29/9/10

Περί νομισματικών πολέμων

Τον Μάιο μόνον ένα πράγμα είχε σημασία για το ευρώ: Εάν τα ασθενέστερα κράτη-μέλη θα κήρυτταν χρεοστάσιο ή εάν θα εγκατέλειπαν εντελώς το ενιαίο νόμισμα.

Του James Mackintosh

Τον Μάιο μόνον ένα πράγμα είχε σημασία για το ευρώ: Εάν τα ασθενέστερα κράτη-μέλη θα κήρυτταν χρεοστάσιο ή εάν θα εγκατέλειπαν εντελώς το ενιαίο νόμισμα. Πέντε μήνες μετά, οι συναλλασσόμενοι στις χρηματαγορές αγνοούν την ταραχή στην Ιρλανδία και τις προσπάθειες να αποτραπεί η κρίση στην Πορτογαλία.

Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει με τους επενδυτές στις αγορές ομολόγων, των οποίων η ανησυχία ξεπερνά κάθε προηγούμενο. Χθες οι αποδόσεις των διετών ιρλανδικών κρατικών ομολόγων ξεπέρασαν το ρεκόρ του Μαΐου για πρώτη φορά -αγνοώντας τον μηχανισμό στήριξης των 440 δισ. ευρώ της Ε.Ε.- και τα ασφάλιστρα έναντι του κινδύνου χρεοστασίου CDS εκτινάχθηκαν σε νέο υψηλότερο επίπεδο, λίγο χαμηλότερα μόνον από τη Βενεζουέλα, την Ελλάδα, την Αργεντινή και την Ουκρανία.

Στο μεταξύ, το ευρώ ξεπέρασε τα 1,35 δολ., έναντι 1,20 δολ. την εποχή κορύφωσης των ανησυχιών.Τούτο δεν οφείλεται επειδή ξαφνικά συνειδητοποίησαν πως ο πυρήνας της Ευρωζώνης είναι αυτός που έχει σημασία και πως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία αντιστοιχούν μόλις στο 3,6% της οικονομίας της Ευρωζώνης -που γενικώς τα πηγαίνει καλά, σε αντίθεση με την αμερικανική.

Είναι μάλλον η αναγνώριση πως οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και η Βρετανία θα προχωρήσουν σε παρεμβάσεις στις αγορές ή σε περαιτέρω νομισματική χαλάρωση, κάτι που θα έχει ως παράπλευρη επίπτωση την εξασθένιση του νομίσματός τους. Και όπως ορθώς λέει ο υπουργός Οικονομικών της Βραζιλίας, Γκουίντο Μαντέγκα, θα αρχίσουν νομισματικοί πόλεμοι, καθώς οι ανεπτυγμένες και οι αναπτυσσόμενες οικονομίες θα αγωνίζονται να πετύχουν την ίδια ώρα την εξασθένιση του νομίσματός τους.

Η Ευρωζώνη πρέπει να επιλέξει και εκείνη τα όπλα της σε αυτήν τη μάχη, και χάνει από παράλειψή της. Τούτο δεν μπορεί να συνεχιστεί. Το ενισχυόμενο νόμισμα καθιστά ακόμη πιο οδυνηρό για τα προβληματικά κράτη της Ευρώπης να θέσουν υπό έλεγχο τα δημοσιονομικά τους. Οι ειδήσεις από την ευρω-περιφέρεια θα είναι ενδεχομένως τόσο άσχημες που οι συναλλασσόμενοι στις χρηματαγορές δεν θα μπορέσουν να αγνοήσουν.

Εν τω μεταξύ, η ΕΚΤ θα πρέπει να παρέμβει φραστικά για να πετύχει την εξασθένιση του ευρώ, ασχέτως από το πόσο επιθυμεί να αποφύγει τη νομισματική... ασωτία.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ

2 σχόλια:

  1. Σύντομα η Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι παρελθον οπως η Σοβιετική Ένωση δεν μπόρεσε να διευρυνθεί περαιτέρω και άρχισε η αποσύνθεσή της, την ίδια τύχη θα έχει και η δικτατορία της Ε Ένωσης. Η μόνη εναλλακτική λύση είναι η ανεξαρτησία.

    I-EQN

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. http://www.bloomberg.com/news/2010-09-26/belgium-yields-rise-more-than-ireland-in-parliament-paralysis-euro-credit.html

    I-EQN

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.