4/9/10

Φόβοι για ματαίωση της άσκησης «Νικηφόρος»

Του Άδωνη Παλληκαρίδη
Οι επιτελείς της Εθνικής Φρουράς συνεχίζουν κανονικά την προεργασία που απαιτείται για την πραγματοποίηση της διακλαδικής άσκησης «Νικηφόρος 2010», παρόλο που στην ψυχή τους γυροφέρνουν οι φόβοι για πιθανή ακύρωση της άσκησης. Όπως πληροφορηθήκαμε αρμοδίως, οι επιτελείς επεξεργάζονται τα σενάρια της άσκησης χωρίς να έχουν καταλήξει ποιο ακριβώς θα εφαρμοστεί. Ανώτατοι επιτελείς επισημαίνουν ότι έχει δοθεί πολιτική κατεύθυνση, το σενάριο της άσκησης να σχετίζεται με την αναδιοργάνωση της Εθνικής Φρουράς.

Όσον αφορά τη ζεύξη της Νικηφόρος με τη διακλαδική άσκηση Τοξότης της Ελλάδας, ούτε λόγος να γίνεται. Αποφεύγεται όπως ο διάβολος αποφεύγει το λιβάνι η διοργάνωση ασκήσεων στο κρίσιμο ναυτικό πέρασμα της ένωσης της Κυπριακής ΑΟΖ με την Ελληνική. Εδώ ακριβώς ελλοχεύει η τουρκική απειλή. Τα τουρκικά ερευνητικά σκάφη προέβησαν σε σωρεία παραβάσεων, φτάνοντας μόλις 13 ναυτικά μίλια από τον Ακάμα. Ως γνωστόν, τα κυπριακά χωρικά ύδατα, τα οποία θεωρούνται προέκταση της στεριάς από άποψης κυριαρχίας, φτάνουν στα 12 ναυτικά μίλια.

Την ίδια ώρα που ο Τοξότης συρρικνώθηκε και δεν διεξάγεται σε ζεύξη με τη διακλαδική άσκηση Νικηφόρος, οι Τούρκοι αμφισβητούν εμπράκτως τη δικαιοδοσία της Ελλάδας και της Κύπρου στη θαλάσσια περιοχή τους.

Θέμα αβλαβούς διέλευσης δεν υφίσταται, γιατί αμφισβητείται δημοσίως ο υποθαλάσσιος πλούτος και η Τουρκία διανέμει χάρτες με αυθαίρετη χάραξη της ΑΟΖ.

Στην Ελλάδα

Στο μεταξύ, στην Ελλάδα σοβεί κρίση στους κόλπους των Ενόπλων Δυνάμεων.

Πέρα από τη μείωση της στρατιωτικής θητείας που άδειασε τα στρατόπεδα και τη μη πρόσληψη μονίμων στελεχών, συνεχίζονται εν είδει χιονοστιβάδας οι παραιτήσεις ανωτάτων στελεχών.

Μέσα σε τέσσερις μόνο μήνες παραιτήθηκε ο τρίτος στη σειρά ναύαρχος.

Στο Ελληνικό Πεντάγωνο, από το οποίο πολλά προσδοκά η Κύπρος, το κλίμα είναι βαρύ. Ο Αντώνης Παπαϊωάννου, επικεφαλής της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, τελεί υπό παραίτηση. Ο Ναύαρχος Παπαϊωάννου, ο οποίος είχε αντικαταστήσει πριν από μερικούς μήνες τον επίσης Ναύαρχο Στέλιο Φενέκο, αναμένεται να υποβάλει την παραίτησή του στον Ευ. Βενιζέλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι λόγοι της παραίτησης και σε αυτή την περίπτωση έχουν να κάνουν με την απαξίωση των ενστόλων από την πολιτική ηγεσία. Αφορμή για την υποβολή της παραίτησης ήταν το γεγονός ότι το σχέδιο νόμου για τις προαγωγές και την ιεραρχία των Ενόπλων Δυνάμεων δόθηκε στον Ναύαρχο μόλις την περασμένη εβδομάδα, χωρίς να του δοθεί η δυνατότητα υποβολής παρατηρήσεων, που μπορεί να οδηγούσαν σε κάποιες διορθώσεις.

Στις 7 Μαΐου υπέβαλε την παραίτησή του ο Διευθυντής Εξοπλισμών Κωνσταντίνος Γκιώνης.
ΣΗΜΕΡΙΝΗ

2 σχόλια:

  1. O Ερντογάν θα μπορούσε να πάρει μερικά μαθήματα από την Ελλάδα, για το πώς ξηλώνονται οι ΕΔ, αν αυτό ήθελε να κάμει. Εδώ έχουμε αριστεύσει, πάντως!

    Αλλά δεν θέλει να κάνει αυτό. Θέλει απλώς να τιθασεύσει τις ΕΔ στην πολιτική εξουσία και όχι να τις αποδυναμώσει. Στην Ελλάδα, για να πετύχουν το ίδιο πράγμα, τις διέλυσαν, όπως διέλυσαν και την χωροφυλακή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πάω στοίχημα το σπίτι μου ότι δεν θα γίνει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.