4/9/10

Γκρούεφσκι: Σε δημοψήφισμα η όποια πρόταση για την ονομασία

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων ξεκαθάρισε πως η τελική απόφαση για το θέμα της ονομασίας θα ανήκει στο λαό της ΠΓΔΜ.

Οι συνέπειες από την παγκόσμια οικονομική κρίση και η εκκρεμότητα της ονομασίας, η οποία αποτελεί εμπόδιο για την ευρωατλαντική πορεία της ΠΓΔΜ, είναι τα δύο μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, ανέφερε σήμερα ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι, σε συνέντευξη Τύπου στα Σκόπια, για την συμπλήρωση τεσσάρων χρόνων που το VMRO-DPMNE βρίσκεται στην κυβέρνηση.

Στον απολογισμό του κυβερνητικού έργου, ο κ. Γκρούεφσκι έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην κατάσταση στον χώρο της οικονομίας, της γεωργίας, της εκπαίδευσης και στις δημόσιες επενδύσεις.

Σ' αυτούς τους τομείς έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος, είπε ο κ. Γκρούεφσκι και πρόσθεσε ότι «παρά την μακρά μεταβατική περίοδο που διαρκεί είκοσι χρόνια, την οικονομική κρίση και τις παρεμποδίσεις εκ μέρους της Ελλάδας, η χώρα θα καταφέρει στο τέλος να ορθοποδήσει».

Αναφορικά με το ζήτημα της ονομασίας, ο κ. Γκρούεφσκι είπε ότι «η κυβέρνηση της χώρας καταβάλει μέγιστες προσπάθειες ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα που επέβαλε η Ελλάδα σχετικά με το όνομα και την ταυτότητα».

Ακόμη, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ επανέλαβε την δέσμευση του ότι οποιαδήποτε λύση δρομολογηθεί στο θέμα του ονόματος, θα την θέσει σε δημοψήφισμα.

«Οποιαδήποτε συζήτηση διεξάγεται, κάθε συμβιβασμός που ενδεχομένως θα προταθεί, στο τέλος θα καταλήξει ενώπιον του λαού κι η απόφαση θα είναι δική του. Αυτό το δικαίωμα δεν μπορεί να αφαιρεθεί από τον λαό, τουλάχιστον όσο εγώ θα ηγούμαι αυτής της κυβέρνησης», ανέφερε.

Το VMRO-DPMNE βρίσκεται στην εξουσία από το 2006. Το κόμμα του Ν.Γκρούεφσκι κέρδισε τις εκλογές που έγιναν τον Ιούλιο του 2006 και σχημάτισε κυβέρνηση συνασπισμού με το «Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών» (DPA), του οποίου ηγούνταν τότε ο Αρμπεν Τζαφέρι.

Στις πρόωρες εκλογές που έγιναν τον Ιούνιο του 2008, το VMRO-DPMNE κέρδισε πάλι με μεγάλη διαφορά τις εκλογές και σχημάτισε κυβέρνηση συνασπισμού με το κόμμα «Ένωση για την Δημοκρατική Ένταξη» (DUI) του Αλί Αχμέτι.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

3 σχόλια:

  1. «Οποιαδήποτε συζήτηση διεξάγεται, κάθε συμβιβασμός που ενδεχομένως θα προταθεί, στο τέλος θα καταλήξει ενώπιον του λαού κι η απόφαση θα είναι δική του. Αυτό το δικαίωμα δεν μπορεί να αφαιρεθεί από τον λαό, τουλάχιστον όσο εγώ θα ηγούμαι αυτής της κυβέρνησης

    And so...it should be the Greeks should demand a vote with a δημοψήφισμα...on the name also.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα συμφωνήσω απόλυτος με την πρόταση αυτή!

    Μονο που δημοψήφισμα θα πρέπει να κάνουμε και εμείς...

    Το ερώτημα του οποιου μάλιστα θα πρέπει να είναι τριπλό:

    a. Συμφωνούμε να παραχωρηθεί στην "ΦΥΡΟΜ" το όνομα μακεδονία

    b. Συμφωνούμε να παραχωρηθεί στην "ΦΥΡΟΜ" συνθετη ονομασία που να περιέχει τον ορο μακεδονία

    c. Συμφωνούμε να παραχωρηθεί στην "ΦΥΡΟΜ" όνομα πού να περιέχει κατ οποιονδήποτε τρόπο τον ορο μακεδονία.

    Και όταν το βαρδαρικο δημοψήφισμα δώσει 45%-55% και το ελληνικό δώσει 90% υπέρ του c, για να δούμε ποσα πιδια έχει ο σάκος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σε ποια νομική βάση θα στηρίξουμε το δικό μας δημοψήφισμα δηλ; Οι σκοπιανοί θα το κάνουν γιατί αποφασίζουν ποιο θα είναι το όνομα τους. Εμείς θα κάνουμε δημοψήφισμα για το πως θα ονομαστούν οι γείτονες;;; Ήδη δεν καταλαβαίνει κανείς που κολάει η Ελλάδα στο ζήτημα θα κάνουμε και δημοψήφισμα να δείξουμε τι; το μπόϊ μας;
    Κανένας έλληνας δεν νοιάζεται αν τα σκόπια θα ονομαστούν Β. Μακεδονία ή Νέα ή Μεγάλη. Ας ονομαστούν και Αλεξανδρούπολη αν τους αρέσει.
    Αυτό που νοιάζει τους έλληνες είναι να μην παραποιείται η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ. Δεν μπορεί να ισχυρίζονται οι σκοπιανοί ότι είναι πρόγονοι των αρχαίων μακεδόνων και η ακαδημαϊκή κοινότητα, της ΕΕ πρώτα απ'όλα, να μην το σχολιάζει καν.
    Πέρα απο αυτό σαφώς τίθενται και θέματα πχ τυχόν εδαφικών διεκδικήσεων και άλλων γελοιοτήτων που πρέπει να προβλεφθούν. Αλλά το όνομα αυτό καθεαυτό είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου και απο μόνο του ήσσονος σημασίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.