1/9/10

Πέντε νεκροί από συγκρούσεις Αρμενίων - Αζέρων κοντά στο Καραμπάχ

Djulfa destruction Dec 2005
Πέντε νεκροί είναι -σύμφωνα με το υπουργείο Αμυνας του Αζερμπαϊτζάν- ο απολογισμός συγκρούσεων μεταξύ Αρμενίων και Αζέρων κοντά στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, θύλακα στο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν ο οποίος τελεί υπό τον έλεγχο των Αρμενίων. Πέντε στρατιώτες νεκροί (επίσημη πηγή του Μπακού).
Το Μπακού κατηγόρησε σημερα την Αρμενία ότι εξαπέλυσε επίθεση σε θέσεις του κοντά στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Τρεις Αρμένιοι και δύο Αζέροι στρατιώτες σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων.
Στην ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας του Αζερμπαϊτζάν αναφέρεται ότι Αρμένιοι στρατιώτες διέσχισαν τη διαχωριστική γραμμή και επιχείρησαν να επιτεθούν στις δυνάμεις των Αζέρων. «Οι αρμενικές δυνάμεις επιχείρησαν να επιτεθούν σε θέσεις Αζέρων κοντά στο χωριό Τσαϊλί, στην περιοχή Τερτέρ στις 31 Αυγούστου», διευκρινίζει το υπουργείο στην ανακοίνωσή του και συνεχίζει: «Οι Αζέροι στρατιώτες απέκρουσαν την επίθεση. Τρεις Αρμένιοι στρατιώτες και δύο άνδρες των δυνάμεων του Αζερμπαϊτζαν σκοτώθηκαν».
Οι συγκρούσεις μεταξύ Αρμενίων και Αζέρων είναι συχνές στην περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ, ορεινή περιοχή με κατεξοχήν αρμενικό πληθυσμό, το οποίο βρίσκεται εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων του Αζερμπαϊτζάν αλλά τελεί υπό τον έλεγχο της Αρμενίας μετά την ένοπλη σύρραξη των δύο χωρών στις αρχές της δεκαετίας του 1990.
Η περιοχή κήρυξε την ανεξαρτησία της από το Αζερμπαϊτζάν ύστερα από τον πόλεμο που στοίχισε τη ζωή σε περίπου 35.000 ανθρώπους. Η ανεξαρτησία της δεν έχει αναγνωριστεί διεθνώς.
Το Αζερμπαϊτζάν κατηγορεί την Αρμενία ότι μπλοκάρει τις διαπραγματεύσεις και έχει επανειλημμένα απειλήσει ότι θα ανακαταλάβει με τη χρήση στρατιωτικής βίας τον έλεγχο της περιοχής.
Το 1994 υπεγράφη εκεχειρία αλλά Μπακού και Γερεβάν δεν έχουν καταφέρει να καταλήξουν σε μια συμφωνία για το καθεστώς της διαφιλονικούμενης περιοχής.

2 σχόλια:

  1. Zητω οι Αρμενιοι (ειναι οι μονοι που τα τελευταια χρονια εχουν δωσει στους Τουρκους και στα ¨"φιλαρακια¨" αυτο που πραμντικα τραβα ο οργανισμος τους!
    Χρηστος Βουλγαρης απο Λονδινο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.