4/9/10

Τελειώνετε επιτέλους με τις ΔΕΚΟ και τις συντεχνίες!

Tο μήνυμα αυτό έχει λάβει το οικονομικό επιτελείο από την τρόικα- και, για την ακρίβεια, από το... πολιτικό σκέλος της, την Κομισιόν- και θα βρεθεί και επισήμως θα λάβει το τελεσίγραφο κατά την ενδιάμεση επίσκεψη των δανειστών της Ελλάδας στα μέσα του μηνός.

Κατ΄ ιδίαν, στην Πλατεία Συντάγματος υποστηρίζουν πως η ομολογουμένως ανεξήγητη για πολλούς ολιγωρία που παρατηρείται στις διαρθρωτικές αλλαγές που αφορούν τον ευρύτερο δημόσιο τομέα- αλλά και στις ενοποιήσεις δημοσίων οργανισμών και τις μετατάξειςδεν είναι ευθύνη του υπουργείου Οικονομικών, αλλά πρωτίστως των υπουργείων Ενέργειας και Μεταφορών, όπου υπάγονται οι περισσότερες ΔΕΚΟ. Αυτό όμως ελάχιστα ενδιαφέρει την τρόικα.

Στις Βρυξέλλες είναι κάτι παραπάνω από σαφείς ότι χωρίς αναδιάρθρωση και ιδιωτικοποίηση των ΔΕΚΟ υπονομεύεται σοβαρά και η ανάπτυξη της χώρας και η ανταγωνιστικότητά της. Το κυριότερο όμως είναι ότι δεν μπορεί να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της στις διεθνείς αγορές και δεν θα ανοίξει ο δρόμος για να μπορέσει η ελληνική κυβέρνηση να αρχίσει, έστω και το 2012, να δανείζεται αξιοπρεπώς μόνη της. Κι όσο αυτή η προοπτική θα ενισχύεται, τόσο θα «βαραίνουν» τα σενάρια για αναδιάρθρωση του χρέους ή ελεγχόμενη πτώχευση- με ανυπολόγιστες συνέπειες και για την ελληνική οικονομία, αλλά και για την οικονομία της ευρωζώνης.

Πολιτική βούληση. Αυτός είναι και ο λόγος που οι άνθρωποι της Κομισιόν δίνουν πολύ μεγαλύτερη σημασία στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις απ΄ ό,τι- για παράδειγμα- στην υστέρηση που παρατηρείται στα έσοδα. Οπως λένε, η υστέρηση, είτε με δίκαιο είτε με άδικο τρόπο, θα μπορέσει να καλυφθεί. Οι μεταρρυθμίσεις όμως απαιτούν πολιτική βούληση και σύγκρουση με «επενδεδυμένα συμφέροντα» (vested interests)- και εκφράζουν ανοικτά επιφυλάξεις για το κατά πόσον αυτή η πολιτική βούληση υφίσταται πέραν του στενού οικονομικού επιτελείου.

Υψηλόβαθμη ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή, που λόγω συγκυρίας είναι σε θέση να γνωρίζει τις διαβουλεύσεις μεταξύ τρόικας και Αθήνας, έλεγε πως στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες υπάρχει μεγάλος σκεπτικισμός για το κατά πόσον η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συγκρουστεί με συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες και συμφέροντα- είτε πρόκειται για αυτούς που θα θιγούν από το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, είτε για τα συνδικάτα των ΔΕΚΟ που έχουν και παράδοση ισχύος. Αναγνώριζε, ωστόσο, ότι σε επίπεδο συνόλου κοινωνίας ο κ. Παπανδρέου απολαύει της ανοχής της πλειοψηφίας των πολιτών.

Περίεργη καθυστέρηση. Κοινοτικές πηγές που έχουν γνώση του ελληνικού προγράμματος ανέφεραν πως αντί να υπάρξει η επιτάχυνση των αλλαγών στις ΔΕΚΟ- όπως συνέστησε η τρόικα- παρατηρείται όλως περιέργως μια...επιβράδυνση. Το περίφημο νομοσχέδιο για τον ΟΣΕ, που υποτίθεται ότι έπρεπε να έχει ψηφιστεί και δρομολογηθεί μέχρι τις 30 Ιουνίου, δεν έχει καν ανακοινωθεί πότε θα προωθηθεί για συζήτηση, ενώ έχει μπει ο Σεπτέμβριος. Οι ενοποιήσεις των δημοσίων οργανισμών έχουν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση έξι φορές έως τώρα αλλά δεν έχει γίνει το παραμικρό βήμα για την υλοποίησή τους- πόσω μάλλον για τη μετάταξη των εργαζομένων σε αυτούς ή για την απόλυση αυτών που πρέπει. Αντιστοίχως, παρά τη φασαρία και τις συγκρούσεις που υπήρξαν, το νομοσχέδιο για τα φορτηγά είναι επίσης άφαντο.

«Ασαφές σχέδιο». Η τρόικα χαρακτηρίζει και το σχέδιο των ιδιωτικοποιήσεων που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση «εξαιρετικά ασαφές» και αναμένει νέο λεπτομερές σχέδιο, όπως και την πρόσληψη των σχετικών συμβούλων για κάθε επιχείρηση, κάνοντας δεκτό το σκεπτικό πως οι πλέον κερδοφόρες- μαρίνες, λιμάνια, αεροδρόμια- θα πρέπει πρώτα να ιδιωτικοποιηθούν, δεδομένου ότι μπορεί να εξασφαλιστεί καλύτερη τιμή στην αγορά.

Κοινοτικές πηγές όμως επέμεναν πως πίσω από τις καθυστερήσεις είναι τα «συμφέροντα» και οι «συντεχνίες». Οπως έλεγαν χαρακτηριστικά, το εισόδημα των εργαζομένων στον ΟΣΕ κατά μέσον όρο ανέρχεται σε 41.426 ευρώ. Στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ, σε 50.414 ευρώ. Στην ΕΘΕΛ, σε 37.526 ευρώ. Στην ΕΒΟ- ΠΥΡΚΑΛ στα 41.794 ευρώ.

Είναι λογικό, λοιπόν, να υπάρξουν αντιδράσεις από τους εργαζομένους που είτε θα μεταταχθούν σε άλλες υπηρεσίες- με λιγότερες απολαβές- είτε θα απολυθούν, ανάλογα με την περίπτωση. Μάλιστα, προσέθεταν οι ίδιες πηγές, θα πρέπει να προστεθεί και μια πλειάδα στελεχών και άλλων ΔΕΚΟ που λαμβάνουν παχυλούς μισθούς και επίσης δεν έχουν κανέναν λόγο να προωθήσουν είτε την εξυγίανση, είτε την ιδιωτικοποίηση του φορέα που προΐστανται.


Ενόχληση για την ολιγωρία στη ΔΕΗ


Ιδιαίτερα ενοχλημένη εμφανίζεται η Κομισιόν από την ολιγωρία της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα της ΔΕΗ. Κι αυτό διότι έχει ήδη συμφωνηθεί πως στο πλαίσιο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στον τομέα της ενέργειας, η επιχείρηση θα πουλήσει εγκαταστάσεις και (ή) θα δώσει δικαιώματα εκμετάλλευσης λιγνίτη, θα ενισχυθεί η ανεξάρτητη αρχή ενέργειας ώστε να υπάρξει ανταγωνισμός κι επενδύσεις, θα σταματήσει το μονοπώλιο των δικτύων και θα υπάρξει εκλογίκευση στις τιμές λιανικής.

Στην κατεύθυνση των παραπάνω- που φέρουν τον γενικό τίτλο «απελευθέρωση στην αγορά ενέργειας»- δεν έχει γίνει το παραμικρό ούτε διαφαίνεται κάποια προγραμματισμένη ενέργεια. Κι αυτό παρότι η Ελλάδα έχει αργήσει στον τομέα της ενέργειας σε σχέση με όλες τις άλλες χώρες της ευρωζώνης- κι άσχετα από το Μνημόνιο.

Κοινοτικές πηγές προειδοποιούσαν πως χωρίς επιτάχυνση στο ζήτημα της ΔΕΗ θα υπάρξουν συνέπειες- και με νόημα τόνιζαν ότι αυτές δεν θα έχουν να κάνουν μονάχα με την τιμή του ηλεκτρικού, που θα παραμένει ακριβή, ή με την ελλιπή επάρκεια.

4 σχόλια:

  1. ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΕΚΟ ΕΓΙΝΑΝ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΠΟΛΛΕΣ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 1981-1984.
    ΤΩΡΑ ΟΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΠΡΟΘΥΡΑ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ--ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ Ο ΟΣΕ ΥΠΟΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ 9000 ΑΤΟΜΑ ΕΧΕΙ ΣΤΟ ΟΡΓΑΝΟΡΑΜΑ ΛΙΓΟΤΕΡΗ ΑΠΟ 6000 ΕΙΝΑΙ=ΚΑΙ ΑΝ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ 3000 ΑΤΟΜΑ ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ 6000 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗ -ΣΙΓΟΥΡΑ ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗ ΜΕ 500 ΕΥΡΩ ΜΙΣΘΟ-ΠΟΛΛΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΟΥΜΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. «Καλέ» μας «συντάκτη»,
    «Τελειώνετε επιτέλους με τις ΔΕΚΟ και τις συντεχνίες»; … έφη η Κομισιόν και θα το επαναλάβει -τελεσιγραφικά- κ.α. μπλα-μπλά;! Πολύ νερό στο μύλο, που προορίζεται να μας αλέσει, διακρίνω. Κάτι από «οικονομική τρομοκρατία κι’ εκβιασμό» μου μυρίζουν. Πάνω που πήγαινε να μου γίνει τύψη η ενοχή μου για το -εξ αιτίας μου- επικείμενο γκρέμισμα όλης της ευρωζώνης. Πάνω στη στενοχώρια μου ένοιωθα και σπουδαίος. Ποιός είμαι -τέλος πάντων- αναρωτιόμουνα. Εγώ ο Έλληνας πολίτης να σείω συθέμελα την Ευρώπη. Πολύ φλου-φρού «παπαγαλίσιο» αδερφέ μας.
    «Πολιτική βούληση»; Μα πολιτική βούληση είναι να λές Όχι… όχι να λες ναίαι. Έτσι το καταλαβαίνουμε εμείς οι πολίτες.
    «Λένε πως, η υστέρηση, είτε με δίκαιο είτε με άδικο τρόπο, θα μπορέσει να καλυφθεί»; Κι’ εμάς μας ρώτησαν; [Ποιός μας υπολογίζει εμάς;] Κούνια που τους κούναγιε!
    Πολύ πλαγιαστά μου πέφτουν τα περί… «επενδεδυμένα συμφέροντα» (vested interests)», «να συγκρουστεί με συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες και συμφέροντα» και «σε επίπεδο συνόλου κοινωνίας ο κ. Παπανδρέου απολαύει της ανοχής της πλειοψηφίας των πολιτών» και θέλω -στα ίσια- να ξέρω, ποιός και πού τα είδε… κι’ ο ίδιος να μας το ’πεί.
    Αυτά είναι -φίλε μας- περίεργα και ασαφή… κι’ όχι τα δήθεν.
    Κάποια;… ναι! Να γίνουν. Προνόμια λ.χ. τέλος. Όλα τα προνόμια είναι αντισυνταγματικά. Να διαλυθεί όμως -άρον-άρον- το «σύμπαν μας»… όχι. Μεγαλύτερο -εις βάρος μας- έγκλημα από την ανακοπή και την διακοπή δεν υπάρχει… κι’ εκεί κατατείνουν -ρε παιδί μου- τα μέτρα τους (!).
    Για να συντομεύω -επειδή εξεγείρομαι- «…για τη μετάταξη των εργαζομένων σε αυτούς ή για την απόλυση αυτών που πρέπει»; … «…αναμένει νέο λεπτομερές σχέδιο, όπως και την πρόσληψη των σχετικών συμβούλων για κάθε επιχείρηση, κάνοντας δεκτό το σκεπτικό πως οι πλέον κερδοφόρες -μαρίνες, λιμάνια, αεροδρόμια- θα πρέπει πρώτα να ιδιωτικοποιηθούν, δεδομένου ότι μπορεί να εξασφαλιστεί καλύτερη τιμή στην αγορά»; … ««…επέμεναν πως πίσω από τις καθυστερήσεις είναι τα «συμφέροντα» και οι «συντεχνίες»»; Ρε δεν αφήνουν τα σάπια, οι γάϊδαροι που λένε τον πετεινό κεφάλα;! Έτσι θά ’βρει ο δημόσιος κορβανάς… χάνοντας τους πόρους του; Κι’ έτσι θ’ ανακάμψει η ευρύτερη οικονομία μας, τρώγοντας οι μισοί ολόκληρη φραντζόλα κι’ οι άλλοι μισοί χωρίς μπουκιά; Σε κανένα μας δεν αρέσουν οι συντεχνίες, με πρώτες και χειρότερες σαν αυτήν… της «τρόϊκας».
    Το πρόβλημα των «χρυσοκάνθαρων» -όσων υπάρχουν- λύνεται με μιάς. Ανώτατο όριο συνολικής απολαβής ή ειδική (λ.χ. 90%) φορολόγηση πέραν αυτού… και τελείωσε το ζήτημα. Κι’ αν παραιτηθούν, …στο καλό. Ουδείς αναντικατάστατος πλην του «Χάροντα».
    [Που να σας πάρει… Θεέ μου συγχώρα με.]
    Να τελειώνω… «…έχει ήδη συμφωνηθεί πως στο πλαίσιο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στον τομέα της ενέργειας, η επιχείρηση θα πουλήσει εγκαταστάσεις και (ή) θα δώσει δικαιώματα εκμετάλλευσης λιγνίτη, θα ενισχυθεί η ανεξάρτητη αρχή ενέργειας ώστε να υπάρξει ανταγωνισμός κι επενδύσεις, θα σταματήσει το μονοπώλιο των δικτύων και θα υπάρξει εκλογίκευση στις τιμές λιανικής»; «…κι’ άσχετα από το Μνημόνιο»;
    … Αλλιώς…
    «…θα υπάρξουν συνέπειες, και με νόημα τόνιζαν ότι αυτές δεν θα έχουν να κάνουν μονάχα με την τιμή του ηλεκτρικού, που θα παραμένει ακριβή, ή με την ελλιπή επάρκεια»;
    Τί λέτε ..ρε αναίσθητοι (ανάλγητοι κι’ αναίσχυντοι);! Σε ποιούς τα λέτε;
    Υγ. Ως Έλλην ενεργός πολίτης, συνέδραμα -οικονομικά- να γιγαντωθεί ο ΟΤΕ με κάτι υποχρεώσεις νάαα, συνέδραμα να γιγαντωθεί η ΔΕΗ, παρομοίως… και η ΕΥΔΑΠ… και να γίνουν τ’ αεροδρόμια, καθώς κ.α. … και μετοχές τους δεν είδα. Πού είναι … γιατί τις δικαιούμαι και τις θέλω, πριν ξεπουληθεί ο,τιδήποτε. Αλλιώς… απαιτώ «τα λεφτά μου πίσω»!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια: Η Κομισσιόν λέει ξεπουλήστε όσο έχετεακόμα καιρό-διοτι λιγοστεύει ο καιρός σας. Τα άλλα είναι σάλτσες. Και απειλές.
    ΥΓ Τα περι συντεχνιων να τα πουν στα ευρωπαϊκά συνδικάτα, ιδιαίτερα στα γαλλικά και τα ιταλικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "3.ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΣΥΓΚΑΛΥΨΗΣ[ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ]¨ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ
    ΓΙΑ ΕΝΑ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ
    ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΘΕΙ ΕΙΤΕ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ
    ΑΛΛΩΝ ΙΔΕΟΛΟΓΙΩΝ,ΕΙΤΕ ΜΟΝΟ ΤΟΥ.
    Η ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΣΥΓΚΑΛΥΨΗΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ
    ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΟΝ ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ ΑΠΟ
    ΤΙΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΦΑΣΕΙΣ,ΜΕΤΑΤΟΠΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ
    ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ.
    Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΧΘΡΩΝ,
    Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΑΠΟΔΙΟΠΟΜΠΑΙΩΝ ΤΡΑΓΩΝ,[ΔΕΚΟ,ΞΕΡΕΙ
    Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΚΡΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ D.T
    ΠΟΥ ΠΗΡΕ ΤΟΝ Ο.Τ.Ε....ΚΕΡΔΗ ΤΡΕΛΛΑ]
    ΚΤΛ,ΕΜΠΟΔΙΖΟΥΝ ΤΟΣΟ ΤΗΝ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ
    ΑΙΤΙΩΝ ΤΩΝ Π Ρ Ο Β Λ Η Μ Α Τ Ω Ν,
    ΟΣΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ
    Σ Υ Ν Θ Κ Ω Ν....ΟΙ ΙΔΕΟΛΟΓΙΕΣ
    ΑΥΤΕΣ ΣΤΗΡΙΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΜΙΑ ΠΛΑΣΤΗ
    ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ Π Ρ Α Γ Μ Α Τ Ι Κ Ο Τ Η ΤΑΣ,ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΝ ΤΗΝ
    ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΗ ΟΤΙ "ΤΑ ΕΞΗΓΟΥΝ ΟΛΑ".
    ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΔΙΟ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ
    ΘΕΩΡΙΩΝ ,ΠΟΥ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΡΟΡΙΑ
    ΑΥΤΗ ,ΕΙΝΑ Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΕ ΑΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΕΣ,ΟΠΩΣ
    Π.Χ.ΣΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΩΤΕΡΟΤΗΤΑ
    ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ .ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΑΥΤΟ
    ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ Η Ε Ξ Ο Υ Σ Ι Α
    ΚΑΙ Η Κ Υ Ρ Ι Α Ρ Χ Ι Α
    [Π.Χ. ΚΑΠΟΙΩΝ ΕΛΙΤ].KURT LENK.
    AΛΛΑ ΛΟΓΙΑ ΝΑ ΑΓΑΠΙΟΜΑΣΤΕ ΔΗΛΑΔΗ
    ΟΙ ΑΠΛΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ,ΖΟΥΝ ΤΗΝ
    ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ ΑΠΛΑ-ΗΡΕΜΑ..
    ΟΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΛΟΥΤΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ
    ΑΝΑΤΑΡΑΧΗ.ΔΕΝ ΘΑ ΒΡΕΙΣ ΤΟ ΜΕΤΡΟ
    ΤΗΣ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ.Η ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΕΙΝΑΙ
    ΕΞΑΦΑΝΙΣΜΕΝΗ.
    ΓΙΑ ΑΡΕΤΕΣ ΘΑ ΜΙΛΑΜΕ ΤΩΡΑ..
    ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ ΕΧΟΥΝ ΤΟΝ ΛΟΓΟ...ΤΟΥ
    ΑΕΡΑ ΠΑΤΕΡΑ...
    "ΠΑΣ ΠΛΟΥΤΟΣ ΚΑΙ ΠΑΝ ΠΛΗΘΟΣ
    ΑΡΕΤΗ ΥΠΕΙΚΕΙ"ΠΛΑΤΩΝ
    [ΤΑ ΠΛΟΥΤΗ ΚΑΙ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΠΡΕΠΕΙ
    ΝΑΙ ΝΙΚΙΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΕΤΗ].
    ΤΙ ΚΙ ΑΝ ΦΩΝΑΖΕΙ Ο ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ..
    "ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΑΝΤΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚΦΡΑΣΤΕΣ
    ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΜΟΡΦΩΜΕΝΩΝ
    ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΣΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
    ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΑΞΙΣ,ΓΙΝΟΝΤΑΙ
    ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΟΡΓΑΝΑ Π Ρ Σ Τ Α Σ Ι ΑΣ
    ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ" ΔΙΑΙΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.