30/9/10

Λευκή αξιολόγηση της Τουρκίας στο Κυπριακό, προανήγγειλε ο Εγκεμέν Μπαγίς

Βρυξέλλες: Προαγγελία «λευκής» ευρωπαϊκής αξιολόγησης της Τουρκίας τον Δεκέμβριο αναφορικά με τις ανεκπλήρωτες υποχρεώσεις έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, έκανε ο Εγκεμέν Μπαγίς, ο οποίος υποκαθιστώντας την Ε.Ε ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι δεν θα έχουμε ούτε και εφέτος εκτροχιασμό της αμαξοστοιχίας» που οδηγεί την Τουρκία στην Ευρώπη.

Με ύφος χιλίων καρδιναλίων, ο Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας χρησιμοποίησε ειρωνικά σχόλια για την επικείμενη αξιολόγηση και με προκλητικό τρόπο ανακοίνωσε και το αποτέλεσμά της, τρεις μήνες πριν αυτή λάβει χώρα. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «κάθε χρόνο, κάθε Δεκέμβριο, υπάρχει φόβος για εκτροχιασμό του τρένου. Κάθε χρόνος είναι κρίσιμος για το Κυπριακό πρόβλημα. Κάθε Δεκέμβριο η Τουρκία θα τεθεί εκτός τροχιάς. Ευχαριστώ τον Θεό, που ποτέ δεν είχαμε αυτό τον εκτροχιασμό και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι δεν θα έχουμε ούτε και εφέτος εκτροχιασμό της αμαξοστοιχίας» που οδηγεί την Τουρκία στην Ε.Ε, δήλωσε ο Εγκεμέν Μπαγίς. Φρόντισε μάλιστα να σημειώσει ότι «η Τουρκία είναι πολύ σημαντική για την Ευρώπη και η Ευρώπη είναι πολύ σημαντική για την Τουρκία»…

Η προαγγελία του αποτελέσματος της αξιολόγησης της Ε.Ε έγινε μετά από ερώτηση, στο πλαίσιο ομιλίας του κ. Μπαγίς στο European Policy Center. Είναι προφανές ότι η εν λόγω τοποθέτηση, αφήνει εκτεθειμένους τόσο τον Επίτροπο διεύρυνσης Στέφαν Φούλε, όσο και την Κομισιόν στο σύνολό της, αφού ο Εγκεμέν Μπαγίς «έβγαλε στη φόρα» τη στάση που θα τηρήσουν οι Βρυξέλλες στην έκθεση προόδου που θα εκδώσουν για την Τουρκία. Άλλωστε, ο κ. Μπαγίς συναντήθηκε προχθές με τον Τσέχο Επίτροπο και όπως απεκάλυψε ο «Φ» εξασφάλισε διαβεβαιώσεις για έκδοση λευκού φύλλου πορείας στο Κυπριακό κατά την επικείμενη αξιολόγηση της Τουρκίας, κάτι που επιβεβαιώνει πλέον και ο ίδιος ο Τούρκος αξιωματούχος…

Στο πλαίσιο των τοποθετήσεών του, ο Τούρκος επίσημος επέκρινε «κάποιους πολιτικούς» στην Κύπρο ότι «εκμεταλλεύονται την ένταξη της Τουρκίας για λόγους εσωτερικής πολιτικής» κατανάλωσης. Ανάλογες κατηγορίες εκτόξευσε και κατά πολιτικών «στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Αυστρία» που όπως υποστήριξε, εκμεταλλεύονται για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης το Κυπριακό, το οποίο, όπως ισχυρίστηκε «είναι άσχετο» με την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.

Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι στο πλαίσιο επαφών στην Ευρωβουλή, ο κ. Μπαγίς εστιάστηκε στην προώθηση του Κανονισμού για το απευθείας εμπόριο, ζητώντας από πολιτικές ομάδες και πρόσωπα-κλειδιά να στηρίξουν τα συμπεράσματα του 2004 για άρση της λεγόμενης «απομόνωσης» των Τουρκοκυπρίων. Ζήτησε παράλληλα όπως ο Κανονισμός αυτός εγκριθεί «ανόθευτος» και χωρίς παραχώρηση «ανταποδοτικών οφελών» προς την Κυπριακή Δημοκρατία, απορρίπτοντας το πακέτο του Προέδρου Χριστόφια για επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου στον ΟΗΕ, θέση με την οποία συμπλέει και η Κομισιόν, όπως έχει επισήμως καταγραφεί διά των δηλώσεων του αρμοδίου Επιτρόπου Στέφαν Φούλε.

"Είμαστε μίλια μπροστά" από τη Λευκωσία

Αιχμές κατά της Λευκωσίας για τήρηση ανελαστικής στάσης στην επίλυση του Κυπριακού άφησε ο Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Εγκεμέν Μπαγίς. Δήλωσε ότι «από το 2002 προσπαθούμε να λύσουμε το Κυπριακό πρόβλημα», προσθέτοντας ότι «ισχυριζόμασταν ότι θα είμαστε ένα βήμα μπροστά, αλλά τώρα αισθανόμαστε ότι είμαστε μίλια μπροστά».

Διατύπωσε μάλιστα τη θέση ότι «κάθε πρόταση που έχουμε υποβάλει έχει απορριφθεί και δεν έχουμε λάβει οποιεσδήποτε αντιπροτάσεις» από την Ελληνοκυπριακή πλευρά. Υπέδειξε μάλιστα προς τη Λευκωσία με χαρακτηριστικό τρόπο ότι «εάν ήμουν Κύπριος θα εργαζόμουν περισσότερο για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε και από τον ίδιο τον επικεφαλής των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων. Δεν είναι λογικό», πρόσθεσε, «οι Κύπριοι να μπλοκάρουν την Τουρκία».

Κατέληξε δε υποστηρίζοντας πως «η συνύπαρξη μας στον ίδιο οργανισμό θα αποτελούσε το φθηνότερο συμβόλαιο ασφάλειας». Στη διάρκεια των επαφών του ζήτησε το άνοιγμα νέων διαπραγματευτικών κεφαλαίων, με επίκεντρο «Ενέργεια» και «Παιδεία-Πολιτισμό», που μπλοκάρει η Κυπριακή Δημοκρατία.

Του Παύλου Ξανθούλη από το σημερινό φύλλο του Φιλελεύθερου

2 σχόλια:

  1. Μα ο άνθρωπος είπε το πλέον εμφανές πράγμα. Εάν δεν τεθεί βέτο από Ελλάδα και Κύπρο, είναι δυνατόν κάποιος άλλος να σταματήσει την πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ και να εκβιάσει την Τουρκία?

    Στην ελεεινή κατάσταση που είναι τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος θα τρέμει το φυλλοκάρδι τους μήπως βρεθεί κανένας τρίτος τυπικός και θέσει εμπόδια στην πορεία της Τουρκίας. Σφάξε με αγά μου να αγιάσω δηλαδή.

    Κι αυτό το παρουσιάζουν κάποιοι ως πολιτική ωριμότητα. Μωραίνει Κύριος ον βούλεται απωλέσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.