6/9/10

Διαψεύδεται η μυστική συμφωνία Ερντογάν-Οικουμενικού Πατριάρχη

Ο Εγκεμέν Μπαγίς, υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου και επικεφαλής της τουρκικής διαπραγματευτικής ομάδας στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, διέψευσε την είδηση περί μυστικής συμφωνίας μεταξύ του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Οικουμενικού Πατριάρχη, όπως δημοσιεύτηκε χτες σε αθηναϊκή εφημερίδα.

Σε αποκλειστικές του δηλώσεις προς την τουρκική εφημερίδα «Ζαμάν, ο Μπαγίς είπε ότι «δεν παίρνουμε στα σοβαρά τέτοιες ειδήσεις. Οι εν λόγω ισχυρισμοί δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας δεν προβαίνει σε μυστικές διαπραγματεύσεις με κανέναν».

Σύμφωνα με τον τούρκο υπουργό, ο κ. Ερντογάν «κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, τον περασμένο Μάιο, διατύπωσε ξεκάθαρα τις απόψεις του και ερωτηθείς εάν αναγνωρίζει την Οικουμενικότητα του Πατριαρχείου είπε ότι αυτό δεν ενοχλούσε τους πρόγονούς μου και συνεπώς δεν ενοχλεί κι εμένα».

Ο Ε. Μπαγίς σημείωσε ότι «έχει σημασία το γεγονός ότι σε μια περίοδο που αναπτύσσονται οι τουρκοελληνικές σχέσεις, ο τύπος αντί να υποστηρίζει τη διαδικασία αυτή, δημοσιεύει ειδήσεις που προκαλούν αμφιβολίες».

Τα τουρκικά ΜΜΕ είχαν αναφερθεί χτες στο εν λόγω δημοσίευμα στην Αθήνα, περί συμφωνίας για αναγνώριση της οικουμενικότητας του Πατριαρχείου και επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη.

Ο κ. Μπαγίς αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στα θέματα αυτά και σε δηλώσεις του που δημοσιεύονται στο τουρκικό περιοδικό «Κριτέρ», που διανεμήθηκε σήμερα με την εφημερίδα «Ραντικάλ».

Σε ερώτηση σχετικά με τη Θεολογική Σχολή είπε ότι «το θέμα αυτό είναι στην ατζέντα μας. Δεν κλείσαμε εμείς τη σχολή. Αυτή έκλεισε με απόφαση δικαστηρίου. Συνεχίζουμε να ερευνούμε το θέμα για το αν οι αλλαγές που έγιναν, μετά τη δικαστική αυτή απόφαση, στο Σύνταγμα και τους νόμους, είναι αρκετές για την επαναλειτουργία. Παρ' ότι δεν είναι ζήτημα αμοιβαιότητας, ωστόσο πιστεύω ότι θα παίξουν σημαντικό ρόλο τα βήματα που θα κάνουμε ταυτόχρονα με την Ελλάδα».

Ο Τούρκος υπουργός συνέχισε λέγοντας ότι «εάν εμείς δείξαμε ανοχή στο γεγονός ότι μετά από 88 χρόνια έκαναν στη Σουμελά προσευχή για την ειρήνη, αν στις 19 Σεπτεμβρίου θα γίνει λειτουργία, μετά από 112 χρόνια, στην εκκλησία στο Άκνταμαρ, τότε και η Ελλάδα θα πρέπει να επιτρέψει να λειτουργήσουν τα τεμένη που είναι κλειστά στην Αθήνα και σε άλλα σημεία της Ελλάδας. Αυτό πιστεύω ότι είναι ανάγκη, που πηγάζει όχι μόνο από τις ανάγκες των εκατοντάδων ελλήνων πολιτών, αλλά και από τις ανάγκες εκατομμυρίων μουσουλμάνων που επισκέπτονται την Ελλάδα και τον πλούσιο πολιτισμό της Ελλάδας, που καυχιέται ότι είναι λίκνο της Δημοκρατίας».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

2 σχόλια:

  1. ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΑΦΟΥΝ ΟΙ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΤΩΝ
    ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΠΑΤΡΟΓΟΝΙΚΕΣ ΤΟΥΣ Ε Σ Τ Ι Ε Σ.
    ΟΛΑ ΤΑ ΕΧΕΤΕ ΙΣΟΠΕΔΩΣΕΙ...
    "ΕΠΙ ΤΩΝ ΕΡΕΙΠΙΩΝ ..."ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΙ
    ΟΙ ΣΤΕΝΑΓΜΟΙ ,ΟΙ ΘΡΗΝΟΙ,ΤΑ ΚΛΑΜΑΤΑ,
    ΤΩΝ ΑΔΙΚΟΧΑΜΕΝΩΝ ΔΥΣΜΟΙΡΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.
    ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΓΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΟΙ ΠΡΟΓΟΝΟΙ ΣΑΣ.ΚΑΙ ΘΕΛΕΤΕ
    ΝΑ ΣΑΣ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΤΑΧΑ ΜΗΝ ΜΑΣ ΠΑΘΕΤΕ ΤΙΠΟΤΑ...
    ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΟΙ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΓΙΝΑΝΕ
    ΑΧΥΡΩΝΕΣ ΚΑΙ ΟΡΝΙΘΩΝΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ
    ΧΟΙΡΟΣΤΑΣΙΑ....
    "ΜΕΓΑΣ ΕΙΣΑΙ ΚΥΡΙΕ,ΘΑΝΑΙ Η ΜΗΤΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ,/ΘΑΝΑΙ ΟΙ ΑΘΑΝΑΤΕΣ ΜΑΝΑΔΕΣ
    ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ,/ΚΑΙ ΝΑΝΟΥΡΙΖΟΥΝ Τ'ΑΓΕΝΝΗΤΑ.."ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ
    ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ
    ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΔΙΚΑΙΣΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΤΗΝ ΜΙΚΡΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΝΤΟ!
    Χρηστος Βουλγαρης απο Λονδινο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.