21/9/10

Προειδοποίηση στους γείτονες

Του ΤΑΣΟΥ ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ
Στο μήνυμά του προς την Αλβανία από τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης ο Γ. Παπανδρέου χρησιμοποίησε ασυνήθιστα σκληρή γλώσσα, με δηλώσεις που είχε κάνει μόνο ως υπουργός Εξωτερικών μετά τις εκλογές βίας και νοθείας το 2003 στη γειτονική χώρα.

Οι τελευταίες εξελίξεις στη Χιμάρα, με αποκορύφωμα τη δολοφονία του 37χρονου ομογενή, και το εθνικιστικό κρεσέντο που ακολούθησε από ακραίους κύκλους και μερίδα του τύπου, ανάγκασαν την ελληνική κυβέρνηση να ανεβάσει τους τόνους. Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε το τραγικό περιστατικό «σοβαρό ζήτημα για την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας» και μίλησε για «στοχοποίηση της ελληνικής μειονότητας».

Η προπαγάνδα των Τσάμηδων
Η ανησυχία της Αθήνας εστιάζεται στον κίνδυνο να βρεθούν οι ομογενείς στη δίνη της εσωτερικής πολιτικής αστάθειας και της εύθραυστης πλειοψηφίας της κυβέρνησης Μπερίσα, η οποία δεν διστάζει να αφήσει χώρο για πολιτική προπαγάνδα στο κόμμα των Τσάμηδων, που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό και έχουν επιδοθεί σε συστηματικό λόμπινγκ στο αμερικανικό Κογκρέσο.

Ετσι, το μήνυμα που στέλνει η ελληνική κυβέρνηση είναι ότι στηρίζει μεν την ένταξη της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά η στήριξη αυτή περνά μέσα από τις καλές διμερείς σχέσεις και την προστασία των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας. Και αυτό σε μια κομβική φάση για τα Τίρανα, τα οποία προσδοκούν ότι τον Οκτώβριο θα αρθεί το καθεστώς θεωρήσεων (βίζας) για τους Αλβανούς που ταξιδεύουν στην Ε.Ε., και επομένως χρειάζονται τη συναίνεση της Αθήνας.

Το μήνυμα αυτό θα μεταφέρει στην αλβανική κυβέρνηση ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών Αλ. Ζέππος, ο οποίος αναμενόταν χθες στα Τίρανα για επαφές με την αλβανική ηγεσία, ίσως προσωπικά και με τον αλβανό πρωθυπουργό.

Παράλληλα, σε μια έμπρακτη ένδειξη στήριξης της μειονότητας ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών δέχτηκαν την Τρίτη την ηγεσία της ομογένειας και συζήτησαν όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ενόψει των δημοτικών εκλογών στην Αλβανία και της απογραφής που θα γίνει την άνοιξη του 2011. Βασικό αίτημα είναι να ισχύσουν ευρωπαϊκά στάνταρντ, ώστε να υπάρξει πρώτη φορά μια αντικειμενική καταγραφή του ελληνικού στοιχείου.

«Αίτημα δικό μας είναι να γίνει η απογραφή όχι σε μία ημέρα, αλλά σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ώστε να μπορέσουν να επιστρέψουν οι Βορειοηπειρώτες που δουλεύουν στην Ελλάδα» λέει στην «Κ.Ε.» ο πρόεδρος της Ενωσης Χιμαριωτών, Φ. Μπελέρης.

Πολυδιάσπαση των ομογενών
Στην πόλη επικρατεί μια «ανήσυχη ηρεμία» και το κλίμα είναι βαρύ, όπως τονίζει και ο πρόεδρος του κόμματος της Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ), Βαγγέλης Ντούλες, ο οποίος προσθέτει ότι σχεδιάζεται παρέμβαση στον ΟΗΕ για ευαισθητοποίηση του διεθνούς παράγοντα στο θέμα της αρπαγής των ελληνικών περιουσιών.

Η κατάσταση πάντως επιδεινώνεται από την πολυδιάσπαση στην πολιτική εκπροσώπηση των ομογενών, γεγονός που υπονομεύει την αποτελεσματική προστασία των δικαιωμάτων τους.

Στο δικαστικό μέρος της δολοφονίας του Αρ. Γκούμα, στις 12 Αυγούστου, οι διαδικασίες κυλούν με αργό ρυθμό και μόλις την περασμένη εβδομάδα οι αρχές πήραν καταθέσεις από τους αυτόπτες μάρτυρες, ενώ εξακολουθεί να κρατείται μόνο ένα άτομο. Ακόμη πέντε αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.

Υπ' αυτές τις συνθήκες οι διμερείς σχέσεις των δύο χωρών δεν περνάνε την καλύτερη φάση τους, αφού οι τελευταίες εξελίξεις ήρθαν να προστεθούν στην ακύρωση της συμφωνίας για τον καθορισμό των θαλασσίων συνόρων από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας, αλλά και τη συμφωνία Τιράνων - Αγκυρας για τη χρήση αλβανικών λιμανιών από τον τουρκικό στόλο.
http://s.enet.gr

10 σχόλια:

  1. Μπα; Θα του υπενθύμισε κάποιος οτι είναι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας και οτι κάτι πρέπει κάπου κάπου να λέει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟ , ΕΥΓΕ.
    ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ,ΝΑ ΡΙΞΟΥΜΕ
    ΜΕΡΙΚΕΣ ΚΛΩΤΣΙΕΣ,ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΑΛΛΙΩΣ
    Ο "ΠΝΙΓΜΕΝΟΣ ΤΟ ΝΕΡΟ ΔΕΝ ΤΟ ΦΟΒΑΤΑΙ"
    ΚΛΩΤΣΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΠΡΩΗΝ ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ....
    ΚΛΩΤΣΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΜΑΣ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΙΕΝΟΥΣ...
    ΚΛΩΤΣΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΚΛΕΦΤΑΡΑΔΕΣ,ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ,ΑΕΡΙΤΖΗΔΕΣ
    ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ...
    ΚΛΩΤΣΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥΣ
    ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ
    ΜΙΛΑΝΕ...
    ΚΛΩΤΣΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΝΥΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΟΥΣ,
    ΧΘΕΣΙΝΟΥΣ ΕΧΘΡΟΥΣ,ΠΟΥ ΜΑΣ ΙΣΟΠΕΔΩΣΑΝ...
    ΠΥΞ ΛΑΞ
    ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΠΥΓΜΑΧΟΙ ΜΕ ΤΑ ΣΥΝΕΧΗ
    ΛΑΚΤΙΣΜΑΤΑ ,ΚΛΩΤΣΟΜΠΟΥΝΙΔΙΑ,ΝΑ ΤΟΥΣ ΖΑΛΙΣΟΥΜΕ....
    ΠΟΛΙΤΗΣ ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γύρισε ο τροχός λοιπόν. Αφού μας έχουν ανάγκη λόγω ΕΕ κλπ ας απαιτήσουμε και εμείς τα δέοντα.
    Στο κάτω κάτω δεν νομίζω ότι έχουμε και φοβερές απαιτήσεις. Το να αφήσουν κατά μέρος τις ανοησίες περί τσαμουριάς και το να σέβονται έμπρακτα την μειονότητα δεν είναι και φοβερές υποχωρήσεις εκ μέρους της Αλβανίας εκτός αν η πολύ παρέα με την Τουρκία την έχει εκτροχιάσει εντελώς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τα λόγια τα ωραία τα μεγάλα.
    Και απο πράξεις μηδεν.
    Γιατι δεν συνδέουν εμπρακτως τα δικαιωματα των Β.ηπειρωτών με την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας;
    Τι έχει κάνει για την αθετηση απο πλευράς Αλβανιας της συμφωνιας του ΑΟΖ;
    Για το ανυπαρκτο θεμα των Τσάμηδων εκανε κάποιες ουσιαστικές κινήσεις;

    Απλά ο πρωθυπουργος θυμαται οτι που και που πρέπει να μοιραζει χαντρες και καθρεπτακια στους ιθαγενεις της Ελλαδας για να εχουμε και εμεις το αλλοθι να ειμαστε και να φερομαστε σαν προβατα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "Γιατι δεν συνδέουν εμπρακτως τα δικαιωματα των Β.ηπειρωτών με την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας;
    Τι έχει κάνει για την αθετηση απο πλευράς Αλβανιας της συμφωνιας του ΑΟΖ;
    Για το ανυπαρκτο θεμα των Τσάμηδων εκανε κάποιες ουσιαστικές κινήσεις;"

    Αυτα θα τα ειχε κανει ο Καραμανλης αλλα δεν προλαβε. Την ΑΟΖ την ειχε τακτοποιησει ηδη, αλλα τωρα με το ΓΑΠ ανετρεψαν τη συμφωνια. Για το τσαμικο τους ειχε κοψει το βηχα και ειχε ξεκαθαρισει πως για μας δεν υφισταται θεμα.

    Επισης να θυμισω πως επι Καραμανλη δεν τολμουσαν να πειραξουν ουτε τριχα Βορειοηπειρωτη, γιατι ειχαμε ξεκαθαρισει πως απο τη συμπεριφορα τους θα εξαρτηθει η στηριξη μας για την ενταξη τους στην Ε.Ε.

    Τωρα που βγηκε ο ΓΑΠ ξεσφυξε τα λουρια και εχουμε απανωτα χαστουκια απο την Αλβανια. Εφτασαν να δωσουν ναυτικη βαση στην Τουρκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ναι..την ναυτικη βάση της οποίας την συμφωνία ακύρωσε η Μπακογιάννη.
    Υπάρχουν ακόμα πάντως εραστή του μπουχέσα...απίστευτο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @ Ανώνυμο 2.58μμ
    Ελα όμως που ο Μπερίσα πρόσφατα είπε "δεν νομίζω οτι η Ελλάδα θα μπλοκάρει την ένταξή μας στην ΕΕ..."
    Μετά απ΄αυτό που ακολούθησε τα τεκταινόμενα που λέτε, (όπου οι "φιλικές" προθέσεις της Αλβανίαας απέναντί μας καθίστανται σαφείς), πέταξε επιτέλους΄και ένα λογύδριο ο πρωθυπουργός μας-έτσι για τους τύπους δηλαδή.
    Ε να κάνουμε και ένα γλυκό να το γιορτάσουμε; Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.