12/9/10

Σκάκι: Το «Μέγα Ζατρίκιον» της Αρχαίας Κνωσού.

Ο Αχιλλεύς και ο Αίας παίζουν πεσσούς.
Από το 1.600 π.χ. οι κάτοικοι της Κρήτης γνώριζαν το ψυχαγωγικό αυτό άθλημα και το είχαν κατατάξει ανάμεσα στις αγαπημένες δραστηριότητες των βασιλικών οικογενειών.

Στις μέρες μας, το σκάκι αποτελεί στοιχείο πρόκλησης ανάμεσα σε σκεπτόμενους παίκτες, με εκατομμύρια οπαδούς σε ολόκληρο τον κόσμο. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι τα τουρνουά σκάκι δεν διεξάγονται πλέον μόνον σε επίπεδο προσωπικών συναντήσεων, αλλά και μέσω του διαδικτύου, με παίκτες όλων των ηλικιών από κάθε γωνιά της γης.

Το σκάκι στην αρχαία Ελλάδα
Όταν ο Βρετανός αρχαιολόγος Σερ Άρθουρ Έβανς πραγματοποιούσε ανασκαφές στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού στα τέλη του 19ου αιώνα, έμεινε έκθαμβος όταν αντίκρισε μια μεγάλη πλάκα από ελεφαντόδοντο και πέτρα χρώματος μπλε, με γυάλινη επικάλυψη και χρυσά φύλλα. Το εντυπωσιακό αυτό εύρημα ήταν το «Μέγα Ζατρίκιον» που συνοδευόταν από πέντε πιόνια από ελεφαντόδοντο και είχε διαστάσεις 104Χ61 εκατοστά. Το «Μέγα Ζατρίκιον» ήταν ένα βασιλικό παιχνίδι ανάλογο με το σύγχρονο σκάκι και γι’ αυτό ο χώρος που ανακαλύφθηκε ονομάστηκε «Διάδρομος του Ζατρικίου».

Στην αρχική του μορφή απεικόνιζε ένα τέλειο ημερολόγιο με τέσσερα έτη, όπου οι 72 περιφερειακές γραμμές αντιστοιχούν σε 72 χρονικά διαστήματα των 20 λεπτών, δηλαδή μια 24ωρη μέρα (72Χ20 =1440 λεπτά = 24ώρες Χ 60 λεπτά = μία 24ωρη ημέρα).

Η φιλοσοφία του σκακιού
Μέχρι την εποχή του μεσαίωνα, το πνευματικό αυτό παιχνίδι σκέψης και αυτοσυγκέντρωσης εξακολουθούσε να ονομάζεται «Ζατρίκιον» και αποτελούσε μια από τις δημοφιλέστερες ψυχαγωγικές δραστηριότητες των βασιλικών οικογενειών, που το χρησιμοποιούσαν για να διδάξουν στα παιδιά τους ότι ο βασιλιάς είναι ανίσχυρος χωρίς το λαό του. Όπως και σήμερα, είχε 64 τετραγωνάκια, όπου καθένα αντιστοιχούσε σε μια ξεχωριστή περιοχή του βασιλείου. Όπως είναι φυσικό, ο βασιλιάς δεν έπρεπε με κανένα τρόπο να χάσει, έστω και μια περιφέρεια από το βασίλειό του, γιατί τότε πια θα έμενε μόνος κι έρημος, χωρίς καλλιεργήσιμη γη και υπηκόους.

Κάποτε μάλιστα, λέγεται ότι ένας Ιταλός πρίγκιπας αποφάσισε να παίξει μια παρτίδα σκάκι με έναν ταπεινό Ινδό αχθοφόρο, με έπαθλο….. μερικούς κόκκους ρυζιού. Όταν ο πρίγκιπας ρώτησε πώς θα οριζόταν το έπαθλο εκείνος του είπε: «αν κερδίσω, θα μου βάλεις έναν κόκκο ρυζιού πάνω στο πρώτο τετράγωνο της σκακιέρας, δύο κόκκους στο δεύτερο, τέσσερις στο τρίτο και θα συνεχίζουμε να διπλασιάζουμε σε κάθε τετράγωνο τους κόκκους μέχρι να φτάσουμε στο τελευταίο». Του πρίγκιπα του φάνηκε πανεύκολο, αλλά δεν είχε υπολογίσει όμως τα παρακάτω: Αν έχανε, ο αριθμός των κόκκων θα άγγιζε τους 18.446.744.073.709.551.615 (!!!) ή αν προτιμάτε σε βάρος τα 977.677 δισεκατομμύρια τόνους. Δηλαδή με λίγα λόγια θα χρειαζόταν να σπείρουν 76 φορές όλες τις ηπείρους της Γης για να παράγουν μια τέτοια ποσότητα. Δεν είναι εντυπωσιακό;
Μέχρι σήμερα, το σκάκι εξακολουθεί να κατέχει ηγετική θέση ανάμεσα στα λεγόμενα «εγκεφαλικά αθλήματα» ή «αθλήματα σκέψης», δεδομένου ότι απαιτεί ιδιαίτερες ικανότητες και γνώσεις.

http://img.pathfinder.gr/clubs/files_3/112041/33.doc

Πέθανε ο ξακουστός Δανός σκακιστής Μπεντ Λάρσεν
Ο Μπεντ Λάρσεν, ο οποίος θεωρείται ο ισχυρότερος σκακιστής της Δανίας όλων των εποχών, πέθανε σε ηλικία 75 χρονών, μεταδίδει το AP.
Σύμφωνα με τα δεδομένα της Σκακιστικής Ένωσης Δανίας, ο Λάρσεν πέθανε στις 9 Σεπτεμβρίου μετά από σύντομη αρρώστεια. Η αιτία του θανάτου του δεν αναφέρεται. Τις τελευταίες του μέρες ο σκακιστής της πέρασε στο Μπουένος Άυρες, όπου διέμενε με τη σύζυγό του. Ο Λάρσεν, ένας από τους καλύτερους σκακιστές του κόσμου στις δεκαετίες του 60΄, του ΄70 και του 80΄του περασμένου αιώνα, συμμετείχε επανειλημμένα στα παγκόσμια πρωταθλήματα και έπαιζε εναντίον των παγκοσμιων πρωταθλητών Μπορίς Σπάσκι και Μπομπι Φίσερ. Τον Αύγουστο στην Κοπεγχάγη πραγματοποιήθηκε φεστιβάλ σκακιού, αφιερωμένο στα 75-χρονα του Λάρσεν.

http://greek.ruvr.ru/2010/09/10/19813928.html

11 σχόλια:

  1. το σκακι εφευρεθηκε στην ινδιακαι οχι στην ελλαδα απο το βικιπεδια αυτα!!!

    Αν εχω αδικο το γραπτε τους το νατο ξερουν!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 6:48 Γράφει η ανάρτηση οτι το σκάκι ανακαλύφθηκε στην Ελλάδα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καυκασιε αμεσως τρεχεις να απολογηθεις.
    Για ρωτα αυτον τον εξυπνο να σου πει αν γνωριζει το ονομα του Ινδου εφευρετη του ζατρικιου και το ετος εφευρεσης του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όταν ο Βρετανός αρχαιολόγος Σερ Άρθουρ Έβανς πραγματοποιούσε ανασκαφές στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού στα τέλη του 19ου αιώνα, έμεινε έκθαμβος όταν αντίκρισε μια μεγάλη πλάκα από ελεφαντόδοντο και πέτρα χρώματος μπλε, με γυάλινη επικάλυψη και χρυσά φύλλα. Το εντυπωσιακό αυτό εύρημα ήταν το «Μέγα Ζατρίκιον» που συνοδευόταν από πέντε πιόνια από ελεφαντόδοντο και είχε διαστάσεις 104Χ61 εκατοστά. Το «Μέγα Ζατρίκιον» ήταν ένα βασιλικό παιχνίδι ανάλογο με το σύγχρονο σκάκι και γι’ αυτό ο χώρος που ανακαλύφθηκε ονομάστηκε «Διάδρομος του Ζατρικίου».

    Μηπως εσυ ξέρεις ποιός είναι ο Εβανς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καυκασιε σε ποιον απευθυνεσαι τωρα;Στον 12 Σεπτεμβρίου 2010 6:48 μ.μ., η σε εμενα τον 12 Σεπτεμβρίου 2010 9:05 μ.μ.;Διοτι αν απευθυνεσαι σε εμενα, σαφως και ξερω ποιος ηταν ο Εβανς.Υπαρχει και οδος με το ονομα του στο Ηρακλειο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μα είναι γνωστό ότι ΟΛΑ εφευρέθηκαν και ανακαλύφθηκαν στην Ελλάδα. Και ότι δεν το ανακαλύψαμε το τελειοποιήσαμε. Και ότι κάνουν οι άλλοι εμείς το κάνουμε καλύτερα.
    Παρ'όλα αυτά το άρθρο δεν λέει ότι το σκάκι ανακαλύφθηκε στην Ελλάδα οπότε ο πρώτος σχολιαστής ας ηρεμήσει λιγάκι.

    ΥΓ Καλό το Wikipedia αλλά με προσοχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. το σκακι εφευρεθηκε στην ινδια μεταφερθηκε στην περσια και μετα στην ελλαδα.Στην αναγεννηση επανακαλυφθηκε απο γερμανους στην ινδια. Μια ενημερωση εκανα,μηπως λεω μηπως σας πειραξα κατι εβαισθητο κατι και πονατε,για ονομα του ΘΕΟΥ.Τ μεγα ζατρικιον δεν ειναι διαφορετικο απο το περσικο διαφερει μονο στο ονομα.Ηρεμος ειμαι απλα για να προλαβω τον ενθουσιασμο σας.
    Αν εισασταν ενωμενοι με τους ρωμαιοκαθολικους ισως να ειχατε και εσεις την φλογα του προμηθεα...
    και να κανατε πολιτισμο οχινα ειστε βαρος...FROM ENGLAND
    Deste piooi synexisan tis autokratories pou arni8ikate,alla opos len kai profites aurio perimenete pikres,dipses kai katastrofes!!!!

    Britain
    http://www.youtube.com/watch?v=Aay2A0ViJKE

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΚΑΙ ΑΠΟΔΟΜΗΣΗ ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ
    FROM ENGLAND πάντα με αγάπη !
    Δεν ξέρω, ερωτώ : ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΗΤΑΝ ΤΟΣΟ ΕΧΘΡΙΚΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΚΑΤΟΧΗ ? Και τους κατασφάζαμε, είχαμε λευτερώσει σχεδόν τον τόπο όταν τσακίστηκαν από δώ...
    Τότε όμως είχαμε πολεμιστές, ενώ τώρα μόνο προδότες στη δούλεψη των εγγλέζων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. και τοτε με τους γερμανους εμεις οι εγκλεζοι σας σπρωξαμε στον πολεμο για να γυρισει ο γερμανος και ο ιταλος απο εκει,ας ητανε καλα ο μεταξας που ηταν δικος μας πολεμιστης.
    190 χρονια τωρα σας τραβαμε τα αυτια,και θα σας καταντησουμε σαν την πουτανα της Ευρωπης,σαν το τομποκτου !!!!

    δεν ξερετε που ειστε και τι zημια κανετε εκει ,θα σας παρει και θα σας συκωσει!!!

    british greek msn

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. 13 Σεπτεμβρίου 2010 9:37 π.μ. και 13 Σεπτεμβρίου 2010 11:53 π.μ. μπορειτε να γινετε περισσοτερο επεξηγηματικοι στα σχολια σας;Δεν διαθετουμε ολοι προσοντα Πυθιας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ενα πολυ ενδιαφερον αρθρο για ενα κατεξοχην εγκεφαλικο ΑΘΛΗΜΑ! Τωρα για τα ανωνυμα ΜΗΔΕΝΙΚΑ 9.37 και 1.23 που θελουν να γινουν "ΝΟΥΜΕΡΑ"( Δστηχως για αυτους το "ΒIG BROTHER" στην Βρεττανια μας τελιωσε!): Αν ειστε προβοκατορες ειστε ΣΚΑΡΤΟΙ ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟ! αν πλαι ειστε πραγματικοι Αγγλοσαξωνες-απογονοι των βαρβαρων Hegist και Horsa και αλλων πολλλων τοιουτων τοτε δικαιωνετε ΑΠΟΛΥΤΩΣ την συμβουλη του Μαρκου Τουλιου Κικερωνα στον φιλο του Μαρκο Αττικο: "Μην αγοραζεις σκλαβους απο την Βρεττανια γιατι ειναι ανοητοι και ανικανοι για οτιδηποτε"
    Χρηστος Βουλγαρης απο Λονδινο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.