9/10/10

Οχτώ συμφωνίες 100 δισ. δολαρίων υπέγραψαν Ερντογάν - Ουέν

Ταγίπ Ερντογάν - Ουέν Τζιαμπάο. Με 100 δισ. δολάρια είναι να μην προσέχεις... ως κόρη οφθαλμού τον «άνθρωπό» σου! (φωτ. Reuters)

Του ΑΡΗ ΑΜΠΑΤΖΗ
Μεταξωτούς δρόμους με επιδέξιους χειρισμούς στρώνουν Τουρκία και Κίνα, οι οποίες υπέγραψαν οχτώ συμφωνίες, έθεσαν στόχο για εμπορικές συναλλαγές 100 δισ. δολαρίων το 2020, συμφώνησαν να συνεργαστούν στον τομέα της ενέργειας και αποφάσισαν να φτιάξουν τον «σύγχρονο δρόμο του μεταξιού».

Ολα αυτά κατά τις επαφές που είχε χθες στην Αγκυρα ο Κινέζος πρωθυπουργός Ουέν Τζιαμπάο.

Οι συμφωνίες που υπογράφηκαν προβλέπουν την ανάπτυξη του διμερούς εμπορίου και τη συνεργασία σε τομείς όπως σιδηρόδρομοι, έργα υποδομής, μεταφορές, ναυτιλία, πληροφορική και πολιτιστικές ανταλλαγές.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που δόθηκε, είπε πως οι δύο χώρες συμφώνησαν ώστε το μεταξύ τους εμπόριο να γίνεται με βάση την τουρκική λίρα και το κινεζικό γουάν και ότι υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας στην ενέργεια και συγκεκριμένα σε τομείς όπως οι πυρηνικοί, θερμοηλεκτρικοί και υδροηλεκτρικοί σταθμοί.

Ο Κινέζος πρωθυπουργός είπε πως οι δύο χώρες συμφώνησαν να συνεργαστούν και στον τομέα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Ωστόσο υπάρχει ένα σημαντικό πρόβλημα ως προς τον ορισμό της τρομοκρατίας στις σχέσεις των δύο χωρών.

Μετά τα επεισόδια που είχαν σημειωθεί στις 5 Ιουλίου 2009 στην περιοχή Ξινκιάνγκ της Κίνας μεταξύ των Ουιγούρων και των κινεζικών αρχών, κατά τα οποία είχαν σκοτωθεί 156 άτομα, ο Ερντογάν είχε δηλώσει πως η Αγκυρα σχεδιάζει να μεταφέρει το θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με αποτέλεσμα να εναντιωθεί η Κίνα και να κάνει λόγο για «ανάμειξη σε εσωτερικές της υποθέσεις». Ο Ερντογάν ωστόσο είχε δώσει συνέχεια αναφέροντας ότι τα όσα συνέβησαν στο Ξινκιάνγκ ήταν «σχεδόν γενοκτονία». Ακολούθησε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, στην οποία αναφερόταν ότι «η Τουρκία δεν σχεδιάζει να αναμειχθεί στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας».

Εκτός από τις οικονομικές σχέσεις όμως, πριν από λίγες μέρες ήλθε στην επικαιρότητα και η στρατιωτική διάσταση των τουρκοκινεζικών σχέσεων.

Στις 30 Σεπτεμβρίου η τουρκική εφημερίδα «Ταράφ» αποκάλυψε ότι εντός του Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκαν στο Ικόνιο της Τουρκίας κοινές αεροπορικές ασκήσεις Τουρκίας-Κίνας. Σύμφωνα με την πληροφορία, την οποία απέδωσε η εφημερίδα σε τουρκικές και δυτικές στρατιωτικές πηγές, στις ασκήσεις πήραν μέρος τουρκικά F16 και ρωσικής κατασκευής Mig 29 και Su 27 του κινεζικού πολεμικού ναυτικού. Η εφημερίδα έγραψε ότι οι ΗΠΑ έχουν ήδη ζητήσει σχετικές πληροφορίες από την Αγκυρα.

4 σχόλια:

  1. 100 δις....

    Και μετά, προσπάθησε Ελληνα ΥΠΕΞ να αποκτήσεις ερείσματα, συμμαχίες και επιρροή σε άλλες χώρες μιλώντας για ιστορία, πολιτισμό και φιλίες …..

    LOL

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. πηγε πρωτα στην πουτανα(ελλαδισταν),τωρα παει στην γυναικα του (τουρκια)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. άλλο να οχτώ συμφωνίες, να θέσης στόχο για εμπορικές συναλλαγές 100 δις , κι άλλο να υπογράψεις για επενδύσεις , κι εγώ μπορώ να πάω αύριο στα Σκόπια και να υπογράψω με τον Γκρουγιο ότι θα κάνω εμπόριο με την Βαρδαρία ύψους 300 δις αυτή τη φορά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΜΑΣ ΚΑΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΜΑΣ
    ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΕΞΟΥΣΙΑΣΤΕΣ,ΔΕΝ ΜΑΣ
    ΑΦΗΣΑΝ ΕΜΑΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΓΟ
    ΜΕ ΤΗΝ ΡΩΣΙΑ?
    ΜΑΛΛΟΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΛΛΟΙ ΚΑΝΟΥΝ
    ΕΛΕΓΧΟ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ
    ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ,ΔΗΛΑΔΗ ΟΙ
    ΑΛΛΟΙ ΟΙ "ΑΝΤ'ΑΥΤΩΝ"
    ΒΟΗΘΕΙΑ ΜΑΣ,ΓΟΝΑΤΙΣΜΕΝΑ ΑΛΟΓΑ ΕΛΛΗΝΕΣ....
    ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΓΕΡΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.