3/9/10

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ:Αντλεί «εμπειρία» από το κράτος - φονιά

«Υπάρχει μια τεχνογνωσία η οποία πρέπει να ανταλλάσσεται» είπε ο υπουργός Αμυνας σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, χαρακτηρίζοντας το Ισραήλ «αξιόμαχο πολεμικό κράτος»

Μια πρώτη εικόνα του βάθους της στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας - Ισραήλ, αλλά και της εμπλοκής της χώρας στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και αντιθέσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και ευρύτερα, έδωσε χτες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ε. Βενιζέλος, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του «Ρ», με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπ. Νετανιάχου στην Αθήνα και τις διμερείς συμφωνίες που υπήρξαν με τη δική του συμμετοχή, ο Ε. Βενιζέλος έδωσε το στίγμα της στρατιωτικής συνεργασίας, σημειώνοντας:

«Το Ισραήλ είναι ένα αξιόμαχο πολεμικό κράτος με τεράστια εμπειρία στα θέματα οργάνωσης, διοίκησης, λειτουργίας, εξοπλισμών, αμυντικής βιομηχανίας. Υπάρχει μια τεχνογνωσία η οποία πρέπει να ανταλλάσσεται. Υπάρχουν περιθώρια διεξαγωγής κοινών ασκήσεων σε όλους τους κλάδους, προς αμοιβαίο όφελος και με βάση τις δικές μας προτεραιότητες και τις δικές μας αρχές, ιδίως όταν κινούμαστε στο χώρο του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου και αυτό φάνηκε και στην τελευταία κοινή αεροπορική άσκηση που διακόπηκε και θα επαναληφθεί τον Οκτώβριο. Και βεβαίως υπάρχουν και πολύ μεγάλα περιθώρια πολιτικοστρατιωτικής συνεργασίας σε μια σειρά από θέματα τα οποία είναι κοινού ενδιαφέροντος και αφορούν την ασφάλεια της ευρύτερης αυτής περιοχής».

Οι δηλώσεις του υπουργού επιβεβαιώνουν ότι η άσκηση «Μίνωας» - η οποία υποτίθεται πως είχε ανασταλεί μετά την επίθεση στη νηοπομπή προς τη Γάζα - θα γίνει ξανά τον Οκτώβρη, όπως και ότι προετοιμάζονται κοινές ελληνοϊσραηλινές ασκήσεις σε όλους τους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων. Και ενώ τα γεγονότα βοούν, ο Ε. Βενιζέλος ισχυρίστηκε στη συνέντευξη ότι «δεν μας ζητήθηκε τίποτα συγκεκριμένο, δεν υπήρξε κάποια δέσμευση συγκεκριμένη».

Κι' αυτό όταν υπάρχουν πληροφορίες που αναφέρουν ότι τα ελληνικά στρατιωτικά επιτελεία (ΓΕΣ, ΓΕΝ, ΓΕΑ) ετοιμάζονται ήδη για την υλοποίηση της ελληνοϊσραηλινής στρατιωτικής συνεργασίας, στους τομείς της εκπαίδευσης, των ασκήσεων και της προμήθειας - συμπαραγωγής οπλικών συστημάτων, ενώ μόλις πρόσφατα δημοσιεύματα ενέπλεξαν στις στρατιωτικές ασκήσεις και τους «S 300» που είναι εγκατεστημένοι στην Κρήτη.

Δείχνοντας, τέλος, ότι η Ελλάδα διεκδικεί αναβαθμισμένο ρόλο στην προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στην ευρύτερη περιοχή, ο αρμόδιος υπουργός είπε ότι «υπάρχει μία διάθεση να αποκτήσει προοπτική αυτή η συνεργασία, λαμβανομένου υπόψη ότι η υψηλή αξιοπιστία της Ελλάδος στον αραβικό κόσμο επιτρέπει στη χώρα να παίξει ένα διαμεσολαβητικό και ευεργετικό ρόλο και μέσα σε αυτό το κλίμα των συνομιλιών που άρχισαν χθες στην Ουάσιγκτον».

«Εχουμε - κατέληξε - πολλά και σημαντικά αντικείμενα τα οποία αφορούν πρωτίστως τον κοινό γεωγραφικό μας χώρο, την κατάσταση στη Μεσόγειο και την κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Η Ελλάδα πρέπει να έχει στραμμένα τα μάτια της στη Μεσόγειο. Δεν έχουμε πάντα επίκαιρη και ενεργό αυτή τη διάσταση της Μεσογείου στο μυαλό μας, εννοώ και λόγω Κύπρου, αυτό είναι κάτι που πρέπει να μας ενδιαφέρει πάρα πολύ. Αρα έχουμε έναν χώρο στον οποίο συνυπάρχουμε».
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

18 σχόλια:

  1. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    Δεν ξέρω αν υπάρχουν και σχόλια συνοδευτικά του ρεπορτάζ που θα έδιναν μια πληρη εικόνα. Το κείμενο πάντως ειναι ήπια διατυπωμένο, δεν εκφράζει κάποια ουσιαστική αντίδραση που να αφορά ειδικά στη συνεργασία μετο Ισραηλ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΥΤΟ ήταν που φοβόμουν: η ανυπαρξία στρατηγικής (στρατηγική χωρίς συγκεκριμένους στόχους δεν υπάρχει, και η δήλωση «δεν μας ζητήθηκε τίποτα συγκεκριμένο, δεν υπήρξε κάποια δέσμευση συγκεκριμένη» το αποδεικνύει) και απόφαση περί τακτικών κινήσεων («Υπάρχει μια τεχνογνωσία η οποία πρέπει να ανταλλάσσεται. Υπάρχουν περιθώρια διεξαγωγής κοινών ασκήσεων σε όλους τους κλάδους, προς αμοιβαίο όφελος και με βάση τις δικές μας προτεραιότητες και τις δικές μας αρχές [...]. Και βεβαίως υπάρχουν και πολύ μεγάλα περιθώρια πολιτικοστρατιωτικής συνεργασίας [...].».), οι οποίες ΠΡΟΫΠΟΘΕΤΟΥΝ την ύπαρξη στρατηγικής - αποτελούν εξειδίκευσή της...

    Επικοινωνία χωρίς ουσία - και οι τόκοι από τα 400 δις τρέχουν...

    Το Ισραήλ δίνει 2,7 δις για το πρόγραμμα F-35 και παίρνει 4 δις αντισταθμιστικά για το ίδιο πρόγραμμα στο υψηλότερο επίπεδο τεχνολογίας - και ΜΠΡΑΒΟ του. Το θέμα είναι ΕΜΕΙΣ τί κάνουμε...

    OPEN, Χολαργός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "Αντλεί «εμπειρία» από το κράτος - φονιά"

    "Δείχνοντας, τέλος, ότι η Ελλάδα διεκδικεί αναβαθμισμένο ρόλο στην προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών"

    Αν εξαιρέσει κανείς αυτές τις κουκουεδίστικες αρλούμπες, το άρθρο είναι ενδιαφέρον και σωστό. Πάντα είχα την άποψη ότι η συνεργασία Ελλάδος-Ισραήλ θα ωφελήσει την χώρα μας.

    Το Ισραήλ είναι όντως «αξιόμαχο πολεμικό κράτος» και έχει τεχνογνωσία που μπορεί να μάς ωφελήσει, αν μπορέσουμε να την εκμεταλλευτούμε σωστά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και τι θα την κανουμε την αξιομαχη τεχνογνωσια που εχει το Ισραηλ;
    Προκειται να την αξιοποιησουμε ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η συνεργασία με το ισραήλ, αποτελεσμα κυριως της συμπεριφορας της τουρκίας και οχι των δικων μας επιλογων, ειναι οτι καλυτερο θα μπορουσε να maw συμβει.

    Περα από τους "αριστερους μπετοβλακες" υπαρχει καποιος λογικος ανθρωπος που να το αμφισβητει?

    Ναι! μας καναν μεγαλη ζημια στο παρελθον. Γιατι απλα δεν ηταν μαζι μας και ηταν με τους αλλους. Θα το αφησουμε να ξανασυμβει?

    Η καταρρευση του κεμαλικου κρατους (και της κρυφο-εβραικής παραδοσής του) καθως και της φυσικής συμμαχιας του με το ισραήλ θα ειναι πραγματικό δωρο.

    Ο ερντογκαν αν καταφερει να επαναισλαμοποιήσει τη χωρα του, θα κανει ενα μεγαλο καλο στην ελλαδα. Ισλαμ με γενικοτερη προοδο απλα δεν παει. Το μονο σημειο αναφορας ειναι η τουρκια, και αυτο λογο του πανισχυρου-σφαγεα κεμαλ, των μεταρρυθμισεων του και της παραδοσής του.

    Αν εξαιρεσεις την προσωρινή οικονομική ανθηση, (που δεν ειναι
    και δικο του κατορθωμα) μαλλον θα εξελιχθει στον Α. παπανδρεου της τουρκιας.

    Και, με λιγο τυχη, θα τιναξει τα παντα στον αερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΑΜΑ ΔΕΙΤΕ ΣΥΝΕΛΛΗΝΕΣ ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑ
    ΙΣΡΑΗΛ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΚΑΙ ΕΒΡΑΙΚΕΣ
    ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΦΥΡΙΞΤΕΜΟΥ ΚΛΕΦΤΙΚΑ
    ΤΟΥΣ S300 ΛΙΓΟΥΡΕΥΟΝΤΑΙ ΤΖΑΠΑ
    ΑΠΟ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΟΡΟΙΔΑ
    ΑΝΤΕ ΤΖΕΦΡΥ ΔΩΣΤΑ ΟΛΑ ΤΑ ΡΩΣΙΚΑ ΟΠΛΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΝΕΝΑ ΑΛΛΟ ΚΡΑΤΟΣ
    ΕΔΩ ΓΥΡΩ ΔΕΝ ΤΑ ΕΧΕΙ ΕΚΤΟΣ ΙΡΑΝ
    ΔΩΣΕ ΣΤΑ ΑΔΕΛΦΑΚΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
    ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ
    ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΜΙΑ
    ΣΧΕΣΗ ΑΣΑΦΕΙΑΣ ΜΟΝΟ ΣΕ ΛΟΓΙΑ ΑΣ
    ΜΑΣ ΔΕΙΞΟΥΝ ΚΑΙ ΧΑΡΤΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΙΣΤΟΥΜΕ ΥΠΟΓΕΓΡΑΜΕΝΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. "Η συνεργασία με το ισραήλ, αποτελεσμα κυριως της συμπεριφορας της τουρκίας και οχι των δικων μας επιλογων, ειναι οτι καλυτερο θα μπορουσε να μας συμβει. Περα από τους "αριστερους μπετοβλακες" υπαρχει καποιος λογικος ανθρωπος που να το αμφισβητει?"

    Δεν υπάρχει πιο εθνικά επικίνδυνη θέση από αυτή κύριε Ανώνυμε: ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ συνεργασία με ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ κράτος, εάν δεν στηρίζεται σε στρατηγικό σχεδιασμό θα μας καταστήσει είτε υποχείρια του οιωνεί συνεργάτη μας είτε παντελώς αναξιόπιστο εταίρο, δηλαδή θα έχει εντελώς καταστροφικά αποτελέσματα για εμάς και αβέβαια αποτελέσματα (ή του ύψους ή του βάθους, για να είμαι ακριβής) για τον εταίρο μας.

    Είναι ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ να ορίζουμε την εθνική στρατηγική βάσει των βραχυπρόθεσμων κινήσεων των άλλων, οι οποίες είναι, όπως έχει αποδειχθεί ιστορικά, σοβαρά μελετημένες. Φανταστείτε τί θα γίνει εάν τα βρουν Τουρκία-Ισραήλ: χωρίς να έχουμε κερδίσει τίποτα απτό, ούτε εμείς ούτε το Ισραήλ, θα υπάρξει ένα έντονο συναίσθημα εναντίον των Ισραηλινών (γιατί ποτέ δεν βλέπουμε τα λάθη μας, αλλά μόνο γιατί δεν σφύριξε υπέρ μας ο διαιτητής) με αποτέλεσμα να καταστραφεί η όποια προσπάθεια συνεργασίας γίνεται τώρα, πολύ απλά γιατί χρειάζεται ΥΠΟΒΑΘΡΟ, όχι κινήσεις στο αέρα.

    Σε επίπεδο εθνικής στρατηγικής, η οποία βασίζεται στα συμφέροντα και όχι στις ευκαιριακές κινήσεις τακτικής, το "είναι ότι καλύτερο μας έχει συμβεί" θα πρέπει να περιορίζεται αυστηρά μόνο στους 4 τοίχους του σκυλάδικου που τραγουδάει ο Πανταζής.

    ΜΑΚΑΡΙ να κάνουμε ΑΜΕΣΑ κινήσεις ούτως ώστε να χτιστεί μια ΥΓΙΗΣ εταιρική σχέση με το Ισραήλ (και με όποιον άλλο το επιθυμεί στην πράξη), αλλά πολύ φοβάμαι ότι όχι μόνο δεν το κάνουμε, αλλά κάποιοι αρμόδιοι(;) αδυνατούν να κατανοήσουν το λόγο για τον οποίο ΠΡΕΠΕΙ να το κάνουμε - για να μη σκεφτώ κάτι πιο πονηρό.

    OPEN, Χολαργός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. "Η συνεργασία με το ισραήλ, αποτελεσμα κυριως της συμπεριφορας της τουρκίας και οχι των δικων μας επιλογων, ειναι οτι καλυτερο θα μπορουσε να μας συμβει. Περα από τους "αριστερους μπετοβλακες" υπαρχει καποιος λογικος ανθρωπος που να το αμφισβητει?"

    Δεν υπάρχει πιο εθνικά επικίνδυνη θέση από αυτή κύριε Ανώνυμε: ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ συνεργασία με ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ κράτος, εάν δεν στηρίζεται σε στρατηγικό σχεδιασμό θα μας καταστήσει είτε υποχείρια του οιωνεί συνεργάτη μας είτε παντελώς αναξιόπιστο εταίρο, δηλαδή θα έχει εντελώς καταστροφικά αποτελέσματα για εμάς και αβέβαια αποτελέσματα (ή του ύψους ή του βάθους, για να είμαι ακριβής) για τον εταίρο μας.

    Είναι ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ να ορίζουμε την εθνική στρατηγική βάσει των βραχυπρόθεσμων κινήσεων των άλλων, οι οποίες είναι, όπως έχει αποδειχθεί ιστορικά, σοβαρά μελετημένες.

    συνεχίζεται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Φανταστείτε τί θα γίνει εάν τα βρουν Τουρκία-Ισραήλ: χωρίς να έχουμε κερδίσει τίποτα απτό, ούτε εμείς ούτε το Ισραήλ, θα υπάρξει ένα έντονο συναίσθημα εναντίον των Ισραηλινών (γιατί ποτέ δεν βλέπουμε τα λάθη μας, αλλά μόνο γιατί δεν σφύριξε υπέρ μας ο διαιτητής) με αποτέλεσμα να καταστραφεί η όποια προσπάθεια συνεργασίας γίνεται τώρα, πολύ απλά γιατί χρειάζεται ΥΠΟΒΑΘΡΟ, όχι κινήσεις στο αέρα.

    Σε επίπεδο εθνικής στρατηγικής, η οποία βασίζεται στα συμφέροντα και όχι στις ευκαιριακές κινήσεις τακτικής, το "είναι ότι καλύτερο μας έχει συμβεί" θα πρέπει να περιορίζεται αυστηρά μόνο στους 4 τοίχους του σκυλάδικου που τραγουδάει ο Πανταζής.

    ΜΑΚΑΡΙ να κάνουμε ΑΜΕΣΑ κινήσεις ούτως ώστε να χτιστεί μια ΥΓΙΗΣ εταιρική σχέση με το Ισραήλ (και με όποιον άλλο το επιθυμεί στην πράξη), αλλά πολύ φοβάμαι ότι όχι μόνο δεν το κάνουμε, αλλά κάποιοι αρμόδιοι(;) αδυνατούν να κατανοήσουν το λόγο για τον οποίο ΠΡΕΠΕΙ να το κάνουμε - για να μη σκεφτώ κάτι πιο πονηρό.

    OPEN, Χολαργός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Και οι S-300 αξιομαχοι ηταν αλλα σαπιζουν στην Κρητη.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Περίεργο, μόνο το Ισραήλ είναι κράτος φονιάς κατά τους αριστερούς.

    Το να πεί κάποιος όμως την Τουρκία κράτος φονιά, η οποία Τουρκία είναι υπεύθυνη για 3 γενοκτονίες, πολέμους ιμπεριαλιστικούς, εισβολή και κατοχή της Κύπρου με χιλιάδες νεκρούς και χιλιάδες πρόσφυγες, είναι αξιοκατάκριτος φασισμός.

    Να γιατί η Ελλάδα δεν πάει μπροστά ούτε πρόκειται να πάει ποτέ, όσο στην Ελλάδα υπάρχουν τέτοιοι αριστεροί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. [Αυτή η ανάρτηση έχει καταργηθεί από ένα διαχειριστή του ιστολογίου.] (δις)

    Να που οι απειλές τους και οι εκβιασμοί τους πιάνουν τόπο τακτικώτατα.
    Τα σχόλια αναρτήθησαν αρχικά αλλά μετά ποιός ξέρει. Θα έπεσαν τίποτα τηλέφωνα η μπορεί και απειλητικά μυνήματα.
    Και ο νοών νοείτω.


    Άκου όνομα: OPEN, Χολαργός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ήταν προφανές ότι υπάρχει μια κάποιας υφής βιολογική "συστεμική αστάθεια" (το σύστημα πήγαινε για κρασάρισμα) του αποστολέα ενός ασχέτου με το θέμα και άκρως υβριστικού προς εμένα μηνύματος, το οποίο αναγκάστηκα να απαντήσω (και η ανάρτησή μου αφαιρέθηκε επίσης, παρόλο που δεν ήταν υβριστική, προφανώς για να μη θιχτεί ο αποστολέας του αρχικού υβριστικού μηνύματος).

    Αντί για ευχαριστώ προς τους διαχειριστές του ιστολογίου (σημείωση: το υβριστικό σχόλιο παρέμεινε για 90 λεπτά αναρτημένο, ενώ η απάντηση μόνο για 2) για τη στάση τους, ζητάς και τα ρέστα - αλλά τί ψάχνω, αν είχες φιλότιμο δεν θα έστελνες τέτοιο μήνυμα σαν το αρχικό...

    OPEN, Χολαργός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αληθεια ποτε ηταν η τελευταια φορα που το ΚΚΕ κατηγγειλε τον Τουρκικο Ιμπεριαλισμο?
    Χρηστος Βουλγαρης απο Λονδινο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. @ OPEN, Χολαργός

    Θεωρείσαι εχθρός παντός έλληνος γι αυτό παίρνεις και θα παίρνεις τέτοιες απαντήσεις.
    Ώστε χρονομετράς και πόση ώρα μένουν τα σχόλια που δεν σου αρέσουν δημοσιευμένα;
    Αυτό επιβεβαιώνει υποψίες πολλών ότι είσαι βαλτός. Ή τελματώδης βάλτος με πολύ βούρκο.

    Άκου όνομα: OPEN, Χολαργός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. "Θεωρείσαι εχθρός παντός έλληνος γι αυτό παίρνεις και θα παίρνεις τέτοιες απαντήσεις."
    Η γενίκευση, ΑΝ είσαι εσύ Έλληνας (πολύ αμφιβάλλω...), είναι φασιστική και αυθαίρετη - άσε που δεν απάντησες, απλά έβρισες...

    "Ώστε χρονομετράς και πόση ώρα μένουν τα σχόλια που δεν σου αρέσουν δημοσιευμένα;"
    Περίμενα να δω πότε θα αναρτηθεί το απαντητικό στο υβριστικό σου σχόλιό μου - αλλά και αυτό δυσκολεύεσαι να το κατανοήσεις...

    "Αυτό επιβεβαιώνει υποψίες πολλών ότι είσαι βαλτός. Ή τελματώδης βάλτος με πολύ βούρκο."
    Ε πέστο ότι είσαι από τους κιφήνες που ψάχνουν για μίζες και προτιμούν να μη γίνει τίποτα σε αυτό τον τόπο αν δεν τα αρπάξουν και, επειδή φοβούνται μην τους χαλάσω τη σούπα, άρχισαν να τσινάνε! Ετοιμαστείτε για ΜΕΓΑΛΑ πανηγύρια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.