30/9/10

Συζητήσεις για την ένωση Κοσόβου - Αλβανίας ζητάει ο Αλμπίν Κούρτι

Οι αρχές του Κοσόβου πρέπει να αρχίσουν διαπραγματεύσεις με τα Τίρανα για την ένωση Κοσόβου-Αλβανίας και όχι συνομιλίες με το Βελιγράδι, δήλωσε ο αρχηγός του Κινήματος «Αυτοδιάθεση», Αλμπίν Κούρτι.

«Αντί να συζητούν με τα Τίρανα για την ένωση Κοσόβου-Αλβανίας, οι πολιτικοί μας επιθυμούν να συζητήσουν για την εσωτερική διαίρεση του Κοσόβου», ανέφερε ο αρχηγός του Κινήματος, στη διάρκεια επίσκεψης στην Κλίνα, όπου κήρυξε την έναρξη εκστρατείας κατά του αναγγελθέντος διαλόγου Βελιγραδίου-Πρίστινας.

Ο Αλμπίν Κούρτι συγκρότησε, στις 15 Σεπτεμβρίου, το πρώτο συμβούλιο του Κινήματος «Αυτοδιάθεση», με στόχο την αύξηση της επιρροής στην κοινή γνώμη, την οποία καλεί να ταχθεί κατά των διαπραγματεύσεων μεταξύ των αρχών του Κοσόβου και της Σερβίας.

Ο αρχηγός του Κινήματος είπε ότι, οι διαπραγματεύσεις δεν είναι αναγκαίες, επειδή "η Σερβία δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία του Κοσόβου και πρέπει να ζητήσει συγγνώμη για τη γενοκτονία σε βάρος του αλβανικού λαού". Οι διαπραγματεύσεις με τη Σερβία, σύμφωνα με την άποψή του, έχουν στόχο την υλοποίηση του σχεδίου έξι σημείων του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

«Εμείς συγκροτούμε τις δομές μας για να αντιμετωπίσουμε τις νέες προκλήσεις, είτε πρόκειται για εκλογές, είτε για κάτι άλλο. Μαζί με το λαό θα διαδηλώσουμε με μόνιμο σύνθημα «Όχι στις διαπραγματεύσεις-Αυτοδιάθεση».

Ο Αλμπίν Κούρτι, πρώην αρχηγός του φοιτητικού κινήματος και πολιτικός κρατούμενος, έμεινε για μεγάλο χρονικό διάστημα εκτός πολιτικής σκηνής στο Κόσοβο, ασκώντας κριτική στις αρχές της Πρίστινας και εμμένοντας στη θέση ότι δεν χρειάζεται διάλογος μεταξύ Βελιγραδίου - Πρίστινας.

Αντίθετη άποψη φαίνεται πως έχει ο Βέτον Σουρόι, ο οποίος υπήρξε ηγέτης του μεταρρυθμιστικού κόμματος ORA και ήταν βασικό στέλεχος της διαπραγματευτικής ομάδας της Πρίστινα για το καθεστώς του Κοσόβου στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν η ένωση με την Αλβανία αποτελεί μακρινό όνειρο για αυτούς ο Σουρόι απαντάει:

"Δεν μπορούμε να μιλάμε για ένωση της Αλβανίας και του Κοσόβου σε ένα κράτος. Το Κόσοβο πρέπει να παραμείνει ανεξάρτητο. Ομως, σε περίπτωση ένταξης τόσο της Αλβανίας όσο και του Κοσόβου στην ΕΕ, ουσιαστικά θα επιτευχθεί η ένωσή τους στο πλαίσιο πάντα της ΕΕ."http://www.nenanews.eu

-Σε Βελιγράδι και Πρίστινα θα μεταβεί η Χίλαρι ΚλίντονΕπίσκεψη στο Βελιγράδι και την Πρίστινα θα πραγματοποιήσει σε περίπου δέκα μέρες η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον.

Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες "είναι έτοιμες να βοηθήσουν, να διευκολύνουν, να υποστηρίξουν και να καλοπιάσουν τα μέρη για να συμφωνήσουν. Αλλά τελικά, εναπόκειται στους ηγέτες και τους λαούς να αποφασίσουν για το μέλλον τους", δήλωσε η Χίλαρι Κλίντον κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον.

Το Σάββατο ο Σέρβος πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσουν σύντομα συνομιλίες με το Κόσοβο. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

-Απόφαση για απόσυρση Σλοβάκων από το Κόσοβο

Η σλοβακική κυβέρνηση αποφάσισε να αποσύρει τους Σλοβάκους στρατιώτες από το Κόσοβο έως τα τέλη του έτους, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Άμυνας της Μπρατισλάβα.

«Η Σλοβακία θα αποσύρει έως τα τέλη του έτους τους 140 στρατιωτικούς που βρίσκονται σήμερα στο Κόσοβο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου.Η απόφαση αυτή της κυβέρνησης θα πρέπει να υιοθετηθεί από το κοινοβούλιο για να τεθεί σε ισχύ.«Η αποχώρηση (από το Κόσοβο) θα επιτρέψει στη Σλοβακία να ενισχύσει την παρουσία της στην αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν», προσέθεσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας.

Η Σλοβακία βρίσκεται μεταξύ των χωρών που αντιτίθενται στην επίσημη αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου.www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.