30/9/10

Οι φάκελοι του ΝΑΤΟ

ΣΤΑΘΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΑΔΗΣ
Τελικά, ο πρόεδρος Ομπάμα θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΕΕ κ. Ρομπάι και τον πρόεδρο της Επιτροπής κ. Μπαρόζο- στις 20 Νοεμβρίου, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, στη Λισαβόνα. Η ατζέντα των συνομιλιών τους δεν οριστικοποιήθηκε ακόμη, αλλά στις Βρυξέλλες πιστεύουν ότι θα περιλαμβάνει το πρόβλημα της οικονομικής κρίσης, ζητήματα διεθνών σχέσεων και ασφαλείας.

Πρέπει να αναμένεται ότι ο κ. Ρομπάι θα θέσει το ζήτημα της ανάγκης για νέους τραπεζικούς κανονισμούς, της ισορροπίας μεταξύ λιτότητας και οικονομικού κινήτρου, καθώς και το ζήτημα σταθερότητας της ευρωζώνης. Στο χαρτοφυλάκιό του υπάρχουν όμως και φάκελοι για την κατάσταση στο Αφγανιστάν, για τα πυρηνικά του Ιράν, για το «μόνιμο αδιέξοδο» στις συνομιλίες Ισραήλ και Παλαιστινίων, κ.ά.

Την περασμένη άνοιξη δημιουργήθηκε ζήτημα στις σχέσεις ΗΠΑ- ΕΕ όταν ο αμερικανός πρόεδρος, ανατρέποντας παράδοση δεκαετιών, απέφυγε να συναντηθεί στη Μαδρίτη με τον πρωθυπουργό κ. Θαπατέρο της Ισπανίας που είχε τότε την ευρωπαϊκή προεδρία. Ο Λευκός Οίκος θέλει να περιοριστούν οι συναντήσεις του Ομπάμα στη Λισαβόνα μόνο στα προβλήματα που απασχολούν το ΝΑΤΟ και προεδρικά στελέχη παρατηρούν ότι «ο πρόεδρος θα δημιουργούσε προβλήματα αν έβλεπε τον πρωθυπουργό ενός κράτους της ΕΕ και δεν έβλεπε κάποιου άλλου κράτους». Αναγνωρίζουν όμως ότι στο περιθώριο της διάσκεψης κορυφής θα υπάρξουν ασφαλώς συναντήσεις με ευρωπαίους ηγέτες και συζητήσεις για τη διεθνή ασφάλεια.

Αυτή την ασφάλεια επιδιώκει να στερεώσει η διάσκεψη κορυφής του ΝΑΤΟ (19 ως 20 Νοεμβρίου). Οι 28 ηγέτες των κρατών-μελών της Συμμαχίας θα επισημοποιήσουν την υιοθέτηση εκ μέρους τους της νέας Στρατηγικής Αντίληψης του ΝΑΤΟ για την τρέχουσα δεκαετία, την οποία διαμόρφωσε «ομάδα σοφών» υπό τον γενικό γραμματέα της Συμμαχίας Αντερς Φογκ Ράσμουσεν και έχουν επεξεργαστεί σε συνέχεια τα κράτη-μέλη. Τη διάσκεψη θα απασχολήσει όμως και το θέμα των περικοπών στις στρατιωτικές δαπάνες τις οποίες έκαναν και κάνουν όλα τα κράτη του ΝΑΤΟ. Η Συμμαχία, η οποία μισθοδοτεί πάνω από 15.500 προσωπικό, έχει έξοδα 1,2 δισ. ευρώ και πρόθεση του κ. Ράσμουσεν είναι να τα περιορίσει στο 1 δισ. Τα στρατιωτικά κονδύλια του 2010 των κρατών της Συμμαχίας είναι κατά 4% ως 6% μειωμένα από το 2009 και προβλέπεται να περικοπούν ακόμη περισσότερο το 2011- ως και 10% της Γερμανίας και 8% της Βρετανίας-, παρά τις διαμαρτυρίες των στρατιωτικών και τους εκβιασμούς της διεθνούς πολεμικής βιομηχανίας.

Το ΝΑΤΟ εξετάζει και την περίπτωση να κληθεί στη Λισαβόνα και ο ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεβ. «Η έγκριση της Στρατηγικής Αντίληψης είναι θέμα που ενδιαφέρει και τους Ρώσους» δήλωσε πηγή της Συμμαχίας. Και υπενθύμισε ότι «και εμείς έχουμε επαναλάβει τον διάλογο, καθώς έχουμε να συζητήσουμε πολλά θέματα κοινού ενδιαφέροντος».

eust@tovima.gr
www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.