21/9/10

Το μυστικό deal μεταξύ Ερντογάν και Παπανδρέου για το Αιγαίο

* Η Ελλάδα θα επεκτείνει (σε διαφορετικό μήκος) τα χωρικά ύδατά της, ενώ όλα δείχνουν ότι θα παραιτηθεί από το δικαίωμα να ορίσει Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες
* Σε δεύτερο γύρο διαπραγματεύσεων θα τεθεί το θέμα της υφαλοκρηπίδας, με το βλέμμα στην ενέργεια
Του Σωτήρη Σιδέρη

Τα δύο βήματα:

Πρώτο στάδιο
1. Επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων (σε διαφορετικό μήκος ανά περιοχή), αλλά όχι στα 12 μίλια, και αποφάσεις για τον εναέριο χώρο και το FIR.
2. Απόσυρση των τουρκικών θεωρών για «γκρίζες ζώνες».
3. Παραίτηση της Ελλάδας από το δικαίωμα να ορίσει Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες (ΑΟΖ).
4. Σύνταξη Κειμένου Αρχών που θα δεσμεύει ας δύο χώρες για τήρηση των παραπάνω σημείων.

Δεύτερο στάδιο
1. 1 Συζητήσεις γ»α το καυτό θέμα της υφαλοκρηπίδας.
2. Διμερής συμφωνία ή προσφυγή στη Χάγη για το ίδιο θέμα.
3. Πιθανώς να ανοίξει ο δρόμος της Τουρκίας για εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων στην Ανατ. Μεσόγειο.

Η Ελλάδα θα επεκτείνει (σε διαφορετικό μήκος) τα χωρικά υδατά της, ενώ όλα δείχνουν ότι θα παραιτηθεί από το δικαίωμα να ορίσει Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες.
Πολιτική απόφαση για ραγδαία κλιμάκωση των μυστικών διαπραγματεύσεων Ελλάδας-Τουρκίας, με στόχο τη διευθέτηση των προβλημάτων στο Αιγαίο, έχουν πάρει οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών Γιώργος Παπανδρέου και Ταγίπ Ερντογάν και, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, έχουν συμφωνήσει ότι μέχρι το τέλος του χρόνου ο πρώτος πυλώνας της διμερούς συμφωνίας θα είναι έτοιμος προς δημοσιοποίηση.

Η συμφωνία θα περιλαμβάνει την -ασύμμετρη- επέκταση των χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου της Ελλάδας με τη σύμφωνη γνώμη της Τουρκίας, ενώ όλα δείχνουν ότι η χώρα μας έχει παραιτηθεί από το δικαίωμα να ορίσει Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες (ΑΟΖ). Το εύρος της επέκτασης θα ποικίλλει, καθώς στο Βόρειο Αιγαίο θα είναι μεγαλύτερη και στα Δωδεκάνησα πολύ μικρότερη, ενώ θα ταυτίζεται ο εναέριος χώρος με τα χωρικά μας ύδατα (σήμερα ο μεν εθνικός εναέριος χώρος είναι δέκα μίλια, τα δε χωρικά μας ύδατα 6 μίλια). Έχοντας υπόψη την εικόνα που επικρατεί στις δύο χώρες, είναι βέβαιο ότι οι συμφωνίες θα προκαλέσουν πολιτική θύελλα.

Ταυτόχρονα με τη δημοσιοποίηση της συμφωνίας, οι δύο πρωθυπουργοί θα δώσουν στη δημοσιότητα ένα Κείμενο Αρχών που θα υπογραμμίζει την επιτυχία της διπλωματίας, αλλά ταυτόχρονα θα δεσμεύει τις δύο χώρες τόσο όσον αφορά την τήρηση των συμφωνηθέντων όσο και για τις πολιτικές του μέλλοντος. Είναι πολιτική απόφαση να κλείσουν όλα τα προβλήματα και να μην υπάρξουν εκκρεμότητες για το μέλλον.

Έτσι, οι δύο κυβερνήσεις θα δεσμεύονται για την τήρηση των όσων συμφωνηθούν για τον εναέριο χώρο, το FIR και τα χωρικά ύδατα και θα δηλώνουν ότι κλείνει το κεφάλαιο αυτό. Δηλαδή αν π. χ. σε ορισμένες περιοχές του Αιγαίου τα χωρικά ύδατα και ο εναέριος χώρος θα είναι 7 ή 8 μίλια, η Ελλάδα θα δεσμευθεί ότι θα σεβαστεί τη συμφωνία και, παράλληλα, θα δεσμευθεί ότι παραιτείται από το δικαίωμα επέκτασης στα δώδεκα μίλια. Εννοείται ότι θα αποσυρθούν και οι θεωρίες περί «γκρίζων ζωνών» εκ μέρους της Άγκυρας.

Παράλληλα, το ντοκουμέντο της συμφωνίας θα προδιαγράφει τις επόμενες ενέργειες των δύο κυβερνήσεων στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, πιθανότατα το διαδικαστικό πλαίσιο για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας.

Άλλωστε, η συμφωνία για τα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο είναι προαπαιτούμενο για την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (ΔΔΧ). Σημειώνεται ότι το συνυποσχετικό που απαιτείται για την προσφυγή στο ΔΔΧ πρέπει να ψηφιστεί από το Κοινοβούλιο.

Η δημοσιοποίηση του Κειμένου Αρχών θα σηματοδοτήσει την έναρξη του δεύτερου κύκλου διαπραγματεύσεων, οι οποίες θα αφορούν την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και θα είναι οι πλέον δύσκολες από πολιτική άποψη, λόγω των αντιδράσεων για την πρώτη συμφωνία. Οι διαπραγματεύσεις λοιπόν για την υφαλοκρηπίδα είτε θα οδηγήσουν σε διμερή συμφωνία είτε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, κάτι που πλέον αντιμετωπίζουν θετικά και οι Τούρκοι. Ωστόσο, το θέμα της Χάγης δεν είναι τόσο απλό. Με λίγα λόγια, το ΔΔΧ δεν πρόκειται να αποφανθεί ότι το Αιγαίο ανήκει στην Ελλάδα ή ότι η Τουρκία δεν έχει συμφέροντα. Ειδικότερα στην ελληνική πολιτική σκηνή α διαφοροποιήσεις είναι δυνατόν να δυναμιτίσουν το κλίμα, αν οι πολιτικές δυνάμεις δεν είναι από. πριν ενημερωμένες για τα σχέδια Πα πανδρέου – Ερντογάν. Οι κοινωνικές και πολιτικές ισορροπίες στην Ελλάδα είναι εύθραυστες και η επίδραση του μνημονίου στην πολιτική συμπεριφορά ίσως επιδράσει καταλυτικά στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής που οξύνονται μέρα με τη μέρα.

Το κατ’ αρχήν ζήτημα, που ήδη απασχολεί το στενό κύκλο των ενημερωμένων παραγόντων του υπουργείου Εξωτερικών, είναι ότι το Κείμενο Αρχών απαιτεί τεράστια προσοχή και υψηλού επιπέδου διαπραγματευτική ικανότητα, προκειμένου να μην οδηγήσει την Ελλάδα σε διπλωματική τραγωδία εν μέσω δεσμεύσεων και συμφωνιών που μπορεί με τη σειρά τους να οδηγήσουν σε ολοκληρωτική κηδεμονία της χώρας.

ΣΥΣΚΕΨΗ
Την περασμένη Πέμπτη (9 Σεπτεμβρίου) κορυφαίοι διπλωματικοί παράγοντες, εμπειρογνώμονες και εξωυπηρεσιακές προσωπικότητες πήραν μέρος σε πολύωρη κλειστή σύσκεψη κατά την οποία αναλύθηκαν κυρίως η τακτική, οι προθέσεις και οι δυνατότητες της Τουρκίας και οι ελληνικές απαντήσεις. Στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης αναπτύχθηκε έντονος προβληματισμός για το γεγονός ότι η Άγκυρα βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση σε όλα τα επίπεδα, καθώς έχει ισχυρή διεθνή υποστήριξη, έχει ισχυρές συμμαχίες και ένα πολιτικό σκηνικό χωρίς προβλήματα, ενώ έχει επίσης πολιτικό και διαπραγματευτικό σχέδιο, σε αντίθεση με την Ελλάδα και το πολιτικό της προσωπικό, που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο μνημόνιο. Κυρίως αναλύθηκε η επιθετικότητα της Άγκυρας που ποιοτικά είναι κλιμακούμενη. Ταυτόχρονα στην ίδια σύσκεψη επισημάνθηκε η ανάγκη η πολιτική ηγεσία της χώρας να πει ορισμένες αλήθειες στο λαό, που συμπυκνώνονται στη διαμόρφωση μιας νέας αντίληψης για τα δίκαια και τα δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο. Σαφώς και ή Τουρκία έχει τα αδύνατα σημεία της, τα οποία και επισημάνθηκαν στη σύσκεψη.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η Τουρκία και προσωπικά ο κ. Ερντογάν είναι αυτός που πλέον θέτει τα χρονοδιαγράμματα. Όσον αφορά την κατ’ αρχήν συμφωνία και το
κών που τους πλαισιώνει εργάζονται πάνω σε χάρτες. Για παράδειγμα, υπογραμμίζουν ότι δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθεί η ελληνική πλευρά ότι το Καστελόριζο δεν έχει υφαλοκρηπίδα. Το θέμα είναι πόση επήρεια έχει η υφαλοκρηπίδα του ελληνικού νησιού, δηλαδή πόσο εύρος έχει και προς ποια κατεύθυνση εκτείνεται ώστε να συμπεριλάβει πιθανούς ενεργειακούς κόρους. Η Τουρκία, από την πλευρά Γης, θεωρεί ότι τα δικά της παράλια έχουν την περισσότερη επήρεια και κατά συνέπεια το Καστελόριζο έχει ελάχιστα δικαιώματα. Ακόμη και το Δικαστήριο της Χάγης δεν είναι βέβαιο ότι θα πάρει μια απόφαση που θα είναι με σαφήνεια υπέρ της Ελλάδας ή της Τουρκίας. Αυτό αφορά σε μεγάλο ποσοστό και τα Δωδεκάνησα Σε κάθε περίπτωση, σημαντική επίδραση θα έχει η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων. Όσο περισσότερο τα επεκτείνει τόσο μικρότερη θα είναι η ζώνη των τουρκικών συμφερόντων.

Σύμφωνα με έγκυρους νομικούς κύκλους, η Ελλάδα μπορεί να κηρύξει μονομερώς ΑΟΖ σε συνεργασία με Κείμενο Αρχών, ο Τούρκος πρωθυπουργός είναι αυτός που υπογράμμισε την ανάγκη η πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου ώστε να επικεντρωθεί στη συνέχεια στον προεκλογικό αγώνα εν όψει των εκλογών του επόμενου έτους.

Επίσης, ο κ. Ερντογάν είναι αυτός που έχει προτείνει και οι συνομιλίες για την υφαλοκρηπίδα να έχουν χρονικό ορίζοντα. Έλληνες διπλωμάτες έχουν διαμηνύσει στην κυβέρνηση ότι η Άγκυρα θα επιδιώξει το ταχύτερο δυνατό να υπάρξει ένα νέο καθεστώς στο Αιγαίο γιατί, όπως επισημαίνουν, η Τουρκία θεωρεί αυτή τη στιγμή αδύναμη την Ελλάδα και επειδή το μεγάλο πρόβλημα εστιάζεται στο Καστελόριζο θα επιδιώξει την παραίτηση ή την αδρανοποίηση της χώρας μας όσον αφορά την πρόσβαση στις ενεργειακές πηγές της Ανατολικής Μεσογείου.

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΠΙ ΧΑΡΤΟΥ
Είναι προφανές ότι οι Έλληνες διαπραγματευτές και η ομάδα των νομικών από
την Κύπρο ή και άλλες χώρες. Επισημαίνουν όμως ότι άλλο η κήρυξη και άλλο η οριοθέτηση. Γιατί η απόλαυση των δικαιωμάτων, δηλαδή των ενεργειακών πόρων, απαιτεί οριοθέτηση. Η Τουρκία αντιδρά ακριβώς στην οριοθέτηση και σημειώνει ότι σε διεθνές επίπεδο υπάρχει κοινή οριοθέτηση της ΑΟΖ, κατά συνέπεια δεν τίθεται θέμα να αποδεχθούν την άποψη ότι η Ελλάδα μπορεί και να κηρύξει και να οριοθετήσει μονομερώς την ΑΟΖ.

Η βεβαιότητα ότι στην Ανατολική Μεσόγειο υπάρχουν υδρογονάνθρακες έχει προκαλέσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον και η ιδέα και μόνο ότι η Τουρκία μπορεί να έχει περιορισμένη πρόσβαση προκαλεί νευρική κρίση στην Άγκυρα.

Είναι λοιπόν πρωτίστως ζήτημα πολιτικής αυτοπεποίθησης και σχεδιασμού τι ακριβώς θα διεκδικήσει η Ελλάδα και υπάρχει απόλυτη βεβαιότητα ότι οι πρόσφατες επιτροπές κολεγιακού τύπου που επινοήθηκαν από τον πρωθυπουργό για το στρατηγικό σχεδιασμό της κυβέρνησης δεν αφορούν τα μεγάλα αυτά θέματα.

Πηγή: Εφημερίδα "VETO"
Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

17 σχόλια:

  1. θα μας πάρουν και τα βρακιά αυτοί του ΓΑΠ ΤΑΓΙΠ ΔΝΤ ΑΕ, πρεπει πασει θυσία να αποτινάξουμε αυτούς τους ζυγούς με τους οποίους μας δενει η κυβερνηση ΓΑΠ!
    Αντι να εκμεταλλευτουμε τον ορυκτό πλουτο μας (ΝΑΙ ΜΑΣ!!!!) πηγαμε στο ΔΝΤ! Είναι σιωνιστες δουλεύουν για ενα και μονο λόγο,για να υφαρπάξουν τον Ελληνικό πλουτο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. θεωρω το αρθρο προβοκατορικο που σαν μονο σκοπο εχει να μας κανει να (χωνεψουμε) οτι οντος ολα αυτα που γραφουν εχουν συμβει.ΔΕΝ στηρηζεται πουθενα παρα ΜΟΝΟ σε εικασιες .Δεν ειμαι πασοκος ,αλλα αντιθετως τους συχαινομαι αλλα αυτη την στιγμη η δημοσιευση τετοιων αρθρων παραφιλολογιας μονο κακο κανει στο ΗΘΙΚΟ των Ελληνων.
    Η διευθυνση του ΙΝΦΟΓΝΩΜΩΝ επ΄ουδενι δεν πιστευω οτι παιζει τον ρολο του αβανταδορου σε τετοιες αντεθνικες ενεργιες ,παρα ταυτα θα προτημουσα να ειναι λιγο πιο προσεκτικη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    Ναι, ναι, συμφωνώ απολύτως με τον ανώνυμο 9.43, είναι απαράδεκτο να δημοσιεύει ο ινφογνώμων τέτοια άρθρα. Καλύτερα να μην μαθαίνουμε από πουθενά και από κανένα τι μαγειρευεται στο παρασκήνιο ώστε να μας έρθει συγκοπή μόλις το μάθουμε. Και ενώ θα είμαστε τέζα τα πράγματα να κυλήσουν ομάλά. Ζωη σε λόγου μας.
    ΥΓ ο ανώνυμος ξύπνησε προφανώς από βαθύ κώμα μόλις τώρα, διότι τέτοιες ακριβώς πληροφορίες έχουν δημοσιευθεί τις τελευταίες μέρες σε διάφορες εφημερίδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "Ταυτόχρονα στην ίδια σύσκεψη επισημάνθηκε η ανάγκη η πολιτική ηγεσία της χώρας να πει ορισμένες αλήθειες στο λαό, που συμπυκνώνονται στη διαμόρφωση μιας νέας αντίληψης για τα δίκαια και τα δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο."

    Καλά, ο Όργουελ ωχριά μπροστά τους! Την άτακτη υποχώρηση και την παράδοση μέρους της πατρίδας (θαλάσσιου και υποθαλάσσιου) στους Τούρκους την ονομάζουν "νέα αντίληψη για τα δίκαια και τα δικαιώματα της Ελλάδας". Το άρθρο προσπαθεί να προϊδεάσει τον κόσμο και να προλειάνει το έδαφος για όλα αυτά που προφανώς προωθούνται μέσω της μυστικής (φανερής κατά τον Δρούτσα) διπλωματικής κινητικότητας για τα ελληνοτουρκικά. Εάν πράγματι το σενάριο προχωράει κατά αυτό τον τρόπο, τότε θα πρέπει να περιμένουμε και άλλα ανάλογα δημοσιεύματα και εκπομπές και "ειδικούς αναλυτές" κλπ. Εφόσον ισχύει κάτι τέτοιο, ίσως εκεί να χτύπαγε και η αντίδραση του Σαμαρά στη συνέντευξη της ΔΕΘ, όταν σε άσχετη στιγμή πέταξε την ατάκα γιά το "μέγα της θαλάσσης κράτος". Το αν όλα αυτά είναι τυχαία και απλές εικασίες θα φανεί σύντομα. Κυριακή κοντή γιορτή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. φιλε ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΕ και γνωστης ειμαι και παρακολουθω τα γεγονοτα ,γιαυτο μην βιαζεσαι να εξαπολυσεις τους μυδρους σου ,ΑΛΛΑ αλλο γνωση ,αλλο παραφιλολογια και ΑΛΛΟ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ.
    Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ας φορεσουν καποιοι παντελονια πρωτα και μετα ας αρχισουν τον αγωνα της αποτιναξης του ΓΑΠ.Μεχρι τοτε σκασμος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. «Κ α τ ε π ε ί γ ο ν»
    - Δημοσιογραφική επιτυχία ή μεθοδευμένη -αναγνωριστική- διαρροή;!
    Με συγνώμη να ξεκινήσω -γι’ αυτήν την επιφύλαξη- χωρίς ίχνος πρόθεσης υποτίμησης του έργου οιουδήποτε δημοσιογράφου.
    Αναρωτιέμαι, αν ο συντάκτης του συγκεκριμένου άρθρου, ενώ το συνέτασσε, είχε συνειδητοποιήσει την «κοσμογονική βόμβα μεγατόνων» που διαχειριζόταν με την «βιαστική» πένα του.
    Προϊδεάζεται μεν εξ αρχής ο αναγνώστης με τις πρώτες αράδες αλλά μένει έκθαμβος και έκπληκτος, απορώντας αν βλέπει και διαβάζει ή αν φαντάζεται εφιαλτικά.
    Κάποιες «στιγμές ενημέρωσης και/ή αποκάλυψης» δεν καταπίνονται με τίποτα. Ούτε και με τάϊσμα χήνας για φουαγκρά να γινόταν. Αδυνατώ να κατανοήσω και να δεχθώ σαν αληθινές πιθανότητες αρκετές απ’ αυτές… και κατέφυγα στο λεξικό να δω άλλη μια φορά πώς ορίζονται-προσδιορίζονται οι έννοιες της πολιτικής και της διπλωματίας και συνήλθα διαπιστώνοντας ότι έχω δίκιο τελικά. Δεν παραλογίζομαι δηλαδή εγώ αλλά οι άλλοι που τα μετέρχονται.
    Ο τυχόν αδύνατος δεν απομακρύνεται από την ηθική και το δίκαιο γιατί έτσι είναι σίγουρα χαμένος. Αν αμφιβάλει για την τελική επικράτησή τους λόγω παραλογισμού του τυχόν ισχυρού, δεν σπεύδει στην παλαίστρα ν’ αναμετρηθεί… αλλά τον εκθέτει αναζητώντας στήριξη. Στην περίπτωση που το παιχνίδι θεωρείται χαμένο, γιατί είναι στημένο, δεν παίζει… κι’ αφήνει τον άλλο να προχωρήσει και να αυτοεκτεθεί με πρωτοβουλίες απαράδεκτες προς το κοινό αίσθημα και δεν του προσφέρει ερείσματα το ίδιο το υποψήφιο θύμα. Έτσι αποδυναμώνεται και ο πιο ισχυρός ακόμη, γεγονός για το οποίο δίνει πλείστα παραδείγματα η ιστορία.
    Φτάσαμε στο έσχατο σημείο, να ισοσκελίζονται τα μέγιστα μακραίωνα εθνικά μας δίκαια με διλήμματα χρονοδιαγράμματος πολιτικής σκοπιμότητας του γείτονα, που αφορούν τις προσεχείς επικείμενες εκλογές του;! Ήμαρτον!!
    Ας πάρει ο «διάολος» όλα τ’ ασύμμετρα, που παραγίνανε της μόδας. Ασύμμετρο αν είναι, δεν θα κάτσει για πολύ. Θά ’χει την τάση -από φυσικού του- να επανέλθει στην ισορροπία και την φυσική τάξη.
    Ποιός εξουσιοδότησε ποιόν… και πότε… και πώς, να μειοδοτήσει σε εθνικά μας ζητήματα, σε αντίθεση -μάλιστα- προς το διεθνές δίκαιο;!
    «…Έχοντας υπόψη την εικόνα που επικρατεί στις δύο χώρες, είναι βέβαιο ότι, οι συμφωνίες θα προκαλέσουν πολιτική θύελλα. …»
    Και βέβαια, μα καμία σχέση δεν έχουν οι δύο εικόνες ούτε και οι ενδεχόμενες θύελλες σε περίπτωση που αληθεύουν τα περιγραφόμενα. Υποθέτω-φαντάζομαι για εορταστικό παραλήρημα της μιας και ανεξέλεγκτη επαναστατική εθνεγερσία της άλλης.
    Τί «διάολο, κείμενο αρχών» είναι αυτό («δέσμευσης και πολιτικών του μέλλοντος» λέει), που μπορείς να εμπιστευτείς στον ανακόλουθο κι αναξιόπιστο, που ασεβεί συστηματικά επί μακρόν, επιχειρώντας ενάντια σε γενικές παραδεκτές αρχές. Στις ειδικές θα κολλήσει;! Και τί αρχές είναι αυτές που αλληθωρίζουν μονόπλευρα. Αυτές δεν είναι αρχές… είναι πέρατα-τέρματα!
    Τί διάολο δικαιοσύνη είναι και μάλιστα διεθνής, αν εμποδίζεται να λειτουργήσει λόγω έλλειψης προαπαιτουμένων και αν αδυνατεί ν’ αποφανθεί παρά βγάζει «ήξεις-αφήξεις» αποφάσεις;! Τότε δεν είναι ενεργή δικαιοσύνη αλλά κατ’ ευφημισμό.
    Πώς να μη ν αντιμετωπίζουν θετικά οι τούρκοι μια αμφίβολη κοινή κίνηση, αν προηγείται κάθε φορά και μια μοιρασιά -μαζί τους- των δικών μας; Ποιός -νομίζει- κοροϊδεύει ποιόν, εκτός από το εαυτό του;
    Είναι έστω το κοινοβούλιο ένα κάποιο πρόσχωμα, πριν την -βέβαιη- θύελλα αν κι’ εφόσον… … .
    Προτιμώ να σταματήσω επί του παρόντος εδώ, πριν καταπιαστώ στα παρακάτω, μη και βγώ από τα πλαίσια της αναγκαίας -για την περίσταση- ευπρέπειας.
    «…Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η Τουρκία και προσωπικά ο κ. Ερντογάν είναι αυτός που πλέον θέτει τα χρονοδιαγράμματα. …»
    Τί; Πώς;!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΚΑΤΑ ΠΟΣΟ ΕΧΕΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΙΔΕΑ Ο ΓΑΠ ΝΑ ΔΩΣΗ ΤΟ ΜΙΣΟ ΑΙΓΑΙΟ ΣΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΚΑΝ,ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΛΜΙΣΗ ΟΥΤΕ ΝΑ ΤΟΥ ΠΕΡΑΣΗ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΣΚΕΨΗ.ΜΟΝΟ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ,ΟΧΙ ΕΔΩ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ,ΘΑ ΤΟΛΜΙΣΗ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΕΝΦΑΝΙΣΗ ΚΑΠΟΥ ΣΕ ΧΩΡΟ ΜΕ ΚΟΣΜΟ??.ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ!!!.ΟΧΙ ΠΑΠΟΥΤΣΙ ΠΟΥ ΕΦΑΓΕ ΣΤΗΝ ΘΕΣ-ΝΙΚΗ,ΑΛΛΑ ΜΑΛΟΝ ΣΦΑΙΡΕΣ!!!.ΑΝΤΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΟΠΟΥ ΤΟΝ ΒΛΕΠΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΟΤΝ ΓΙΟΥΧΑΡΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. τα χωρικα υδατα και ο εναεριος χωρος πρεπει να ταυτιστουν αν θελουμε να εχουμε επιχειρηματα για την ΑΟΖ,
    δεν λεω οτι θα πανε στα 12 αλλα αν πανε στα 9 θα ειμαι ευχαριστημενος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Για πες μας ρε πασοκε εσύ που μιλάς για παντελόνια...για πες κάτι για την ουσία του άρθρου και άσε τις φιλολογίες...μάλλον δεν μιλάς γιατί κι εσύ είσαι δοσίλογος της κατοχικής κυβέρνησης Τζέφρυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΝΑ ΒΑΛΕΤΕ ΚΑΙ ΚΑΝΑ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΜΠΟΥΜΠΟΥΚΟΥ η ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΚΗ ΤΟΥ ΑΔΕΛΦΟΥ ΝΤΕ η ΤΟΥ ΜΠΟΥΛΗ .... ΠΑΝΤΑ ΤΕΤΟΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. 3. Παραίτηση της Ελλάδας από το δικαίωμα να ορίσει Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες (ΑΟΖ).

    Προφανώς πρόκειται περί ραδιοαρβύλας. Δεν μπορώ να φανταστώ κυβέρνηση που θα καταφέρει να το περάσει αυτό.
    Άλλωστε ποιο το νόημα; Άμα είναι να υποχωρήσουμε στα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο, να συμβιβαστούμε στην υφαλοκρηπίδα και να παραιτηθούμε απο ΑΟΖ ε, το μόνο που θα λείπει είναι βάλουμε απο ένα φέσι και να πιάσουμε να μαθαίνουμε τούρκικα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝΕ ΚΑΙ ΘΑ ΤΑ ΤΡΩΝΕ ΣΤΗ ΠΛΑΤΗ ΜΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ΑΝ και από τους ΠΑΣΟΚΙΣΤΑΝΟΥΣ όλα τα περιμένω , έχουν άλλωστε και τον τρόπο τους . Αυτοί τα κάνουν και τα "ζώα" τα καταπίνουν , ως απαραίτητα , θα ήθελα να πιστεύω ότι είναι ροζ χαζο-μπουρμπουλήθρες εθνικά άχρωμου αφασικού μαλάκιου .

    PRO από Συμβασιλεύουσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. *Υ.Γ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ ΔΕΙΤΕ: http://www.aigaio.org/page4.html

    "Με την αναγνώριση του Αιγαίου ως Παρακτίου Αρχιπελάγους το κάθε νησί δεν αποτελεί μια αυθύπαρκτη οντότητα, αλλά συνδέεται αρρήκτως με το διπλανό του, δημιουργώντας μια ενίαια αρχιπελαγική κυριαρχική αλυσίδα, εντός της οποίας η σημερινή διελκυστίνδα με την Τουρκία για το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών μας υδάτων στα 12 ν.μ. ή για το δικαίωμα των νησιών να παράγουν την υφαλοκρηπίδα τους δε θα είχε απολύτως καμία σημασία ή αιτία ύπαρξης"

    ΚΟΥΡΗΤΗΣ
    isxys.blogspot.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Έχω εμπιστοσύνη στον Νετανιάχου. Δεν θα αφήσει τον Τζέφρυ να παραιτηθεί από ΑΟΖ η Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.