31/10/10

Επίθεση αυτοκτονίας με 32 τραυματίες στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης

Κωνσταντινούπολη
Τουλάχιστον 32 άνθρωποι τραυματίστηκαν, δύο από τους οποίους σοβαρά, σε επίθεση αυτοκτονίας την Κυριακή στην κεντρική πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη. Η έκρηξη σημειώθηκε στις 10:30 και στόχος ήταν μίνιμπας της αστυνομίας. Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση.

Οι δέκαπέντε από τους τραυματίες είναι αστυνομικοί, μεταξύ των οποίων και οι δύο σοβαρά τραυματισμένοι. Σύμφωνα με την αστυνομία, ο δράστης προσπάθησε ανεπιτυχώς να μπει σε μίνιμπας των τουρκικών ΜΑΤ που βρίσκοταν στην πλατεία και τελικά πυροδότησε τη βόμβα έξω από το όχημα, χάνοντας ο ίδιος τη ζωή του.

Από την έκρηξη τραυματίστηκε επίσης ελαφρά μία Ελληνίδα, που μεταφέρθηκε σε κοντινό νοσοκομείο και έχει ήδη πάρει εξιτήριο.

H αστυνομία απέκλεισε την πλατεία και ολόκληρο το κέντρο της Κωνσταντινούπολης την ώρα που κάποιοι τραυματίες μεταφέρονταν στα νοσοκομεία ή και έλαβαν επί τόπου βοήθεια από ιατρικό προσωπικό.

Η πόλη, όπως δήλωσε ο νομάρχης Κωνταντινούπολης, τέθηκε σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού καθώς για την Κυριακή είχαν αναβληθεί, λόγω κακοκαιρίας, οι εορτασμοί της τουρικής εθνικής εορτής της 29ης Οκτωβρίου.

Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι για την επίθεση ευθύνονται οι Κούρδοι αυτονομιστές, σημειώνοντας ότι την Κυριακή έληγε η μονομερής εκεχειρία που είχε κηρύξει το ΡΚΚ.

Στην Κωνσταντινούπολη έχουν σημειωθεί αρκετές βομβιστικές επιθέσεις για τις οποίες ευθυνόταν το ΡΚΚ, όμως οι πιθανοί δράστες είναι πολλοί: Πίσω την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση το 2003 ήταν η Αλ-Κάιντα ενώ άλλες επιθέσεις στην Κωνσταντινούπολη έχουν αποδοθεί σε αριστερές οργανώσεις όπως το DHKP-C.

O Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που επσκεπτόταν την Κυριακή πόλη στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας με σημαντικό κουρδικό πληθυσμό, προχώρησε σε έκκληση ενότητας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «είμαστε μαζί, είμαστε αδέρφια».

«Αυτού του είδους οι επιθέσεις δεν θα εμποδίσουν τον στόχο μας για ειρήνη, ενότητα και ανάπτυξη και όσοι απειλούν την ειρήνη, την ασφάλεια και την ανάπτυξη της Τουρκίας δεν θα τύχουν ανοχής» υπογράμμισε ο Ρ.Τ.Ερντογάν.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών ερωτηθείς για το αν έχει σημασία ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε μια μέρα πριν από τη λήξη της κατάπαυσης του πυρός που είχε ανακοινώσει το ΡΚΚ, είπε πως είναι νωρίς ακόμη για συμπεράσματα και ότι θα πρέπει προηγουμένως να υπάρξουν στοιχεία.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

3 σχόλια:

  1. Ο διοικητής της ασφάλειας Κωνσταντινούπολης, Χουσεΐν Τσαπκίν, ανέφερε πως, κατά πάσα πιθανότητα, πρόκειται για επιχείρηση αυτοκτονίας και ότι υπάρχει στο χώρο ένα πτώμα ακρωτηριασμένο. Ο Τσαπκίν είπε πως ο δράστης επιχείρησε να εισβάλει σε ένα από τα αστυνομικά οχήματα που βρίσκονται στο σημείο. Ακολούθησαν δηλώσεις του νομάρχη Κωνσταντινούπολης, ο οποίος είπε "πως ο δράστης είναι άντρας και ότι σκοτώθηκε κατά την επιχείρηση αυτοκτονίας".

    Επιχείρηση αυτοκτονίας στο ίδιο σημείο είχε πραγματοποιηθεί στις 27 Μαρτίου 1999, με τραυματίες 3 αστυνομικούς και 8 πολίτες. Η επίθεση είχε αποδοθεί στο ΡΚΚ. Στις 10.9.2001, σε άλλη επιχείρηση αυτοκτονίας στο Ταξίμ, στην περιοχή Γκιουμούσουγιου, εναντίον αστυνομικής δύναμης μπροστά από το γερμανικό προξενείο, είχαν σκοτωθεί δύο αστυνομικοί και ένας αυστραλός πολίτης, ενώ είχαν τραυματισθεί 13 αστυνομικοί και 8 πολίτες. Η επίθεση αυτή είχε αποδοθεί στον αριστερή οργάνωση Μέτωπο Επαναστατικού Λαϊκοαπελευθερωτικού Κόμματος (DHKP-C).
    ikypros.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δηλώσεις Ταγίπ Ερντογάν για βομβιστική επίθεση
    ‘Θέλουν να πλήξουν την Τουρκία’
    Κάποιοι θέλουν να θέσουν εμπόδια σε μια σύγχρονη χώρας όπως είναι η Τουρκία ήταν η πρώτη αντίδραση του τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν στην επίθεση αυτοκτονίας που διενήργησε το πρωί καμικάζι στην πολυσύχναστη πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης.

    Από την επίθεση ένα άτομο σκοτώθηκε και 22 τραυματίστηκαν. Νεκρός είναι ο βομβιστής αυτοκτονίας.

    Από τους τραυματίες οι 10 είναι πολίτες και 12 αστυνομικοί εκ των οποίων οι δύο σοβαρά.

    Όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια του ΡΙΚ στην Κωνσταντινούπολη από την έκρηξη, η οποία ήταν ισχυρή, έσπασαν οι υαλοπίνακες παρακείμενων ξενοδοχείων, καφετεριών και καταστημάτων.
    ikypros.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο νεκρός είναι τουρκικής καταγωγής και όχι κουρδικής .
    Η βόμβα ήταν έτσι κατασκευασμένη για να πλήξη στόχο σε εσωτερικό χώρο.
    … Δημάρατος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.