοκρατία, μπορεί να καταλήξει με μια τόσο απαίσια μορφή;

10 σχόλια:

  1. K>Ελινα σε βλέπω ψαγμένοι .
    Μήπως θα μπορούσες να αναφέρεις τους λόγους που αλλάζουν την ώρα, από χειμερινή καλοκαιρινή και πάει λέγοντας .
    Παρατήρησες ότι μετά από κάθε αλλαγή ώρας περνάν και μυστήριους νόμους.
    Για ψάξε λίγο θα βγάλεις λαβράκι.
    Βλέπε βιολογικό , ,μεταβολισμό ,τεχνικές αναπροσανατολισμού και ότι άλλο βρεις.
    Κ>Π>Α

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα πρέπει κάποτε να σταματήσουμε αυτήν την «διακριτική» προσέγγιση για το πολιτικό καθεστώς της χώρας μας και να πιστέψουμε σε αυτό που βλέπουμε, σε αυτό που ζούμε, δηλαδή μια άγρια δικτατορία.
    ΚΑΤΩ Η ΧΟΥΝΤΑ λοιπόν…
    Τώρα αν κάποιοι θέλουν να παραμυθιάζονται λέγοντας πως έχουμε «προβληματική» Δημοκρατία… εγώ λέω ότι το μόνο προβληματικό σε αυτήν χώρα είναι οι ίδιοι οι πολίτες της, οι περισσότεροι εκ των οποίων έχουν ζήσει δεκαετίες ολόκληρες ως σκουπίδια και είναι προφανές ότι δεν έχουν ιδιαίτερη δυσκολία να δεχθούν μια δικτατορία ή ακόμη χειρότερα να συνεργασθούν με αυτήν προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα προσωπικά τους συμφέροντα.
    Το γλείψιμο άλλωστε είναι μια «τέχνη» στην οποία οι έλληνες έχουν εξασκηθεί κατά κόρον. Μακάρι να κάνω λάθος…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητή Ελίνα,
    Το άρθρο σου αποτελεί ένα πολύ καλό ερέθισμα για κάθε σκεπτόμενο Έλληνα πολίτη σχετικά με την κατάσταση της Δημοκρατίας στο λίκνο της ΔΗΜΟΚΡΑΤΊΑΣ.

    Θα προσθέσω μόνο την φρέσκια-μόλις χθες ειπωμένη- "δημοκρατική" διατύπωση του πρωθυπουργού που είπε ότι:
    "Η ψηφοφορία αντίδρασης απέναντι στην τρόϊκα είναι μάταια!!!!!"

    Μάλιστα, κυρίες και κύριοι! Όπως το ακούτε!
    Το εκλογικό σας δικαίωμα, η ψήφος διαμαρτυρίας σας σε περίπτωση που δεν μας ψηφίσετε, δεν έχει καμία αξία γιατί είναι μάταια και δεν θα εισακουστεί.
    Δεν κυβερνάτε ΕΣΕΙΣ ο ΛΑΟΣ, αν αυτό νομίζατε!
    ΕΜΕΙΣ κυβερνάμε δηλαδή η ΤΡΟΪΚΑ και σας γράφουμε στα παλαιότερα των υποδημάτων μας..

    Αποφασίζομεν και διατάζομεν...

    Α, ρε Δημοκρατία που μας χρειάζεται..να μας χαιρόμαστε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εμένα αυτό που με ανησυχεί περισσότερο αυτήν την εποχή, είναι το σπάσιμο του ηθικού μας. Η οικονομική συμπίεση και το γενικό κλίμα συσσωρευμένων προβλημάτων που σπέρνει την ανασφάλεια στον λαό μας. Η σαλαμοποίηση των αντιστάσεών μας, που αν πετύχει, τότε έχουμε χάσει το παιχνίδι οριστικά.
    Αυτό το σχόλιο για το βιολογικό ρολόι και την αλλαγή ώρας, κάποτε που το είχα ακούσει μου είχε φανεί ακραίο. Τώρα όμως με προβληματίζει και εμένα..
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αγαπητή Ελίνα,
    Νομίζω πως το άρθρο σου είναι ένα από αυτά που βρίσκονται πολύ κοντά στην ρίζα του προβλήματος που μας οδήγησε και συνεχίζει να μας οδηγεί στον γκρεμό του ΔΝΤ και λοιπών συνεργατών του.
    Εγώ πάλι πιστεύω πως το πρόβλημα βρίσκεται λίγο "παραδίπλα". Ναι φίλε ΑΠΕΛΛΗ ο ΓΑΠ βγήκε και είπε πάλι τα δικά του ε, και....
    το παρακολουθήσαμε στις ειδήσεις και αλλάξαμε πλευρό. Στην χειρότερη γράψαμε και ένα σχόλιο σε κάποιο blog. Μετά ούτε φωνή ούτε ακρόαση. Είμαστε στην πιο δύσκολη φάση από την μεταπολίτευση και το μόνο μέρος που ακούς καμιά φωνή είναι στα γήπεδα.
    Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ προϋποθέτει ενεργή συμμετοχή όλων στα κοινά. Όσο εγώ και εσύ και ο δίπλα καθόμαστε και κοιτάμε τους ανίκανους να κυβερνούν (λέμε τώρα) και δεν διεκδικούμε τότε εννοείται ότι δεν έχουμε ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Αν περιμένουμε από κάποιον ικανό και ηθικό και πατριώτη να έρθει να βοηθήσει νομίζω πως θα περιμένουμε πολύ.

    Περίεργος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Να προσθέσω τα λόγια του Ισοκράτη:

    "Οἱ γὰρ κατ' ἐκεῖνον τὸν χρόνον τὴν πόλιν διοικοῦντες κατεστήσαντο πολιτείαν οὐκ ὀνόματι μὲν τῷ κοινοτάτῳ καὶ πραοτάτῳ προσαγορευομένην, ἐπὶ δὲ τῶν πράξεων οὐ τοιαύτην τοῖς ἐντυγχάνουσι φαινομένην, οὐδ' ἣ τοῦτον τὸν τρόπον ἐπαίδευε τοὺς πολίτας ὥσθ' ἡγεῖσθαι τὴν μὲν ἀκολασίαν δημοκρατίαν, τὴν δὲ παρανομίαν ἐλευθερίαν, τὴν δὲ παρρησίαν ἰσονομίαν, τὴν δ' ἐξουσίαν τοῦ ταῦτα ποιεῖν εὐδαιμονίαν, ἀλλὰ μισοῦσα καὶ κολάζουσα τοὺς τοιούτους βελτίους καὶ σωφρονεστέρους ἅπαντας τοὺς πολίτας ἐποίησεν".

    Μετάφραση(παρόλο που δεν είναι δύσκολο να το καταλάβουμε και στα αρχαία): "Διότι εκείνοι που διοικούσαν την πόλη τότε (δηλ στην εποχή του Σόλωνα και του Κλεισθένη), δεν δημιούργησαν ένα πολίτευμα το οποίο μόνο κατ’ όνομα να θεωρείται το πιο φιλελεύθερο και το πιο πράο από όλα, ενώ στην πράξη να εμφανίζεται διαφορετικό σε όσους το ζουν ούτε ένα πολίτευμα που να εκπαιδεύει τους πολίτες έτσι ώστε να θεωρούν δημοκρατία την ασυδοσία, ελευθερία την παρανομία, ισονομία την αναίδεια και ευδαιμονία την εξουσία του καθενός να κάνει ό,τι θέλει, αλλά ένα πολίτευμα το οποίο, δείχνοντας την απέχθειά του για όσους τα έκαναν αυτά και τιμωρώντας τους, έκανε όλους τους πολίτες καλύτερους και πιο μυαλωμένους".

    Εκεί οφείλεται η ηθική μας χρεωκοπία! Υπάρχουν νόμοι αλλά ποτέ δεν εφαρμόζονται σε αυτή τη χώρα. Να κλείσουν παραθυράκια, πατζούρια και...πόρτες τώρα και τα σαπρόφυτα με γραβάτες να σαπίσουν στο κελί!

    Φιλικά,
    Γιώργος, φοιτητής Γεωπονίας, Θεσσαλονίκη

    ΥΓ: Τα αρχαία δεν μου άρεσαν ποτέ ιδιαίτερα αν και ήμουν σχετικά από τους καλούς. Ήμουν των θετικών μαθημάτων (ειδικά βιολογία και χημεία) ωστόσο ο παππούς μου Γιώργος είναι μέγας ΑρχαιοΕλληνολάτρης και ήταν και είναι σαν να έχω ένα φιλόσοφο δίπλα μου.
    Σήμερα είναι 75 στα 76 του(δόξα το θεό είναι power που λένε..ειδικά στο μυαλό είναι ξυράφι) και όταν κάποιοι παλιοί καλοί του φίλοι έχουν κάποια απορία περί Ελληνικής αρχαίας γλώσσας ή ιστορίας τον παίρνουν τηλέφωνο διότι ήταν... η εγκυκλοπαίδεια της τάξης του σε τέτοια θέματα. Κρατάει ακόμα επαφή με τους κολλητούς του. Έχουν πολύ πλάκα ρε παιδιά..παλιοί συμμαθητές του τότε γυμνάσιου και παιδικοί φίλοι...είναι φοβερή τετράδα :)Όποτε συναντιούνται μόνο ο Σωκράτης ο φιλόσοφος λείπει :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δεν πειράζει Γιώργο που δεν σου άρεσαν τα αρχαία. Ο άνθρωπος μπορεί να ανακαλύψει και αργότερα στη ζωή του πολλά πράγματα απο κείνα που κάποτε παραμελούσε. Εσύ έχεις πολλούς ανοιχτούς δρόμους μπροστά σου ακόμα. Και εγώ αντιπαθούσα στο σχολείο τη Βυζαντινή Ιστορία και τώρα (στα σαραντα..τόσα μου εξηγούμαι) ασχολούμαι μετά μανίας με έναν Βυζαντινό λόγιο και εξ΄αιτίας του διάβασα περί τα 30 βιβλία περί Βυζαντινής εποχής.
    Εχω τσεκάρει κάτι που είχες πεί για την παρουσίαση μεταλλαγμένων από την καθηγήτριά σου. Ισως να αξίζει να κάνει μια παρουσίαση, ανοιχτή για το κοινό, το θέμα ενδιαφέρει πολύ. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. "ΚΛΕΦΤΕΕΕΕΕΣ?ΠΩ?ΠΩ?ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΣΑΣ
    ΜΕ ΣΙΔΕΡΑ ΚΛΕΙΣΘΗΤΕ,/
    ΚΑΙ ΘΑΨΕΤΕ ΑΝ ΕΧΕΤΕ ΣΤΟ ΧΩΜΑ ΤΟΝ
    ΠΑΡΑΣΑΣ./
    ΦΥΛΑΞΕΤΕ ΤΑ ΡΟΥΧΑ ΣΑΣ ΚΑΙ Ο ΤΙ
    ΚΙ ΑΝ ΦΟΡΗΤΕ/ΤΙΣ ΚΟΤΕΣ,ΤΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ
    ΣΑΣ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΛΑ ΣΑΣ.
    ΜΗΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΕΣΘΕ ΠΟΛΥ ΚΛΗΤΗΡΕΣ
    ΚΙ ΑΣΤΥΝΟΜΟΥΣ,ΚΑΙ ΒΓΑΙΝΕΤΕ
    ΓΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΜΕ ΝΥΚΤΙΚΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ.


    ΚΛΕΦΤΕΕΕΕΣ
    ΜΕΓΑΛΟΙ ΞΑΚΟΥΣΤΟΙ ΚΑΙ ΚΛΕΦΤΕΣ
    ΠΕΙΝΑΣΜΕΝΟΙ ΚΛΕΦΤΕΣ ΦΤΩΧΟΙ ΚΑΙ
    ΑΡΧΟΝΤΕΣ ΜΕ ΑΜΑΞΕΣ ΚΑΙ ΑΤΙΑ
    ΚΛΕΦΤΕΣ ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΑΣΗΜΑ ΚΑΙ ΚΛΕΦΤΕΣ
    ΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΙ,ΚΛΕΦΤΕΣ ΧΩΡΙΣ ΜΙΑ
    ΠΗΧΥ ΓΗ ΚΑΙ ΚΛΕΦΤΕΣ ΜΕ ΠΑΛΑΤΙΑ.
    ...ΑΛΛ'ΙΣΩΣ ΚΑΜΕΙ Η ΕΛΛΑΣ ΚΑΝΕΝΑ
    ΘΑΥΜΑ ΝΕΟ ,ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙΠΛΑΝΩΜΕΝΟ
    ΠΕΘΑΝΕΙ ΙΟΥΔΑΙΟ."
    ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΟΥΡΗΣ ΠΟΙΗΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Με επιμονή στο συμφιλιωτικό ΕΝΙΑΙΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ (που πρότεινε ο Ρήγας -άρθρο 37 στο Σύνταγμα- EΦΑΡΜΟΣΤΗΚΕ στις 3 πρώτες εκλογές και ΥΙΟΘΕΤΗΘΗΚΕ στα 3 πρώτα ελληνικά Συντάγματα, την Ελβετία και από ΑΜΕΤΡΗΤΟΥΣ συλλόγους), μπορούμε να βελτιώσουμε την κοινωνία, με κυβερνήσεις αλληλεγγύης, χωρίς λαμόγια, μίζες και διχόνοια.
    Μπορεί να αρχίσει πριν νομοθετηθεί, από πρωτοβουλίες ανά δήμο, βάζοντας ανεπίσημη κάλπη πριν τις εκλογές για να ψηφίζουν όσοι θέλουν, όσους από τους υποψήφιους θέλουν να αποτελούν το ΕΝΙΑΙΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ, ώσπου να καταλάβουν όλοι πόσο καλύτερα είναι!
    Το εφάρμοσαν σε 28 δήμους το 2006*.

    http://enieopsifodeltio.wordpress.com

    http://energoipolitesnaxou.blogspot.com/2010/05/blog-post_13.html
    http://parospress.blogspot.com/2010/05/blog-post_9084.html
    http://www.eleftheria.gr/viewarticle.asp?aid=6954&pid=5&CategoryID=5&txt=%CE%B3%CE%B5%CF%89%CF%81%CE%B3%CE%B1%CE%BA%CE%B7%CF%82
    http://fonirodopis.gr/press/?p=12718
    http://kerkhora.blogspot.com/2010/06/blog-post_5739.html
    http://apps.facebook.com/causes/61685
    http://antipariafwni.blogspot.com/2009/01/niki.html
    http://www.kpad.gr/text/thesis/enieo1.htm
    http://edrana.blogspot.com/2007/06/blog-post_05.html
    http://troktiko.blogspot.com/2009/05/blog-post_5788.html

    *Κυκλάδες – Ανάφης, Άνω Σύρου, Δονούσης, Ηράκλειας, Κορθίου, Ποσειδωνίας
    Αν. Αττική – Συκαμίνου
    Γρεβενά – Αβδέλλας
    Δωδεκανησου – Αστυπάλαιας, Λειψών
    Ηρακλείου - Θραψανού, Ρούβα, Παλιανής
    Ιωαννίνων - Βαθυπέδου
    Λακωνίας – Ασωπού, Γερόνθρων, Καρυών
    Λάρισας - Καρυάς
    Λασιθίου - Νεάπολης, Οροπεδίου Λασιθίου, Βραχασίου
    Λευκάδας - Καστού
    Ρεθύμνης - Αρκαδίου, Κουρητών, Νικηφόρου Φωκά
    Σερρών - Άνω Βροντούς
    Χανίων - Γαύδου, Κρυονερίδας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Οι υπεραπλουστεύσεις και οι λαικισμοί της Έλενας μόνο για χαζούς είναι.

    Είδαμε πως ο σεμνός, ταπεινός και αραχτός Κωστάκης έσωσε την οικονομία μας, ενώ (τάχα) αυτοί την καταξόδεψαν ταξειδεύοντας !!!

    Μόνο για παιδιά και μη σκεπτόμενους (ή προβοκατόρικη υπεραπλούστευση)της

    Το μόνο σωστό είναι για τους βουλευτές. Αποσιωπά όμως (ηθελημένα ;) ότι αυτά τα χαρισματικά ψηφίστηκαν από όλους (και τους 300) δηλ όλους όσους Η ΒΟΥΛΗ ΚΑΙ Ο ΔΗΜΟΣ αποφάσισαν ότι είναι αυτοί που τον εκπροσωπούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.