5/10/10

«Ιρλανδικό θαύμα»: έλλειμμα... 32%!




του Δελαστίκ

Δεν πίστευαν στ’ αυτιά τους όσοι το άκουγαν. Δεν πίστευαν στα μάτια τους όσοι το διάβαζαν. Ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, Μπράιαν Λένιχαν, ανακοίνωσε κάτι αδιανόητο: το έλλειμμα του προϋπολογισμού της χώρας για το 2010 θα ανέλθει στο... 32% του ΑΕΠ!!! Προσοχή, μιλάμε για το έλλειμμα, όχι για το δημόσιο χρέος! Αυτό δηλαδή που στο Σύμφωνο Σταθερότητας της ΕΕ έχει καθοριστεί ότι επιτρέπεται να φτάνει μέχρι 3% του ΑΕΠ.

Η δεξιά ιρλανδική κυβέρνηση του Μπράιαν Κάουεν, βλέποντας ότι οι Ιρλανδοί έχουν σκύψει το κεφάλι και δεν αντιδρούν στα μέτρα εφιαλτικής λιτότητας που τους επιβάλλει, προκειμένου να «ξελασπώσει» τις τράπεζες που έπαιξαν εξωφρενικά κερδοσκοπικά παιχνίδια, αποφάσισε να διαθέσει μερικές δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ ακόμη για χάρη του τραπεζικού τομέα. Ετσι το έλλειμμα του προϋπολογισμού της Ιρλανδίας, το οποίο ήταν ήδη με 14,3% του ΑΕΠ το χειρότερο της ΕΕ κατά το 2009, αντί για 11% που υπολογιζόταν για το 2010 θα εκτιναχθεί στο απίστευτο, πρωτοφανές ύψος του 32%! Πάνω από δέκα φορές το όριο του Μάαστριχτ! Μιλάμε δε για την Ιρλανδία, μια χώρα που μόλις το 2007 είχε... πλεόνασμα, όχι έλλειμμα στον προϋπολογισμό της! Μια χώρα της οποίας το δημόσιο χρέος κατά το 2007 ανερχόταν μόλις στο 25% του ΑΕΠ.

Η απόφαση, όμως, της κυβέρνησης να βάλει τους φορολογούμενους να πληρώσουν αυτοί τις ζημιές των ιδιωτικών τραπεζών έχει οδηγήσει την Ιρλανδία σε πλήρη οικονομική κατάρρευση.

Το δημόσιο χρέος, το οποίο σε αντίθεση με το έλλειμμα είναι ένα μέγεθος που αυξομειώνεται δύσκολα και ιδίως η μείωσή του απαιτεί συνήθως δεκαετίες ολόκληρες, καλπάζει με τρελούς ρυθμούς στην Ιρλανδία: από 25% το 2007 έγινε 43,9% το 2008 και το 2009 -πάντα εξαιτίας των τραπεζών- εκτινάχθηκε στο 64%. Το 2010 η απόφαση της ιρλανδικής κυβέρνησης την περασμένη εβδομάδα να δώσει δεκάδες ακόμη δισεκατομμύρια ευρώ στους τραπεζίτες απογειώνει το δημόσιο χρέος στο ύψος του 99% του ΑΕΠ, όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών Λένιχαν!

Δεν χρειάζεται φιλοσοφία για να αντιληφθεί κανείς ότι το 99% είναι ένα προπαγανδιστικό κόλπο - ότι δηλαδή το ιρλανδικό χρέος σαφώς και θα υπερβεί στην πραγματικότητα το 100% του ΑΕΠ το 2010 και απλώς ανακοινώνεται αρχικά αριθμός που δεν είναι τριψήφιος, για λόγους ψυχολογικούς και επικοινωνιακούς. Το ίδιο άλλωστε κάνει και το Βέλγιο.
Η κατάρρευση όμως της Ιρλανδίας έχει εξαιρετική σημασία από πολιτική, οικονομική και ιδεολογική σκοπιά. Πάνω από μία δεκαετία μάς είχαν ζαλίσει σε όλη την Ευρώπη με τον «Κελτικό Τίγρη», προβάλλοντας σε ολόκληρη την ΕΕ την ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική του Δουβλίνου ως παράδειγμα προς μίμηση.

Ο καθολικός καταποντισμός της ιρλανδικής οικονομίας εν ριπή οφθαλμού μόλις έσκασε η νεοφιλελεύθερη φούσκα αποδεικνύει την επικίνδυνη γελοιότητα αυτού του μοντέλου, που οδηγεί σε τραγωδία έναν ολόκληρο λαό.
Σαρκάζουν μέχρι και οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» του Λονδίνου, γράφοντας μεταξύ άλλων: «Ο Κελτικός Τίγρης εδώ και πολύ καιρό πήρε το καπέλο του και το πανωφόρι του και εξαφανίστηκε στο σκοτάδι της νύχτας. Και τι λογαριασμό άφησε πίσω του! Η ανακοίνωση ότι ο λογαριασμός για τη διάσωση των ιρλανδικών τραπεζών μπορεί να αγγίξει τα 50 δισεκατομμύρια ευρώ δείχνει την παράλογη κλίμακα της τραπεζικής κρίσης».

Εντυπωσιάζει μέσα σε αυτό το κλίμα πλήρους απαξίωσης της Ιρλανδίας η περιφρόνηση που δείχνουν μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες προς την... Ελλάδα! Η στάση της ιρλανδικής κυβέρνησης «δείχνει ότι η Ιρλανδία δεν είναι Ελλάδα» έγραφαν στην πρώτη σελίδα τους την Παρασκευή οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», προβάλλοντας δηλώσεις Βρετανού χρηματιστή.
«Δεν υπάρχει θέμα να συναντηθεί τώρα η Ιρλανδία με το ελληνικό καρκίνωμα (!) στο εδώλιο των σχεδόν χρεοκοπημένων κρατών», έγραφε δηλητηριωδώς και η γαλλική «Μοντ» το Σάββατο.

«Καρκίνωμα» η Ελλάδα, ενώ η ιρλανδική κυβέρνηση απλώς «επέλεξε τη διαφάνεια, παρουσιάζοντας τον «τρομερό» λογαριασμό της βοήθειας προς τις τράπεζες»! Τι να πει κανείς...

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αρπάζει τα λεφτά για τις συντάξεις!

ΑΔΙΣΤΑΚΤΗ είναι η δεξιά κυβέρνηση της Ιρλανδίας στην προσπάθεια εξυπηρέτησης των τραπεζών. Με το έλλειμμα να εκτινάσσεται στο 32% του ΑΕΠ και το δημόσιο χρέος να φτάνει στο 100% του ΑΕΠ αποσύρθηκε πανικόβλητη από την έκδοση ομολόγων μέχρι του χρόνου τον Ιούνιο.
Αντί να δανειστεί με σίγουρα εξοντωτικό επιτόκιο, αποφάσισε να βάλει χέρι στα 24 δισεκατομμύρια ευρώ που έχει το ταμείο συντάξεων της χώρας και να δώσει τα λεφτά αυτά για τις τράπεζες! Θα φάει δηλαδή τα λεφτά των συνταξιούχων και το 2011 πρέπει να δανειστεί τουλάχιστον 10 δισεκατομμύρια για να μπορέσει να πληρώσει τις συντάξεις αλλά και τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων!

7 σχόλια:

  1. Ο αρθρογραφος, φασκει και αντιφασκει και ο ιδιος αυτοαναιρειται σε διαφορετικες παραγραφους του αρθρου του.

    Η Ιρλανδια δεν ειναι Ελλαδα, ακριβως γιατι εκει δεν εφταιξε ο "Κελτικος Τιγρης" ουτε ενα διαλυμενο δημοσιο που δανειζοταν χρηματα για να ζησει τους Ιρλανδους με ξενα δανεικα οπως εγινε στην Ελλαδα.

    Το προβλημα της Ιρλανδιας, οπως το ιδιο το αρθρο παραδεχεται, ειναι η τραπεζικη φουσκα, στην οποια ειχαν πεσει μαζικα οι ιρλανδικες τραπεζες που ειχαν αφιδως επενδυσει σε αμερικανικα τοξικα προιοντα και τωρα η κυβερνηση εχει αποφασισει να διασωσει δια του κρατικου προυπολογισμου, βυθιζοντας τη χωρα στο ελλειμμα.

    Αρα δεν υφισταται καμια συγκριση με την Ελλαδα, οπου το ελλειμμα ειναι προιον κρατικης κακοδιαχειρισης, διαφθορας, πελατειακου συστηματος, διαπλοκης, γραφειοκρατιας, φοροδιαφυγης, κλπ.

    Το αξιοπεριεργο ειναι μαλλον το εξης. Η ανοχη που δειχνει ο ιρλανδικος λαος σε αυτη τη "διασωση" των ιρλανδικων τραπεζων. Στην ουσια το ιρλανδικο κρατος δανειζεται μαζικα χρηματα, αυξανοντας ελλειμμα και χρεος, για να τα διασωσει τους τραπεζιτες οχι για να δινει αυξησεις και προεκλογικες παροχες οπως γινοταν στην Ελλαδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στην πραγματικότητα το θέμα του άρθρου είναι «Η δεξιά ιρλανδική κυβέρνηση», και «η νεοφιλελεύθερη φούσκα αποδεικνύει την επικίνδυνη γελοιότητα αυτού του μοντέλου»…
    Το νόημα είναι ότι η δεξιά και η νεοφιλελεύθεροι εκπρόσωποι της είναι άκρως επικίνδυνοι! Αν δεν θέλετε λοιπόν να γίνουμε Ιρλανδία…ξέρεται τι δεν πρέπει να κάνετε στις δημοτικές εκλογές που έχουμε σε λίγο…
    Η δική μου άποψη είναι ότι αν οι «σοσιαλιστές» πάρουν έστω και 25% στις δημοτικές εκλογές είναι σχεδόν βέβαιο πως θα θεωρήσουν ότι ο λαός εγκρίνει τις επιλογές του! Άρα ο λαός γουστάρει περικοπές στους μισθούς, ΔΝΤ, και λαθρομετανάστες, και νομίζω ότι σε αυτήν την περίπτωση ο καθένας μπορεί να καταλάβει τι θα συμβεί τα επόμενα τρία χρόνια.
    Θα μου πείτε τώρα πως είναι δυνατόν ένας λαός να θέλει κάτι τέτοιο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δηλαδη εμεις τωρα θα πρεπει να νιωσουμε καλυτερα?

    Ο Δελαστικ ακομα βλεπει δεξια και αριστερα φαντασματα??

    Δεν εχει παρει γραμη οτι ειναι ολλοι στην ιδια ομαδα??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΠΡΟΣ ΤΗ ΜΟΝΟΚΡΑΤΟΡΙΑ"
    Γιωργος Δελαστικ[ο δρομος προς τη
    μονοκρατορια ,Μεση Ανατολη-πετρελαια-Ισλαμε,εκδ ΛΙΒΑΝΗ,2001.

    ΚΕΦΑΛΑΙΑ,
    "Αναζητωντας τη Νεα Ταξη στη
    μεση Ανατολη"
    "Το ποκερ των πετρελαιων της
    Κασπιας"
    "Η εξεγερση του πολιτικου Ισλαμ
    εναντιον της Δυσης[τωρα εσκασε...]
    "Οι δημοκρατικες ελευθεριες στο
    αποσπασμα",τωρα μας δενουν...
    χεροποδαρα...γιατι οταν μιλανε
    μερικοι εμεις κοιμομαστε...
    ειδικα οι νεοι...ολο ΧΑ ΧΑ ΚΑΙ
    ΧΟΥ ΧΟΥ ΧΟΥ ΕΙΝΑΙ...
    σαν μασκαραδες...
    "Θεοι μεν των μελλοντων,ανθρωποι
    των γιγνομενων,σοφοι δεν των
    προσιοντων αισθανονται"ΦΙΛΟΣΤΡΑΤΟΣ
    [ΤΑ ΜΕΛΛΟΝΤΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΘΕΟΙ,
    ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΤΩΡΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ,
    ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ[ΠΛΗΣΙΑΖΟΥΝ]
    ΟΙ ΣΟΦΟΙ[ΕΞΥΠΝΟΙ]ΜΟΝΟ ΤΑ
    ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ].

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Να πάει το παιντί εκεί να τους "σώσει" και αυτούς όπως εμάς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. οι ιρλανδοι δε μασανε ουτε απο 32 πουτε απο 82%. πολυ πιο ευκολα θα πουν μολων λαβε απο εμάς

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.