3/9/10

«Στρατιωτικές» συζητήσεις μεταξύ ΗΠΑ - Τουρκίας

Ο Αμερικανός Αρχηγός Ενόπλων Δυνάμεων Ναύαρχος Michael Mullen στην υπό εξέλιξη συνάντηση του με τον Τούρκο ομόλογο του στρατηγό Ishik Koshaner θα αιτηθεί, σύμφωνα με τον Τουρκικό Τύπο, άδεια για την διέλευση του εξοπλισμού των ΗΠΑ από το Ιράκ, την τοποθέτηση στην Τουρκία συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης και συστήματος πυραυλικής ασπίδας.
Θα ζητήσει ακόμα την παράταση για ένα χρόνο του καθήκοντος της Τουρκίας στο Αφγανιστάν όσον αφορά τη διοίκηση της περιοχής της Καμπούλ.

Η εφημερίδα «Hurriyet» γράφει ότι ο κ. Mullen, ο οποίος είναι και ο πρώτος φιλοξενούμενος του Στρατηγού Koshaner, θα επαναδιατυπώσει παλιότερο αίτημα των ΗΠΑ για να δοθεί άδεια για τη διέλευση του εξοπλισμού τους από το Ιρακ, προσθέτοντας ότι η Τουρκία δεν έχει δώσει κάποια επίσημη απάντηση στο αίτημα αυτό.

Παράλληλα, σύμφωνα με την εφημερίδα «Milliyet», υπό τον τίτλο «Βαρύ αίτημα», εκτός από την άδεια που θα ζητήσει για τη διέλευση του βαρέως εξοπλισμού των ΗΠΑ μέσω της Τουρκίας κατά την αμερικανική απαγκίστρωση από το Ιράκ, ο Ναύαρχος θα διατυπώσει και το αίτημα σχετικά με την τοποθέτηση αντιπυραυλικής ασπίδας εναντίον του Ιράν.

Η εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι ο κ. Mullen θα ζητήσει από τον κ. Koshaner το βαρύ υλικό, που θα εισέλθει από το Βόρειο Ιράκ στην Τουρκία, να μπορέσει να φορτωθεί στα αμερικανικά πλοία στη Μερσίνη και στην Αλεξανδρέττα, όπου θα μεταφερθεί οδικώς.

Εξάλλου με το θέμα ασχολείται και η εφημερίδα «Vatan» υπό τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Τρία αιτήματα από τον Αμερικανό στρατηγό». Το ένα εξ αυτών, όπως αναφέρει, είναι ο βαρύς εξοπλισμός των ΗΠΑ, που θα έρθει από το Ιράκ να περάσει μέσω της Τουρκίας για να επιστρέψει στις ΗΠΑ.

Η εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι ο κ. Mullen αναμένεται επίσης να ζητήσει να τοποθετηθεί στην Τουρκία σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης, καθώς και σύστημα πυραυλικής ασπίδας, ενώ το τρίτο αίτημα, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα αναμένεται να αφορά την παράταση για ένα χρόνο του καθήκοντος της Τουρκίας στο Αφγανιστάν όσον αφορά τη διοίκηση της περιοχής της Καμπούλ.
SIGMALIVE

2 σχόλια:

  1. Περνώντας από το Β. Ιράκ ,μέσα από το Κουρδιστάν ,για να φτάσουν στα παράλια το εξοπλισμό , καλά θα κάνουν να τον αφήσουν στους Κούρδους που τον χρειάζονται.
    Τον εξοπλισμό του Ιράκ τον πήραμε εμείς και οι η γειτόνισσα μετά τον πόλεμο. Τα υπόλοιπα ας τα πάρουν οι Κούρδοι . Το κόστος μεταφοράς είναι πολύ μεγάλο και δεν συμφέρει της ΗΠΑ να τον πάει πίσω. Για πούλημα είναι.

    Θα είναι όμορφα σου λέω όταν χαράζει στο Αιγαίο
    Πέτρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα είναι ξεφτίλα και θα κουρελιαστεί το κύρος των ΗΠΑ, αν καταδεχτούν να αποχωρήσουν μέσω Τουρκίας. Δεν τους άφησαν να μπουν αλλά τους αφήνουν να βγουν... Αν δεν είναι αυτό ξεφτίλα, τι είναι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.