28/9/10

Τουρκία: Προσαγωγή αξιωματικού στο πλαίσιο των ερευνών σχετικά με την οργάνωση "Επαναστατικό Στρατηγείο"

Αίσθηση προκάλεσε σήμερα η προσαγωγή του Χανεφί Αβτζί, εν ενεργεία αξιωματικού της τουρκικής αστυνομίας και πρώην διοικητή της ασφάλειας στο νομό Εσκίσεχιρ,στο πλαίσιο των ερευνών σχετικά με την οργάνωση "Επαναστατικό Στρατηγείο".

Το όνομα του Αβτζί ήταν στην επικαιρότητα εξαιτίας του πρόσφατα εκδοθέντος βιβλίου του, στο οποίο προβάλει ισχυρισμούς για το θρησκευτικό τάγμα του χότζα Φετχουλάχ Γκιουλέν και την ισχύ του στην ασφάλεια αλλά και γενικότερα στο κράτος.

Το πρωί η αστυνομία προσήγαγε τον Αβτζί ενώ βρισκόταν στο γραφείο του στη γενική ασφάλεια στην 'Αγκυρα.Ακολούθησε έρευνα στην κατοικία του.Πριν από λίγες μέρες είχαν γίνει προσαγωγές και συλλήψεις στο πλαίσιο των ερευνών σχετικά με την αριστερή οργάνωση "Επαναστατικό Στρατηγείο".

Ακολούθησαν δημοσιεύματα του προσκείμενου στην κυβέρνηση τύπου περί σχέσεων του Αβτζί με την οργάνωση.Ο ίδιος, στις 25 Σεπτεμβρίου, είχε δηλώσει πως στις 30 Σεπτεμεβρίου θα έκανε δηλώσεις σχετικά με το θέμα.Στο βιβλίο του, ο Αβζτί αναφέρεται σε μια σειρά από ζητήματα σχετικά με την ασφάλεια, το παρακράτος και το τάγμα του Φετχουλάχ Γκιουλέν.

Αποδίδει στο τάγμα ακόμη και την υπόθεση με τη βιντεοκασέτα που είχε αποκαλυφθεί πριν από μερικούς μήνες και εμφάνιζε τον πρώην ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμμα Ντενίζ Μπαϊκάλ σε προσωπικές στιγμές με γυναίκα βουλευτή του κόμματος.

Η υπόθεση είχε ως αποτέλεσμα να παραιτηθεί ο Μπαϊκάλ από τη θέση του αρχηγού. Ο Αβτζί υποστηρίζει στο βιβλίο ότι τον έλεγχο στην ασφάλεια ασκεί το συγκεκριμένο τάγμα και ότι αυτοί που βρίσκονται σε θέσεις - κλειδιά της ασφάλειας και ανήκουν στο τάγμα "υπερασπίζονται όχι το κράτος, αλλά το τάγμα".

Ο Γκιουλέν και το τάγμα του εδώ και καιρό θεωρούνται από τα βασικά στηρίγματα της κυβέρνησης Ερντογάν.Στην ομιλία που έκανε αμέσως μόλις έγιναν γνωστά τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος της 12ης Σεπτεμβρίου ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ευχαριστήσει τους "υπερατλαντικούς φίλους", εννοώντας τον Γκιουλέν ο οποίος εδώ και χρόνια βρίσκεται στις ΗΠΑ.
EΞΠΡΕΣΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.