19/9/10

Λιθοβολισμός του βουλευτή Λυκίδη

Μ Ε Τ Α ΤΗ Ναυμαχία της Σαλαμίνας, της 28.9.480 π.Χρ., κατ’ εντολήν του Ξέρξη, ο αρχιστράτηγος των περσικών δυνάμεων εισβολής στην κατεχόμενη Ελλάδα, ο Μαρδόνιος, έστειλε διαδοχικά δύο ειδικούς απεσταλμένους, τον γιο του Αμύντα τον Αλέξανδρο και τον Ελλησπόντιο Μουρυχίδη, με δελεαστικές προτάσεις για συνθηκολόγηση, στους Αθηναίους.

Εκείνοι, ηγούμενοι της αντίστασης κατά των Μήδων, με επικεφαλής τον Θεμιστοκλή, κι επιλέγοντας τα «ξύλινα τείχη», βρισκόντουσαν πρόσφυγες στη Σαλαμίνα καθώς τη γη τους κατέλαβαν και πυρπόλησαν οι κατακτητές. Την 1η πρόταση Μαρδονίου την απέρριψαν με το γνωστό έκτοτε «όσο ο ήλιος θ’ ακολουθεί τον ίδιο δρόμο που και σήμερα πορεύεται, αποκλείεται να κάνουμε συνθήκες με τον Ξέρξη». Διότι, όπως είπαν, «ελευθερίης γλιχόμενοι αμυνεύμεθα ούτως όκως αν και δυνώμεθα» (η λαχτάρα της λευτεριάς μας παρακινεί να τον αντιμετωπίσουμε [τον κατακτητή] μ’ όση δύναμη έχουμε- Ηροδότου VIII-143).

Ο Μαρδόνιος, στο «Εδαφικό & Περιουσιακό», πρότεινε να τους δώσει πίσω όλη τη γη τους κι επιπρόσθετα όποια άλλα εδάφη ήθελαν για να ορίζουν. Στις «Αποκαταστάσεις» πρότεινε να τους ξανακτίσει τους ναούς που είχαν καταστρέψει τα στρατεύματά του και στην πτυχή της «Διακυβέρνησης» τούς πρότεινε αναγνώριση της αυτονομίας τους, με μόνο αντάλλαγμα να συνθηκολογήσουν με τον Ξέρξη και να συνομολογήσουν συμμαχία μαζί του («ημίν ομαιχμίην συνθέμενοι άνευ τε δόλου και απάτης», (VIII-140). Όπως μήνυσαν και στους Λακεδαιμονίους οι Αθηναίοι, «μολονότι ξέρουμε καλά πως θα 'χουμε μεγαλύτερο κέρδος αν κάνουμε συνθήκες με τον Πέρση παρά αν τον πολεμάμε («κερδαλεώτερόν εστι ομολογέειν τω Πέρση μάλλον ή περ πολεμέειν»), ΤΟ ΦΡΟΝΗΜΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΝΟ ΝΑ ΜΗΝ ΠΡΟΔΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ» («το ημέτερον φρόνημα σαφέως, ότι ουδαμά προδώσομεν την Ελλάδα» ΙΧ-7).

Μ Ε Τ Α ΤΗΝ 1η απόρριψη των προτάσεών του, ο Μαρδόνιος τις ξανάστειλε με τον Μουρυχίδη στη Σαλαμίνα, στην εξ εξορία Βουλή των 500. Τότε ένας βουλευτής, ονόματι Λυκίδης, -γράφει ο Ηρόδοτος (ΙΧ-5)- πρότεινε να δεχτούν τις προτάσεις και να τις πάνε για έγκριση στην εν εξορία Εκκλησία του Δήμου. Κι ο Ηρόδοτος συνεχίζει: «Οι Αθηναίοι όμως αγανάκτησαν κι αμέσως, όσοι έβγαιναν από τη Βουλή κι όσοι ήρθαν απ’ έξω μόλις το 'μαθαν, έβαλαν στη μέση τον Λυκίδη και τον σκότωσαν με λιθοβολισμό («περιστάντες Λυκίδην κατέλευσαν βάλλοντες»). Έμαθαν κι οι γυναίκες των Αθηναίων το τι τρέχει και ξεσηκώνοντας η μια την άλλη βάδιζαν στο σπίτι του Λυκίδη και σκότωσαν με λιθοβολισμό τη γυναίκα του και καταλιθοβόλησαν και τα παιδιά του» (IX-5)…
ΛΑΖΑΡΟΣ Α. ΜΑΥΡΟΣ

ΣΗΜΕΡΙΝΗ

17 σχόλια:

  1. Σημερα ομως θα πρεπει να λιθοβολησουμε ΚΑΙ την πλειοψηφεια του λαου μας,αφου ψηφιζει δεδηλωμενους Λυκιδηδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "...Αναμεσα στα αλλα,μας πληροφορει
    ο ΠΑΝΑΓΗΣ ΣΚΟΥΖΕΣ,ο Οθωμανος αξιωματουχος "εκαμε μιαν συνελευσιν
    εις το σχολειον Ντεκα πανδημει χωρας και χωρια,ηγουμενους και κληρικους,και παρουσιαζουν οι οπαδοι του[κοτζαμπασηδες]ενα λογαριασμο 400.000 χιλ.γροσια ,οπου ειχεν εξοδα,οπου
    τον εκατετρεξαν οι Αθηναιοι και τα
    ζητει,οπου τοσες ειχε προς γροσια
    δυο το ταλαρον,ταλαρα 200.000.
    Μετα πολλης λογοτριβης:αλλα ποιος
    ετολμουσε να ομιληση την αληθειαν,
    παρα ολοι σταυροχεριασμενοι και την
    κεφαλην κατω ηκουον ο,τι ελεγαν
    οι κοτζαμπασηδες Αλιτηριοι".
    "..Μμορει ομως να αντανακλα μια
    ευρυτερη σταση του πληθυσμου οπως,
    λογου χαριν,στην περιπτωση χωριων
    της Αττικης τα οποια αρνηθηκαν
    το 1820 να συγκεντρωσουν
    "το κοινοτικον σιταριον" της
    εκκλησιας.Εναντιον των κοινων
    αυτων ο μητροπολιτης ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ
    επικαλεσθηκε τον νομο της εκκλησιας,
    εξεδωσε δε αφοριστικο γραμμα,το οποιο και σωζεται".βλεπε
    Θ.Φιλαδελφεως ,οπ,παρ,π.Α σελ263.


    Ποσα λιθαρια κοτρωνια πρεπει να ριξουμε διαχρονικα σ'αυτους τους
    αθλιους ΕΦΙΑΛΤΕΣ,ΔΗΜΑΡΑΤΟΥΣ...
    ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΞΕΣΧΙΣΕΙ ΤΙΣ ΣΑΡΚΕΣ
    ΤΟΥ ΔΥΣΜΟΙΡΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΠΟΛΙΤΗ?
    ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ η ΘΑΝΑΤΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΑΡΚΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 19 Σεπτεμβρίου 2010 9:59 π.μ.--"Σημερα ομως θα πρεπει να λιθοβολησουμε ΚΑΙ την πλειοψηφεια του λαου μας,αφου ψηφιζει δεδηλωμενους Λυκιδηδες." ΩΣ ΠΟΤΕ ΦΙΛΕ ;;; ΩΣ ΠΟΤΕ;; Ή ΜΗΠΩΣ NA ΠΟΥΜΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΕΙ Η ΑΛ ΣΑΛΕΧ;HOW MUCH IS TO MUCH?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μην πει κανένας ψευτοελληναράς ότι δεν ήταν βαρβαρισμός να λιθοβολίσουν την γυναίκα του και τα παιδιά του...όχι για να ξέρουμε και τι γινόταν και τότε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. οι σημερινοι ελληνες αντιθετα με τους αρχαιους ειναι ηλιθιοι. καλα τα παθαινουν οτι παθαινουν. θα σβησουν απο τον χαρτη διοτι στην σημερινη ελλαδα δεν υπαρχει νομος και δεν υπαρχει τιμωρια. ο καθεις κανει οτι θελει και αποφασιζει μονο για τον ευατουλη του. ουδεις ενδιαφερεται για τα κοινα και για την ελλαδα. σε τετοιο λαο αξιζει η χειροτερη τυχη δηλαδη η τελειωτική αφάνιση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ειμαστε αξιοι των επιλογων και συμπεριφορων μας, οσο ψηφιζουμε ραγιαδες τυπου υποστηριχτες σχεδιου Αναν, ακα ΓΑΠ και ομοιοιδεατες πολιτικατζηδες!

    - Βασίλειος Μαρκεζίνης, «Χρειαζόμαστε νέους ηγέτες, με όραμα και θάρρος...»
    http://neo.antibaro.gr/node/1948
    - Πανίκος Ελευθερίου, "Με μπροστάρη τον Νεοκλή Συλικιώτη, βάλθηκαν να μετατρέψουν την Κύπρο σε Βαβέλ"
    http://neo.antibaro.gr/node/1974
    - Κωνσταντίνος Χολέβας, Από τα Σεπτεμβριανά του 1955 στον Νεο-Οθωμανισμό του 2010
    http://neo.antibaro.gr/node/1932

    Δημοκριτος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το τι θεωρούσαν οι τότε Έλληνες ως βάρβαρο σε σχέση με σήμερα είναι τελείως διαφορετικό.

    Ο λιθοβολισμός τότε ήταν μια πολύ κοινή τακτική για να δηλώσουν την αντίθεση τους σε κάποιον και να τον ξεφορτωθούν.Δεν θεωρούσαν όμως την πράξη αυτή βάρβαρη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το περιστατικό αυτό υπογραμμίζει το πάθος των αρχαίων Ελλήνων για ελευθερία. Την οποία έβαζαν πάνω από τα πιθανά οφέλη που θα είχαν αν συνθηκολογούσαν. Τόσο ώστε να θεωρήσουν τον ενδοτισμό του Λυκίδη μεγάλη ύβρη και προδοσία της ελευθερίας τους και να τον λιθοβολήσουν μαζί με την οικογένειά του.

    Παρεμπιπτόντως, ο λιθοβολισμός δεν ήταν καθόλου συνηθισμένη πρακτική στην αρχαία Ελλάδα. Την περίοδο εκείνη όμως έδιναν τον υπέρ πάντων αγώνα και δεν θα άφηναν κανένα Λυκίδη να υποσκάπτει τη θέλησή τους για αντίσταση στον εισβολέα και να καταρρακώνει το ηθικό τους. Τώρα, αν κάποιοι επιχειρούν να εμφανίσουν ένα μεμονωμένο περιστατικό σαν κανόνα (απομονώνοντάς το από τις συγκεκριμένες συνθήκες), απλά κάνουν σαν αυτόν στο ανέκδοτο που όταν το δάχτυλο έδειχνε το φεγγάρι, αυτός κοιτούσε το δάχτυλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Σήμερα θα αρκούσε έστω να μην τους ψηφίσουμε ... αλλά ακόμα και αυτό χλώμο το βλέπω!
    Οπότε ... ας καθίσουμε πιο αναπαυτικά στους καναπέδες μας βρίζοντας τους για την πάνδεινη κατάσταση που μας έφεραν και ανημερα των εκλογών ας σπέυσουμε να εκ-τελεσουμε το τιμημένο μας καθήκον!

    Α.Η.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΠΟΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ... ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΦΕΡΑΝ ΤΟ ΚΑΡΑΜΑΠΑΠΑΚΑΡΑΤΖ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΓΙΟΥΣΟΥΦΟΓΕΝΙΤΣΑΡΑΚΙΑΠΟΥ ΓΙΑ ΜΠΑΞΙΣ ΝΙΑΖΩΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΜΠΑΞΙΣ ΘΕΣΗΣ,ΕΞΟΥΣΙΑΣ, ΚΤΛΠ ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Οταν ξυπνησουμε και καταλαβουμε οτι κουμαντο δεν κανουν οι Ελληνες αλλα οι εβραιοι, τοτε θα αλλαξουν τα δρωμενα της δυστιχης χωρας μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. και κατι αλλο για τον λιθοβολισμο
    το κανανε στους ΠΡΟΔΟΤΕΣ της πατριδος,γιατι ως γνωστον ειχαμε το τριπτυχο (παρτις θρεισκια οικογενεια)
    γιατι καταπατουσαν καθε οσιο και ιερο εχει αυτος ο τοπος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Δεν μπορουμε να κανουμε το ιδιο γιατ:

    1) Οι εφοπλιστες δεν εχουν εθνικη
    συνειδηση
    2) Δεν υπαρχουν επιχειρηματιες
    υπαρχουν λαμογια που κανουν
    αρπαχτες
    3) Ολοι οι αυτοαπασχολουμενοι οχι
    μονο δεν πληρωνουν φορο αλλα
    κατακρατουν και το ΦΠΑ
    4) Οι αγροτες δεν εχουν πληρωσει
    ποτε τιποτα στο κρατος και
    διαμαρτυρονται για τις χαμηλες
    συνταξεις
    5) Οι περισσοτεροι δημοσιοι
    υπαλληλοι εχουν μαυρα εσοδα
    (φροντιστηρια,πολεοδομιες,
    εφοριες,εισαγωγες, κ.λ.π.)
    Τι μενει;
    Ενα 30% να λιθοβολησει το 70%
    Αν συνυπολογισεις οτι ολο το
    κοινοβουλευτικο και εξωκοινοβουλευτικο πολιτικο μορφωμα ακομα και αυτοι που βαζουν γκαζακια ειναι για την τιμη και δοξα της οικογενειας της αγιας
    χρειαζεται πολυ περισσοτεη δουλεια
    απο ενα λιθοβολισμο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. 10.34,
    ΜΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ΤΗΝ ΒΑΡΙΑ
    ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ,
    ΠΟΥ ΕΠΕΒΑΛΑΝ ΟΙ ΟΘΩΜΑΝΟΙ ΚΑΙ Η
    ΕΚΚΛΗΣΙΑ ,ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΙΚΟΥΣ ΑΘΗΝΑΙΟΥΣ.
    ΚΑΛΑ ΠΟΣΑ ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΠΕΘΑΝΑΝ ΧΩΡΙΣ
    ΦΑΓΗΤΟ,ΠΟΣΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΔΟΥΛΕΥΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΙ ΕΩΣ ΤΟ ΒΡΑΔΙ,ΓΙΑ ΝΑ
    ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΑΣΑΔΕΣ,ΔΕΣΠΟΤΕΣ,
    ΚΟΤΖΑΜΠΑΣΙ ΚΑΙ ΤΟΣΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ
    ΑΛΗΤΗΡΙΟΥΣ?
    ΠΟΣΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΑΝΕΡΓΟΙ,ΦΤΩΧΟΙ,ΑΡΡΩΣΤΟΙ...
    ΥΠΟΦΕΡΟΥΝ ΤΩΡΑ ΜΕ ΤΑ ΣΚΛΗΡα μετρα?
    ΠΟΙΟΙ ΜΑΣ ΠΟΥΛΗΣΑΝ ΑΕΡΑ ΚΑΙ ΤΩΡΑ
    ΘΕΛΟΥΝ ΤΑΧΑ ΤΟΥΣ ΤΟΚΟΥΣ,ΤΟΚΟΧΡΕΩΣΥΣΙΑ ,ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΠΙΣΩ?
    ΚΑΛΑ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ...ΕΠΙΒΟΛΗ
    ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ,ΠΟΣΟΥΣ ΘΑ ΛΙΑΝΙΣΟΥΝ?
    ΟΙ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΕΣ,
    ΦΑΣΙΣΤΙΚΕΣ-ΝΑΖΙΣΤΙΚΕΣ,ΟΠΟΙΟΣ ΚΑΙ
    ΝΑ ΤΙΣ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ.
    Ο ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @I.Q. ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΥ είπε...
    Το περιστατικό αυτό υπογραμμίζει το πάθος των αρχαίων Ελλήνων για ελευθερία. Την οποία έβαζαν πάνω από τα πιθανά οφέλη που θα είχαν αν συνθηκολογούσαν. Τόσο ώστε να θεωρήσουν τον ενδοτισμό του Λυκίδη μεγάλη ύβρη και προδοσία της ελευθερίας τους και να τον λιθοβολήσουν μαζί με την οικογένειά του.


    Θελω να συμπληρωσω ομοιοτητες και διαφορες Ιρανων και Ελληνων. Εχουν καποια βασικα στοιχεια του χαρακτηρα τους που τους ενωνουν στους αιωνες αλλα και καποια που σαφως τους διαχωριζουν.
    Ετσι και οι δυο ηθελαν παντοτε δυναμη και δεν συμβιβαζονταν θεωρωντας εναν συμβιβασμο πριν να βγουνε νικητες σαν εγκλημα που θα βαραινει και αυτους αλλα και την οικογενεια τους.Η διαφορα ητανε οτι οι μεν Ελληνες ειχανε κωδικα ηθικο και δεοντολογικο πραγμα που στερουνταν και στερουνται οι Ιρανοι
    οι οποιοι ακολουθουσαν και ακολουθουν την τακτικη του Ketman
    δηλαδη δεν εκδηλωνουν ποτε τα πραγματικα τους 'πιστευω' και υποκρινονται στον αντιπαλο η και στον ηγετη τους μεχρι να βρουνε την καταλληλη ευκαιρια τον αντιπαλο να φερουν απο κατω η τον ηγετη τους να τον βρουνε αδυναμο και να τον ρηξουν(οπως τον Σαχη μολις αυτος αρρωστησε).
    Επισης ενας σκληρος ηγετης ειναι το επιδιωκομενο για τον Ιρανικο λαο
    και αν δεν ειναι σκληρος και ικανος θα τον ρηξουν ενω στην ελλαδα παντοτε το επιδιωκομενο ητανε ο ικανος ηγετης αλλα οχι σκληρος και βαναυσος.Επισης οι Ιρανοι ειναι εμπειροτατοι στην ψευτικη ευγενεια και αποπροσανατολιστικοι ενω οι ελληνες
    αν ο αντιπαλος εχει αδικο θα του το δειξουνε και ας εχει κοστος αυτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Γειά σου ρε Γιώργη από Πάτρα
    19 Σεπτεμβρίου 2010 7:22 μ.μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Μπορεί κανείς να μου εξηγήει τι σχέση έχει ο χάρτης, στην ανάρτηση αυτή, με το όλο θέμα;
    Σιδάριος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.