30/9/10

Ξέρει η Κομισιόν αλλά απλώς... παρακολουθεί

Επιμένουν οι Τούρκοι, να στήσουν πυρηνικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Ακούγιου, που, στο πολύ κοντινό παρελθόν, έχει δώσει κάτι σεισμούς πάνω από 6 Ρίχτερ, αδιαφορώντας, προφανώς, για το αν στο άμεσο μέλλον, θα έχουμε ένα νέο Τσερνομπίλ, στη καρδιά της Μεσογείου.

Την ίδια ώρα, απλός θεατής, στις προθέσεις της παραμένει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και μάλιστα την ώρα που, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών της Τουρκίας, το συντομότερο δυνατό και ίσως εντός του Σεπτεμβρίου, θα έχει συσταθεί η εταιρία που θα κατασκευάσει το σταθμό.

Αυτό, τουλάχιστον, προκύπτει, από γραπτή απάντηση που έδωσε ο αρμόδιος Επίτροπος Φούλε, στους Έλληνες ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Μαριέττα Γιαννάκου και Ιωάννη Τσουκαλά, πάνω σε ερώτηση τους που αναφέρονταν στα ερωτηματικά που υπάρχουν, για τις ικανότητες της Τουρκίας, να προχωρήσει στο πυρηνικό αυτό εγχείρημα.

Επιβεβαιώνοντας τη θέση της Κομισιόν, ως θεατή στα πυρηνικά δρώμενα στην Τουρκία, ο Επίτροπος Φούλε ομολογεί ότι: «Η Τουρκία δεν συμμετέχει στο πρόγραμμα της Ε.Ε. για την πυρηνική ασφάλεια και την ακτινοπροστασία, ούτε έχει προσχωρήσει στην κοινή σύμβαση για την ασφάλεια διαχείρισης αναλωμένου καυσίμου και την ασφάλεια διαχείρισης ραδιενεργών αποβλήτων».

Στην απάντησή του, επισημαίνει ακόμη ότι «η Επιτροπή παρακολουθεί με προσοχή την εξέλιξη της νομοθεσίας, των πρακτικών και των διοικητικών ικανοτήτων της Τουρκίας στον τομέα της πυρηνικής ασφάλειας».

Κατά δε την άποψη του Επιτρόπου Φούλε «η Τουρκία βρίσκεται στη διαδικασία ευθυγράμμισης της νομοθεσίας της με το κεκτημένο της Ε.Ε.: θέσπισε έναν νόμο πλαίσιο για την κατασκευή και λειτουργία εγκαταστάσεων παραγωγής πυρηνικής ενέργειας και πώλησης ενέργειας καθώς και κανονισμούς εφαρμογής, π.χ. για τους χώρους στους οποίους βρίσκονται οι εγκαταστάσεις πυρηνικής ενέργειας καθώς και για ειδικές αρχές σχεδιασμού για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων αυτών».

Καταλήγει, ωστόσο, ο Επίτροπος, λέγοντας ότι, «η Κομισιόν έχει σημειώσει την ανάγκη για περαιτέρω εναρμόνιση της τουρκικής νομοθεσίας με το κεκτημένο της Ε.Ε. για την εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, συμπεριλαμβανομένων των διασυνοριακών πτυχών του».

Σ' όλες τις επαφές μας με τις τουρκικές αρχές, επισημαίνουμε το ενδιαφέρον μας, για περισσότερες πληροφορίες, σχετικά με τα σχέδια της Τουρκίας στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας, υπογραμμίζει ο Επίτροπος, τονίζοντας ότι:

«Πάγια θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ότι, η επιλογή του ενεργειακού μείγματος, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης πυρηνικής ενέργειας, αποτελεί κυρίαρχη απόφαση κάθε χώρας. Εντούτοις, οι εθνικές αποφάσεις για τη χρησιμοποίηση πυρηνικής ενέργειας ως πηγής παραγωγής ηλεκτρισμού πρέπει να βασίζονται στην ικανότητα της χώρας να εξασφαλίζει υψηλό επίπεδο προστασίας».

Εκείνο που ανησυχεί ιδιαίτερα είναι το τελευταίο κομμάτι της δήλωσης του κυρίου Επιτρόπου, που αναφέρει ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι διαθέσιμη, να παράσχει τις απαιτούμενες συμβουλές και στήριξη, ιδίως στο πλαίσιο του μηχανισμού προενταξιακής βοήθειας».

Δηλαδή, εκτός από το να είναι απλοί θεατές, θα τους δώσουν και κοινοτικά κονδύλια και τεχνολογική υποστήριξη, για να στήσουν τον πυρηνικό σταθμό, σε μία κατ' εξοχήν σεισμογενή περιοχή;
topontiki.gr

2 σχόλια:

  1. καλα οι περιξ συρια,ισραηλ αιγυπτος κλπ ΔΕΝ αντιδρουν?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στην Ιαπωνία που κάνει πιό πολλούς και πιό ...αντρικούς σεισμούς, έχουν 50 πυρηνικές μονάδες.

    Να δώσουμε προτεραιότητα στα αιολικά/ηλιακά, αλλά να κατασκευάσουμε κι εμείς πυρηνικές μονάδες, αφού είναι πιό οικονομική και καθαρή -έναντι πετρελαίου/λιγνίτη- λύση...

    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.