26/9/10

Οι τιμές των φαρμάκων



Tου Στεφανου Mανου*

Πριν από 10 ημέρες ταξίδεψα στη Βιέννη με την Aegean. Στην αίθουσα αναμονής του «Ελ. Βενιζέλος» ήταν αρκετοί νέοι, προφανώς φοιτητές. Ενας με πλησίασε και ρώτησε:

Φοιτητής: Είστε ο κ. Μάνος;

Σ.Μ.: Είμαι. Τι είναι αυτό, καλό ή κακό;

Φ: Σας παρακολουθώ, αλλά δεν είμαι νεοφιλελεύθερος.

Σ.Μ.: Τι σας ταιριάζει;

Φ: Η σουηδική σοσιαλδημοκρατία.

Σ.Μ.: Σπουδάζετε στη Βιέννη;

Φ: Οχι στη Μπρατισλάβα.

Σ.Μ.: Σε ποια γλώσσα;

Φ: Στα Αγγλικά (διότι, βλέπετε, σε καμιά άλλη χώρα της Ευρώπης δεν έχουν κατασκευάσει το συνταγματικό άρθρο 16 για να προστατεύουν τη συντεχνία των ντόπιων καθηγητών).

Σ.Μ.: Και τι σπουδάζετε;

Φ: Φαρμακευτική.

Σ.Μ.: Θέλετε να γίνετε φαρμακοποιός;

Φ: Ναι, ο πατέρας μου έχει φαρμακείο.

Σ.Μ.: Τώρα θα ανοίξουν το επάγγελμα.

Φ: Το ξέρω, και θα μας αφανίσουν.

Στο σημείο αυτό μας κάλεσαν να επιβιβαστούμε και ο διάλογος διεκόπη πριν μπορέσω να του πω τι περιθώρια κέρδους δίνει η σοσιαλδημοκρατική Σουηδία στους φαρμακοποιούς.

Με πολλές τυμπανοκρουσίες ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση οι νέες τιμές των φαρμάκων. Μειώθηκαν είπε η κυβέρνηση αλλά, αν κατάλαβα καλά, αυξήθηκε η φαρμακευτική δαπάνη.
Για τα φάρμακα υπάρχουν δύο κυρίως τιμές: η τιμή στην οποία αγοράζει το φάρμακο ο φαρμακοποιός και η τιμή στην οποία το πουλάει.

Το κράτος όρισε τις χονδρικές τιμές για κάθε φάρμακο και ταυτόχρονα προσδιόρισε ένα ενιαίο σταθερό ποσοστό κέρδους 35% για τον φαρμακοποιό. Ετσι, για παράδειγμα, το Salospir 100 mg έχει ορισμένη χονδρική τιμή 0,74 συν 11% ΦΠΑ, άρα σύνολο 0,82 ευρώ. Σε αυτή την τελική τιμή χονδρικής συν ΦΠΑ, ο φαρμακοποιός προσθέτει 35% και πουλάει το Salospir στην αγορανομικά καθορισμένη λιανική τιμή των 1,11 ευρώ. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο βρίσκονται οι λιανικές τιμές όλων των φαρμάκων.

Για παράδειγμα, το Somatuline με χονδρική τιμή 1.120,32 ευρώ, συν ΦΠΑ 11%, δηλαδή σύνολο 1.243,56 καταλήγει, αφού προστεθεί το περιθώριο 35% του φαρμακοποιού, να πωλείται λιανικά στα 1.678,80 ευρώ. Με την πώληση μιας ένεσης Somatuline ο φαρμακοποιός αποκομίζει ένα κέρδος 435,24 ευρώ. Τα Ταμεία πληρώνουν στα φαρμακεία τη λιανική τιμή.

Στη σοσιαλδημοκρατική Σουηδία ορίζουν και εκεί, όπως εδώ, τις χονδρικές τιμές και τις λιανικές τιμές. Μολονότι μπορεί να είναι κουραστικό θα παραθέσω τα στοιχεία της σουηδικής πρακτικής:

Για όσα φάρμακα έχουν χονδρική τιμή (μαζί με τον ΦΠΑ) μέχρι 7 ευρώ η λιανική τιμή διαμορφώνεται με προσαύξηση της τιμής κατά 20% πλέον ενός σταθερού ποσού 2,91 ευρώ. Με αυτό το σύστημα το Salospir στη Σουηδία θα είχε λιανική τιμή 3,89 ευρώ. Για φάρμακα με χονδρική τιμή από 7 μέχρι 30 ευρώ, ο φαρμακοποιός προσαυξάνει τη χονδρική τιμή κατά 3% και προσθέτει 4,09 ευρώ για να διαμορφώσει την λιανική τιμή.

Από 30 έως 550 ευρώ, η χονδρική τιμή προσαυξάνεται κατά 2% και προστίθενται 4,37 ευρώ. Τέλος, για τα ακριβά φάρμακα πέραν των 550 ευρώ, η λιανική τιμή προκύπτει από την πρόσθεση 15,53 ευρώ στη χονδρική τιμή. Το Somatuline στη Σουηδία θα είχε λιανική τιμή 1.259,09 που είναι το άθροισμα της χονδρικής με ΦΠΑ συν το περιθώριο των 15,53 ευρώ.

Ο Σουηδός φαρμακοποιός κάθε φορά που διαθέτει Somatuline κερδίζει 15,53 ευρώ, ενώ ο Ελληνας συνάδελφός του κερδίζει 435,24 ευρώ.

Με βάση αυτά τα πραγματικά στοιχεία, προκύπτουν ορισμένα συμπεράσματα:

1. Υπάρχουν πολλά φαρμακεία στην Ελλάδα επειδή το επάγγελμα –χάρη στο τρόπο με τον οποίο το κράτος ορίζει τις τιμές– είναι προσοδοφόρο και άρα ελκυστικό.

2. Αν εφαρμοστεί το σουηδικό σύστημα διαμόρφωσης των λιανικών τιμών (α) θα περιοριστεί κατακόρυφα η συνολική φαρμακευτική δαπάνη, (β) θα περιοριστεί μέχρι μηδενισμού το κίνητρο συνταγογράφησης ακριβών φαρμάκων και (3) θα εξαλειφθεί το κίνητρο της υπερσυνταγογράφησης στην οποία καταφεύγουν μερικοί ασυνείδητοι γιατροί και φαρμακοποιοί (σκεφτείτε ότι υπάρχουν εκατοντάδες σκευάσματα με περιθώριο κέρδους μεγαλύτερο από 100 ευρώ).

Και ακόμη, στη Σουηδία, για να βοηθηθεί η κυκλοφορία των φαρμάκων κοινόχρηστης ονομασίας (generics), αφού οριστεί η λιανική τιμή όπως ήδη περιέγραψα, προστίθεται ένα ευρώ έτσι ώστε ο φαρμακοποιός να έχει κίνητρο να χορηγήσει το φθηνότερο φάρμακο.

Με το σουηδικό σύστημα, τα χρεοκοπημένα Ταμεία θα εξοικονομούσαν 1 και πλέον δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Βεβαίως, θα θίγονταν βάναυσα οι φαρμακοποιοί. Οπως και οι ιδιοκτήτες φορτηγών Δ.Χ. με την απελευθέρωση. Οπως οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ, που κατά μέσον όρο κερδίζουν 65.000 ευρώ ετησίως και πρέπει να μειώσουν κατακόρυφα τις αποδοχές τους. Δυστυχώς δεν γίνεται αλλιώς.

Στον φοιτητή της Φαρμακευτικής και επίδοξο φαρμακοποιό διευκρινίζω ότι δεν είμαι σοσιαλδημοκράτης ούτε νεοφιλελεύθερος. Είμαι απλά φιλελεύθερος. Πιστεύω στην ελευθερία και προσπαθώ να είμαι πρακτικός. Κοιτάζω γύρω μου τι είναι σωστό, λειτουργικό και δίκαιο και προσπαθώ να το εφαρμόσω. Προτιμώ το σουηδικό σύστημα διαμόρφωσης των λιανικών τιμών των φαρμάκων και νομίζω ότι πρέπει να το υιοθετήσουμε.

* Ο Στέφανος Μάνος είναι πρόεδρος της ΔΡΑΣΗΣ.

11 σχόλια:

  1. Ο ΚΥΡΙΟΣ Σ.ΜΑΝΟΣ ΕΔΩ ΕΧΕΙ ΑΠΟΛΥΤΟ ΔΙΚΙΟ,ΕΑΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑΘΕΤΕΙ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΗ.
    ΟΜΩΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟ ΕΠΡΑΞΕ ΟΤΑΝ ΗΤΑΝ
    ΠΑΝΤΟΔΥΝΑΜΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ,
    ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ?
    ΤΟΤΕ ΕΙΧΕ ΕΠΙΚΕΝΤΩΘΕΙ ΠΩΣ ΘΑ ΡΙΞΕΙ
    ΤΟΝ ΓΙΓΑΝΤΑ ΟΤΕ,ΜΕ ΤΑ ΠΗΛΙΝΑ ΠΟΔΙΑ...
    ΕΞΩ ΑΠ'ΤΟ ΧΟΡΟ ,ΠΟΛΛΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΛΕΣ,
    ΕΛΕΓΕ Η ΑΕΙΜΝΗΣΤΗ ΓΙΑΓΙΑ...
    ΑΓΡΑΜΜΑΤΗ ΑΛΛΑ ΟΡΕΣΙΒΙΑ ΕΛΛΗΝΙΔΑ.
    ΣΑΡΚΑΣΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ωραίος ο Μάνος .
    Γιατί δεν ακολουθούμε αυτό το μοντέλο; Έπρεπε να έρθει το ΔΝΤ για να βάλουμε τάξη; Μόνο από τους διορισμούς που λέει ο Πάγκαλος φτωχύναμε ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΤΙΒΙΩΤΙΚΑ ΜΕ 3,11ΕΥΡΩ.(ΓΝΩΣΤΟ ΟΝΟΜΑ).ΔΕΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ.ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΝΥΠΑΡΚΤΟ (ΚΑΚΩΣ).ΑΝ ΚΟΣΤΙΖΕ 7Ε Ο ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ ΘΑ ΕΙΧΕ ΚΕΡΔΟΣ, ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ Η ΧΡΕΩΣΗ ΘΑ ΗΤΑΝ 3Ε.Η ΔΑΠΑΝΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΣΤΑ ΤΑΜΕΙΑ(ΠΟΥ ΤΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΜΕ ΕΙΣΦΟΡΕΣ)ΘΑ ΕΠΕΦΤΕ ΡΑΓΔΑΙΑ. ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΧΡΗΣΤΕΣ ΒΙΟΧΗΜΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΤΙΝΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ.ΟΠΟΙΟΣΔΗΠΟΤΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΟΤΙ ΕΞΕΤΑΣΗ ΘΕΛΕΙ.ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ.ΜΕ...ΔΑΝΕΙΚΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτά που λέι ο κος ΜΑΝΟ (όχι Μανος) είναι τα αυτονόητα. Το γιατί δεν τα έπραξε έχει να κάνει με το ότι αυτοί οι κύριοι δεν κυβερνούν, αλλά διαχειρίζονται κατ' εντολήν τις τύχες του προτεκτοράτου. Και έπρεπε να φτάσουμε εδώ. Βέβαια μην περιμένετε με την εφαρμογή όλων αυτών των αυτονόητων ότι θα βελτιωθεί η ζωή σας, διότι σας την έχουνε στημένη αλλού. Βασικά δεν σας αφήσουν ποτέ να συσσωρεύσετε κεφάλαιο ! Εκεί είναι το κλειδί, διότι κάποιος πρέπει να εργάζεται για το ξεροκόμματο.

    Δε μας παρατάει...

    ΑΖ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΣΤΗΝ ΣΟΥΗΔΙΑ, ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΑΣΠΙΡΙΝΗ, ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΚΟΜΙΣΕΙΣ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ. ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΤΟΥ κ.ΜΑΝΟΥ, (ΓΝΩΣΤΟΥ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ ΣΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ,ΠΟΥ ΕΡΙΞΕ ΕΞΩ ΤΗΝ ΑΛΛΑΤΙΝΗ) ΚΑΙ "ΓΝΩΣΤΗ" ΤΩΝ ΠΑΝΤΩΝ): ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΤΟ ΣΟΥΗΔΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΠΙΡΙΝΗ ΠΟΥ ΚΟΣΤΙΖΕΙ 0,70 € ΘΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 20,70 € ( ΤΑ 20 € Η ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΣΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο περισσότερος κόσμος στην Ελλάδα είναι πράγματι φτωχότερος άλλων ανεπτυγμένων Ευρωπαϊκών χωρών. Υπάρχουν όμως αρκετοί στην Ελλάδα οι οποίοι βγάζουν περισσότερα χρήματα από αντίστοιχους επαγγελματίες στην Ευρώπη. Το πρόβλημα είναι πως επειδή έχουν μεγαλώσει με την ραγιάδικη νοοτροπία, όσα και να τους δώσεις εξακολουθούν να πιστεύουν ότι οι άλλοι Ευρωπαίοι που κάνουν το αντίστοιχο επάγγελμα είναι πλουσιότεροι. Έχουν δηλαδή το κόμπλεξ κατωτερότητας ακόμα και όταν γίνονται υπουργοί και μεγαλοθεσίτες, και εξακολουθούν να πιστεύουν ότι μειονεκτούν σε σχέση με άλλους. Αυτό το κόμπλεξ οδηγεί στην διαφθορά, την συνεχόμενη αρπαγή και λεηλασία. Ένας άνθρωπος που έχει υψηλή αυτοεκτίμηση δεν γίνεται κλέφτης και λαμόγιο, δεν τα παίρνει. Τέτοιοι δυστυχώς στην Ελλάδα είναι η μικρή μειοψηφία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. >Σ.Μ.: Τώρα θα ανοίξουν το επάγγελμα.<

    Το επάγγελμα των φαρμακοποιών είναι ανοικτό από την εποχή της χούντας. Τι είναι αυτά που λέει ο Μάνος;

    Όσον αφορά στα υπόλοιπα, πάντα είχε πρωτότυπες ιδέες, αλλά δεν ξέρω γιατί ποτέ δεν εφαρμόστηκαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Και εγώ δεν καταλαβαίνω γιατί λένε ότι στην Ελλάδα είναι κλειστό το επάγγελμα; Σε σχέση με τί "κλειστό";
    Στην Ιταλία, διανύεις χιλιόμετρα για να βρεις φαρμακείο. Αν θυμάμαι καλά υπάρχουν περίπου 17.000 φαρμακεία για πληθυσμό 60.000.000. (βέβαια και εκεί συζητάνε κατηγορίες φαρμάκων, παρα-φαρμακεία, σουπερ μάρκετ και κανονικά φαρμακεία)

    Στην Ελλάδα, όμως, έχουμε πάνω από 11.000 φαρμακεία. Και νομίζω ότι έχουμε τον μεγαλυτερο αριθμό κατά κεφαλή, φαρμακείων από όλη την ΕΕ.
    Τί εννοουν ανοιχτό επάγγελμα; Να ανοίξουν δέκα αλυσίδες και οι φαρμακοποιοί να γίνουν πωλητές υπάλληλοι; Ή μήπως καλύτερα να πωλούνται στα φανάρια και σε πάγκους παρανόμων; Ή μήπως πρέπει να ξεχάσουμε ότι οι φαρμακοποιοί είναι επιστήμονες και ότι ως τέτοιοι αντιμετωπίζονται σε όλον τον πολιτισμένο κόσμο;

    Galia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ορισμένες διαπιστώσεις:

    1. Η Σουηδία έχει συγκρίσιμο πληθυσμό με της Ελλάδας (9,5 εκατ) αλλά βέβαια πολύ διαφορετικά γεωγραφικά και πληθυσμιακά χαρακτηριστικά.

    2. Σύμφωνα με στοιχεία του EFPIA-2008, στη Σουηδία υπάρχουν μόνο 2 (!) φαρμακαποθήκες-συνεταιρισμοί και 876 φαρμακεία σε όλη τη χώρα με αναλογία 9,6 φαρμακεία ανά 100.000 κατοίκους. Στην Ελλάδα (πάντα με στοιχεία 2008): 150 φαρμακαποθήκες-συνεταιρισμοί, 10.500 φαρμακεία και ~96 φαρμακεία ανά 100.000 κατοίκους. Αυτό απλά σημαίνει σχεδόν δεκαπλάσια πελατεία, μεγαλύτερος όγκος πωλήσεων και υψηλότερο κέρδος (σε απόλυτα νούμερα) ανά φαρμακείο στη Σουηδία. Κατά τη γνώμη μου, είναι σαν να συγκρίνουμε ένα ψιλικαντζίδικο με ένα super market.

    3. Είναι ίδιες οι τιμές των φαρμάκων στη Σουηδία με την Ελλάδα; Είναι η Σουηδία χώρα αναφοράς (και μάλιστα από τις 3 φθηνότερες) για το περίφημο δελτίο τιμών;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. "Κλειστό" χαρακτηρίζεται ένα επάγγελμα (όπως του φαρμακοποιού, του μηχανικού, του συμβολαιογράφου κλπ) γιατί το κράτος καθορίζει τα ποσοστά κέρδους αντί να αφήσει τον ανταγωνισμό μεταξύ των επαγγελματιών να διαμορφώσει τις τιμές.
    Όλο το νόημα της ελεύθερης αγοράς είναι να υπάρχει ανταγωνισμός, να μειώνονται οι τιμές, να βγαίνει κερδισμένος ο καταναλωτής-πολίτης και να κάνει μεγαλύτερη κατανάλωση ώστε να κινείται το χρήμα.
    Τα βενζινάδικα που ανταγωνίζονται μεταξύ τους δεν σας αρέσουν; Δεν θα θέλατε να ισχύει το ίδιο και για άλλα επαγγέματα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αγαπητέ Ανώνυμε (8:34μμ), πραγματικά αναφέρεσαι σε ελεύθερες τιμές φαρμάκων ?????
    Μάλλον δεν ξέρεις τι γράφεις. Αλοίμονο αν αφήσουν το φάρμακο (ως κοινωνικό αγαθό) στις διαθέσεις των πολυεθνικών και στα κέρδη τους. Θα γίνει ό,τι έγινε και με άλλα προϊόντα. Ευτυχώς, που για σένα δεν συμφωνεί καμία Ευρωπαϊκή χώρα και υπάρχει παντού διατίμηση...
    Συνεπώς το επάγγελμα πάλι "κλειστό" θα μείνει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.