27/9/10

Η λεβεντιά του Μαντέλα!

Με τον Γιάννο Χαραλαμπίδη
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας, προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα δώρα που πρόσφερε προς την άλλη πλευρά, έστειλε το εξής μήνυμα: Ούτως ή άλλως τα δώρα θα μείνουν στους Κυπρίους! Θα ήταν ορθή αυτή η θέση του Προέδρου, εάν οι προτάσεις και τα δώρα του είχαν δίκαιο χαρακτήρα. Ερώτημα: Έχουν;

Οι προτάσεις του Προέδρου για την εκ περιτροπής Προεδρία, τη σταθμισμένη ψήφο και την παραμονή 50 χιλιάδων εποίκων, καθώς και εκείνες επί του περιουσιακού δεν είναι καν αριστερόστροφες, καθότι: Πρώτο, εξουδετερώνουν τη δημοκρατική αρχή της πλειοψηφίας και εκείνην τού «ένας άνθρωπος μία ψήφος». Δεύτερο, περιορίζουν και σε αρκετές περιπτώσεις διαβρώνουν, αν δεν ακρωτηριάζουν, τα ιδιοκτησιακά της δικαιώματα και εκείνα της ελεύθερης διακίνησης και εγκατάστασης.

Συνεπώς, πρόκειται για προτάσεις στο πλαίσιο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, που ευνοούν τους Τ/κ και τους εποίκους. Και στρέφονται κατάφωρα κατά των Ε/κ. Ερώτημα: Με αυτή την πολιτική πρακτική οι Ε/κ θα επιστρέψουν ως αφέντες, ή, όπως και τώρα, ως τουρίστες; Είναι, πάντως, άξιον απορίας πώς το ΑΚΕΛ και ο Πρόεδρος, γαλουχημένοι με αριστερές δημοκρατικές και προοδευτικές απόψεις, αποδέχονται την επιβολή ιμπεριαλιστικών και ακραίων αντιδημοκρατικών αντιλήψεων, επί των οποίων οικοδομήθηκε το άπαρτχαϊντ της Νοτίου Αφρικής. Ένα καθεστώς, που συνιστούσε πληγή για τη δημοκρατική και πολιτισμένη ανθρωπότητα.

Και το οποίο τινάχτηκε στον αέρα από τους μαχητικούς μαύρους και τη λεβεντιά του Νέλσον Μαντέλα, που ποτέ δεν δέχθηκαν να τους κυβερνά η φασιστική λευκή μειοψηφία, περιορίζοντας και ακρωτηριάζοντας τα ανθρώπινά τους δικαιώματα, καθιστώντας τους πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Ο Μαντέλα και ο λαός του έγιναν παγκόσμιο σύμβολο αγωνιστικότητας και δημοκρατικής διεκδίκησης της αρχής «ένας άνθρωπος μία ψήφος» χωρίς ποτέ να αποδεχθούν τους λεγόμενους «έντιμους» και μη συμβιβασμούς των όπλων και των τανκς που οι λευκοί, όπως σήμερα οι Τούρκοι στη δική μας περίπτωση, τους έθεταν καθημερινά στον κρόταφο.

Το ζητούμενο δεν είναι μόνο εάν τα δώρα του Προέδρου θα μείνουν στους Κυπρίους, αλλά εάν θα μείνουν και στους εποίκους, καθώς και αν δημιουργούν ή όχι φυλετικές διακρίσεις και αν προσεγγίζουν ή όχι τις πάγιες διαχωριστικές λογικές εκτός ή εντός της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, την οποία το ΑΚΕΛ και ολόκληρη η πολιτική ηγεσία προ της εισβολής αφόριζαν ως φόρμουλα διχοτομική. Οι συμβιβασμοί έχουν όρια αξιοπρέπειας. Έχουν κόκκινες γραμμές, οι οποίες ξεπεράστηκαν με το σχέδιο Ανάν, το οποίο επανέρχεται σε χειρότερη μορφή, λόγω κακών χειρισμών και μιας πολιτικής, που στηρίζει το ρεαλισμό της σε δώρα και προσφορές με δημοκρατικό έλλειμμα, που θέτουν σε κίνδυνο την επανένωση και οδηγούν στη λύση των δύο συνιστώτων κρατών που θα ζουν πλάι-πλάι σε μια σχέση καλής γειτονίας, όπως Τούρκοι και Βρετανοί σχεδίαζαν από το 1956! Αυτήν τη λύση θέλουμε;
ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.