30/9/10

Πρόωρες εκλογές στο Κόσοβο, αν δεν υπάρξει συμφωνία για το διάδοχο του Φ. Σεϊντίου -

Εάν οι δύο εταίροι του κυβερνητικού συνασπισμού στο Κόσοβο, το Δημοκρατικό Κόμμα Κοσόβου του πρωθυπουργού, Χασίμ Θάτσι και η Δημοκρατική Συμμαχία Κοσόβου του Φατμίρ Σεϊντίου δεν συμφωνήσουν σύντομα για το πρόσωπο, που θα αναλάβει την προεδρία του Κοσόβου, θα προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου στην Πρίστινα.

Οι νέες εκλογές ενδέχεται να περιπλέξουν τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για έναρξη των διαβουλεύσεων Πρίστινας-Βελιγραδίου έως το τέλος του Οκτωβρίου, σχολιάζουν τα ίδια δημοσιεύματα.

Το Σύνταγμα του Κοσόβου ορίζει την εκλογή του προέδρου από τη Βουλή του Κοσόβου και εφ'όσον το νομοθετικό σώμα δεν μπορέσει να εκλέξει τον πρόεδρο, προκηρύσσονται πρόωρες εκλογές.

Ο Φατμίρ Σεϊντίου παραιτήθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου, μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, το οποίο έκρινε ότι δεν μπορεί ταυτόχρονα να είναι πρόεδρος του Κοσόβου και αρχηγός κόμματος.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον και ο επικεφαλής του διεθνούς πολιτικού γραφείου, Πίτερ Φέιθ, εκτίμησαν πως η αλλαγή στην προεδρία του Κοσόβου θα είναι «ομαλή», όμως τα περισσότερα ΜΜΕ στην Πρίστινα αναφέρουν πως υπάρχουν προβλήματα στη "γραμμή" Δημοκρατικού Κόμματος Κοσόβου και Δημοκρατικής Συμμαχίας Κοσόβου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ντάνας» του Βελιγραδίου, οι δυτικοί διπλωμάτες δεν του ζήτησαν να διατηρήσει το προεδρικό αξίωμα. Αντίθετα, η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ επιθυμούν, η Πρίστινα να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις με το Βελιγράδι με μία φωνή, δηλαδή να υπάρχει μία διεύθυνση λήψης αποφάσεων. Είναι προς το συμφέρον της Δύσης να μην διεξαχθούν πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές στο Κόσοβο και να πραγματοποιηθούν οι τακτικές εκλογές έως το τέλος του 2011, σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Ο Πίτερ Φέιθ επιβεβαίωσε ότι μπορεί να υπάρξει αναβολή των διαπραγματεύσεων Πρίστινας - Βελιγραδίου, αν η κυβέρνηση, λόγω της παραίτησης του Φατμίρ Σεϊντίου, προκηρύξει πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές.

«Αν αποφασίσουν να περιμένουν, ώστε να διεξαχθούν εκλογές και μετά να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, ίσως αργότερα, με ευκολότερο τρόπο, φθάσουμε στη φάση του διαλόγου. Η νέα κυβέρνηση θα έχει περισσότερη νομιμοποίηση να διαπραγματεύεται για όλα τα θέματα. Η αναβολή δεν σημαίνει απαραίτητα αρνητική εξέλιξη», είπε ο κ. Φέιθ, σε δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό της Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα, Radio Kontakt Plus, αλλά εξέφρασε την ελπίδα να μην υπάρξει τελικά αναβολή των διαπραγματεύσεων.

Η Ράντα Τράικοβιτς, επικεφαλής της μη κυβερνητικής οργάνωσης Ευρωπαϊκό Κίνημα Σέρβων της Γκρατσάνιτσα, δήλωσε ότι η παραίτηση του κ. Σεϊντίου σίγουρα θα επηρεάσει τις επικείμενες διαπραγματεύσεις υπό την έννοια της διάρκειας. Η κ. Τράικοβιτς εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι, πρόωρες βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν στο Κόσοβο, το Δεκέμβριο.

«Στο εσωτερικό των πολιτικών κομμάτων του Κοσόβου υπάρχουν παρατάξεις και είναι ορατή η αποσταθεροποίηση στην κυβέρνηση και στη Βουλή. Προφανώς, κάποιους δεν τους συνέφερε να παραμείνει πρόεδρος του Κοσόβου ο Σεϊντίου. Η παραίτησή του και οι πρόωρες εκλογές που θα ακολουθήσουν θα επηρεάσουν το διάλογο, ο οποίος θα έχει μακρά διάρκεια», πρόσθεσε.

Ο Αλβανός βουλευτής στο Σερβικό Κοινοβούλιο, στέλεχος του αλβανικού Κόμματος Δημοκρατικής Δράσης (PDP), Ρίζα Χαλίμι, εκτιμά πως δεν υπάρχει λόγος, η παραίτηση του κ. Σεϊντίου να επηρεάσει το διάλογο Βελιγραδίου - Πρίστινας.

Ο κ. Χαλίμι είπε ακόμη ότι η ύπατη εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια, Κάθριν Άστον, είχε ήδη αναγγείλει ότι επικεφαλής στις διαπραγματεύσεις θα είναι ο πρόεδρος της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς και ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι.

«Είναι λογικό. Είναι οι δύο σημαντικότερες πολιτικές προσωπικότητες στο Κόσοβο και τη Σερβία», είπε ο κ. Χαλίμι.
http://web.ana-mpa.gr/balkans

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.