29/9/10

Γεμάτη η βαλίτσα του Κινέζου

Ο Γουέν Ζιαμπάο
Του ΜΩΥΣΗ ΛΙΤΣΗ
Γεμάτος υποσχέσεις για επενδύσεις και άφιξη περισσότερων τουριστών, φθάνει στην Αθήνα το Σάββατο ο Κινέζος πρωθυπουργός Γουέν Ζιαμπάο στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής περιοδείας του, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και επίσκεψη στην Τουρκία.
"Θα ενθαρρύνουμε ακόμη περισσότερους Κινέζους επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα όταν ο καιρός θα είναι κατάλληλος και θα ενθαρρύνουμε Κινέζους τουρίστες να πάνε στην Ελλάδα», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Πεκίνο η υφυπουργός Εξωτερικών Φου Γινγκ.
Σύμφωνα με ανταπόκριση του πρακτορείου Ρόιτερ, η επίσκεψη Γουέν εκτός από υποσχέσεις για επενδύσεις θα περιλαμβάνει και τη σύναψη συμφωνιών που θα αφορούν τη ναυτιλία και τη χρηματοδότησή της.
Η εκπρόσωπος της κινεζικής κυβέρνησης αναφέρθηκε και στην ελληνική κρίση λέγοντας ότι «η Ε.Ε. και το ΔΝΤ έχουν υιοθετήσει θετικά μέτρα. Εχουμε επισημάνει ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει πάρει πλειάδα μέτρων, τα οποία έχουν αποδώσει. Ελπίζουμε ότι η Ελλάδα θα ανακάμψει από την κρίση».
Αναφερόμενη στις ευρύτερες ευρωπαϊκές εξελίξεις η Φου επισήμανε ότι «είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την Κίνα η Ευρώπη να διατηρήσει στο σύνολό της την οικονομική σταθερότητα, να ξεπεράσει την κρίση και να επαναφέρει την ανάπτυξη».

Αποθεματικά 2 τρισ. δολ.
Από το «καλώς ήρθε το δολάριο» λοιπόν, στο καλώς ήρθε το πετροδολάριο και τώρα το γουάν, με την Κίνα να κάθεται σε περισσότερα από 2 τρισ. δολάρια συναλλαγματικά αποθέματα. Αποθέματα για τα οποία η Κίνα αναζητεί επενδυτικές διεξόδους, φοβούμενη ότι το δολάριο δύσκολα θα αντέξει το τεράστιο αμερικανικό χρέος. Χθες μάλιστα ο Γιου Γιονγκντίνκ, πρώην σύμβουλος της κεντρικής τράπεζας της Κίνας, τόνισε ότι το δολάριο βρίσκεται «ένα βήμα πιο κοντά» στην κρίση.

«Χειροτερεύει το δολάριο»
«Ενα τέτοιο τεράστιο ποσό χρέους είναι τρομακτικό», επισήμανε ο Γιου από τη Σιγκαπούρη. «Η κατάσταση χειροτερεύει μέρα με τη μέρα, εκτιμώ ότι είμαστε ένα βήμα πιο κοντά σε μια κρίση του δολαρίου», είπε χαρακτηριστικά ο Κινέζος αξιωματούχος. Οι ΗΠΑ αναμένεται να παρουσιάσουν έλλειμμα ρεκόρ 1,3 τρισ. δολαρίων το οικονομικό έτος που λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου, το οποίο αντιστοιχεί σε 9,1% του ΑΕΠ.
Η Κίνα έχει εξελιχθεί πλέον σε σημαντική κινητήρια δύναμη της παγκόσμιας ανάπτυξης σε μια περίοδο που οι βιομηχανικά αναπτυγμένες χώρες πασχίζουν να βγουν από τη διεθνή οικονομική κρίση. Στις συζητήσεις μάλιστα που γίνονται αυτή την εποχή για ανακατανομή της ισχύος στο ΔΝΤ, η Κίνα φέρεται να καταλαμβάνει, σύμφωνα με ένα σενάριο, την τρίτη θέση μετά τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, από τη σημερινή έκτη θέση, πράγμα που θα ενισχύσει τα αποθεματικά του ΔΝΤ τουλάχιστον με 1 τρισ. δολάρια
Η επίσκεψη Γουέν στην Ευρώπη, που θα διαρκέσει μέχρι τις 9 Οκτωβρίου, περιλαμβάνει το Βέλγιο και την Ιταλία, καθώς και την Τουρκία, την οποία θα επισκεφτεί στις 8 του ερχόμενου μήνα. Βασικό θέμα των επαφών αναμένεται να είναι η χαμηλή ισοτιμία του γουάν, θέμα που δεν καίει μόνο τους Αμερικανούς αλλά και τους Ευρωπαίους. *
ENET

3 σχόλια:

  1. Επειδή οι Κινέζοι θέλουν να διώξουν αποθέματα δολλαρίου από πάνω τους (και με ρευστοποίηση δεν μπορούν, αφενός γιατί θα χάσει πολύ την αξία του το υπόλοιπό τους εάν αρχίσουν να πουλάνε και αφετέρου γιατί οι Αμερικανοί θα κάνουν το παν για να τους σταματήσουν) ψάχνουν φθηνές αγορές για να επενδύσουν.

    Ας ελπίσουμε ότι θα υπάρξει η σωστή αντιμετώπιση εντός.

    OPEN, Χολαργός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φωτό: "Τόσο το έχουμε" (το μπόι) φαίνεται να λέει ο Γουέν :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ποτε θα βομβαρδισουμε τους Κινεζους;
    Ξερετε πως συμπεριφερονται στις γυναικες τους; Και στους αντρες τους; και στα παιδια τους;
    Χειροτερα κι απ΄ τους Ιρανους.

    Τι λετε ρε γιγαντες των ανθρωπινων δικαιωματων; Εσεις τζιβιτζιλουδες της ισοτητας;
    Οι πισοσωγλεντηδες; Τι γνωμη εχετε;
    Να βαλουμε τους Αμερικανους να ριχνουν μπομπες; Τι λετε;


    Όμαδεον
    Ανατολικη Ιερουσαλημ
    σκλαβωμενη απο Γκαλιοβριους
    γενοκτονους, Παλαιστινη

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.