28/9/10

Αμερικανικές “δεξαμενές σκέψεις” για το όνομα…

Στα συμπεράσματα της τελευταίας Έκθεσης του Center for Strategic and International Research (σ.σ. δεξαμενή σκέψης με έδρα την Ουάσιγκτον για θέματα πολιτικής, οικονομίας και ασφάλειας) για την πΓΔΜ αναφέρεται ότι η διένεξη για το ζήτημα του ονόματος μεταξύ της Ελλάδας και της πΓΔΜ έχει προκαλέσει πάρα πολλές διεθνείς και εσωτερικές επιπλοκές και γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει να επιλυθεί στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Νοέμβριο.

Στην Έκθεση επισημαίνεται επίσης ότι οι παρεμποδίσεις, τα μποϊκοτάζ, τα εμπάργκο και οι πολιτικές συγκρούσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν περαιτέρω εθνικιστικές εντάσεις μεταξύ των δυο χωρών, θα πρέπει να διευθετηθούν σύντομα.

Παρόμοια άποψη εξέφρασε ο πρώην επικεφαλής της Μόνιμης Αντιπροσωπείας των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ και αναλυτής του Center for Transatlantic Relations του Πανεπιστημίου John Hopkins, Κερτ Βόλκερ, ο οποίος υποστήριξε ότι η πΓΔΜ θα πρέπει να συμπεριληφθεί στην ατζέντα της επερχόμενης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ όπου και θα πρέπει να επιλυθεί το ζήτημα του ονόματος.

Ο κ. Βόλκερ τόνισε επίσης ότι η μακροχρόνια διένεξη για το ζήτημα του ονόματος έβλαψε περισσότερο το λαό της πΓΔΜ. «Πιστεύω ότι είναι τραγικό ένα όνομα να καταστεί εμπόδιο για το μέλλον εκατομμυρίων ανθρώπων. Είναι ντροπή οι πολίτες της ‘Μακεδονίας’ να μην μπαίνουν σε τροχιά ένταξης στο ΝΑΤΟ υπό το παλαιό όνομα (sic) όπως προβλέπεται από τη συμφωνία του 1995», τόνισε ο κ. Βόλκερ, ο οποίος επισήμανε επίσης ότι δεν πρόκειται να επιτευχθεί ούτε ένας από τους στρατηγικούς στόχους της Συμμαχίας στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ και ότι η μόνη επιτυχία που μπορεί να έχει το ΝΑΤΟ αφορά στην περίπτωση της πΓΔΜ, η ένταξη της οποίας στη Συμμαχία μπορεί να φέρει σταθερότητα σε όλα τα Βαλκάνια.

«Μπορούμε να σημειώσουμε πρόοδο στο όνομα και να επιστρέψει η ‘Μακεδονία’ σε πορεία ένταξης στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Έτσι θα υποστηρίζαμε την κινητήριο δύναμη στην περιοχή. Αυτό που θα έκανα πρώτα απ’ όλα θα ήταν να βάλω την ‘Μακεδονία’ στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Νοέμβριο στη Λισσαβόνα και με μεγάλη ακρίβεια θα επικεντρωνόμουν στην επίλυση του ζητήματος του ονόματος», υπογράμμισε ο κ. Βόλκερ.
http://e-dragoumanos.gr/?p=8804

5 σχόλια:

  1. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    Εντάξει το ξέρουμε ότι οι ΗΠΑ θέλουν τα Σκοπια στο ΝΑΤΟ. Η κυβ΄ρνηση θα δεχθεί να καταργηθεί το βέτο του Καραμανλή; Ο Καραμανλης θα υπερασπιστεί την πατριωτική στάση του στο θέμα ή θα υποχωήσει και σε αυτό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το μόνο σίγουρα είναι ότι πρέπει να δώσουμε βαρύτητα στις μελλοντικές δηλώσεις του ΓΑΠ σχετικά με το αν θα διατηρήσειτο βέτο που έθεσε ο Καραμανλής. Αν ο Γιωργάκης πεί ΝΑΙ να είστε σίγουροι ότι θα γίνει το ανάποδο. Καλά κρασιά με αυτόν που μπλέξαμε. Τέτοιο είμαστε τέτοιοι πρέπει να μας κυβερνούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τα προδοτάκια πρέπι να θυμούνται οτι την προδοσία πολλοί αγάπησαν,τους προδότες ουδείς.Απο την Θεσσαλονίκη Α.λ (με μετακίνηση σε νησί του ΒΑ Αγαίου)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και άμα μπει το FYROM στο ΝΑΤΟ θα επικρατήσει "επί γης ειρήνη".
    Εν πάσει περιπτώσει ας βγάλουν ένα όνομα που θα ισχύει παντού να τελειώνουμε. Αν ξεκινάει το FYROM με την απαίτηση να ονομαστεί Μακεδονία και 20 χρόνια μετά συνεχίζει με την ίδια ακριβώς απαίτηση χωρίς να προτείνει καμία συμβιβαστική λύση που την βλέπουν την διαπραγμάτευση; Εμείς ξεκινήσαμε απο το καμία αναφορά της λέξης Μακεδονία και φτάσαμε να θεωρούμε το Β. Μακεδονία καλή λύση! Τι άλλο να κάνουμε δηλαδή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πάλι ο Καραμανλής έχει ευθύνες δηλαδή Τιπούκειται;έλεος πια!ζητάτε μόνο από την δεξιά ενώ με τα πασοκάκια σας δεν σας πειράζει τίποτα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.